Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 930
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Интересна е, но не е практична. Имам примери за хора отгледани от малки с "ами то е дете", и такива отгледани със солени кексове и солени сладки и разликата в нервната система е от земята до небето.

Мислех, че "Всеки сам си преценЯ" се казва иронично грешно.
Сега разбирам, защо все ми е нервно 😁 сигурно майка ми си е казала “ ами то е дете .. Шегувам се. Искам да ви попитам, тъй като педиатърката ми каза, че може понякога вместо каша да му давам кисел, но изобщо не знам какво е това, с какво точно нишесте се прави?

# 616
  • Пловдив
https://kaksepishe.com/precenyam/

Не знаех за това правило признавам. Но благодаря за урока по български език, никога не е късно да се научи нещо ново.

Маги Пашова за мен е съмнителен самозван автор и не съм следвала съветите и. Но на мен са ми странни и твърде ранните захранвания с тежки храни. Пример: приятелка въведе гъби на 7 месеца, защото такава била тенденцията за ранното въвеждане. За мен това е неприемливо, но отново- всеки си прецеНЯВА.

# 617
Така е, разбира се, тя се позовава на съвременни проучвания, та може и да е аргументирана подобна препоръка. Няма как да отречем, че при нас нововъведенияга често се случват по-бавно.

Аз при всички положения свих малко амбициите си, след като бебето ми се обрина от третия си зеленчук - морков, заради което беше една седмица на Фенистил. Ще спазвам препоръките на педиатъра най-вероятно, но мисля да не чакам до годинка за белтък например.

# 618
Между другото, моркова е чест алерген. Не помня на коя марка пюрета, но беше отбелязан като такъв на етикета.
Даже познавам няколко човека с такава алергия. 🤷‍♀️

# 619
Да, така е, интересното беше, че алергията се прояви при следващ зеленчук - тоест морковът предизвиква, но следващата нова храна катализира алергичната реакция. Но нашият педиатър безпогрешно се ориентира и ни пита какво сме давали преди това.

# 620
Може да е на ХИП. В САЩ се препоръчва АМ на ХИП да не се ползват заради проблеми с желязото после. Нищо чудно и пюретата да не са съвсем био.

# 621
Вярно е, нещата се дават за проследяване на реакции.  Аз затова питам кога се дава това прясно мляко. Желая да няма негативни последици от приема му, все пак е краве мляко, знаем, че е тежко за малкото коремче. Няма най-правилна и точна схема за захранване, но това не трябва да означава да не спазваме някакви критерии, коя след коя храна се дава, правилната възраст за определена храна. Всички ли дават на децата си прясно мляко на възраст под годинката. Не съм запозната изцяло и питам тук, мисля си че има правилни мнения на пишещи тук.

По принцип нали виждаме, че всеки си преценява и точна, и най-правилна схема няма. Това, че е въведено само прясното мляко не означава със сигурност, че го налива с такова. Може да се въведе с домашен крем (аз лично тогава го правя 1:1 с вода), с някакъв вид печиво и тн, както и избраната храна да се въведе в което време на деня се предпочита. А и когато е вложено в нещо, количеството му е наистина малко. Колко пък да изяде едно детенце... Нали нещата се дават за проследяване на реакции и запознаване с вкусовете, и доколкото е възможно за добавяне на полезните неща от въведения продукт към менюто на детето.

Дъщеря ми тези дни прави две години, аз започнах да и давам неща с прясно мляко около годинката. И сега поне два пъти в седмицата има малка порция от нещо с него, самостоятелно като напитка не съм предлагала и не мисля да е скоро. За него както и за Км мисля е добре да се предлага стандартно пълномаслено т.е. 3,6%.

По отношение на алергизиращите продукти- и аз вече съм давала ПО МАЛКО мед, смлени ядки; към мъхестите плодове и ягоди(и др с дребни семки и влакънца) не проявява интерес особено, рибата също не и от най-любимите неща. Засега с други морски продукти се въздържам. И като цяло съм на мнение, че с относителна навременност и умереност много рядко може да се сгреши по отношение на храната.

# 622
@Фарфалетка

След годинка се дава. Въвежда се по схема. Схемата цели плавно да минете от АМ към прясното.
Но, тази схема е къса- седмица.
След това, може вече да давате краве масло и сирене.

Цитат
Няма най-правилна и точна схема за захранване, но това не трябва да означава да не спазваме някакви критерии, коя след коя храна се дава, правилната възраст за определена храна. Всички ли дават на децата си прясно мляко на възраст под годинката.
Да, точно така е. Спазвате последователност. Цели да не си създадете излишни проблеми, бебето да хапва добре и да сте спокойни всички там.
Понеже става въпрос за култивиране на вкусове на бебето, не може да става реч за "захранване, водено от бебе".
От подобен подход има риск да се окажете в някоя яма- този, нямащ изградени вкусови навици, не може да "води". Както кола не кара този, без диплома.

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 01:30 от Birdie

# 623
Държавната детска кухня при нас започва от 10 месеца без прясно мялко и белтък, които се включват на 1 година. А тогава почнах да ги въвеждам първо яйцето (белтък) и после млякото, като не съм му го давала още за пиене (14 месеца).

# 624
И аз въведох прясното мляко с десерта от кухнята на годинка. Белтък също тогава дадох. На 1г.7м е и още не съм давала прясно мляко за пиене.

# 625
Прясно мляко въведох на 1.2г.в кремче. Горе- долу по същото време дадох белтък в печиво.

# 626
Моето дете е на 1г.и11м.,прясно мляко давам в десерти,но не съм давала още като самостоятелна напитка.Важното е да е въведено,а чрез десерти е по-лесно за стомахчето.

# 627
  • до най-прекрасния мъж
Моето детенце е на 1 г и 1 м, белтък и прясно мляко въведох наскоро. Прясно мляко в крем супа, белтък в печиво и от кухнята също дават настърган в супата понякога.
За белтъка знам, че се въвежда преди МПР ваксината, въпреки че намирам противоречива информация относно съдържанието на белтък или производни във въпросната ваксина.
Прясно мляко за пиене бих дала след 1.6 г, ако й хареса и иска.

# 628
Да точно така преди ваксината се въвежда,и Педиатърката така ме беше посъветвала да въведа белтъка преди ваксината.

# 629
Здравейте ,

Може ли да се замразява месо от бурканче ,конкретно за Holle питам ,пилешко ?

Общи условия

Активация на акаунт