Доктор Лалка Рангелова

• 354
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, имаме разногласия с педиатърката на моя син. Още от началото на захранването ми дава супер неадекватни съвети ( като например да започна захранване с яйце на 4 м.). Сега най- новото е да отбивам детето на 10 месеца, което изобщо няма такива планове да спира скоро (суче сутрин и вечер) ,а и мляко има, просто не виждам какъв е проблема, че продължавам да го кърмя (по принцип си правя планове на годинка и половина- две  да спра). Както и да е, търся адекватен педиатър, на който да задам въпросите си за храненето на детето, който да е "за" дългото кърмене. Срещнах името на доктор Рангелова и много бих се радвала за отзиви, а също и за някой друг, от когото сте доволни.😊

# 1
Здравейте 🙂
Препоръчва се захранването да е след навършване на 4 месец. Най-късно до 6 месец! Най-важната индикация за започване на захранването е че в края на 4-я месец запасите от желязо се изчерпват, а зеленчуковите и месни пюрета доставят желязо, за да не се стигне до желязодефицитна анемия. Формира се апетита на детето, доставя основните хранителни вещества, макро- и микроелементи и витамини.
В първите дни се прави само опит с новата храна, като се дават няколко лъжички и след това се дохранва с кърма. Постепенно количеството се увеличава, за да се стигне до няколко дни до полагащото се за възрастта количество на порция.

През 4-6-я месец обедното хранене се замества със зеленчуково пюре; като 5 месец се добавя към зеленчуковото пюре 2-3 пъти седмично се дава 1⁄4 твърдо сварен жълтък, разбит в пюрето.
През 6-я месец следобедното хранене се заменя с млечно-плодов кисел и/или инстантна каша.
През 6-7-я месец се внася месно-зеленчуково пюре.
През 7-я месец храненето в 10:30 часа /примерно/ се замества с попара със сирене и масло.
През 8-я месец към обедното хранене се добавя зеленчуков бульон преди зеленчуковото и месното пюре.
След 10-я месец се преминава към преходна храна.
Краве мляко се въвежда след първата година. Шоколад и фъстъци се дават след третата година.
Детето се насърчава да се храни самостоятелно. След 1 година детето се храни 4 пъти на ден.

Примерно меню за деца от 1 до 3 години:
- закуска - основно ядене и плодове
- обед - супа, готвено и десерт
- следобедна закуска - мляко, тестени изделия, сладкиши, крем и плодове
- вечеря - постно готвено и квасено мляко

Кърменето има много предимства за детето и майката. Не е проблем да се кърми до 1-2 години / в моята практика на акушерка съм виждала и до 5 годишна възраст да се кърмят деца/. Това си е решение на майката.
Захранването е изключително важно и храненето единствено с кърма води до здравословни проблеми на детето.

# 2
Да, аз всичко до 10- ти месец съм го спазила, но детето е малко злоядо и не мога все още да въведа вечеря. Затова имам нужда да задам въпросите си към някого и търся препоръки за човек, който няма да ме линчува за това, че още кърмя детето си.

Общи условия

Активация на акаунт