Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 449 648
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 12 660
Васиту почти всички страни от ЕС - без Полша и България - плащат газ на Русия в евро, които се конвертират в рубли.
България сама взе решение да не пректрати договора с Газпром. Да, руснаците поискаха да се промени договора, но не са го прекратили. Винаги виновна страна излиза тази, която едностранно прекратява отоншения. Така бе и с Южен поток, така стана и с реакторите.
Русия се заканва да ни осъди, защото не усвояваме количество газ, за което вече имаме договор - и съответно не правим разплащания-
В този смисъл най-нормално е съобщението на министър Христов, че ние ще следваме европейската политика - т.е. на разплащане чрез конвертиране.
Остави Полша, т има и много повече газ от нас и много по-силна икономика. Пък и е изключение.
Според договорът, който е разписан от двете страни как трябва да се осъщестяват плащанията ?

Договорите търпят промяна.  Няма значение как трябва да се осъществяват плащанията - важното е кой прекратява договора. Припомням, че Русия даде и алтернативен вариант -  (буквално дни, след първото предложение) - парите да минават през руска банка и да се конвертират. Всички се съгласиха (без Полша и още 1-2 държави)- ние не. Още нещо, Асен Василев каза, че ще прекратим отоншенията си Газпром почти месец (още в края на февруари), преди Путин да поиска промяна. После само потвърди решението си, това бе повод-

# 12 661
Sunglasses Нищо. Остава горчивия привкус, че не знаете дали доставчика е редовен, докато не платите. Но сте убеден(а), че няма да е редовен и без да платите. Като давате за пример един от двата възможни варианта.

Няма как да сте сигурен преди да опитате.

Но ако опитате, цялата картонена крепостна стена около тезата ненадежден доставчик може да се срути за секунди, ако Газпром надлежно отвори кранчето.

П.с. Сетих се. Този прийом е универсален при тероризма - информацията трябва да е толкова, че да породи едновременно съмнение и усещане за познаване на ситуацията. Може да не е много точен. Обещавам да потърся оригинала

# 12 662
Като не се приеме от двете страни просто не се променя договора, а се изпълнява. Уви, в международното право не е важно, кой предявява ултиматуми, а кой прекратява договори.

Впрочем явно не си прочел целия ми пост, или умишлено не правиш на ударен. Първо АВ обяви за първи път, че ще прекратяваме договора с Газпром, почти месец, преди Путин да предяви искания. Второ, Русия ни даде и алтернативен вариант - конвертиране . Даде го и на цяла ЕС и всички други страни приеха, ние - не. Ние по-големи европейци ли сме от Германия, Франция,Австрия, Италия, Унгария, и цяла Европа?

# 12 663
когато говорим за риск за икономиката ни, не знам какво е ?
Кое е по-рисково? 3 ти месец непрестанно вдигане на цената на енергоносител което влече инфлация или еднократната загуба на около 50 млн.? За икономиката на България е въпроса...

# 12 664
И аз искам Газпром. Единствен доставчик, с 10 годишен договор! Иначе уроците не се учат. И като реши Путин, по средата на зимата, да спре кранЪТ, за си ни го върне. Както го прави с Германия и други страни, които не са 100÷ зависими.

# 12 665
Като не се приеме от двете страни просто не се променя договора, а се изпълнява. Уви, в международното право не е важно, кой предявява ултиматуматуми, а кой прекратява договори.

Впрочем явно не си прочел целия ми пост
, или умишлено не правиш на ударен. Първо АВ обяви за първи път, че ще прекратяваме договора с Газпром, почти месец, преди Путин да предяви искания. Второ, Русия ни даде и алтернативен вариант - конвертиране . Даде го и на цяла ЕС и всички други страни приеха, ние - не. Ние по-големи европейци ли сме от Германия, Франция,Австрия, Италия, Унгария, и цяла Европа?
Не го прочетох  - факт. Ние доколкото ми е известно сме изрядната страна все още по действащия договор. Заявяваме си количествата ежедневно и дори ще си ги купим.
Е, цяла Европа Wink и на други им резнаха по братски доставките.

Mr.Smith, коя е тази еднократна загуба от 50 млн. лв. Плюс това да не вадим и дригата дъвка за цените, ако цената скача на борсите скача и за нас.

orchid, досега не съм прочела нещо от теб по същество, може би не е зле да споделиш някоя лична мисъл Simple Smile освен квалификации по хората с мнения Wink.

# 12 666
Mr.Smith, коя е тази еднократна загуба от 50 млн. лв.
Долара! Или евро беше. Месечната вноска по договора с Газпром. Валутата е без значение - въпроса кое е по-рисково остава без отговор.

Не държа да отваряте отново темата за цената особено ако отговорът започва ала Петков "Вижте, знаете ли...." когато не знае какво да отговори . Затова приемете, че това е месечната лепта която Газпром върна април месец за майски цени на договора. Колко е в момента не ме интересува.
Кое е по-рисково за икономиката? Еднократната загуба на $100 млн. или риска от непредсказуемост за месец период.

Има и още едно логическо несъответствие... Ако приемем за вярна тезата, че Русия всячески иска да закрепи влиянието си в България което твърдят определни партии, то няма как да попаднем в групата на Германия, тъй като това противоречи на интересите на Русия. Тогава обаче, тезата "нередовен доставчик" става вакуум под налягане. И обратното - доказва че е нередовен, пада тезата руско влияние.

# 12 667
Mr.Smith, коя е тази еднократна загуба от 50 млн. лв.
Долара! Или евро беше. Месечната вноска по договора с Газпром. Валутата е без значение - въпроса кое е по-рисково остава без отговор.

Не държа да отваряте отново темата за цената особено ако отговорът започва ала Петков "Вижте, знаете ли...." когато не знае какво да отговори . Затова приемете, че това е месечната лепта която Газпром върна април месец за майски цени на договора. Колко е в момента не ме интересува.
Кое е по-рисково за икономиката? Еднократната загуба на $100 млн. или риска от непредсказуемост за месец период.

Има и още едно логическо несъответствие... Ако приемем за вярна тезата, че Русия всячески иска да закрепи влиянието си в България което твърдят определни партии, то няма как да попаднем в групата на Германия, тъй като това противоречи на интересите на Русия. Тогава обаче, тезата "нередовен доставчик" става вакуум под налягане. И обратното - доказва че е нередовен, пада тезата руско влияние.

Не мога да се сетя на руски как беше точно, но има един "лаф" -"Русия с ум не можеш да я разбереш".
Та рискът е основно от това, че можем да гадаем само-ще ли има или няма да има. Ако има кога ще го врътнат
А за цени и загуби в тези условия е трудно да се пазарим .
Въобще не говорим за парите , а за риска. Не знам дали слуша един представител на Булгаргаз, че чакали на Газпром и не бързали танкерите за да не останем с ИЗЛИШНО количество ? Нормално ли е ?
Аз съм за да си получаваме доставките по договор от Газпром, каквото си е по договор. НО да не се разчита на тях . Излишъкът в тези условия е добре дошъл.

Mama_Nana, като видя рев за цената на кубик дърва, ще говорим за дебелоочие и високомерие.

# 12 668
Като не се приеме от двете страни просто не се променя договора, а се изпълнява. Уви, в международното право не е важно, кой предявява ултиматуматуми, а кой прекратява договори.

Впрочем явно не си прочел целия ми пост
, или умишлено не правиш на ударен. Първо АВ обяви за първи път, че ще прекратяваме договора с Газпром, почти месец, преди Путин да предяви искания. Второ, Русия ни даде и алтернативен вариант - конвертиране . Даде го и на цяла ЕС и всички други страни приеха, ние - не. Ние по-големи европейци ли сме от Германия, Франция,Австрия, Италия, Унгария, и цяла Европа?
Не го прочетох  - факт. Ние доколкото ми е известно сме изрядната страна все още по действащия договор. Заявяваме си количествата ежедневно и дори ще си ги купим.
Е, цяла Европа Wink и на други им резнаха по братски доставките.

Mr.Smith, коя е тази еднократна загуба от 50 млн. лв. Плюс това да не вадим и дригата дъвка за цените, ако цената скача на борсите скача и за нас.

orchid, досега не съм прочела нещо от теб по същество, може би не е зле да споделиш някоя лична мисъл Simple Smile освен квалификации по хората с мнения Wink.

То ако гледаме така на нещата, когато миналата година имаше Ковид криза, на цяла ЕВропа Пфайзър има резна доставките. А бе американска фирма. Някой получаваше по 70 процента, друг по 80, а се плащаше сто. Въпросът е, че относно газа - цяла ЕС избра да мине на конвертиране -ние не. Нашият газ сега е с посредници, 30 процента по скъп е, и всички водещи икономисти обясняват, че ни чака студена зима. Не искам да изпадам в детайли.
Що се отнася до втечнения газ, няма слотове. За такива малки количества- 3  кораба за тази година, 4 за другата - гърците правят проблем. Те са дали слотовете за големи количества. Сега се опитваме да ангажираме турски слотове също е проблем. Азерският газ още не е готов, тръбата няма акт 15 и 16., не е ясно дали до октомври ще тръгне интеконектора. А и да тръгне Булгаргаз, може да каже, че не може да изпълни обема до 1 ноември. Впрочем сега купуваме 30 процента по-скъпо руски газ. А Азерският газ е само от едно храниилище....фирмата има 20 процента руско участие. Така че обясни какъв бе смисълът от цялата операция, когато можеше да плащаме конвертирано и нямаше да сме по-различни от цяла ЕВропа.

Едит - очевидно не сме изрядната страна, след договора го прекратяваме ние. И след като много преди да е имало официален повод, сме казали, че ще прекратим договора.

# 12 669
Аз не разбрах. Ако купуваме по договор от Русия, тя е ненадежден партньор и всеки момент може да ни резне газа. Но ако купуваме някакви остатъци руски газ чрез посредници от Турция и Гърция, там всичко е сигурно и няма никаква опасност от прекъсване на доставките?

# 12 670
И как точно го прекратяваме НИЕ като изпращаме чинно плащане спрямо уговореното и всеки божи ден си подаваме заявки, които не се изпълняват? На това едностранно прекратен от нас договор ли му викат вече?

# 12 671

България сама взе решение да не пректрати договора с Газпром. Да, руснаците поискаха да се промени договора, но не са го прекратили. Винаги виновна страна излиза тази, която едностранно прекратява отоншения. Така бе и с Южен поток, така стана и с реакторите.
Русия се заканва да ни осъди, защото не усвояваме количество газ, за което вече имаме договор - и съответно не правим разплащания-
В този смисъл най-нормално е съобщението на министър Христов, че ние ще следваме европейската политика - т.е. на разплащане чрез конвертиране.
Остави Полша, т има и много повече газ от нас и много по-силна икономика. Пък и е изключение.

Руснаците поискаха да се промени договорът и ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВИТЕ се съгласиха. Затова при тях всичко си е законно - налице е ДВУСТРАННО съгласие. Ние НЕ СМЕ СЕ СЪГЛАСЯВАЛИ на никакви промени в договора, плащаме си по договора, какъвто е, и съответно Русия ни връща плащанията и не ни доставя газ - което е в нарушение на настоящия договор. Докато не сме подписали съответен анекс за новата схема, за което никой не може да ни принуди по правен начин, не сме в никакво нарушение, точно обратното - неизправната страна е Русия. Така че не виждам какъв арбитраж ще ни осъди. Най-малкото пък европейски арбитраж при настоящата политическа обстановка. По-скоро Русия е за съдене, защото нарушава едностранно така подписания и от двете страни договор. В него не пише нищо за никакви рубли.

Разбира се, за да заведем дело срещу Русия, е необходима съответната политическа воля и добър правен капацитет, а и двете липсват в България.

При реакторите положението беше съвсем различно - ние бяхме неизправната страна, защото не бяхме подали в срок отказа от сделката.

# 12 672
Аз не разбрах. Ако купуваме по договор от Русия, тя е ненадежден партньор и всеки момент може да ни резне газа. Но ако купуваме някакви остатъци руски газ чрез посредници от Турция и Гърция, там всичко е сигурно и няма никаква опасност от прекъсване на доставките?
Thinking
Аз лично не съм правила сравнение между двете ?
Някой друг да  е?
Всички, които аплодирате отказа от доставки директно от Русия, и сте съгласни да купуваме от къде ли не и по-скъпо пак руски газ.

# 12 673
България е загубила 10 млн.долара от неполучени лихви от парите за първите 8 самолета F-16, защото не е открила сметка във Федералната банка на САЩ. Това обяви служебният военен министър Димитър Стоянов при представянето на екипа и приоритетите си. Причината за това е, че парламентът не е ратифицирал документът, независимо, че той е внасян от неговите предшественици Красимир Каракачанов, Георги Панайотов и Драгомир Заков.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/zagubili-sme-10-mln … za-parite-za-f-16
Кой тук разправяше, че парите ни се пазят на сигурно място във Федералната банка?

# 12 674
Понеже парламентът беше много зает с други спешни дела. Също така ни е виновен и ЕС, че сме най-бедната държава в него.

Общи условия

Активация на акаунт