Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 935
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Според мен на 8 месеца е много рано и за закуска, и за вечеря.
Изчакайте малко, имате много време.
Нека стане на 9 месеца, тогава пак пробвайте да дадете закуска.
Вечеря се вкарва към годинката най- рано.

# 601
Моето дете на 8 м имаше закуска и започнах да давам и вечеря към края на месеца.
Може и рано да е било, но кърмата не го засищаше и след час вече плачеше за още.

# 602
В америка се започва от 6тия месец със закуска и вечеря.

# 603
Цяла седмица се мъчим с малката, не ще закуска - попара, каша, кускус, овесени ядки. Не и не, иска мляко.

Малчо е на 14 месеца и още си пие сутрешното мляко.
На 8 месеца само му маркирах с нещо малко закуската. Също не харесва на закуска да яде - попара, каша, кускус, овесени ядки, ядеше само кисело мляко с плод и бисквити (без захар) и вече над годинката понякога ядем сандвичи (пак с КМ), палачинки, банички.

# 604
Като прочета малчо и се умилявам Simple Smile

# 605
И имат такива тежки астми, дето Европа не е виждала... .
Не говоря за хранителните алергии...

Цитат
Това не е ли от това, че се дават дори и от блогъри съвети да се слага краве мляко в закуската много преди 1 година, а от FDA е строго препоръчано да не се внасят алергени на много ранна възраст?
Захранват рано, и неподходящо. Дават страшни неща на малки бебета- сладолед, кремове, разни други неща, фъстъчено масло (което е отпадъчен продукт, по принцип. Освен че е страшно алергизиращо).
И не е въпросът че няма подходящи препоръки- не ги следват.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 18:12 от Birdie

# 606
И имат такива тежки астми, дето Европа не е виждала... .
Не говоря за хранителните алергии...

Това не е ли от това, че се дават дори и от блогъри съвети да се слага краве мляко в закуската много преди 1 година, а от FDA е строго препоръчано да не се внасят алергени на много ранна възраст?

# 607
  • София
На 7м вкарах закуска, на 8м и вечеря. Започна да си разваля нощния сън и след въвеждане на вечеря го подобри. Сега, на 10++ си намали сам порциите храна, разреди си интервалите на хранене и започва да отказва и сутрешното и вечерно ам и остава поне 1/3. Просто предпочита твърда храна и си я яде с апетит, а ам дори го пие с нежелание, накрая само гризка биберона със зъбките.
Затова няма правилна формула, водете се по детето.
Аз съм въвела всичко - и прясно мляко, и целина и алергизиращи храни, но в никакъв случай не яде сладоледи и фъстъчено масло (а фъстъчен тахан). Има разлика дали ще дадеш алергени или ще го тъпчеш с боклуци.

# 608
10м дете и сладолед. Това прави ли се от някой?

# 609
Не е ли доста рано за въвеждане на прясно мляко, не се ли въвежда на възраст 1г.6м.. Как го предлагате на детето, в какъв тип храна?

На 7м вкарах закуска, на 8м и вечеря. Започна да си разваля нощния сън и след въвеждане на вечеря го подобри. Сега, на 10++ си намали сам порциите храна, разреди си интервалите на хранене и започва да отказва и сутрешното и вечерно ам и остава поне 1/3. Просто предпочита твърда храна и си я яде с апетит, а ам дори го пие с нежелание, накрая само гризка биберона със зъбките.
Затова няма правилна формула, водете се по детето.
Аз съм въвела всичко - и прясно мляко, и целина и алергизиращи храни, но в никакъв случай не яде сладоледи и фъстъчено масло (а фъстъчен тахан). Има разлика дали ще дадеш алергени или ще го тъпчеш с боклуци.

# 610
  • Седмото небе
По принцип нали виждаме, че всеки си преценява и точна, и най-правилна схема няма. Това, че е въведено само прясното мляко не означава със сигурност, че го налива с такова. Може да се въведе с домашен крем (аз лично тогава го правя 1:1 с вода), с някакъв вид печиво и тн, както и избраната храна да се въведе в което време на деня се предпочита. А и когато е вложено в нещо, количеството му е наистина малко. Колко пък да изяде едно детенце... Нали нещата се дават за проследяване на реакции и запознаване с вкусовете, и доколкото е възможно за добавяне на полезните неща от въведения продукт към менюто на детето.

Дъщеря ми тези дни прави две години, аз започнах да и давам неща с прясно мляко около годинката. И сега поне два пъти в седмицата има малка порция от нещо с него, самостоятелно като напитка не съм предлагала и не мисля да е скоро. За него както и за Км мисля е добре да се предлага стандартно пълномаслено т.е. 3,6%.

По отношение на алергизиращите продукти- и аз вече съм давала ПО МАЛКО мед, смлени ядки; към мъхестите плодове и ягоди(и др с дребни семки и влакънца) не проявява интерес особено, рибата също не и от най-любимите неща. Засега с други морски продукти се въздържам. И като цяло съм на мнение, че с относителна навременност и умереност много рядко може да се сгреши по отношение на храната.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 01:52 от * SUPERMAMА *

# 611
  • Пловдив
10м дете и сладолед. Това прави ли се от някой?

Със сигурност от някого се прави. Както стана ясно от коментарите по- горе : всеки си преценя 😄
В сладоледа има мляко, сметана, захар и още съставки, които майката преценя дали да даде на десетмесечното си бебе.

# 612
  • до най-прекрасния мъж
Сладолед може да се дава домашен и да се контролира точно какво съдържа, например кисело мляко и плод.

# 613
ПреценЯВАТ си, да. Знам, че не е модерно да се отбелязва правописа, но тази дума отдавна се дъвче. Много майки дават захар преди една годинка под формата ма бисквитки, бишкотки, сокчета с добавена захар и прочие. Впрочем, някои етикети са подвеждащи, затова аз чета всичко. За вредата от захарта на такава възраст има изписано много, но съм срещала и мнения, че не трябвало захарта да се превръща в нещо специално за детето и затова трябвало да се предлага съвсем нормално с всичко останало. Стори ми се интересна теория. И пак преди една годинка е рано за това, сега се създават вкусови възприятия за цял живот и се полагат основите на обмяната на детето. Организмът е твърде крехък за сладки неща. Същото важи и за соковете, дори и да нямат добавена захар.

За алергените има проучвания, че в някои случаи е добре да се въвеждат по-рано. Маги Пашова застъпва тази теория в книгата си и препоръчва ранно въвеждане на яйца, тахани и т.н.

# 614
Интересна е, но не е практична. Имам примери за хора отгледани от малки с "ами то е дете", и такива отгледани със солени кексове и солени сладки и разликата в нервната система е от земята до небето.

Мислех, че "Всеки сам си преценЯ" се казва иронично грешно.

Общи условия

Активация на акаунт