Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 843
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
имаме две твърди хранения, сутрин и вечер е на адаптирано мляко.

Смятам го - 4 дневни хранения. То просто ще добавите закуска по някое време.

Ние сме на 3 млека, 2 твърди хранения и напоследък допълнително малка закуска, чакам сам да спре да си пие второто мялко, ма няма засега такава тенденция, на 9++, нощното отпадна пред 2-3 месеца. На 6 месеца беше 8кг, на 9 месеца - 8.700, много подвижен.

# 196
Сега е точно на годинка. Може би за закуска ще намаля АМ от 240 на 150 мл и ще добавя многозърнеста каша.. Между другото,колко допълнителна вода трябва да приема на ден бебе на една година? Засега изпиваше по около 100 мл..

# 197
Моля  да отбележите- НЕ ползвйте кубчета за замразяване на храна. Възможността за хранително отравяне, и то- тежко, е огромна. Но, може да слагате сварен цял зелечук в стъклен съд в хладилника, за да ползвате за два дена. НО не замразено.

# 198
Моля  да отбележите- НЕ ползвйте кубчета за замразяване на храна. Възможността за хранително отравяне, и то- тежко, е огромна. Но, може да слагате сварен цял зелечук в стъклен съд в хладилника, за да ползвате за два дена. НО не замразено.
Може ли да обясните защо?

Благодаря, Melusine и Щефи!

# 199
  • София
Сега е точно на годинка. Може би за закуска ще намаля АМ от 240 на 150 мл и ще добавя многозърнеста каша.. Между другото,колко допълнителна вода трябва да приема на ден бебе на една година? Засега изпиваше по около 100 мл..

100мл е твърде малко. Нефролог ми каза, че на 6м трябва да приема поне 250мл.

# 200
Моля  да отбележите- НЕ ползвйте кубчета за замразяване на храна. Възможността за хранително отравяне, и то- тежко, е огромна. Но, може да слагате сварен цял зелечук в стъклен съд в хладилника, за да ползвате за два дена. НО не замразено.

Всяка готова, а и неготова, храна, е пълна с микроби... разни по вид, и тип.
Когато замразявате, във всяко едно кубче се замразява  И ВОДА. В нея, се развиват особено опасни "хладни микроби". Освен, че със замразяване, микробите в храната влизат само "в зимен сън" (хибернация).
Шансът да отровите хранително бебето? е огромен...

https://www.daymarksafety.com/news/does-freezing-food-kill-bacteria/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34416968/
https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a204405 … n-dinner-recalls/

Цитат
Вие ме "убивате"... за Бога! А, ако не иска 250мл "поне"? Какво правим? конкретно? "мерки"?

# 201
Не оспорвам, но!! в цял свят се приготвя размразена храна и нещо не ми се навръзва. Хората, които отглеждат животни, съхраняват месото във фризери??? Thinking В магазините се продават замразени хиляди продукти? Сладолед?? Някои жени дават замразена кърма, банките за кърма също работят със замразена.
Прочетох статиите, в едната даже пише след като се размрази да се ползва до 2 дни.

Birdie, хайде сега не ми казвай, че не си ял домашно прасенце от фризера. 😜😜😜

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 14:33 от Bubbless

# 202
Докторе, в тези статии се говори за сурови храни и основно за листерия и салмонела. Аз говоря за храна, която е минала термична обработка и е замразена готова, сготвена. Не за полуфабрикат, който претоплям. Нещо ми убягва явно.

# 203
Докторе, в тези статии се говори за сурови храни и основно за листерия и салмонела. Аз говоря за храна, която е минала термична обработка и е замразена готова, сготвена. Не за полуфабрикат, който претоплям. Нещо ми убягва явно.
Нито "обработката" Ви спасява... освен това, замразяването на храни, меса, цели да са годни след месеци, но това не ликвидира микробите в тях- просто микробите там влизат в "зимен сън"... затова храната не се разваля.
Готовите храни, сготвените, и замразени, съдържат вода, "сготвена" вода. Която, и като замразена,  е идеална среда за развитие на студо-устойчиви микроби- вид "готов бульон". Нямащ нищо общо с водата в месо, което замразявате.
Също, в замразената, сготвената храна, не мислете че всички микроби са спящи... . Вие я поставяте във форма, пластмасова. Пластамасата е изолатор- ако оставите в чиния, сготвено в камера, ще се замрази? за колко време? за 10 мин? Във форма, която е пластмасова? за колко? 20 мин? дотогава?...

Цитат
в цял свят се приготвя размразена храна и нещо не ми се навръзва. Хората, които отглеждат животни, съхраняват месото във фризери??? Thinking В магазините се продават замразени хиляди продукти? Сладолед?? Някои жени дават замразена кърма, банките за кърма също работят със замразена.
Тук говорим за бебета, и техните възможности. Бебета не ядат сладолед.
Месо, съхранявано във фризер, над месец, е пак риск за малки деца. И кърмата, замразената, е. Въпреки всичко.

Тук има и друга подробност- едно е да извадите месо, да размразите, и ВЕДНАГА да сготвите, и да дадете.
И съвсем друго, да размразите сготвено, и да дадете притоплено (притоплянето не стерлизира отново) - ако се опитате да "сготвите" пак "кубчетата Ви" ? фиаско.

Цитат
Вие не информирате, Вие постоянно поучавате, поне така звучите. Разбрах, че съм в грешка, мисля да Ви оставя да водите темата като единствено компетентен, за да не подвеждам други жени да си тровят децата.
Аз не Ви "поучавама"- аз Ви излагам аргументи, защо замразяването на готова храна, е крайно опасно за бебета и малки деца. И това "удря" по Вашите практики. И разбирания. НО, моята грижа е, снижаване на детският риск. Ако бяхте Педиатър, щяхте да знаете, че традиционно, и от векове, инфекциозните гастрентерити са първа ,или втора, най-важна причина за бебешка смъртност до годинка. И това не е случайно. Хранително отравяне при бебе, е и лесно,  и често.
Особено сега, когато в Бг, с тези пре/пробиотици, които масово давате на децата, и с този ужасен "Ентерол", и Омнипанда, направихте "теренът" направо "взривоопасен"-децата си загубиха нормалната чревна флора. Забележка- "Омнипанда" е чудесен, и много ефективен, препарат, за лечение на Клостридиум детски чревни инфекции.
Просто е- можете да варите зеленчук, и да слагате в хладилник за два дни... и да готвите всеки ден за детето от него.
Ако не ви е възможно? разбираемо- може да ползвате бурканчета с добро качество, а да готвите само събота/ неделя.... или да правите разни комбинации за дните в седмицата.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 19:39 от Birdie

# 204
"Обработката" ми е готвене: варене, печене, Вие какво предлагате? Какво точно да давам на децата да ядат, след като "обработката" не ме спасявала. Продължавам да не разбирам защо е този хъс, тази нападателност и постоянно назидание. Вие не информирате, Вие постоянно поучавате, поне така звучите. Разбрах, че съм в грешка, мисля да Ви оставя да водите темата като единствено компетентен, за да не подвеждам други жени да си тровят децата.

# 205
  • до най-прекрасния мъж
Идеята на Бърди е, че вече сготвено и замразено месо/зеленчук, които после не се подлагат отново на висока Т, са опасни. А не е против замразени СУРОВИ месо/зеленчуци. Аз бих се съгласила с него, защото аргументите му са логични.
Когато приготвям храна на дъщеря ми, я съхранявам в хладилник макс 48 часа. Ако съм приготвила повече, за мен най-логично е да стерилизирам бурканчетата. За мен лично стерилизираната храна има много по-добър вкус от замразената. И не само за бебе, на мен също ми е по-вкусно стерилизирано месо или зеленчук, отколкото замразени, особено пък сготвени.

# 206
  • София
Моля  да отбележите- НЕ ползвйте кубчета за замразяване на храна. Възможността за хранително отравяне, и то- тежко, е огромна. Но, може да слагате сварен цял зелечук в стъклен съд в хладилника, за да ползвате за два дена. НО не замразено.

Всяка готова, а и неготова, храна, е пълна с микроби... разни по вид, и тип.
Когато замразявате, във всяко едно кубче се замразява  И ВОДА. В нея, се развиват особено опасни "хладни микроби". Освен, че със замразяване, микробите в храната влизат само "в зимен сън" (хибернация).
Шансът да отровите хранително бебето? е огромен...

https://www.daymarksafety.com/news/does-freezing-food-kill-bacteria/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34416968/
https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a204405 … n-dinner-recalls/

Цитат
Вие ме "убивате"... за Бога! А, ако не иска 250мл "поне"? Какво правим? конкретно? "мерки"?

Д-р Бърди, ако изобщо сте лекар, защото започвам силно да се съмнявам, от такива педиатри като Вас, хората ви ползват само за ваксини и направления.
Това с водата си е чисто заяждане от Ваша страна. Жената попита за ориентировъчни препоръчителни количества и аз отговорих какво ми каза специалист нефролог, тясно профилиран, а не като Вас, какво ми отговори. И да, много е важно да приема препоръчителното количество, за да може да работят добре бъбреците, да няма запек детето и организма като цяло. И това трябва и вие като лекар да го знаете. Защото водата е изключително важна, тялото ни е вода, водата е живот!
Когато не иска да пие вода детето, има начини, с които да бъде стимулирано - постоянно да се предлага, да се затопли леко, да се смени чашата, в краен случай със спринцовка, но вода трябва да се пие. Какво значи направо ме убивате?!
Започнах да предлагам вода със захранването и пиеше по 10мл на ден и отказваше повече, след два месеца на 6++ детето ми пие по 400мл. Нефрологът каза по-добре повече, отколкото по-малко. Както е и едричък, няма проблем, че е повече. Предлагах вода през 15мин буквално докато свикне и сега сам си я търси.
Значи готови пюрета да не ползваме, да не се замразяват месни заготовки, какво предлагате Вие в такъв случай? Как да си храним децата? Освен да ходя всеки ден до месарницата и да кажа: Искам 20гр телешко, защото д-р Бърди от бг мама каза, че ще си разболея детето!
И отговаряте избирателно. Подминахте моите обосновки, че се захранва разнообразно до 1г, защото детето е склонно да приема повече храни и, че ранното въвеждане на алергени е препоръчително, за да се израсте при реакции. Има достатъчно статии, които можете да цитирате и за това!
И едно леко отклонение: Колкото повече се трепери на децата и вманиачавато на майките, им вреди. Имам такава позната - пере чорапите на децата отделно дори, и техните чорапи отделно от всички дрехи също. Мие им малините отвътре, слага по две маски, ръкавици и едва ли не скафандър по време на пандемията. Резултатът - децата са целогодишно болни откакто ги познавам. Сигурно и тя е следвала съветите на някой лекар тип д-р Бърди всичко да е свръх стерилно. 🥲

# 207
Ами...аз ползвам д-р Бърди за всичко, освен ваксини и направления, поради обективни причини- той не пребивава в България.
Относно това да не предпочитаме бурканчета и замразена храна за бебета си- не виждам нищо крайно нередно в това. Друга тема е, склонни ли сме да положим нужните усилия. За сложно...не е чак толкова, ако се съобрази домашното меню и се ползва хладилник, а не фризер. Разбира се, не всеки би могъл да отдели нужното време и за това не съдя никого с по- бърз и лесен избор. Всяко решение си има цената.
Относно водата- детето ми е на 7 месеца и не е пило до момента. Има доста материали по темата, че водата в чист вид не е жизнено важна за бебетата, а често води до проблеми- повръщане най- вече, особено при деца с рефлукс.
Вода бебета усвояват, чрез разтвори. Тази в кърма или АМ е напълно достатъчна. Ако целево предлагате- да, ще започне да пие чиста, но ползата е под въпрос.
Когато детето ми беше болно го хидратирахме с лечебно мляко с електролити. Чиста вода, не може да свърши това, не напразно има прахчета за хидратиране.
Знам, че звучи много странно да не се дава вода, но наистина не е драма и категорично е по-добре.
Бърди вероятно си спестява вече подробните обяснения на тезите си, защото от години е това...иначе- има много адекватни аргументи. Не се хващайте за дума или реплика, извън контекст и ако ви е важно защо, просто попитайте.

# 208
Цитат
Д-р Бърди, ако изобщо сте лекар, защото започвам силно да се съмнявам, от такива педиатри като Вас, хората ви ползват само за ваксини и направления.
Това не коментираме- лична обида е. А и тук няма дж.п и "направления".

Цитат
Това с водата си е чисто заяждане от Ваша страна. Жената попита за ориентировъчни препоръчителни количества и аз отговорих какво ми каза специалист нефролог, тясно профилиран, а не като Вас, какво ми отговори. И да, много е важно да приема препоръчителното количество, за да може да работят добре бъбреците, да няма запек детето и организма като цяло. И това трябва и вие като лекар да го знаете. Защото водата е изключително важна, тялото ни е вода, водата е живот!
Бебе до 12м пие АМ / хапва кърма- в тях има достатъчно вода. Дава се понякога в повече само при специални ситуации.

Цитат
Когато не иска да пие вода детето, има начини, с които да бъде стимулирано - постоянно да се предлага, да се затопли леко, да се смени чашата, в краен случай със спринцовка, но вода трябва да се пие. Какво значи направо ме убивате?!
"Направо ме убивате" е метафора. Богатият ни език предлага разни възможности. "Спринцовка"? за да карате бебе да пие вода? Сериозно?

Цитат
Започнах да предлагам вода със захранването и пиеше по 10мл на ден и отказваше повече, след два месеца на 6++ детето ми пие по 400мл. Нефрологът каза по-добре повече, отколкото по-малко. Както е и едричък, няма проблем, че е повече. Предлагах вода през 15мин буквално докато свикне и сега сам си я търси.
Е, да... "търсят си вода". Щом се пристрастят към нея- и после храненето "отива по... ". Бабите ни едно време казваха- "пие вода- не е гладен". Във водата няма калории. Това, и почти автоматично, води до разни проблеми с наддаването, принуда към хранене поради паники... и ред проблеми. Ако прибавите 400 мл вода, за която говорите, плюс тази, която бебето приема от други източници= значително претоварване с вода дневно= завишено количество урина= риск от дехидратация. "Нефролог" тук? няма никакво място- с деца и бебета се занимават Педиатри. И само.

Цитат
Значи готови пюрета да не ползваме, да не се замразяват месни заготовки, какво предлагате Вие в такъв случай? Как да си храним децата? Освен да ходя всеки ден до месарницата и да кажа: Искам 20гр телешко, защото д-р Бърди от бг мама каза, че ще си разболея детето!
Не говорим да не замразявате храни- говорим да не замразявате сготвени храни.

Цитат
И отговаряте избирателно. Подминахте моите обосновки, че се захранва разнообразно до 1г, защото детето е склонно да приема повече храни и, че ранното въвеждане на алергени е препоръчително, за да се израсте при реакции. Има достатъчно статии, които можете да цитирате и за това!
Отговарям "избирателно" (всъщност- рядко пиша вече) защото повечето неща изобщо не подлежат на коментар.
Не съм против това, да приема "повече храни". Против съм лудорийките, екзотиките, попарките, глутена и сиренцето преди 12м възраст.

Цитат
И едно леко отклонение: Колкото повече се трепери на децата и вманиачавато на майките, им вреди. Имам такава позната - пере чорапите на децата отделно дори, и техните чорапи отделно от всички дрехи също. Мие им малините отвътре, слага по две маски, ръкавици и едва ли не скафандър по време на пандемията. Резултатът - децата са целогодишно болни откакто ги познавам. Сигурно и тя е следвала съветите на някой лекар тип д-р Бърди всичко да е свръх стерилно.
Никога не съм писал, или препоръчвал, подобни неща. Но- съдомиялната машина наистина е много важна за да се стерилизират кухненските прибори. Важи за всички възрасти. И го смятам много важно. Както и логичната хигиена у дома. И винаги, когато мия подове у дома, слагам малко хлор в разтвора. Същото правя и с банята- която винаги мия само с хлорни гел разтвори. Които стерилизират чудесно. А за  баня? това е нужно.
Децата в Бг са "целогодишно болни" по ред причини- страшната злоупотреба с лекарства е една причина, лоши хранителни навици и анемии? друга. Употреба на козе млечни продукти? трета.
Трагичното състояние на родната ни Педиатрия? най-важната причина. Меренето на "обиколка на гърдички" спря в 1988. Например.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 12:32 от Birdie

# 209
Случва ми се често по празници по възрастни хора спазвайки си някакви традиции да ми носят готвена яхния - овче, агнешко или ярешко и връчвайки ми тенджурето ми заръчат - ако е вряла от скоро като изстине веднага да замразя щом не ям сега, ако остане от храната след опитване  и мисля пак да ям следващи дни да я сложа да заври и тогава да  се замразява.
Те не знаят да се обосноват с бактерии и подобни, но имат обяснение  -
да не се вкисне.

Мисля, че логиката на Бърди в случая беше друга, не кой готви или не готви и как.

Общи условия

Активация на акаунт