Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 851
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
  • до най-прекрасния мъж
д-р Birdie, педиатърката на детето ми мери обиколка на глава и гърди, а е млад лекар. Явно не всички са нехайни в това отношение. Доколкото споделяме с момичета с деца на възрастта на дъщеря ми, техните педиатри също мерят.
Относно водата - аз предлагам, ако иска, пие колкото й се пие. В жегите пие повече, като захладня, не чак толкова. Но да речем, че на 9-месечна възраст пие около 200-300 мл дневно изцяло по нейно желание, без да я принуждавам. Понякога изпива по 10 мл на прием, понякога, ако е много горещо, е пила и по 100. Различава отлично млякото от водата. Мисля, че приема достатъчно течности - АМ и вода. Докато пиеше само АМ, вода не близваше. Като захраних, започнах да предлагам, без да насилвам. Постепенно пропи.

# 211
Д-р Бърди имаше предвид, че меренето на гърдите отдавна не е важен критерий, но тук си върви. Моята също го прави, но никой не попълва растежните криви, което вече е важен критерий.
Няма лошо...ама осъвременяването на практики и знания е важно.

# 212
ЛЛ на децата ми също мери глава и гърди, но не виждам нищо статистически да го интересува, само отчита консултации. Последното направление за педиатър, което ползвах все пита за амбулатория лист, не защото нещо го интересува, а да види кой код е употребен и какво да си попълни той.
Още първия път, когато  вземах направление с код 17, после забелязах как само погледна  код  сакън да не е ощетен.
Касата така устроена, че само се точи,  хората са средство.
Не се връзвам вече особено, да сме здрави само.

# 213
Здравейте, бебето ми е на 10 месеца и до сега редувах ден с жълтък и ден с месо в обедното пюре. От кога могат да се смесват месо с жълтък? Може ли в обедното да има и жълтък и месо или обедното да е само с месо, а следобедната закуска да е нещо с жълтък?

# 214
Не смесвайте в един ден жълтък и месо,бебе на 10 месеца е малко за подобно натоварване на стомахчето.
За пиенето на вода,не съм се притеснявала,моето дете до годинката и 10мл вода не изпиваше,след годинката когато започнах да замествам храненията си пропи вода от раз.

# 215
Пример, защо в Бг, "настъпването" на разни "специалисти", е пагубно за родната Педиатрия...и за дечицата.

Абсолютно, "ама", абсолютно забранено е, да правите бебешко оризово брашно от обикновен ориз! Това е във връзка с ред токсини, имащи ги в ориза от обработката и производството му. Все пак, не ползвате лукс, "гейша-ориз", био, за 200Е/кг.
Ползваме само детските каши.

https://www.facebook.com/drmodernmommy/photos/a.148520126698217/ … 274612602/?type=3

"...При предлагане на бебета към него може и е добре да се добави адаптирано мляко или кърма. Най-често има запичащ ефект, който може да се предотврати със смесването му с разхлабващ (незапичащ) плод/зеленчук - круша, синя слива, тиква, авокадо."

НЕ се слага кърма в оризово брашно!! Няма запичащ ефект оризовото брашно- иначе, всички японски, китайски, бебета, щяха да са запечени. Тикви и авокадо не се дават на бебета до 12м възраст. Тиквата, апропо, дори и в Бг, я ползваха със "запичаща цел"... или поне? като средство за "чревна нормализация". Тиквата има много фибри... дава усилена перисталтика и колики при едни бебета, при други- редки изхождания. При 40% от бебетата? тиквата не им пречи. Но е добре да я оставите за след 12м възраст.

По темата "ориз"
https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2021/10/15/rice-arsenic … -children-amount/
https://www.nature.com/articles/514S62a
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663342/

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 16:03 от Birdie

# 216
Цитат
Говорим за пиене на вода на захранени деца на по 6м, 12м и т.н, не за новородено. Нито има проблеми с наддаването синът ми - качва около кг всеки месец (включително и на 5 и 6м), няма проблеми с храненето - има страхотен апетит, даже не му стига и аз контролирам количествата до 220гр максимум, боледувал е само веднъж от ларингит и то защото таткото го зарази. Не виждам за какви други проблеми говорите,
За какво ви е вода? щом после ще му дадете АМ/ кърма... Ако иска над 220 мл в хранения, различни от обедното и плодовете? сгъстете с оризово брашно (каша ориз) тези- така, и ще обогатите още АМ, и ще ви издържа големи интервали... дори и с 200 мл.
Вие сте щастливи, че нямате проблеми-- аз също! Но, вие виждате дървото- аз- гората. А и, при всяко бебе е различно- и не е редно да утвърждаваме вредни навици... и после да сме "доволни", че от тях "нямаме проблеми".

Цитат
В България на 6м се посещава детски нефролог-педиатър профилактично да огледа коремните органи с ехограф. Педиатърът само мери и тегли - не гледа с ехограф нито органите, нито ставите и гръбнака, затова се посещава и детски ортопед. Ранната диагностика помага за отстраняване на проблеми, диагностицирани навреме. Познавам много такива деца, при които още в началото успяха да направят необходимите корекции.
Педиатърът е всичко, и във всички страни, където има сериозна Педиатрия. Просто и ясно. Той се грижи да отидете "профилактично" там, където трябва.

Цитат
Как приготвяте и съхранявате месни и рибни заготовки? Предполагам щом не са готови и не замразявате, ги консервирате. Не съм консервирала никога месо, имам известни познания, но практиката е друго. Ако можете дайте някоя изпитана рецепта.
Няма как- някои неща може да оставите сварени за ден, два, в хладилник, и да ползвате. Но, и по принцип? не. Кухненският труд е страшен, тежък труд. Затова и аз не обичам ресторантите- винаги ми е страшно неудобно за хората вътре в кухнята. Също- моите дълбоки адмирации към всички майки, трудещи се в кухнята.
Просто, трябва да си създадете някакви трикове, кое и как да правите, за да ви е по-лесно. Но, определено, "кубчета готови храни във фризер"? ... е лоша идея.

Цитат
Относно водата, не смятам, че трябва да се стига до дехидратация, за да давам прахчета. Не се пие преди, по време и след хранене, а на интервал време като слегне храната. Обикновено като дам вода, започва да пълни памперса веднага - минимум 2-3 пъти на ден, понякога и 4.
Точно това, което, описвате с памперса, е дехидратация от излишни течности. Когато давате излишни течности, бебетата моментално ги отделят. НО, понеже, има разни бъбречни особености в бебешка възраст, това води до загуби И НА електролити. От там и- дехидратацията- А тя е няколко вида... в зависимост от осмолалитета.
За колегиалното уважение- уважавам само работата, фината, прецизната. Не се занимавам да оценявам красотата на ушичките на колегите. И винаги говоря аргументирано. От друга страна, нямате си представа, колко уважавам "Шарите" в Берлин, или детската клиника в "Лудвиг Максимилиан" Ун/Клиника в Мюнхен.
Не мога да уважавам детско в Хасково, приемащо бебе с жестока жълтеница, на което даже кръвна група не са изследвали. Има няколко добри места в Бг, има отделни чудесни специалисти, на световно ниво (проф. Мангъров, проф Балев, рентгенолог, доц. Шивачев, Д-р Велковски, детски кардиолози). Но, общата картина на всекидневната ни Педиатрия, е... "разочароваща".

бележка под линия- имам голям консултативен опит с Бг майки- реален, в реално време. Много точно знам, какво, къде става, как става... пълните рецепти с хомеопатия и биозин... .

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 00:35 от Birdie

# 217
Следя от известно време темата,защото имам пропуски в захранването а и е доста полезна!Включвам се не да упреквам някои,а просто да го прочетат и други майки.
Д-р Бърди е напълно прав за водата!
Понякога наставленията и “различният” тон са необходими в повечето случаи да се чуе и разбере….
За съжаление повечето педиатри в БГ се съгласяват  с нас/вас и дават “неадекватни”съвети,защото от доста време не им пука за пациентите,а всичко са обърнали на търговия….
Детският организъм не работи като на зрял човек🙂

# 218
Tirex, би ли споделила как приготвяш месните пюрета? Или даваш готови? Също така с какво започна захранването? На колко месеца е бебчето и колко немлечни хранения има? Благодаря Simple Smile

# 219
Tirex, би ли споделила как приготвяш месните пюрета? Или даваш готови? Също така с какво започна захранването? На колко месеца е бебчето и колко немлечни хранения има? Благодаря Simple Smile

Привет,
Не съм въвела още месо. Как ще го правя- по наставления от Бърди, още не знам. Избрала съм си го за авторитет, който следвам и не губя време в друго. Детето е на 7+. Започнахме със сурови плодове. Има две полу- заместени хранения. Обяд и следобедно. Въвели сме плодове, зеленчуци и леща до тук. Човечето приема всичко и се чувства прекрасно. Не съм имала реакции, но и действаме САМО със сигурни храни в приятни комбинации.

# 220
gigi91, прясно месо намирам чрез познати, мъжа ми се занимава, за нас не е по различно и преди децата търсим незамразени продукти.
Около Пловдив има хора, които гледат животни, Родопите са близко и често чрез пътуващи ежедневно нагоре поръчваме.
Ако поразпиташ ще се намери извън София. Много хора са хванали гората буквално,  някои с различни професии, но гледат кокошки  за яйца, въдят зайци, имат развъдник за риба...... С питане се намират.

Bubbless, месото го добавям непосредствено преди ядене към зеленчуковото пюре и пасирам. Малко е играчка заради меренето, първо пасирам зеленчуците - пасирам, меря порция зеленчук, връщам в блендера и добавям месото за крайно смилане. Разливам, загрявам при нужда и е готово за ядене.
Вече писах напред, че замразявам на порции сготвено месо и вадя преди ядене.
Така ги бъркам манджите.

Темата ми е много полезна, мненията на Бърди, помощта от другите при мои питания, започнах захранване реално от писаното тук.

Всеки да си захранва и живее както си иска, затова и правим информиран избор.

# 221
Цитат
Вече писах напред, че замразявам на порции сготвено месо и вадя преди ядене.
Въпреки че не съм фен на това, може много да намалите риска по следният начин- изберете форма, която издържа вряла вода температура- поставете формата във вода, загрята на 70-80 градуа за 2-4 минутки >> вадите- слагате вътре храната >> веднага камера.
Също, ако имате метални форми за замразяване? са много по-подходящи за използване- те, могат добре да се стерлизират в съдомиялна машина, и, освен това, да ги поставяте и във вряла вода, непосредствено преди запълването им.
Но, пак пиша, не съм фен на всичко това. Вие си решавайте.

Богати на желязо неща, преди месото:
спанак 50 gr > 1.3 mg
леща = 50 гр > 3.3 мг... важи и за боб.
броколи- над 8.5 м.
затова боб, и леща, и спанак, са ключови източници на желязо преди месото.
Много бебета на 5-5.5 м, са с много ниски железни запаси = липса на апетит.
Затова, ако рано не вземете мерки, да ги попълните, "чакайки" до месото в 7.5-8м... може да стигнте до реална анемия = силно безапетитие= чести инфекции=още по-ниско желязо= още по-често боледуване.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 13:20 от Birdie

# 222
Благодаря, Tirex!
А следният вариант удачен ли е? Разфасоване на месото и замразяване преди готвене. Варим със зеленчуците и пасираме (като първо теглим зеленчуците отделно). Предполагам и месото сурово трябва да е +5 10 гр отгоре, защото при готвенето се "топи".
Имам и друг въпрос, на някой случвало ли му се е да се завърнат коликите след захранването? Имам такива съмнения, понеже от седмица спи доста неспокойно вечер, върти се, пръцка. Храни се с твърди храни от месец, няма заместено хранене. Не забелязах определена храна да е причината.

# 223
  • до най-прекрасния мъж
Напълно е възможно да има бебето колики при захранването. Затова се подхожда бавно и постепенно, ако има реакция, да се спре дадена храна.

# 224
Извинявам се предварително, ако въпросът ми не е за тази тема.

Искам да купя столчето ikea antilop, но предвид, че няма опора за крачетата търся такава. Преди съм виждала, но сега, когато ми трябва не откривам. Та, знаете ли от къде мога да намеря?

https://m.media-amazon.com/images/I/71C2NdG2x-S._SL1140_.jpg

Общи условия

Активация на акаунт