Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 447 707
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 15 120
Такива дребни хитреци като нас, дето се опитват да са на два стола, накрая падат на земята, ако столовете се раздалечат прекалено. Не сме достатъчно големи, за да можем да я играем тази игра.

Аз пък мисля, че го можем. Не ни е проблема в големината, а в политиците.
И на какво отгоре го можем? Имаме армия? Ресурси? Население? Продаваме някакъв незаменим за света продукт? Точно това лавиране и незнаене къде сме и с кого сме, ни задържа през цялото време в дълбоката периферия на ЕС - не само географски, всякак. Винаги сме били Пета колона, никой не си е правил илюзиите за друго. Затова сме на дереджето, на което сме - и някои реват как сме били на последно място. Ами там ни е мястото, даже много ни е. Трябва да напуснем ЕС и НАТО, да ни "освободят" и да се приключи с тия своеволия иди ми и дойди ми. Вчера с ушите си чух един руски младеж, живеещ в България, че "чака да го освободят". И не е единствен, много са, да не кажа, че са повечето. Точно това си просите, макар и да твърдите, че не ви било цел. То не е нужно да ви е цел, важното е да работите за нея.

Единствената ми надежда е, че поне териториално сме достатъчно важни, за да не ни изпуснат. Иначе населението няма акъл, видя се в исторически план.

Когато ББ управляваше, можеше да се лавира. Столовете бяха наблизо благодарение на г-жа Меркел. Сега вече това няма как да стане. Ердоган се опитва, но Турция е несравнимо по-голяма сила от България. И в последно време все повече клони към страната, от която има повече интерес - и тя не е руската.

# 15 121
Скрит текст:
Такива дребни хитреци като нас, дето се опитват да са на два стола, накрая падат на земята, ако столовете се раздалечат прекалено. Не сме достатъчно големи, за да можем да я играем тази игра.

Аз пък мисля, че го можем. Не ни е проблема в големината, а в политиците. Ако имаме премиер, който има нужните знаня, опит и е достатъчно добър в това да лавира, можем без проблем да взимаме най-доброто от всички. И точно това е смисъла на думата "политика". С тропане на крак, крайни изказвания и действия, и с демонстративно лепване само са една голяма държава, няма как да снане.
Прекалено малки сме, за да сме толкова крайни.
Скрит текст:
И, въпреки голямата, масова омраза към Бойко, не може да му се отрече, че той това го можеше много добре. Специално по отношение на външната ни политика се справяше много добре.
Но сме такива, крайни - "силно да любят и мразят".  Така беше преди 40+ години - громяхме империализма всячески /"Всяко кебапче - куршум в сърцето на световния империализъм!"/ и сега е така, но сме в другата крайност - громим "путинизма".
 Най - унизителното е, че никой не го иска от нас, но ние се подлагаме доброволно, не знам защо го правим, но това е липса на достойнство, сами се принизяваме до слуги.

# 15 122
Не, повечето хора не ги интересува България да е добре. Интересува ги те лично да са добре и това много си личи просто като излезеш на улицата. Не ги интересува Украйна, но и по същия начин не ги интересува България. Не визирам в случая лейди Касиопея, но има толкова много хора, които са такива.. А пък това, че вече многократно в темата се споменава какъв голям проблем на западното общество е приемането на LGBTQ общността, е нелепо, просто според мен показва едно застиване в 18-ти век в разбиранията. Първо, тези хора ако ги потискаме и дискриминираме, те няма да изчезнат. Може би просто няма да ги забелязваме, ама това напълно ни устройва нали? Второ, те няма да направят детето ви гей, ако то не е, споко.  А пък ако е, горко му тогава, с това отношение, което вирее тук все още. Гадната Британия излезе от ЕС, само сега всички се чудят какви споразумения да сключат, за да си вървят търговията, туризма и работата. Ако ние сме извън ЕС, никой, почти никой няма да го е грижа да продава на нашия мизерен пазар или пък да си изнася офисите насам, да създава работни места, предполагам и за българина няма да е толкова лесно да работи в чужбина. Аз имам спомен какво беше преди да влезем в ЕС.. Ами не, мерси. Не съм фанатизирано влюбена в САЩ, но е напълно нормално да си сътрудничим със страни, с които сме близки като начинн на живот или към които искаме да се приближим. Аз ще се учудя ако някой вижда нещо положително в руския строй и живот, че толкова пък да ги слушаме тях и да си партнираме. А да не започвам  и че чисто исторически кой знае какво добро не сме видели от тях.

# 15 123
А според мен, Бългаия е добре, когато външната ни политика не е крайна. Когато взимаме от всички, каквото ни е най-изгодно.
Като стигнем да сме в положение просто да си искаме и да ни дават, може. Сега обаче сме в положението да чакаме каквото ни дадат, така че няма начин да не изпълняваме чужди условия, което значи присъединяване към едната крайност.

аналогичен е и въпросът  защо  европейски страни не искат да са в ЕС ?
даже някои , които са по-напред от нас, не искат да унищожат валутата си.
Защото ги изтролиха в интернет. Освен че това да си в челната петорка най-мощни икономики в света и с една от най-мощните валути дава доста самочувствие. Ама сега реват, та хич не са за пример. В момента енергийните ресурси се преразпределят вътре в ЕС и европейците ще закърпят кризата. Цените на тока във Франция се вдигат с 4%, в Германия с 24%, а във Великобритания с 204%. Кого би предпочел да вземем за пример? Wink

# 15 124
Мисля си ,нали самостоятелност искаме ,неутралитет.
 Нищо не сме участвали , един газ стана проблемен,  дарихме едни маски и одеала, другото през посредници продаваме и си вземаме парите.
 Какво ни пука какво прави ЕС, Русия не ни пука какво прави се вижда.
  Нали сме неутрални ,самостоятелни!
  Обяснение някакво, защо предлагаме ЕС да спре да помага на Украйна? Какво ни е на нас   за ЕС?
Да се оправят, ние  сме самостоятелни. Или не  е така?

# 15 125
Скрит текст:
Мисля си ,нали самостоятелност искаме ,неутралитет.
 Нищо не сме участвали , един газ стана проблемен,  дарихме едни маски и одеала, другото през посредници продаваме и си вземаме парите.
 Какво ни пука какво прави ЕС, Русия не ни пука какво прави се вижда.
  Нали сме неутрални ,самостоятелни!
  Обяснение някакво, защо предлагаме ЕС да спре да помага на Украйна? Какво ни е на нас   за ЕС?
Да се оправят, ние  сме самостоятелни. Или не  е така?
Ние нищо не предлагаме, защото няма какво. Наложените санкции ще нанесат щети на икономиката на Русия, но щетите, които нанасят и на ЕС клонят към това, че самия ЕС вече има нужда от помощ. И ако потърсиш инф. ще разбереш, че ЕС е намалил помощта към Украйна, точно поради невъзможност да дава повече и назряващите проблеми в собствените държави.

Много е спорен въпросът за това дали сме самостоятелни, сателит на Русия или острие на ЕС и САЩ. Grinning

# 15 126
Сега гледах един сириец.  Старо клипче, та това разбрах - светът гледа и нищо не прави да спре това.
 Същото важи за Украйна, светът да гледа и нищо да не прави когато убиват , може да е приемливо за някои, сравнява с други държави, но явно Украйна е част от Европа. Колкото да  го въртим.
  Помагат и на другите,  както сега с оръжие, известно  е, че САЩ помага. Дори се намеси десетилетия в Афганистан, ама като не подема никой ,няма да ги дондурка завинаги. И с Украйна ще е така ,докато има кой да поеме се дава.

И все пак в Афганистан посяха едни семена с присъствието си американците,  стига да поникнат, ще имат напредък. И не може да се подкрепя,  утешава, подпомага целият свят, няма толкова ресурси.
 А да одобряваш действия на убиец  не разбирам...

# 15 127
Само дето на Путин въобще не го интересува Варна. Проблемът на Украйна с Русия е от десетилетия, сега ескалира. Имах съученичка украинка - мразеше руснаците и Русия в червата си, а беше дете.

# 15 128
Проблемът на войните е, че правят собствениците на военни заводи много богати, а на тях това им харесва и не искат да спира.
Печалбите в момента са невероятни. Кой е луд да спре войните.
Украйна получава оръжия на порции, като ги унижощат, идват следващите, но никога достатъчно за да свърши войната.

# 15 129
Толкова много цели украински семейства у нас, стоят тук месеци. Или украинската икономика е била върхова и са спестили милиони или не мога да си представя как се издържат.
Брендо също е с украински паспорт. Надали са го пратили войник, да се бие.

# 15 130
Аз не съм против това, което прави Русия и не се чувствам виновна за това. Украйна не ме интересува - проблема с Русия си е техен, не наш (на ЕС). Лошото според мен е, че целия ЕС го прие за наш и ни забъркаха в чужд спор, обричайки ни на икономическа криза и то точно след Ковид кризата, която достатъчно много щети нанесе на икономиките ни.
Проблемът на Украйна е и наш проблем и само пълен кон с капаци може да мисли противното.
Днес е Украйна, утре може да сме ние. Ама какво, ние веднага ще дадем на драго сърце Варна на Путин. "Варна не ме интересува, проблема с Русия си е техен, не наш (на софиянци, на бургазлии и тн)" - тогава ще се пишат подобни неща. Колко му е автономия на Донбас (под властта на Путин), колко му е автономия на Добруджа (под властта на Путин)...

Несериозно е да се прави сравнение между държава член на ЕС и НАТО, каквато сме ние и държава, която е извън тях, каквато е Украйна.

# 15 131
  • Пловдив
https://bnt.bg/news/dimitar-gardev-migrantskiyat-potok-e-kontrol … 6-309276news.html
интересно интервю на Димитър Гърдев отИТН за външната политика на Турция
...
Новият стар ключов регионален играч Турция продължава да покачва своята геополитическа тежест. Под курса на мултивекторната политика на Реджеп Ердоган страната вече се превръща във важен играч в енергиен план, продължава да се явява държава буфер за мигранти от Близкия Изток и води сложна дипломатическа игра във войната в Украйна. За да разберем в дълбочина тези процеси и различните измерения на турската политика, поканихме Димитър Гърдев – бивш председател на Комисията по външна политика в НС и международен секретар на партия ИТН.
...

# 15 132
Защото така  подредиха/структурираха света  силните - или си с тях, или ще те смачкат. От две злини избираш по малката.Wink

Приемлива формулировка - никой строй и никой съюз не са идеални, но някои са за предпочитане. И не е нужно непременно да те мачкат, просто да не се съобразяват с теб и да не ти помагат може да има същия ефект.
А подредбата е естествен ход на нещата - така става и в бизнеса, и в природата.

# 15 133
Аз не съм против това, което прави Русия и не се чувствам виновна за това. Украйна не ме интересува - проблема с Русия си е техен, не наш (на ЕС). Лошото според мен е, че целия ЕС го прие за наш и ни забъркаха в чужд спор, обричайки ни на икономическа криза и то точно след Ковид кризата, която достатъчно много щети нанесе на икономиките ни.
Проблемът на Украйна е и наш проблем и само пълен кон с капаци може да мисли противното.
Днес е Украйна, утре може да сме ние. Ама какво, ние веднага ще дадем на драго сърце Варна на Путин. "Варна не ме интересува, проблема с Русия си е техен, не наш (на софиянци, на бургазлии и тн)" - тогава ще се пишат подобни неща. Колко му е автономия на Донбас (под властта на Путин), колко му е автономия на Добруджа (под властта на Путин)...
Аман от тая Украйна, достатъчно плащаме за тази война във всяко едно отношение и толкова далавери и корупция се прикриват зад нея.
Това е темата за политиката в бг има си теми за Украйна и Русия.

# 15 134
Цитат
"Ние идваме!", заедно с мандатоносителя си Единна народна партия (EНП), ще се оттегли от участие в предстоящите парламентарни избори, обявиха те в съобщение до медиите.
https://dnes.dir.bg/politika/nie-idvame-i-enp-se-otteglyat-ot-uchastie-v-izborite
Хаджигенов не успя да прокара идеята си за обединение на всички радетели на "промяната" или не можа да се присламчи към по избираема партия. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт