Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 447 545
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 15 345
  • Разпиляна във въображението
При Борисов никога не е последно. След още четири дни може друго да пропее.

Сега да следим ли кой ще се скрие от телевизора.

# 15 346
Не зная повечето на колко сте години, но аз съм преживявала режим на тока и то няколко пъти посред зима. При управление на БКП/БСП. Още съм жива. Не е приятно, но се оцелява. Пък като гледам, социалистите навирили гребен и искат още да управляват. Мир да има, другото се преживява някак.

Много хора вече работят работа, която ще е несъвместима с режим на тока. Достатъчно е да няма интернет и моята работа заминава на кино.

# 15 347
  • Пловдив
Докато се замерят с политически опорки за газа се подценява информацията от министреството на финансите. Слушах доста икономисти, които предвиждат голям дефицит догодина ако се продължи с тази политика.
Любомир Дацов https://nova.bg/news/view/2022/08/30/381259/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D … 8%D0%B7%D0%BE-25/
Лъчезар Богданов и Владимир Сиркаров https://nova.bg/news/view/2022/08/30/381212/%D1%89%D0%B5-%D1%81% … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Това, което предстои нов дълг или увеличение на данъци. С тази колективна безотговорност наистина си мисля, че забатачват държавата здраво.

# 15 348
Гарганела и аз го чух това и съм поразена и обезпокоена. Няма ли начин да се провери за какво е този харч в рамките на 20 дневен период, откакто управлява СП? Ето ти казус, когато няма парламент как всичко е безконтролно. Чух Донев да мънка нещо за нов заем от 6 милиарда, за да се обслужат харчовете, заложени в бюджета.
А защо не беше толкова поразително обезпокоена, докато пепетата теглеха заеми.

Защото знаем, че някои политици каквото кажат, си е извъртяни факти, истина, примесена с лъжа, премълчани факти, или откровена лъжа. Особено, ако са изпуснали кокала и се борят да го докопат обратно или да не им се случи някоя европейска ценност, примерно "справедливост", "законност" или подобен излишък за България.

Факт е, че предният с постните пици и мазнинките УЖ все на излишък приключваше и тоя излишък все изчезваше. Сега изглежда, че ще направят пак така. Че има излишък няма съмнение, защото война, оръжия и т.н. всички видяха.

# 15 349
Скрит текст:
Основният проблем на партиите у нас е, че са лидерски. (Почти) всички са създадени от хора, които са били във втория ешелон на БКП навремето. или пък привличат такива хора. Тези хора на свой ред не допускат непроверени от тях хора, за да няма изненади и се бетонират.
Един от недостатъците на политическата ни система е, че вместо да се върви в посока по-облекчено преференциално гласуване и мандатност на народните представители (и кметовете), ние отидохме в обратната посока - вдигане на преференциалния праг и налагане силово на решенията отгоре.

Разбира се може да се помисли за решения, но като цяло политическата ни система е добра, проблема е в морала на тези които я изпълняват. Голяма беда е, че всяко правителство пипа отново изборния кодекс, не му дават време да заработи.
Последната промяна в ИК се радва на широко одобрение - машинния вот.
Не сме в състояние да променим морала на политиците ни, но може да променим системата. Може да е добра, но не е ефективна за нашите условия и не дава резултат. Оставяйки нещата така, както са в момента, ще се въртим още дълго в избори - СП - избори - СП ...... Дори да се стигне до редовно правителство то ще бъде или такова като на ББ или като последното на КП.

Съвсем не се радва на широко одобрение - БСП, ДПС, Герб искат да има и хартиено гласуване. Това са три партии. Костадинов иска да се промени текста и задължително да се борят фактурите. Само ДБ и ПП го харесват във вида в което е, а те са малцинство.
Не съм съгласен, че не е ефективна. Ефективна,  но повечето хора не мога да го осъзнаят.- Системата задължава партиите да работят една с друга, за да постигнат мнозинство. Тя предполага, че политиците ще проявят отговорност, а не че ще си крещят "ти си мафия, ти си мафия", ще обърнат Парламента на Конвент, и ще играят на детска градина.  Който не може да осъзнае, че с ултиматуми не се работи ще последва съдбата на ИТН.
Да, може да се въртим известно време в безвремие но и това е част от изборния процес. В Италия след като падна Берлускони не са имали правителство да изкара две години.- Е, и? да върнем Берлускони? Няма да стане. Просто партиите трябва да се научат да работят заедно и да правят компромиси

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 19:48 от Лорд Сняг

# 15 350
  • Разпиляна във въображението
Междувременно - Съдът в Страсбург: Лицензът на КТБ е отнет с три нарушения - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/08/30/4385441_sudut_v_stras … tb_e_otnet_s_tri/

Гешев бе тясно свързан с делото "КТБ" Simple Smile

Сега и французите ще си правят щаб, заради спирането на газа им. Белгиец иска замразяване на цената му, нещо за което Нинова и други говореха за това. Изобщо май сме с една-две крачки преди останалите европийски страни поне по идеи Simple Smile

# 15 351
Гарганела и аз го чух това и съм поразена и обезпокоена. Няма ли начин да се провери за какво е този харч в рамките на 20 дневен период, откакто управлява СП? Ето ти казус, когато няма парламент как всичко е безконтролно. Чух Донев да мънка нещо за нов заем от 6 милиарда, за да се обслужат харчовете, заложени в бюджета.
А защо не беше толкова поразително обезпокоена, докато пепетата теглеха заеми.

Защото знаем, че някои политици каквото кажат, си е извъртяни факти, истина, примесена с лъжа, премълчани факти, или откровена лъжа. Особено, ако са изпуснали кокала и се борят да го докопат обратно или да не им се случи някоя европейска ценност, примерно "справедливост", "законност" или подобен излишък за България.

Факт е, че предният с постните пици и мазнинките УЖ все на излишък приключваше и тоя излишък все изчезваше. Сега изглежда, че ще направят пак така. Че има излишък няма съмнение, защото война, оръжия и т.н. всички видяха.
Да така е политик и честност са несъвместими неща.
Може да продължиш редичката и с други.
Пепета - "почтеност" и т.н.

# 15 352
за да се обслужат харчовете, заложени в бюджета.
Пенсии, 25 Ст. за гориво.... Борба с инфлацията му казват на този скам

# 15 353
Скрит текст:
Скрит текст:
Основният проблем на партиите у нас е, че са лидерски. (Почти) всички са създадени от хора, които са били във втория ешелон на БКП навремето. или пък привличат такива хора. Тези хора на свой ред не допускат непроверени от тях хора, за да няма изненади и се бетонират.
Един от недостатъците на политическата ни система е, че вместо да се върви в посока по-облекчено преференциално гласуване и мандатност на народните представители (и кметовете), ние отидохме в обратната посока - вдигане на преференциалния праг и налагане силово на решенията отгоре.

Разбира се може да се помисли за решения, но като цяло политическата ни система е добра, проблема е в морала на тези които я изпълняват. Голяма беда е, че всяко правителство пипа отново изборния кодекс, не му дават време да заработи.
Последната промяна в ИК се радва на широко одобрение - машинния вот.
Не сме в състояние да променим морала на политиците ни, но може да променим системата. Може да е добра, но не е ефективна за нашите условия и не дава резултат. Оставяйки нещата така, както са в момента, ще се въртим още дълго в избори - СП - избори - СП ...... Дори да се стигне до редовно правителство то ще бъде или такова като на ББ или като последното на КП.

Съвсем не се радва на широко одобрение - БСП, ДПС, Герб искат да има и хартиено гласуване. Това са три партии. Костадинов иска да се промени текста и задължително да се борят фактурите. Само ДБ и ПП го харесват във вида в което е, а те са малцинство.
Не съм съгласен, че не е ефективна. Ефективна,  но повечето хора не мога да го осъзнаят.-
Системата задължава партиите да работят една с друга, за да постигнат мнозинство. Тя предполага, че политиците ще проявят отговорност, а не че ще си крещят "ти си мафия, ти си мафия", ще обърнат Парламента на Конвент, и ще играят на детска градина.
Скрит текст:
 Който не може да осъзнае, че с ултиматуми не се работи ще последва съдбата на ИТН.
Да, може да се въртим известно време в безвремие но и това е част от изборния процес. В Италия след като падна Берлускони не са имали правителство да изкара две години.- Е, и? да върнем Берлускони? Няма да стане. Просто партиите трябва да се научат да работят заедно и да правят компромиси
Точно това е недостатъка. Коалиция като тази при ББ, където се превърна в еднолично управление или коалиция в името на властта основана единствено на омраза към ББ.
За да има такава коалиция, каквато ти искаш /предполагам/, основана на общи принципи, идеи и програми в момента трябва да е между ПП, ДБ и ГЕРБ.
От друга страна това са три лидерски партии, които без лидерите си не струват нищо /ще се разпаднат/, а партии като БСП и ДПС се правят трудно и за дълго време, а според мен такива трябва да са тези, които да влизат в парламента и да управляват, партии, в които има приемственост.  Такава приемственост трябва да има и в държавата. Всеки, който дойде на власт, сменя хора, назначава други и т.н.
И не искам безвремието на продължава още дълго, защото губим дори малкото, което имаме и пак ще започваме от нула.

# 15 354
Драмата доколкото  се схващам за бюджета  и според  министъра е липста на ДОСТАТЪЧНО пари за ИЗВЪНРЕДНИ  разходи Wink.

# 15 355
Да не се връщаме към "Газпром"
Борисов подкрепя протестите против Газпром? Яко.

Само да го напиша още веднъж. След изтичане на договора с Газпром, нов няма да има. Газпром престана да съещствува още през Април. Пак ще купуваме руски газ, но през посредник. Газпром пак ще си вземе неговото през посредници, но в България ще има едно усещане за справедливост, че нашите пари не финансират изцепките на президента на Русия.
Не зная повечето на колко сте години, но аз съм преживявала режим на тока и то няколко пъти посред зима. При управление на БКП/БСП. Още съм жива.
И това трябва да ме успокоява, мен и останалата част от населението? Завиждам Ви на ентусиазма.
П.с. Годините ми са повече отколкото допускате.

# 15 356
Докато не дойде краят на година, не е сигурно нищо за договора на Газпром. Има достатъчно начини да бъде удължен.
Руски газ се поръчва и в момента, не пускат по тръбата.
Явно по гръцката ще пускат.
И по "балкански поток" не върви газ, въпреки че Боко се постара.
Наказани сме.
Но газ има, както се оказа. По тръби, с кораби, вървят нещата.

# 15 357
Докато се замерят с политически опорки за газа се подценява информацията от министреството на финансите. Слушах доста икономисти, които предвиждат голям дефицит догодина ако се продължи с тази политика.
Любомир Дацов https://nova.bg/news/view/2022/08/30/381259/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D … 8%D0%B7%D0%BE-25/
Лъчезар Богданов и Владимир Сиркаров https://nova.bg/news/view/2022/08/30/381212/%D1%89%D0%B5-%D1%81% … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Това, което предстои нов дълг или увеличение на данъци. С тази колективна безотговорност наистина си мисля, че забатачват държавата здраво.

Аз това го очаквах от тия ултралеви либерали,  дето Радев ги промотира. От 01.09. максималната пенсия става равна на максималния осигурителен доход. На какво отгоре?  Да даваме 3400лв пенсия на бивши държавни чиновници и шефове на държавни предприятия /само такива от по-възрастните пенсионери са осигурявани на високи заплати/.  Но в качеството си на държавни служители те са нямали лична осигурителна вноска. Цялата им пенсионна осигуровка е била за сметка на държавата. И сега хоп - отново облагодетелствани от държавата чрез ултралевите либерали и никой в последствие няма да посмее да намали макс пенсия.

# 15 358
за да се обслужат харчовете, заложени в бюджета.
Пенсии, 25 Ст. за гориво.... Борба с инфлацията му казват на този скам

Никой не е увеличавал пенсии, докато държавата потъваше леко, но стабилно - такива като Румъния и Хърватска ни задминаха вече.
На идола ти му бяха мили пенсионерите, но по-мила му беше мазнинката.
Поредната ти лъжа, която повтаряш на всяка страница като развалена латерна.

# 15 359
не е сигурно нищо за договора на Газпром.
Сигурно е. Булгаргаз не съществува като потенциален контрагент за Газпром
Никой не е увеличавал пенсии
Кво? Пенсиите викаш не са увеличени? И МРЗ може би?

Общи условия

Активация на акаунт