Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 417
  • 841
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте! Днес попитахме хазяйката дали ще е съгласна да поставим наш климатик който имаме, с идеята после да си запълним дупките и да измажем. Тя се съгласи, но сега ми писа, че искала да му определим някаква годишна амортизация, и когато се махаме, да го изкупи, за да не се правят ремонти след демонтажа. Тъпото стана, че бащата на моя приятел беше с нас, изяви желание да дойде и да види къде ще живеем, и каза пред нея, че климатика си бил нов, на 1г. (После като му казахме, че не е на 1г, а на 5 не можа да повярва, мислил си, че е много нов) но пред жената си замълчахме, защото не знаехме, че ще предложи да го купят и решихме, че няма смисъл да уточняваме. Разбира се, нямам намерение да я лъжа, ще и кажем на колко години е, какъв модел е и т.н., май му пазим документите, защото гаранцията скоро изтече. Ще и кажем какъв е, ако останем поне 3г може направо да го подарим. Ама какво означава това амортизиране, как се смята...в смисъл доста се учудих от предложението и не съм запозната. Даже не вярвах, че ще се съгласи на молбата ни за климатика, защото с конвекторите, като видяхме какви са, може да излезе малко скъпо отоплението. В краен случай, ще се откажем от идеята да имаме климатик в квартирата, но все пак сега не знам как да процедирам, а тя утре очаква отговор от мен и ще се радвам да получа съвети тук, да се занимаваме ли или просто да се откажем от идеята за климатик.

# 481
  • Варна.
Дики, а каква е вашата почва там? Защото на повечето места във Варна е песъчлива и за да поникне нещо различно от лозе, е нужно яко торене.
Не съм специалист, но колкото разбирам не е добра. Двора ни е с трева, не култивиран райграс, защото след много проучвания и купуване на "датски троскот" от него нищо не поникна, а уж беше за лоши терени. Сега съм го оставила на самотек, каквото никне косим. Имаме 2 косачки и тример. Първоначално събирах откоса и го изхвърлях, после реших, че по-добре да остава там, защото покрива плешивите места и слънцето не изпича пръстта, не се вдиха прахоляк. Това ми се видя по-добър вариант. Двете косачки са със свалени кошове, каквото падне след машината, остава. Имаме няколко дървета и три рози. Всичко иска поливане, а на мен, честно казано, ми се свиди да поливам трева с вода от ВиК, тук кладенци няма. Гледам двора да е чист от треволяци, да не се въдят летящи и пълзящи гадини. Поне веднъж в месеца пръскам за кърлежи.
Нищо особено не е нито двора нито къщата, но свободата да си на тишина и въздух са неоценими. На есен се прибираме в града и идваме по-рядко, в почивните дни и отпуски.
Лятос сутрин си пия кафето и гледам морето от високото ...

# 482
  • Бургас
Море, я сподели каква квартира намери и къде с котките, при какви условия?
За климатика - вижте колко струва такъв на старо към момента. Най-добре да се приспадне от наема.
Мои наематели на търговски обект си монтираха климатик, аз обаче не го искам и ако се налага да се изнасят, ще си го вземат.

# 483
Море, амортизация означава изхабяване.
Т. е. преценяваш колко години би работил този климатик.
Примерно такъв на старо е 500 лв.и се очаква да работи 5 години. Делиш 500 лв. на 60 месеца и получаваш месечна амортизация. Ако стоиш 3 години ще имаш неизхабена, остатъчна част равна на 2 години, т. е. 200 лв. И хазайката ти ще ти ги приспадне примерно от последния наем.
Отоплението на конвектори е дост по-скъпо от това с климатик /но с конвектора е по-комфортна топлина/, така че си струва да монтирате климатик.
Едните ми наематели се отопляват с конвектор, стаята в ателието е 22 кв. м.
Отварят и към баня 3.5 кв. м. Сметката през зимата е стигала и до 250 лв. за ток януари и февруари. Аз предложих да монтирам климатик, но не искат, момичето е с алергия към прах.

# 484
Тъпото е, че не намирам нищо подобно в нета, което да се продава, за да преценя каква е стойността му в момента. Излиза по сайтове като изчерпан на цената, която е купен тогава, т.е. 1200лв. Ползван е 5г за отопление, за охлаждане почти не. Икономичен е, качествен и купуван за лична употреба, от по-хубавите Мицубиши, преди да почнели да ги правят в Турция или някакви такива там, не разбрах точно. Бихте ли ме ориентирали в момента колко може да струва? (Не знам колко е важно, но ние не пушим и вътрешното тяло е много бяло и чисто, а не жълто 😃) 

# 485
Moре, този климатик е ползван 5 г. извън гаранционен. Профилактика минавал ли е?  Мисля, че цената му е 500-600лв най много. Ако искаш провери в ОЛХ.
Супер е, че са се навили да им монтирате стар климатик, аз не бих.
Попитайте може ли да ви приспадне от наема една сума на която и двете страни да стиснете ръце,  и нека си остане там после. Сваляне, слагане, дупки, къртене, хамалогия.

# 486
Ама как изобщо са се съгласили да си монтираш 5-годишен климатик!
Ако ще слагам климатик, избирам си цена, модел, намирам майсторите, споразумяваме се къде ще бъде точно. Не е работа на наемателите това, а на собсвеника.
Поне си запишете всичко за климатика като клауза в договора, че после ще има изненади, опишете точно, също пишете за цената, как точно хазайката ще ви я плати и до кога. А ако се разваи климатика, какво се случва?

# 487
Toй още не е сложен май...ако съм разбрала добре.

# 488
Не искам да съм лош пророк, но предусещам драми покрай тоя климатик...

# 489
Имат, имат. Не ги мисли. Хубавият имот си заслужава двойния, че и тройния депозит. Че ти 2000 лв. ако нямаш спестени, къде си тръгнал?
В тази връзка да споделя колко съм доволна от софийската наемателка. Стриктна, още на 1-во число започва да пита колко са сметките, за да плати. А сметките са никакви - има десетина лева ток за миналия месец и един кубик вода. Явно нито готви, нито нищо.
Харесва ми този таргет - сам млад човек. Нито двойния депозит й беше проблем, нито комисионата на брокера, нито датата на наема.

Мъфин, моята кастрирана кучка е най-игривото същество на земята. Много са плюсовете в посока кастрация за самото животно, много повече от минусите, но наистина не е тук темата.

поне 4 депозита искай за ценния имот, ама остава да намериш кой да дава, договор да не се пуши, готви, къпе, най-много да се спи понякога.

Само не разбрах, дори да имат, защо си мислиш, че ще ти дадат няколко хиляди на теб, за да гонят Михаля някой ден като си тръгнат..

# 490
Наемателите са свободни да търсят условия, които ги удовлетворяват. Като не им харесва, че Тинтина иска двоен или троен депозит, просто продължават да търсят. Ако искат да наемат точно нейния имот, ще се наложи да преосмислят нежеланието си да дават исканите пари за депозит.

# 491
Същото е за наемодателите, както казах, явно имота е доста ценен, но по-важното е, че тя знае, че имали пари и затова иска, утре може и 5 наема да поиска, нейна воля. Остава да намери кой да ги даде, нали това точно писах.

# 492
  • Варна

поне 4 депозита искай за ценния имот, ама остава да намериш кой да дава, договор да не се пуши, готви, къпе, най-много да се спи понякога.

Само не разбрах, дори да имат, защо си мислиш, че ще ти дадат няколко хиляди на теб, за да гонят Михаля някой ден като си тръгнат..

Иронията ти е напълно излишна.
Ако иска, ще си даде имота само на червенокоси джуджета с бенки на дясното стъпало.
Аз също съм на мнение, че хора, които един депозит отгоре ще ги събори, са ненадеждни наематели. Да, има изключения, но говорим за вероятности все пак. Особено пък ако отглеждат животно... Щом имат пари да си го позволят, ще трябва да платят повече и за жилище. И отново - никой не ги кара да наемат точно моя имот или този на съфорумката. Както и не сме ги накарали ние да си вземат куче / котка / заек / динозавър.

Днес пих кафе с една клиентка, която е с две котки. Много криво ми стана като я слушах. Търси си квартира до 400 лв. Няма 800 лв в джоба си за един наем и един депозит, щяла да взима назаем от родителите си (жената е на 40...) и в същото време ми обяснява как с приятелка са обиколили цялото черноморие миналата седмица - къде в какви хотели спали, къде в какви кръчми какво яли и пили... Ми... не е ок.

# 493
Същото е за наемодателите, както казах, явно имота е доста ценен, но по-важното е, че тя знае, че имали пари и затова иска, утре може и 5 наема да поиска, нейна воля. Остава да намери кой да ги даде, нали това точно писах.

Точно така, същото е и за наемодателите. Щом е преценила, че ще иска троен депозит, никакъв сарказъм от форумните зевзеци няма да я спре.

Едно е да дава някакво копторче с един наем депозит, където нито ще може да позбира контингента, нито рискува някакви особени загуби, друго - добър имот на добра локация, където може да си позволи да вдига летвата на кандидатите за наематели и да прави подбор.

Както наемателите имат претенции, така и наемодателите - още повече, че първите оставят макс. 2 000 лв. залог, а вторите - имот за 100-200 хиляди, при това не винаги в лева.

# 494
е ако е с животни може 2-3, според както набарате или изобщо не се приемат.
Ама става така, че хем не се приемат, ама ако някой даде 4 депозита и 25+% повече пари за наем, може и да може и тогава няма да е толкова ценен имота

Общи условия

Активация на акаунт