Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 838
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
След толкова информация, чак се чудя как е оцеляло човечеството хилядолетия наред. Сори за спама..

# 181
На мен цялото нещо ново - старо ми е забавно вече.
Вземе се един продукт и се обявява за крайъгълен камък.
И двамата доктори за мен са прави в частта, че захранването да става бавно и постепенно, нали целта до година е да опитва, не  за наяждане.

Ако не се търси качество в храната като начин на живот в дългосрочен план, дали детето е запознато 4-5 месеца по-рано с алергени какво значение ако се тъпче  с масови храни от хипермаркети.

# 182
След толкова информация, чак се чудя как е оцеляло човечеството хилядолетия наред. Сори за спама..
Преди холестериновите днешни масови идиотии, хората потребяваха с храната си 3- 4 пъти повече холестерин. И имаха 2 пъти по-ниска честота на СС заболявания.
Хора, с висок холестерин, боледуват по-малко от рак на дебелото черво и от сепсис от грам-негативни инфекции.
Човечеството винаги е било враг на самото себе си.
"Оцеляването" си има, имало, и ще има? ... цена- от една страна, виждате как няма американец почти с нормално телесно тегло-от друга, виждате здравичките, червенички, живички деца на Дания, Норвегия, Швейцария, Финландия... Австрия, Испания... прекрасните им училища, уредени държави... животът има различни цветове... .
Малко отклонение- преди време, имаше един знаменит американски дипломат- Дж.Кенън. Умен мъж, достоен. Сега покойник. Яростен критик на собствената си Родина, апропо. Той бе женен за норвежка, Анелизе Соренсен. Първото си пътуване до Норвегия, средата на 30-те години на миналият век, Кенън описва много живописно:
"Боже, каква страна- какви хора... дечицата им здрави, румянени, добре облечени, смеещи се. Хората приветливи, спокойни, вежливи, честни, доброжелателни и порядъчни ... а природата? и как децата органично се вписват в нея?... пресичайки границата, и виждайки всичко това? бе твърде много за мен, имайки пред вид, положението в Щатите". Та така... нищо ново под слънцето- "много са званите, малко са избраните". А нас все ни тегли не на там, накъдето трябва.
Към нихилизма, уравниловката, "детската социализация"... и детските кухни.

Цитат
В Алпите хората гледат крави, не маслини
Убийствена аргументация.
Въпросът тук е, НЕ ДА не давате изобщо на деца краве масло- въпросът тук е да не го давате на бебета преди 12м възраст, и преди да сте въвели прясното мляко.

Цитат
в Австрия слагат масло с подправки върху пържения паниран виенски шницел, бретцелите се режат и мажат с масло вътре,
Е, и? много добре правят-кравето масло е хубава храна, натурална. Това, апропо, каква връзка има с бебета под 12м? тях ги храните с "паниран шницел", или?
След 14-16м възраст, какво по-хубаво от хляб, с масло и мармелад, за закуска, и тук-там,  за деца?

Патосът е нужен- без него? закъде?

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 19:06 от Birdie

# 183
Хахаха, в Австрия слагат масло с подправки върху пържения паниран виенски шницел, бретцелите се режат и мажат с масло вътре, хубаво ги говорите нещата, ама не сте последна инстанция, може с по-малко патос просто. В Алпите хората гледат крави, не маслини 😊Изобщо с маслото не разбирам какъв е проблемът, говорим за количество колкото грахово зърно от време на време в зеленчуковото пюре, което е само едно от храненията за деня, не за филии хляб, дебело намазани с масло и сладко всеки ден.

# 184
Нещо ...не разбирам.
Форумът е място за въпроси, отговори и свободно излагане на мнения.
Наличието на професионалисти тук е богатство и адмирации за времето, което отделят!
Това, което не ми е ясно е - кому са нужни нападките и с какво ни помагат!?
Има тема- ок, нека последват АРГУМЕНТИРАНИ оспорвания на професионално мнение.
Заключения от сорта, кой с колко остарели схващания е ...меко казано нелепо, особено ако сте си направили труда да прочетете трудовете оставени тук от Бърди от преди много години. Кой, какво е чел в гугъл...не е мерило и повярвайте ми- не ние ще сме тези, които го информират за новостите с глутена. Никога не е твърдял, че е последна инстанция, но ВИНАГИ може да ви обясни твърденията си с аргументи!
А патосът...няма как, след тоновете глупости, които може човек да прочете и действителния здравен статус на децата в БГ.
Много има над какво да се мисли,но...трябва да се излезе извън масата. Когато приемеш общите проблеми за нормални, без да търсиш причина и обяснение- до там си! Ще си имаш всички екстри, които другите деца имат. Захранването е ключово за детето, ваш избор е разбира се, как да го сторите!
Само моля, наистина проучете, че има дебела връзка с куп болести в последствие...
Иначе да...оцеляваме- на всякакви нива, но аз искам детето ми да е здраво и да живее пълноценно, не да оцелява. И ще направя максимума за това!

# 185
И аз питам с какво помага този нападателен и назидателен тон, все едно всички майки са идиоти. И на Запад не всичко е цветя и рози и не са всички деца "розовички, здравички" и на мляко до годинката, не разбирам какво е това неистово желание да се слагат етикети на хората и изборите им и постоянно да се сочи с пръст "вие там колко сте зле, яслите ви, кухните ви,..."

# 186
Не виждам нищо назидателно...и понеже знам малко повече, ще опитам да обясня кратко:
Участието тук е с грижа!
Майките не са ид..ти, просто авторитетите (педиатрите) често са зле подготвени, а ние им вярваме безрезервно.
Не напразно този форум е факт и е голяма сила, на която често доста майки разчитат. С плюсовете и минусите на това!
Децата в БГ е факт, че боледуват много. Не познавам майка без инхалатор...Леченията, които се предписват са по калъп и често с несъобразени и твърде силни медикаменти.
Някак си сме приели, че болестите са съвсем нормално нещо съпътстващо всяко малко дете. Това е така, но донякъде!
Често- сами предизвикваме доста състояния от незнание и с най- добрите намерения.
Всеки е свободен да избира, аргументирано или не, както и да си прави експерименти.
Но...определено ни куцат доста неща в системата, което в добавка с морето от информация, нашите майчински инстинкти, съветниците около нас, прави нещата меко казано сбъркани.
Бърди се ядосва на това, ЗАРАДИ децата ни! Не искам да ставам адвокат, но знам, какво го боли и повярвайте ми- уважава майките!
Всички сме тук с грижа за мъниците и нека това е водещото!

# 187
  • София
Д-р Бърди, моите уважения, че сте учили медицина, но пишете и глупости понякога. Не всички майки са идиоти както каза Melusine. Много от нас четат и се интересуват от различни източници, не само от Вас, какво е най-доброто за децата.
Съветът да се даде първо прясно мляко, а след него маслото, е нелеп и неслучайно прясното мляко се въвежда късно на 18м от млечните, защото се преработва трудно от организма, дори при възрастните, какво остава за малки бебета. От друга страна маслото е полезно и е желателно да се редуват животински и растителни мазнини, защото дават различни витамини. За да бъде балансирано храненето, трябва да има мазнина, протеин и въглехидрат, а Вие съветвате да отсъства.
Относно прясното мляко, както казах, се преработва трудно. От храните и напитките, които трябва да се избягват по време на кърмене дори, е  на първо място, че понякога и единствено. Аз бях чела, че не трябва да се консумира по време на кърмене, но забравих и детето веднага прояви реакция с кръв и слуз в акото. Дори направих генетични изследвания и няма алергия към мляко, просто се раздразни незрялото стомахче. Въведох вече масло и няма реакция.
Виждам, че си имате своите фенки и предполагам сте им давали и добри съвети, но ако всеки педиатър разбираше и от хранене, и от кърмене, нямаше да има такива консултанти като професия. Казвам го, защото писахте отново нелеп съвет на майка кърмачка да се изцеди, за да види колко кърма има. Майките идиотки, които сме чели дебелите книги, знаем, че с помпата не можеш да изцедиш това, което може да изсуче бебето, поради простата причина, че по време на кърмене се отделят хормони.
По темата ако децата трябваше да се хранят с пет неща до навършване на 1г, нямаше да има държавна детска кухня от 10м възраст с разнообразно меню, одобрено от Министерство на здравеопазването.
Аз лично съм получавала понякога по-полезни съвети от майки и от форума, отколкото от педиатъра. Неслучайно много от нас ползват педиатъра единствено за ваксини и направления, но не и за важните неща.

# 188
Хм...определено предпочитам педиатърът ми да разбира от хранене, защото евентуални здравословни проблеми, свързани с това- консултантът, няма как да реши!
Общите постулати не винаги важат за бебета.
По темата хранене до годинка, единственото, за което апелира е да не се бърза, да се заместят две хранения и това далеч не е с 5 храни!

# 189
Аз лично въведох глутен около 11 м възраст, краве масло още не съм давала, добавям зехтин в кашите, имаме две твърди хранения, сутрин и вечер е на адаптирано мляко. Предпочитам по-предпазливия подход за захранване. Някои бързат на 8 месеца да изключат АМ от менюто и да минат на попари, ювки и прочие. Това бързане не е оправдано според мен. Иначе откъм зеленчуци е захранен с най-различни видове, 3 вида месо, 8 вида плод, бобови също, жълтък...около 30 и няколко храни до момента. Млечните продукти и червените меса за момента ги отлагам, а за фъстъчено масло, мед, ядки и реч не може да става.

Последна редакция: нд, 04 сеп 2022, 22:24 от mariamp28

# 190
Ами..то това се иска, нищо повече!
И аз не смятам за оправдани:
*Бързането
*Експерименти с алергени
*Тотално изместване на млякото до годинка
*Безразборно много храни, включително екзотики
*Българският принос, към детското хранене- попара
*Хранене с парчета
Колкото по- внимателно, но със сигурни неща, толкова по- добре! Колкото по- домашно приготвено- също. От изключително значение е, как ще се започне. Това формира база за цял живот.

# 191
Тези, които правят домашни пюрета, какво месо използвате - купешко или домашно? Ако купувате, каква марка или от кой магазин или пък месарница? Домашното достатъчно безопазно ли е?
Как го приготвяте и съхранявате, ако приготвяте за напред?
Благодаря!

# 192
Малко по-напред или в предната тема обсъждахме мисля месните пюрета доста обстойно. Нямам достъп до домашно месо, не бих и ползвала, ако не си го гледам сама (тук темата е необятна, така че всеки преценява за себе си, не ми е целта да влизам в спор). Пилешко, пуешко правя на пара и пасирам с малко от водата, наспивам на дози във форма на Нук за бебешки храни и замразявам така директно на кубчета.

Сьомга пека във фурна и накъсвам много фино (в началото пасирах със сготвените зеленчуци) директно към пюрето, държа в хладилник, давам 2-3 пъти от нея. Телешко и свинско нарязвам на късове в тенджера, слагам също морков, червена чушка, скилидка чесън, варя и после пасирам месото със зеленчуците и малко бульон, наспивам на дози и замразявам. Заешко и заешки бульон купих готови, пасирах и замразих. В деня за месо сутрин след закуската си вадя доза месо да се размрази, за обяд тъкмо е готова и си я добавям към пюрето. Не правя големи количества, 2-3 пържолки е достатъчно за 10-15 дози горе-долу. Месо купувам уж фермерско от eBag (свинско и телешко на Бредас, пуешко на Делиа, пиле Le Poulet), сьомга и пиле Дюк от Лидл. Сготвено месо е ОК в камерата за около 2 месеца, правя 2-3 вида през няколко дни и после доста време не се занимавам. В готовите месни заготовки има сгъстител, обикновено някакво нишесте, ако искате, може просто да сварите малко ориз и да го добавите към месото и така да пасирате. Мазнина не слагам в тези заготовки, които ще замразявам, добавям непосредствено преди да сервирам в затопленото пюре.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 07:23 от Melusine

# 193
За сега домашно месо заредих и давам заек. Варя без сол, махам пияната, хубаво да се развари, като изстине обезкостявам и вземам чистотото месо, меря с кухненска везна порции, увивам в найлон че и в торбичка с надпис - вид месо и дата, но не правя количества, че да се задържа.

Пиле, не съм го приготвила още за да знам дали е добро  от магазин, взех от Метро - 22лв. килограм, уж отгледано на свобода.
Ще го сравня с домашно като приготвя.

# 194
Аз давах АМ и след годинката. Относно изключването на АМ от детското меню за деня не съм бързала,на една от консултациите с Педиатър тя ми каза следното(Храна ще яде цял живот сега има нужда от мляко) и така си продължих с АМ,не мисля че съм навредила на детето си все пак АМ е произведено за бебета и деца.

Общи условия

Активация на акаунт