Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 447 814
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 15 105
Служебното правителство ги хванаха за шлиферите, че много се раздадоха:

"Българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор. Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент."

Това е заявил служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен и други представители на ЕК, в който е участвал и енергийният служебен министър Росен Христов. За разговора съобщи правителствената пресслужба.
Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ", е заявил Дите Юл Йоргенсен.

Алексиев и представителите на Брюксел са се съгласили, че е необходимо продължаване на регионалното сътрудничество в контекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG). Това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция. Двете страни са се договорили да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България."

Явно те ще търсят слотове, след като служебното правителство долине ги договаря.

# 15 106
Накрая ще стане така, че Гърция и Турция ще се надпреварват да предагат на Капитан Газпром слотове, а той ще се дърпа, само и само да се върнем към заветния  руски газ. Така или иначе американската оферта отпадна.

# 15 107
  • Разпиляна във въображението
За това, какво ще прави СП по отношение на газа е ясно от известно време и не разбирам как това е "новина"
- ще участва в търгове за слотове за следващата година и ще търси втечнен газ
- ще договаря с азерите
- ще разговаря със съседите
- ще се опита да вземе газта по договор с Газпром -  новото - да се дава банкова гаранция и при получаване на газа ще се плаща и ще се опитат да предоговорят процентите спот.
- и ВИНАГИ са казвали, че дългосрочни договори няма да подписват и да водят преговори. Целта им е да осигурят отоплителния сезон, краткосрочно до новото правителство, "дългосрочно" до към април.

Понякога имам усещането, че това, което се говори от министрите се "удавя" в различни изказвания на анализатори и повтаряме едно и също.

# 15 108
  • София
Понеже прочетох разпалени обяснения как ние нямаме начин да не сме под нечие пълно влияние и тогава било по-добре да сме под американско, защото руското е вредно, ще си дам мнението. Ние можем и винаги сме могли да не бъдем изцяло подчинени на някого. Има разлика между това някой да ти влияе /това не може да се избегне/ и този някой да те е обсебил /нашият случай, напълно ненужен и с възможност да се премахне/.

Настоящата ситуация е следната, скъпи майки: представете си, че имаме една мома на име Българана Политичева-Корупкова /двойната фамилия идва от рода ѝ, пазена от поколения Политичеви-Корупкови/, имаща двама съседа - бай Дъньо Янков /живеещ в лявата къща спрямо нейната/ и бай Путимир Русев /съответно нейно дясно/. И двамата имат "страшно добра" представа как тя трябва да си живее живота и редовно ѝ дават съвети, че дори цели стратегии как да го прави. Само дето съветите им са коренно различни. Тя може да вземе част от чутото от двамата /все едно от кого идва съвета/ и да го адаптира за нуждите си, но дали от ниско самочувствие или от излишна сервилност тя не просто приема всичко чуто от единия за чиста монета, а направо си създава фетиш към същия, докато стратегията му се преувеличава до абсурдни нива. Напоследък е развила фетиш към Дъньо, който пък се плаши, че Путимир може да си върне влиянието и почват подклажданите от него махленски разправии, приказки за "руска пропаганда", "руско лоби", влиянието на комунизма /30 и нещо години след него още се оправдаваме с него - безценно! Внуците ми също ще слушат как най-новите проблеми ги дължим на времето преди 89-та година, сигурен съм/ и прочее удобни твърдения.

Ако актуалният господар и лидер на сектата Дъньо ѝ каже, че трябва да бъде толерантна към някакъв трети пол, тя не просто ще го послуша, а даже ще обяви сама себе си за третополова, после ще си направи операция за смяна на пола и дори ще громи ония, дето са от първите два пола, даже да става дума за нейното бъдещо дете /когато има такова/. Ако Дъньо ѝ каже, че Путимир е враг, тя не само ще му вдигне мерника, а ще минира двора си, ще монтира някакво ПВО, насочено към двора на Путимир, ще изгони от дома си всеки, който го харесва /дори да ѝ е роднина - гнусен предател такъв/ или има сходно име/е роден в същия град. Даже ще остане гладна, ако се окаже, че е на легло и само Путимир може да ѝ донесе храна до вратата /защото Дъньо е зает да обяснява на други съседки как да си живеят живота и няма време за нея/ - "Путимир е вреден, сигурно има отрова в храната! По-добре да умра, отколкото да ям това, дето ми го носи той!!!"

С този фанатизъм Българана и ние сме трупове. За вас не знам, но аз смятам да си гледам интереса, т.е. да вземам каквото ми отърва от двете страни. Ама тия "да се обречеш на единия, защото си бил в някакви там съюзи, малък си и си длъжен да си плътно и за вечни времена с единия от двамата" са внушения, които се пускат от тия двамцата, ако не ви стана ясно! Те искат да сме принудени да избираме и да слушаме единствено и само единия, защото така този един ще ни командори както си иска и ние ще изпълняваме като послушни дресирани пудели. Ние имаме и винаги сме имали избор, хора! Даже да бяхме на 2 метра от американската граница, пак ще имаме избор!

Най-добрата заблуда, която могат да ти внушат е двуполюсния модел - или си с мен, или си с него. Трето положение няма! Да, ама не! Да видим кога милите ни политици ще го разберат!

# 15 109
Такива дребни хитреци като нас, дето се опитват да са на два стола, накрая падат на земята, ако столовете се раздалечат прекалено. Не сме достатъчно големи, за да можем да я играем тази игра.

# 15 110
  • Варна
Такива дребни хитреци като нас, дето се опитват да са на два стола, накрая падат на земята, ако столовете се раздалечат прекалено. Не сме достатъчно големи, за да можем да я играем тази игра.
Мисля, че няма накъде да паднем повече.

# 15 111
И защо да сме дресирани пудели?
Преди войната бях на мнение да сме лавиращи и по възможност поне да търгуваме с Русия, имаме интерес.
 Ама след като нападнаха  суверенна държава ми стана ясно ,че по това не може да се ходи ,ледът е много тънък. С времето се развиха нещата и съвсем е невъзможно. Колкото  и да е  неприятно ,страна се взема.
 А иначе какво ни пречи да си защитаваме интересите и в ЕС, имаме право на глас, имаме представители ,дори се случва да се наложим.
 И това с кривите краставици като пример, си е фейк, несериозно, нито се наложи ,нещо са искали да е  така. Нещо като Не новините. Свикнах вече да се тиражират глупости.
 Ваксините са  едната,  пак сме на две - едните за, другите против и всеки с доводите си. Ами не са ни подкарали задължително като овце ,аз не съм ваксинирана. Имам съображения ,но доста  хора( и тук има) са за . Така че, колкото да е натискът, не са ни вързали и подкарали.
 Ползват лостове ,да Например на пенсионерите по 75 лв.  Увличат се ,да. И там има лобита, но ако беше друго време, стой та гледай, няма не искам. Живях го.
 Да не преувеличаваме, повечето  "спънки" си ги измисляме. Това, че не сме  годни да се защитим, си е наш проблем, за присъединяването бързаха да не изпуснат момента  и се съгласиха набързо от най-простото - свинско драно  е с дотации, ние  не дерем, пърлим, до затваряне на блокове на АЕЦ. 
Но всичко може в подходящ момент да се промени.  И се променя.

И никога повече социализъм.  Западният капитализъм е повече социален от нашия, дето имахме. Заради това социалното пъплят натам мигрантите.
 Ще мине и тази война ,пак ще се търгува с Русия, но не под крилото и, наистина трябва да си защитим интересите и от нея.
Сега няма начин .
 Дори неутралната винаги Швейцария ,с банките и  стандарта наруши неутралитета. Цял свят( нормален) го прави.

# 15 112
  • София
Дребните хитреци, както ги наричаш, са най-близкото до българофил, което някога ще имаме - да приемаме само това, което ни отърва /все едно чия идея е била/ и да не се "женим" за никой от двамата по-горе! Стига с тия секти - Русия/ЕС-САЩ! Стига с това обвързване - преди 89-та бяхме женени за Русия 45 години, сега сме женени за ЕС/САЩ вече 33 години /откакто се разведохме с Русия макар и неформално да сме в ЕС от по-скоро/ - на 12 години сме от изравняване на времетраеното на новия ни брак с това на стария.

Ама да се обясняваме, че с новия ни благоверен не се получава, защото още сме лоялни на стария и ни е приучил на разни неща е готино поемане на вината за нещо, което не е наша вина! Просто грешим в стратегията си - да се обвързваме до смърт с единия от двамата. Това не е за нас и ни създава само проблеми! Да си малък не пречи на това да бъдеш гъвкав и адаптивен! Сляпото покорство е лесно и не изисква никакви умения - само повтаряш "Да, шефе" и изпълняваш заповеди. То друго и няма - ти си подчинен, съответно те командорят. Това ли искате за себе си? Цял живот някой друг да ви командори по свое желание и вие да робувате и слугувате, защото "нямате друг избор"?

# 15 113
И за кого си женен в момента, защото аз не съм.
 Големи приказки.
Как си представяш самостоятелност, не сме Швейцария все още. Не сме заобиколени от ЕС, да ни пази. Нямаме армия, икономика, а тези 33 години дето броиш  не са нищо.  Те са  продължение на онези 45. Същите политици, същите прийоми,  нищо не е променено.

# 15 114
Понеже прочетох разпалени обяснения как ние нямаме начин да не сме под нечие пълно влияние и тогава било по-добре да сме под американско, защото руското е вредно, ще си дам мнението.

С този фанатизъм Българана и ние сме трупове. За вас не знам, но аз смятам да си гледам интереса, т.е. да вземам каквото ми отърва от двете страни. Ама тия "да се обречеш на единия, защото си бил в някакви там съюзи, малък си и си длъжен да си плътно и за вечни времена с единия от двамата" са внушения, които се пускат от тия двамцата, ако не ви стана ясно! Те искат да сме принудени да избираме и да слушаме единствено и само единия, защото така този един ще ни командори както си иска и ние ще изпълняваме като послушни дресирани пудели. Ние имаме и винаги сме имали избор, хора! Даже да бяхме на 2 метра от американската граница, пак ще имаме избор!

Най-добрата заблуда, която могат да ти внушат е двуполюсния модел - или си с мен, или си с него. Трето положение няма! Да, ама не! Да видим кога милите ни политици ще го разберат!

Не се е говорило за пълно влияние изобщо.

Обвързването с едната или другата страна става с договори, а в един договор не можеш да вземеш клаузите, които ти харесват, а да се откажеш от другите. Не може да си в НАТО и да получаваш защитата на НАТО,  после да снасящ информация на Русия например. Не можеш да имаш търговските привилегии на ЕС и помощите от него, а после да им играеш контра за важни неща. Влизането в кой да е от тези съюзи е доброволно, но от там нататък си има формулирани задължения. Но и тези задължения съвсем не са чак пък толкова всеобхватни, че да нямаме хич право на собствена политика, тук се преувеличава.

И последно - поне мен лично не ЕС и НАТО ме карат да не харесвам руската политика, руския начин на правене на бизнес и руския живот, а това си е моя лична убеденост. Не споделям идеята за трети пол, но никой не ми го и налага в края на краищата, докато в Русия гейовете ги грозят много години затвор, което е малко прекалено, а?  Затвор те грози там и ако пишеш лошо за Путин (тук за Бойко и Киро какво се пише?), ако правиш митинги срещу властта или войната... Това ли ти харесва толкова?

Или накратко - никой не ни е вкарал насила в съюзите ни, но след като сме там не можем да си избираме кое да вземам и кое да изхвърляме. Някои неща са всичко или нищо. И ако беше толкова лошо защо още страни искат в ЕС? Нямат ли пример колко е гадно да си вътре?

# 15 115
Скрит текст:
Понеже прочетох разпалени обяснения как ние нямаме начин да не сме под нечие пълно влияние и тогава било по-добре да сме под американско, защото руското е вредно, ще си дам мнението.

Обвързването с едната или другата страна става с договори, а в един договор не можеш да вземеш клаузите, които ти харесват, а да се откажеш от другите. Не може да си в НАТО и да получаваш защитата на НАТО,  после да снасящ информация на Русия например. Не можеш да имаш търговските привилегии на ЕС и помощите от него, а после да им играеш контра за важни неща. Влизането в кой да е от тези съюзи е доброволно, но от там нататък си има формулирани задължения. Но и тези задължения съвсем не са чак пък толкова всеобхватни, че да нямаме хич право на собствена политика, тук се преувеличава.

И последно - поне мен лично не ЕС и НАТО ме карат да не харесвам руската политика, руския начин на правене на бизнес и руския живот, а това си е моя лична убеденост. Не споделям идеята за трети пол, но никой не ми го и налага в края на краищата, докато в Русия гейовете ги грозят много години затвор, което е малко прекалено, а?  Затвор те грози там и ако пишеш лошо за Путин (тук за Бойко и Киро какво се пише?), ако правиш митинги срещу властта или войната... Това ли ти харесва толкова?

Или накратко - никой не ни е вкарал насила в съюзите ни, но след като сме там не можем да си избираме кое да вземам и кое да изхвърляме. Някои неща са всичко или нищо
. И ако беше толкова лошо защо още страни искат в ЕС? Нямат ли пример колко е гадно да си вътре?
Защото така  подредиха/структурираха света  силните - или си с тях, или ще те смачкат. От две злини избираш по малката.Wink

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 08:47 от Mama_Nana

# 15 116
  • Буркина Фасо
Скрит текст:

Или накратко - никой не ни е вкарал насила в съюзите ни, но след като сме там не можем да си избираме кое да вземам и кое да изхвърляме. Някои неща са всичко или нищо. И ако беше толкова лошо защо още страни искат в ЕС? Нямат ли пример колко е гадно да си вътре?
аналогичен е и въпросът  защо  европейски страни не искат да са в ЕС ?
даже някои , които са по-напред от нас, не искат да унищожат валутата си.

# 15 117

Аз пък мисля, че го можем. Не ни е проблема в големината, а в политиците. Ако имаме премиер, който има нужните знаня, опит и е достатъчно добър в това да лавира, можем без проблем да взимаме най-доброто от всички. И точно това е смисъла на думата "политика". С тропане на крак, крайни изказвания и действия, и с демонстративно лепване само са една голяма държава, няма как да снане. Прекалено малки сме, за да сме толкова крайни.
И, въпреки голямата, масова омраза към Бойко, не може да му се отрече, че той това го можеше много добре. Специално по отношение на външната ни политика се справяше много добре.

# 15 118
Скрит текст:

аналогичен е и въпросът  защо  европейски страни не искат да са в ЕС ?
даже някои , които са по-напред от нас, не искат да унищожат валутата си.

ЕС и Еврозоната са две отделни неща.

# 15 119

Аз пък мисля, че го можем. Не ни е проблема в големината, а в политиците. Ако имаме премиер, който има нужните знаня, опит и е достатъчно добър в това да лавира, можем без проблем да взимаме най-доброто от всички. И точно това е смисъла на думата "политика". С тропане на крак, крайни изказвания и действия, и с демонстративно лепване само са една голяма държава, няма как да снане. Прекалено малки сме, за да сме толкова крайни.
И, въпреки голямата, масова омраза към Бойко, не може да му се отрече, че той това го можеше много добре. Специално по отношение на външната ни политика се справяше много добре.
Така беше да, набиваше им го с 200 на тъпите европейци. Цитирам.

Общи условия

Активация на акаунт