Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 989
  • 753
  •   3
Отговори
# 465
В САЩ много трудно се намира хляб без захар в него.

Малчо направо ще го почвам със сандвич като стане на година, че ми се иска да яде "солена" закуска. Сега яде кисело мляко с плод. И голо кисело мляко яде, ма не му стига съответно.

# 466
  • София
Синът ми обожава попара. Може всеки ден да яде. Аз също я ям.
Бърди, а ти да не мислиш, че попарата се прави с половин хляб? Една филия е достатъчна. Предпочитам да хапне така пред да ръфа филията с намазано масло и плочка сирене от горе.
За количество хляб - аз гледам макс 2 филийки да яде дневно и то не всеки ден. Понякога изяжда и само половин филия със супата (като правя уточнение, че вкъщи бял хляб не се яде)

# 467
За закуска аз редувам бананови палачинки или други пухкави да са, омлет със сирене и кашкавал, сандвич с извара и авокадо, тост с кашкавал и сирене, мюсли с плодове и лешников тахан, попара 1 път най-много в седмицата. Иначе попара много обича. Омлет също. Към всяка закуска слагам плодове отделно. Кисело мляко май давам повече следобед или като десерт с нещо вътре - плод, тахан, чия много рядко. На 13м. е детето. Трябва да мисля и нещо друго. Правих и разни баници и мъфини солени с мюсли или безглутенови брашна, но скоро не съм.

# 468
Като казахте бананови палачинки и омлети - с какво олио ги пържите? Моят бебо е на 14 м и още не съм давала нищо пържено и се чудех дали мога да започна вече.

# 469
  • София
Не ползвам олио аз. Слагам съвсем малко краве масло или кокосово, ако ще ям и аз същата закуска.

# 470
Нищо не пържа. Бананови палачинки във фурната или без мазнина на тефлонов. Омлет без мазманина пак.

# 471
Бърди, относно глутена колко често и в какво количество да се дава на дете около годинка? Всеки ден или не? Какъв глутен - пшеница или разновидностите?

И още един въпрос: чета как за бебетата е рано за пълнозърнести храни, защото храносмилането е трудно. В същото време всички каши са пълнозърнести? Не разбирам? Simple Smile

# 472
Бърди, относно глутена колко често и в какво количество да се дава на дете около годинка? Всеки ден или не? Какъв глутен - пшеница или разновидностите?

И още един въпрос: чета как за бебетата е рано за пълнозърнести храни, защото храносмилането е трудно. В същото време всички каши са пълнозърнести? Не разбирам? Simple Smile
Глутен- може да давате всеки ден хляб като съпровождащ основното хранене. И да ползвате пълнозърнест, ръжен, тоест- разни видове. Всякакъв вид може да ползвате.
"Пълнозърнести" разбираме?
Всяка каша, на която пише, че е за "над определена възраст"? е подходяща. Останалото е въпрос на качество на кашата, и на вкусови предпочитания на детето.

Разбира се че може да дадете попарка над 12м възраст. НО, въпросът е в количеството и.
И, ако дадете нея, още хляб в основното, и в сандвич, и във вечерното? става множко... .
Тоест, въпрос на мярка е относно дневното количество.
Козето мляко е забранено за деца до 4-5г. Дава тежки анемии.

Цитат
Бърди, а ти да не мислиш, че попарата се прави с половин хляб? Една филия е достатъчна.
За вас може и да е- но за други? едва ли. Ще сложат и 150 гр хляб вътре... какво ли не съм виждал. Плюс, и после, и кус-кус, и макаронки, и фиде ( в другите хранения). И става... "множко".

Цитат
Д-р Бърди, до каква възраст според вас е подходящо да се дават каши?
12-14м
НО, зависи какво разбирате под "каши". Ако разбирате "готови, на прах", които разреждате?? Тях изобщо не ви препоръчвам да ги ползвате като основно хранене, или "порция". Страшно пълнеят. Аз, и в моята работа, изобщо не препоръчвам да ползват каши при бебета и деца- само по лъжичка, две, за да разнообразяват вкуса на плодовете. 2-3 пъти седмично.
Тези готови каши ги ползвам само ако искам децата да наддадат по-добре- за къс интервал давани- да кажем, за две седмици. Имам пред вид- бебето не наддава (има страшно злояди бебета- никакъв цирк не помага). Това става обикновено в началото на захранването- НИЩО не искат. И резонно, теглото им? отива "надолу". Е,  тогава каша следобед вместо плод? оправя нещата. Може би и защото има железен недоимък. И затова и - липса на апетит. И кашата дава повече желязо. Желязото се коригира. От там, и апетитът нараства. И тогава "прояждат" бързо и лесно.
Внимание, Бг цирк, където мерят само серумно желязо на 6м е цирк- то, и само по себе си- нищо не значи (като единствен критерий за анемия, имам пред вид). Вземаме винаги пакет- сер/желязо, феритин, трансферин и желязо-свързващ капацитет. Само тогава може обективно да преценим, дали бебето е с липса на желязо.

Последна редакция: ср, 16 ное 2022, 14:42 от Birdie

# 473
Д-р Бърди, до каква възраст според вас е подходящо да се дават каши?

# 474
Синът ми е възможно да има анемия наследствена - таласамия. Но има и непоносимост към кравето мляко и съответно даваме козе сирене, кис. мляко и производни. Това от своя страна ще засили ли възможната анемия. Сега се опитваме да го върнем на краве мляко с много бавни темпове. Засега само ГХИ и по малко Кашкавал или др.

# 475
Благодаря за отговора, Бърди. Честно казано на мен ми е много трудно със закуската и следобедното хранене - ако не е каша, или само плод (за следобед плод става, но сутрин няма да засити детето и след час пак ще е гладно), то какво да е? Моето дете е с АБКМ, което още повече ме затруднява при избора. Въвела съм овче сирене, сега мисля и овче кисело мляко.
Давала съм закуски елда с плод или сирене, лимец флейкс, овесени ядки, бананови палачинки, но като цяло не е много разнообразно. А и идва зима и с плодовете ще е по-сложно.
Ще съм благодарна за идеи Simple Smile
Яйце може ли да се яде всеки ден от бебе на 11 месеца или в дните с месо и риба се пропуска все още?

# 476
Здравейте. Имам нужда от помощ. Бебка е на 6м. Захранена от 4++. Яде на обяд пюре като през ден с малко жълтък и каша за СЗ. Кашата си я изяжда много бързо, много се кефи, когато яде каша, но с обяда имаме ГОЛЯМ проблем. Пюретата трябва на сила да и ги навирам с лъжицата в устата. Рядко е в “настроение”, за да си яде спокойно. Има едно пюре дето си го харесва и това е, но аз искам да яде разнообразно. Яде с голямо нежелание и ако успея да и дам едно малко бурканче, се чувствам като герой. Харесва всички зеленчуци, без сладкия картоф и пащърнака. Вкъщи постоянно се купуват пюрета, постоянно се отварят пюрета. Не мога да купувам всеки ден по 4-5 пюрета. От 5 дни е с хрема. Пръскам ФР, когато мога и дърпам с аспиратора, когато мога, защото изпада в зверски рев само като види аспиратора или ФР. Не и пречи хремата на яденето, но възможно ли е да я боли гърлото и затова да не иска да яде пюрета? Иначе с кашата няма проблем. Макар че преди хремата пак беше така с обяда. Нещо не ги одобрява, включително и всички марки изпробвах. Днес толкова много се напрегнах, че след 5 лъжички спрях да я храня. Плака, плака, сложих я пак на стола, дадох и още някоя друга лъжичка, но тя не пожела да яде и за да не стои гладна се принудих да и направя мляко, което също не изпи цялото. От 170мл готово количество, остана около 50мл. И след 10 минути заспа. Педиатърката ни изобщо не я харесвам и първо, че ако и пиша ще отговори след един ден (ако имам късмет, иначе след два дни) и второ, че ако и звънна по телефона ще ми се разкрещи и ще ми затвори.

# 477
Декември е време за смяна на педиатри! Ако сте от София мога да ви насоча. Сменихме я през Юни нашата и сега сме много доволни от новият ни педиатър - мъж е. Само сестрата в кабинета му се прави на интересна Joy. АМ и купените пюрета са ужасни. Разбрах го по трудния начин като вас. Борех се за всяка лъжичка. Не се отказвайте. Пробвайте с домашни пюрета.

# 478
Кога точно се брои за заместено едно хранене? Първо ще изчакам да въведа месото и жълтъка, преди да спра да предлагам и гърда, но дъщеря ми изяжда зеленчуково пюре около 100-120 мл на обяд, след което си суче доволно. Колко мл трябва да стигна, за да се брои за заместено?

# 479
  • до най-прекрасния мъж
Докато откаже да суче и издържи спокойно до следващото хранене. Тогава се счита за заместено.
Мъфин, пробвай с домашно пюре или с друга марка. Дъщеря ми течни пюрета не искаше, плюеше ме с тях. Ама така, естимарската, лапнеше си лъжицата и казваше пфу. Пробвах с по-едро пасирани и ги яде. Тя най-много ми ядеше на Бейбибио и впоследствие менютата на Гербер. Сега вече минаваме на обща храна и освен ако не избива зъб, нямаме проблем с храненето.

Общи условия

Активация на акаунт