Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 448 869
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 13 650
Е то нали и сега има някакви 3 стълба на пенсионната система, ако си вкарваш пари и в трите няма ли накрая пенсията да ти е по-голяма? Не съм много запозната, че аз съм на мнението, че е най-добре да си инвестираш в нещо, за да имаш пари за пенсия, но мисля, че идеята на тези стълбове беше такава. Със задължителния например получаваш до към 60 процента от осигурителния доход, с останалите 2 можеш да си докараш и до 100..

Не е точно така. Защото ако даден бранш бъде субсидиран с определен процент в пенсионния му фонд и от държавата по отношение на пенсиите на работещите в него, както е в други развити държави, пенсиите на работещите там ще са по-високи и съответно работата там ще стане привлекателна. Това е скрито субсидиране и увеличава конкурентоспособността на съответния бранш и де факто подпомага държавата. По-добри работници, по-качествено производство, по-добра конкурентоспособност.  

Пример за България може да е селското стопанство (може да е ЖП и пр). Пример - правят пенсионен фонд само за селски стопани, който инвестира в други предприятия с по-висока възвръщаемост. Казват на селския стопанин - за всеки лев, който ти вложиш месечно, ще ти добавим още 1 от държавата и ще ти станат 2 лева инвестиция за пенсия. Влагаш 500, държавата също ти влага 500 на месец и общо ти стават 1000 лв. месечно вложение за пенсия във фонда на земеделците. Разбира се, има определен праг, до който това може да става, примерно до 500 лв. от страна на държавата. Парите ще нараснат, ако се правят умни инвестиции и ще се върнат с добра лихва и воала, след 30 години селският стопанин ще получава пенсия от този фонд, като същевременно ще получава и държвна пенсия, за която са му правени удръжки. Но трябват умни глави за тази работа, за да направят качествена пенсионна реформа.
Освен това, както казах, трябва да се даде възможност и за ранно пенсиониране след 62 години и който го избере, като му се приспадне от годините и коефициента, това ще му е пенсията до живот, няма повече да расте.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 12:31 от Odillia

# 13 651
Амиии не знам, аз за 1 декар земя за къща в Долно Нанагорно съм "не мерси".

"стимули за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на младите семейства, без това да е в ущърб на социалната система", Ами айде де, какви да са тези дето да не са в ущърб, това ми е питането.

# 13 652
Янев няма да се яви самостоятелно на изборите а с партии съмишленици с които споделят общо идеи. Партия Свобода, Партия на Зелените и Земеделски народен съюз ще са в коалиция с Български Възход.

Въпреки че преди седмица съдът е допуснал вписването на "Български възход" в регистъра на политическите партии, регистрацията на партията все още не е отразена в регистъра на партиите, а събирането на подписи за участие във вота може да започне едва след като това стане. Така Янев ще участва във вота с три мандатоносителя. Партия Свобода е партия основана от Павел Чернев след като се изпокарва с Волен около скандал с произшествие на пътя при което той и Волен са скочили на бой на друг шофъор пък после в съда Чернев твърдял че Волен го карал да лъжесвидетелства и някакви такива драми водят то създаването на партия Свобода. След смъртта на П. Чернев лидер на партията става друг бивш кадър на Атака. Партия на Зелените няма нищо общо със Зелените в ДБ, аз доколкото знам са три зелените партии в България, това е друга от тях, Земеделски народен съюз е партия която ще се бори предполагам за някакви права и политики в полза на земеделците.

# 13 653
Друга цел е въвеждането на принципа на меритокрация и мандатност в публичния сектор, както и на политически борд.
Това не знам дали ще доживея да го видя.

# 13 654
Котьооооо, гласувам за Янев, после с роднините отиваме групово в чужбина, връщаме се и на калпак по декар земя  Sunglasses

Никъде не пише да се връщаме.
Край. Ще гласувам за Янев, но първо да каже къде е декарът земя, да не излезе, че е в някое добричко село. 🤣

# 13 655
Янев много го харесвам, обаче с това си изказване ме изгуби. А наистина обмислях дали да не дам гласа си за него.

1. Декар за строеж на къжа - къде? В Горно нанадолнище? Добре, а после - с тези цени в момента у нас, колко пари точно струва строежа на една къща? И от къде ще ги извадят тези пари, за да ги построят?
2. Отпускане на пари за развиване на собствен бизнес - къде? Ако си построят къща в Горно нанадолнище, защото там са им дали декар, къде точно ще се развива бизнеса - там? И какъв точно бизнес ще просперира някъде, където хората ги няма и трудно ще се намери работна ръка? Ако декарите за строеж са в близост до големите градове е едно, но ако са в дълбоката провинция, просто не виждам как ще станат нещата.

Не знам защо всеки влиза в политиката с обещания да дава на някой, нещо наготово без да обясни от къде ще го вземе и кой накрая ще плати сметката, защото тази сметка в даден момент трябва да се плаща. Уж искаме да ни управляват десни, но всеки кълве на лява политика, щото нали - много по-удобно е някой да дава наготово.
Не знам, не знам - тази политика на Янев за мен е популистка и ще ни забие в още повече дългове. Смятам, че би бил чудесен коалиционен партньор за някоя дясна партия, за да внесе баланс и да изисква от тях грижа в социалната сфера. Но до там! То не че ще събере и много гласове, за да поеме управлението де. При всички положения го предпочитам пред БСП с Корни.

# 13 656
Ама Янев се е обградил с едни, като хванати от кол и въже. В момента лидер на ЗНС е Румен Йончев, абсолютен рекордьор по политически трансфери ако мога да използвам тая футболна терминология. Играл на политическото поле за кой ли не отбор. Преминал през БСП, РЗС на Яне Янев, България без Цензура на Бареков, Изправи се БГ на Манолова, преди учредяването на Изправи се България, иначе генезиса на тая партия произлиза от класическата земеделска партия БЗНС на Мозер която е управлявала заедно с Костов и ОДС в коалиция. След като БЗНС изпада от голямата политика през 21 век, се разцепва и от там се появява ЗНС. Първият им лидер напуска ЗНС за да се  прехвърли в АБВ.

Партията на зелените пък се разцепва от Зелена партия съществувала в нашата политика в края на 20 век. Създава я известният футболен бос от края на 20 век Христо Порточанов. Днес лидер на формацията е Валентин Симов. Това с което е известен и Симов и тази партия е че дават път в политиката на известният футболен бос Коце Маца, като го прави общински съветник в Петрич с помощта на ромски гласове, днес издирван от Интерпол като организатор на мащабна глобална схема за Черно Тото с уговорени мачове с помощта на световният бос на черното тото Дан Тан. В тоя скандал е замесен и президента на БФС Б. Михайлов, сниман е с Дан Тан и Коце Маца, около уговорен мач на нашият национален отбор.  

Grinning Изобщо всичките му коалиционни партнъори са ум да ти зайде. Трябва да ги скрие и да не ги показва много, много.

# 13 657
Котьооооо, гласувам за Янев, после с роднините отиваме групово в чужбина, връщаме се и на калпак по декар земя  Sunglasses

Край. Ще гласувам за Янев, но първо да каже къде е декарът земя, да не излезе, че е в някое добричко село. 🤣
Аз точно от добричкото село няма да го върна…🤣

Янев има добри идеи, но се опасявам да не го купят и него от Козяк и да го налазят тия с НПО-тата. Много е мек и диалогичен.

# 13 658
Котьооооо, гласувам за Янев, после с роднините отиваме групово в чужбина, връщаме се и на калпак по декар земя  Sunglasses

Добричко пак бива ,близо до морето, но врачанско....
jasmin , какви идеи, това са щуротии.  Няколко нива над Копейкин  и все пак щуротии.

# 13 659
Близка, която е супер изрядна не намери частник, който да иска да й издаде какъвто и да е било документ за извършената услуга....

За договор до 5000 лв. не се изисква писмен договор. Разбира се, изисква се все пак да се платят данъци, ама...дали? Нали уж корупция ще борим задружно, но все пак май е по-добре да се бори чуждата корупция, а не собствената...Sweat Smile

# 13 660
Близка, която е супер изрядна не намери частник, който да иска да й издаде какъвто и да е било документ за извършената услуга....

За договор до 5000 лв. не се изисква писмен договор. Разбира се, изисква се все пак да се платят данъци, ама...дали? Нали уж корупция ще борим задружно, но все пак май е по-добре да се бори чуждата корупция, а не своята...Sweat Smile
Затова  съм скептична ,че някога ще излезем на светло. Дори и ефектът от ковид помощите, които  беше обвързан с осигурявките ще държи кратко. Чела съм ,че това все пак вдигнало малко приходите от осигурявки.

# 13 661
Не се изисква договор, но за доказване изискуемата форма е писмена.

За Слави ми се мерна заглавието, че нещо се оправдава защо не е подал декларация, но още в самото начало на изказването ме изгуби и така и не разбрах защо не е подал ... Но от вчерашното излияние - прав е за отцепниците, особено за Руди.

# 13 662
Не се изисква договор, но за доказване изискуемата форма е писмена.

За Слави ми се мерна заглавието, че нещо се оправдава защо не е подал декларация, но още в самото начало на изказването ме изгуби и така и не разбрах защо не е подал ... Но от вчерашното излияние - прав е за отцепниците, особено за Руди.
Моралът  бил над закона, платил си бил глобата Wink

# 13 663
Аз не мога да разбера на Янев за какво са му тия коалиционни партнъори. Ама сега като ги разгледах разбирам защо негови хора го напускат още в зародиш като го виждат какви коалиции прави и с какви хора се обгражда. Но защо са му всички тия партии. Нито гласове могат да му донесат, даже обратното ще го дръпнат надолу, но една партия му беше достатъчна за мандатоносител ако има проблем с регистрацията. Много накриво тръгва според мен Янев в политиката. Почвам да се съмнявам че ще влезе в парламента.

# 13 664
BacuTy, благодаря. Все едно да те накажат, че не си си платил членския внос като адвокат и ти да продължиш да не го плащаш, защото вече са те наказали. Може да се даде подобен пример с ежегодната данъчна декларация.
С налагането на наказанието не ти отпада задължението да изпълниш задължението си по закон - примерно да декларираш дохода си ежегодно.
Не знам какви са му съображенията, вероятно не иска да му обявяват имуществото публично, да не беше ставал политик в такъв случай.

Общи условия

Активация на акаунт