Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 928
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
От коя детска кухня сте доволни ? Имате ли наблюдения от “Хер бебе”?

# 631
Това, за което говорихме:

бебе, с фъстъчено масло... после си скубят косите, защо толкова алергии и астма.
И, понеже не може да го хапва от буркан?
дават намазан банан- комбинацията е "разкошна":

Въпросче, към почитателите на "захранване, водено от бебето" (нещо като... сядаме в кола с шофьор без книжка)- ако му харесва? значи? даваме?

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 12:09 от Birdie

# 632
Ооо, това е трите хикса от всякъде.

# 633
Аз съм против “захранване водено от бебето”,и не съм го прилагала.Захранвала съм по таблица и с категорично мнение от педиатър,детето ми е на 1година и 11месеца и си хапва всичко,което е подходящо за тази възраст и няма никакви предпочитания.

# 634
  • до най-прекрасния мъж
И аз винаги съм се чудела как бебето може да "води" нещо, от което не разбира и с което тепърва се сблъсква. За мен това е поредната "мода", по която майките се захласват. И освен един огромен мазаляк, друго съществено не се постига. Твърдо съм против детето ми да си играе и да мачка храната, да я хвърля по пода, да я маже и т.н. На 1 г и 1 м е, взема си сама парчета храна и ги слага в устата си, има перфектен пинсетен захват и координация ръка-уста. Дойде й времето и се научи да се храни с ръце за 1-2 дни, в които аз й показах как става. Твърде много станаха "специалистите" по детско хранене и твърде много станаха теориите как да бъде захранено едно дете.
Аз не виждам нито една полза от ЗБВ. Всяко нещо с времето си.

# 635
Аз пробвам да се водя по детето, но само от части. Например - той категорично не желаеше нещо друго освен мляко до 5.5 месеца. Бях изпонакупила и отворила сума ти неща и накрая ги подарих на една майка. Иначе щях да ги хвърлям.

Като стана на 6 вече имаше някакво подобрение със захранването, но много бавно и с голяма мъка. Хип въобще не ги харесваше. Сега и тях прояде. Обаче докато другите майки захранят с едно пюре - аз минавам всичките марки докато видя моето гардже какво ще хареса. Буквално преди да изяде нещо го пробва. Смени няколко физиономии. Реши си дали му харесва, все едно е на дегустация и ако не му хареса се препотявам няколко пъти докато го изяде или просто му давам да го опита и толкова. След вторият път на дадена храна вече е ок да минава и на друг тип пюрета.

Сега - с консистенцията. Дребни семки като на питая бяха голяма борба докато ги въведа. Също и храна, която не е като от пюретата (смляна на най-фините частици). Сега вече и банан яде с отхапване, ама пак не е доволен че трябва да сдъвква.

Обаче, как се водя по него - в седмицата яде каквото знам че ще изяде и едно от яденетата е изненада. Нов вкус, нова консистенция. Ако не го хареса - следващата седмица пак ще се пробвам, но не го насилвам. И така с течение на времето се получи че си въвеждам нови и нови вкусове, а тези, които го мъчат като авокадо и грах, ги въвеждам по всевъзможни различни начини докато свикне.

Единствено за яйцето и млякото не правя компромис със схемата, т.к. аз съм и с авотимунно и с желязодефицитна анемия и такива с "то нищо му няма" не ми минават на мен.

# 636
  • Sofia
Вие кога и как сте въвели кр. масло?
И веднъж въведено колко често го предлагате?

# 637
  • София/Севлиево
Масло с попара,май на 11 месеца беше.Също е хапвал след това с домашна питка.
За ЗВБ -идеята е добра дотолкова, доколкото бебето от самото начало се храни само.И за мен до там.
И да-в Америка много от малки(май 4-5 месечни) ги захранват с фъстъчено масло (големият ми син опита такова след 10-тата си година от любопитство,аз заедно с него,била съм 35+ ,нищо особено не е , изобщо се чудя кое му е полезното).

# 638
  • до най-прекрасния мъж
Масло в пюре въведох, също и сирене на около 8 м веднага след глутена. Давам всеки ден, в който закуската е подходяща - качамак, макарони, кус-кус, попара, юфка.
Слагам малко и в крем-супите за вечеря, но тя е голяма вече и яде вечеря от една седмица насам

# 639
Чула недочула и аз въведох масло преди десетина дни (половин кафена лъжичка на около 150 грама пюре), бебето ми е на 6 месеца и 20 дни, захранвам от месец. Вкусово се прие много добре, детето се разяде. Бях взела гхи, но не знам дали заради марката или нещо друго ми се стори, че мирише ужасно. Имах спомен че съм чела някъде, че може и масло в малко количество. Сега вече не мисля да връщам назад, след като няма реакция, може би ще разредя малко и ще взема растително олио за готвене за бебета.

# 640
Въведох маслото покрай зеленчуковите пюрета. После в попарата слагах. Не помня на колко беше точно. Сега му правя сандвичи, принцеси, омлет, палачинки, разни запеканки. На 1г.8м. е.

# 641
Аз също въведох ядене с ръка към 8-9м по спомен. Исках да видя дали може да борави с ръцете и да координира. Еми видях, че може и се успокоих. Давах понякога да хапва неща с ръце, но специално приготвени за целта. Манджа с ръце няма как да яде. Но и той много бързо се научи да хваща прецизно, с два пръста като мадама. За други ползи и аз не се сещам.

# 642
Гхито си мирише ужасно по принцип, не е от марката.

# 643
Аха, благодаря много - спестихте ми харчене за друго гхи. Не мога да разбера как се препоръчва тогава това гхи като здравословно, че и за бебета. На мен ми мирише на нещо разложено, да ме извинят хората, които го ядат.
Аз също дадох вече и храна за хващане с пръсти - броколи на розички - малък е още и почва да си играе с тях и да ги мачка, от време на време вкарва по нещо в устата, ако му подавам с пръсти обаче яде, само от време на време връща да досдъвче. Но се иска доста търпение де. Та мисля засега да продължа с пюретата, докато развие апетит към различни вкусове, а после постепенно с въвеждането на новите храни ще разнообразя и консистенциите.

# 644
Здравейте. На 8+ сме. От вторник е записана на кухня. Имаме вкарано всичкото месо, без свинското и сьомгата, както и половин жълтък имаме вкаран. Във вторник пише, че ще има пилешко, а в сряда - сьомга. Въпросите ми са: Мога ли да и дам в сряда сьомга, въпреки че не е вкарана все още и като сряда ни е ден за жълтък, а менюто на кухнята е сьомга, кога да го дам жълтъка?

Общи условия

Активация на акаунт