Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 392
  • 841
  •   1
Отговори
# 135
104 квадрата и е с 1 спалня? Или двустаен ще рече с 2 спални?

# 136
На мен една симпатична двойка ми отказа апартамент заради отоплението през изминалата зима. Ние живеем в къща и сметките са брутални, в апартаментите гледам зимата плащаха между 100 и 200лв. Тристаен плащаше 100лв март или април. Бях доста изненадана, защото съседите се бяха оплакали, че са платили 500+ и очаквах повече..

Проблемът на тези с големите сметки са по-старите котли, в повечето случаи на VIESSMANN, които почти постоянно работят.
Ние сме с термостат и нямахме този проблем. Задаваш му една температура и като я стигне, спира котела. През нощта на 18 градуса го оставяхме и през деня като ходехме на работа. Отделно, че заложихме на  Bosch, които ги водят една идея по-икономични.
3-стаен апартамент най-високата ни сметка за газ беше 150 лв тази зима.

# 137
  • Бургас
В процес съм на завършване на инвестиция купуване на имот в Европа и отдаването му  под наем, първата част мина вече..

С нетърпение ще чакам подробности относно цена и т.н. на инвестицията. И също така - дали е проблем менажирането на имота от разстояние (Бг).

# 138
В процес съм на завършване на инвестиция купуване на имот в Европа и отдаването му  под наем, първата част мина вече..

С нетърпение ще чакам подробности относно цена и т.н. на инвестицията. И също така - дали е проблем менажирането на имота от разстояние (Бг).
Има много удобства, които у нас не съществуват. Примерно застраховка за неплащане на наем. Плаща се 50% от един месечен наем на година и покриват до 12 месеца вноските, ако нещо стане. Има варианти за 6 и 18 месеца покритие.
По-важното е обаче, че още при сключването на застраховката, те искат да знаят кой точно ще е наемателя, дават се данните му и след 2-3-4 часа казват, дали ще го застраховат или не.

Ако е имал някакви минимални закъснения някога с някакви плащания ще го отхвърлят, както правят банките.
С това още в началото се изяснява какъв е човека.
Ще сключа задължително такава за първа година, ако не се махне после няма да плащам.

Аз когато съм живял под наем не съм виждал хазаите повече от 1 пъти на 3 години.

# 139
Аз не харесвам също вади и ливади, но единият ни апартамент е там и е 45кв едностаен преустроен в двустаен. Наемът е 650лв, като не е ъпдейтван от 3 години.

Предстои да пуснем скоро апартамент точно зад Мол България - 65кв, двустаен, акт 16 2022, югоизточен, с хубава баня, кухня и хубави мебели. На 4 етаж, с тераса. С гараж в подземието. Колко според вас можем да му вземем?
На какво ще се отоплява? Наемателите гледат и тези разходи! Т.е. ще предпочетат малко по-висок наем за сметка на по-ниски разходи за отопление.
Бих пробвала на 1100 лв. с паркомястото.

То на ливадите метро не им трябва ако са около България. 7 трамвай е за 15 мин на НДК и е супер редовен.
Интересно.. Преди дни зададох въпрос за двустаен апартамент, който обмисляме да даваме под наем на ул. Пирин, до МОЛ България, 104 кв. м. Югоизток, югозапад, с газов котел, климатици, външни щори, две тераси, едната остълена, поръчкови мебели, паркомясто... И предложенията бяха за 900 - 1000 лв. наем.

Така като ме цитирате по темата за Вашия наем малко троснато звучи, а аз не съм взимала отношение по нея!

Върнах се да чета и видях, че пише хубава кухня на 10 г. Ми жената пише - чисто нов апартамент, който не е обитаван. Независимо от квадратурата, която при Вас е голяма и само хол е 42 кв.м., това не вдига цената при наемите обикновено! За цената определящи са бройките помещения и дали е чисто ново! Отделните помещения носят повече конфорт на обитателите, макар и да са малки.

Самата аз питах за голям чисто нов двустаен. Луксозен на фона на повечето предложения на пазара. За мен в среден ценови клас с огромни тераси и супер параметри откъм енергийна ефективност, което води до ниски сметки за отопление/охлаждане, панорамни тераси 70 кв.м. и само едно мнение имаше за наем 800 лв, колкото на жилище в дружба в панелен блок. Ми разбира се, че не е това прогнозния наем на жилището и няма да се отдаде за толкова, а за повече, но смисъл от спорове няма.
Колкото по-ремонтирано и обновено е жилището, колкото по-хубави са общите части, колкото по-рядко като параметри/екстри, които предлага, толкова по-висок наем ще вземете!

П.П. После може да споделите с аудиторията познали ли са за наема или - не, това вече би било много полезно!

# 140
Аз не харесвам също вади и ливади, но единият ни апартамент е там и е 45кв едностаен преустроен в двустаен. Наемът е 650лв, като не е ъпдейтван от 3 години.

Предстои да пуснем скоро апартамент точно зад Мол България - 65кв, двустаен, акт 16 2022, югоизточен, с хубава баня, кухня и хубави мебели. На 4 етаж, с тераса. С гараж в подземието. Колко според вас можем да му вземем?
На какво ще се отоплява? Наемателите гледат и тези разходи! Т.е. ще предпочетат малко по-висок наем за сметка на по-ниски разходи за отопление.
Бих пробвала на 1100 лв. с паркомястото.

То на ливадите метро не им трябва ако са около България. 7 трамвай е за 15 мин на НДК и е супер редовен.
Интересно.. Преди дни зададох въпрос за двустаен апартамент, който обмисляме да даваме под наем на ул. Пирин, до МОЛ България, 104 кв. м. Югоизток, югозапад, с газов котел, климатици, външни щори, две тераси, едната остълена, поръчкови мебели, паркомясто... И предложенията бяха за 900 - 1000 лв. наем.

Не взимайте лично съвети от интернет ,хората пречупват нещата през техният опит и дават съвет. Като цяло е трудно да се прецени без снимки.
Най-добре погледнете какво се предлага сходно на вашият апарамент и ги сравнете. Имайте предвид , че някой наематели ще го харесат защото в голям , а други ще го отбегнат защото е по-скъп за отопление от някоя кутйка.Реално без да го пуснете и видите какъв е реалният интерес е трудно да се прецени.

# 141
Наемът на топъл апартамент в тухлена сграда, с жилищна площ от 42 квадрата, не обзаведен, с освежителен, но не луксозен ремонт и ремонтирана хубава баня, с приятен тих заден двор, находящ се зад мол Сердика, беше години наред 450-470 лв. Общите части са трагични, защото една шепа хора не могат да се разберат за ремонт. Как да вземеш повече, въпреки локацията?! Това не е инвестиция, ами ... просто притежаваш нещо, което си покрива режийните през годините, защото то си изисква и поддръжка. Така че, наистина е много важно вида на жилището, което се отдава под наем и състоянието на сградата (входа), в която се намира, без да е от значение чак толкова или само, и единствено това, къде се намира. Хората не си дават сметка какво точно е инвестиция в апартамент за даване под наем. То не е само да даваш нещо под наем, а да ти носи и дивиденти.

# 142
Drago_2008, цитирах Ви за сравнение. Следя темата от много време и много харесвам Вашите постове Simple Smile
Не сме решили дали ще отдаваме този апартамент под наем, ще мислим.
Засега даваме други два, едностаен и двустаен, но които са купувани с цел инвестиция.
Sapien, мерси!

# 143
Отново да изразя учудването си от тази фиксация, по мое виждане, в общите части, особено като е за наемане.
Ако не става дума за пълна кочина, воня и т.н. или опасни за преминаване коридори, колко е времето, което прекарвате в коридорите/входа? При мен е около минута, с чакането асансьорът да слезе/да се качи. Има го естетическото дразнение от дупки в мазилката като от дюбели, издраскан в мазилката надпис (с нещо остро, не с фулмастер, боя или нещо друго) "Само ---еди си кой отбор----" от някой обитател в битността му на тийн, снопове кабеляци на влизане във входа, захабени от времето стени. Но толкова само. Една минутка и затварям вратата и съм си вкъщи. Селски седенки по коридорите не понасям, ужасно ми е дразнещо.
Ако става дума за покупка - състоянието на общите части е по-важно, защото дава информация какво ще се случи при нужда от структурен важен ремонт. Но за под наем - наистина не разбирам.

# 144
То и моя позната живее над 10 години в уширена гарсониера на Мола на Стамболийски за 450 лв, ама това е наем от самото начало, т.е. преди 2010 година дори. Ако сега тръгне да си търси същото жилище, минимум 600 лв.

# 145
Принципно е така, но ако трябва да наемам и входа е мизерен със сигурност не бих платил по-висока цена. Няма как да заобикалям на някой торбите с цимент по стълбището, дишам безплатни миризми на зеле и вино идващи от мазето( конкретни примери от последното ми посещение в БГ).

# 146
Отново да изразя учудването си от тази фиксация, по мое виждане, в общите части, особено като е за наемане.
Скрит текст:
Ако не става дума за пълна кочина, воня и т.н. или опасни за преминаване коридори, колко е времето, което прекарвате в коридорите/входа? При мен е около минута, с чакането асансьорът да слезе/да се качи. Има го естетическото дразнение от дупки в мазилката като от дюбели, издраскан в мазилката надпис (с нещо остро, не с фулмастер, боя или нещо друго) "Само ---еди си кой отбор----" от някой обитател в битността му на тийн, снопове кабеляци на влизане във входа, захабени от времето стени. Но толкова само. Една минутка и затварям вратата и съм си вкъщи. Селски седенки по коридорите не понасям, ужасно ми е дразнещо.
Ако става дума за покупка - състоянието на общите части е по-важно, защото дава информация какво ще се случи при нужда от структурен важен ремонт. Но за под наем - наистина не разбирам.
Ами аз пък не разбирам по принцип, не само за под наем, зад моята врата е моят прекрасен свят, общите части кучета ги яли, ако ще и да смърди, и да изглежда като коптор. Rolling Eyes

# 147
Това е виждането и разбирането за света на над 50% от българите, дори на същите не им прави впечатление откъде и как ще минат за да влязат с прекрасния си апартамент..

# 148
Аз живея сред сравнително нормални хора и входът ни се поддържа, така на всички им е приятно още като се озоват пред входа си, не чак пред собствената си врата. И стълбището е ремонтирано, и асансьор се поддържа, и дограма на стълби е сменена и санирано, и входните врати са сменени, домофони има и работят. Не искам да влизам във вход, който мирише на мухъл, няма осветление, асансьорът не работи от 10 години, покрива тече, никой не дава пари за нищо ... Последният апартамент, който купихме, продавачът ни каза: виждам че сте свестни хора и се радвам, че продавам жилището на вас, така и хората, които живеят тук, ще им е приятно, че новите съседи, които идват, са нормални и приятни хора. Така разбирам аз света и няма да купя жилище в сграда, в която си личи, че живеят незаинтересовани и безхаберни хора. Както се отнасят към общото, така ще се отнасят и хората извън дома им. Мерси от съжителство с такива екземпляри.

# 149
Принципно е хубаво да са приятни общите части и наистина това би наклонило везните в една или друга посока.
Като търсихме преди години жилище, ходихме в едни високи блокове в Слатина. Е, няма такава мизерия на етажните площадки - стари перални, саксии, мебели, сакове, боклуци. Иначе апартаментите хубави, големи, с лоджии, ама като видиш тази мизерия и надписа във входа за несъбрани такси, отказваш се у миг!!!

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 21:03 от Soul Free

Общи условия

Активация на акаунт