Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 974
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
В детските кухни има един постен ден,тогава ще дадете жълтък,когато в менюто НЕ присъства месо.

# 646
В детските кухни има един постен ден,тогава ще дадете жълтък,когато в менюто НЕ присъства месо.
Защото на нас педиатърката ни ни беше казала, когато има в детската кухня месо, а е ден за жълтък, да дадем месото на обяд, а жълтъка в СЗ …

# 647
Детето е малко, не му давайте и месо, и жълтък в един ден, натоварващо е за организма.

# 648
Детето е малко, не му давайте и месо, и жълтък в един ден, натоварващо е за организма.
+1

# 649
Какво правим със сравнително злоядо бебе на 9+ месеца, има почти всичко въведено за възрастта 😃  Някои дни изобщо не иска да отвори устата , за каквото и да е освен мляко и така пропускам и жълтъци, и меса, и супи и т.н. Има дни, в които яде примерно само закуска, а в други по малко от всичко. Всичко й правя домашно, без кашите и плодовите пюрета(пробвали сме и купешки-още повече не иска). Много е жизнена и иска вече да бяга 😁 Аз се водя по нея, но ако имате съвет ще ни е от полза..

# 650
Някои дни изобщо не иска да отвори устата , за каквото и да е освен мляко и така пропускам и жълтъци, и меса, и супи и т.н. Има дни, в които яде примерно само закуска, а в други по малко от всичко.
Не пропускайте дни - дори и с много малки количества храна, която е необходима.

Защото на нас педиатърката ни ни беше казала, когато има в детската кухня месо, а е ден за жълтък, да дадем месото на обяд, а жълтъка в СЗ …
Може би е време да потърсите и друга педиатърка.
За сьомгата - захранете го детето първо само с рибата и след това в меню.

# 651
Какво правим със сравнително злоядо бебе на 9+ месеца, има почти всичко въведено за възрастта 😃  Някои дни изобщо не иска да отвори устата , за каквото и да е освен мляко и така пропускам и жълтъци, и меса, и супи и т.н. Има дни, в които яде примерно само закуска, а в други по малко от всичко. Всичко й правя домашно, без кашите и плодовите пюрета(пробвали сме и купешки-още повече не иска). Много е жизнена и иска вече да бяга 😁 Аз се водя по нея, но ако имате съвет ще ни е от полза..

Предлагаш. Бебчо, ако е благосклонен хапва, ако- не, даваш млякото.
Казвам ти го като майка на злоядо дете, което до към втората си година ядеше основно адаптирано мляко и плодове. Ни маджи, ни супи, ни пюрета. Предлагах и се радвах и на няколко изядени лъжички. Сега е на почти 10 години, здрав бъдещ мъж.
Не залитай по разни солети, бисквитки и всякакви такива само и само да яде.
Знам, че е трудно, но има и такива деца.

# 652
  • София/Севлиево
В нашата ДК няма постен ден,всеки ден има месо,и аз всеки ден му давам,дори в събота и неделя.Той си умира за агнешко и пилешко,но и другите меса не отказва,а също и няколко вида риба вече е опитвал и ги яде(а ми е много важно да го науча да яде риба,не знам защо при нас майките масово не дават такава на децата си,и с големия бе тъй-бе едно от малкото деца,които ядат риба,а като ходех с него в училище в менюто в деня с риба имаше и втори вариант с кюфте и повечето деца избираха него).

# 653
В България като цяло рибата не е популярна храна, ние сме по месото, сигурно затова. И за мен е странно, но е факт, че за много хора яденето на риба се изчерпва с Никулден 🙂

Въпрос за киселото мляко. Мисля да го въвеждам няколко дни, това значи ли, че трябва всеки ден да отварям ново?
Детето ми е с АБКМ, поради което съм въвела само овче сирене до момента, с него няма проблем. Овче кисело мляко пак ли се въвежда по схемата на кравето такова?

Предстои ни ваксина за морбили и пр. (13-ти месец) - колко дни преди и след нея не се дават нови храни?

# 654
Въпрос за киселото мляко. Мисля да го въвеждам няколко дни, това значи ли, че трябва всеки ден да отварям ново?

Не

# 655
  • Седмото небе
Отвореното кисело мляко обаче е добре да се “затвори” хубаво, тъй като лесно поема миризми от другите неща в хладилника. Ще ви свърши работа парче обикновено стреч фолио, тънко метално такова или силиконова капачка за многократна употреба Hands V

# 656
Дете на годинка и месец. От кухнята, която взимаме, поне 2 от 3 ястия са с глутен, а през деня постоянно си проси ядене от нас и съответно често даваме хапки хляб от нашата храна. Въпросът ми е дали има лимит за консумацията на глутен? Той е въведен още в 7ми месец, но след 11тия започна по-голямата му честота в храненето.

Другият въпрос: Кога и какви ядки могат да се предложат? Чувала съм за тестване първо на ръката и да не са цели.

# 657
До 1 г ядеше храна с глутен веднъж дневно, след това вече не следя. Аз дадох смлени на брашно орехи на 18 месеца. Цели ядки не се дават до 3 или 5г ( не помня точно) поради опасност от задаване, може да се дадат под формата на тахан.

# 658
  • София/Севлиево
До 3 години не се дават цели ядки,а за глутена не знам да има лимит.Лично аз избягвам да давам много на малкия, защото батко му е с лека непоносимост.На бебето още при раждането му правиха някакви изследвания за алергия към млякото и непоносимост към глутен (бяха включени в цената на пакета за съхранение на стволови клетки)и уж излязоха отрицателни,но си имам едно на ум.

# 659
Прилагам схема за въвеждане на ядки от уебинар с д-р Бояна Петкова
]

Общи условия

Активация на акаунт