Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 362
  • 841
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
Дори и така да е, пак ще се избие за същия период, защото след 10 г. наемът няма да е 700 лв.
И за 20 години да е, не е 40 г., както се твърди тука в темата. Дори и да се наложат и други ремонти, и освежаване.
Освен това доходността не идва само от наема, а и от покачването на цената на актива, която вече е покачена, тъй като ако реша да продавам, ще го продам с 10К евро отгоре в готов вид, още дори преди да съм пристъпила към какъвто и да е ремонт. И така за две години ще съм спечелила 10К при вложени 60К. Какъв процент е доходността сами можете да сметнете.

# 616
  • София
Днес наобяд си отдадох едностайния за 600лв. Вчера се освободи, така че не е стоял празен. Удържах 2/3 от депозита, заради липса на предизвестие + по-малко от 12 месеца престой. (реално трябваше да са 2 наема). С тях платих комисионната 50% и съм на чисто.
Имаше 2-3 дена "туристи", които вече живееха в София и търсеха нещо по-изгодно. Не им харесваше нещо. Дойде човек от друг град, който се мести да работи тук, още от вратата много му хареса и му се стори невероятна сделка. Различни хора, различни вкусове.

Днес сутринта се разправяхме с един брокер за семейство с дете. Обяснявам му, че е малък, той упорства и иска да се разправяме надълго и широко. Викам му, зает съм, нямам време за дискусии. Ако не можеш да разбеш от 2 думи какво казвам и какви са ми условията, смени професията. Той, ама защо започнахте да обиждате. Не ми се задълбаваше, че не аз, а той ме обижда с отношението си.
Имаше друг кандидат вчера "щом не подлежи на коментар цената, не можело да стане, щото неговия бюджет бил друг."
Ми лошо няма, ама мен не ме интересува твоя бюджет. Кажи си го по телефона, за да си спестим ходенето по огледи.
Друга кандидатка пак от вчера, на брокера 10 пъти повтарях "без домашни животни", защото все забравят. Случайно споменах и по време на огледа, и кандиатката нещо се изненада, ама аз си имам котка и не може без нея. Ами хубаво, ама тия работи се казват в кантората на брокера, за да си спестим обикалянето. Вчера с котка, днес без котка. Няма да остане празен апартаментът. И защо не съм искал да пера килими, пердета, да подменям дивани и матраци, ми така ми харесва, не искам. Като ми предадат апартамент и ключове, просто ги подавам на следващия.  Защо да правя ремонт, като мога и да не правя. Тези, които съветват да си правя ремонти за спорт, те самите правили ли са? Съмнява ме. Аз съм правил толкова ремонти, че ми стигат за цял живот. А и още много ще правя. Но не бързам.

# 617
Ма те тия пропуски да се спомене това и онова в условията на наемодателя не са без да искат... Ако мине номера. Брокерът само комисионната го интересува, нищо друго.
Само не разбирам, себе си ли имат за много хитри или клиентите (наемодателите) за много тъпи?!

# 618
  • София
Не винаги. Има и внимателни брокери. Но толкова много се размиват, има и текучество, има и нови кантори. Лудница е. Като пусна обява се обаждат по 20 брокера на ден. Чак ми става мило, ако ми кажат позната агенция. Навъдили са се съвсем нови.

# 619
Внимателен брокер ми е малко оксиморон 😀 нещо като "внимателен представител на мобилен оператор"...
Избирай си ги, работи с две агенции, но читави. Иначе всеки останал без работа, си мисли, че е идеален за брокер и се пробва, та от там и масовото нашествие на експериментатори, без да имат ни най-малка представа какво се прави, за да си успешен брокер...

# 620
Много се дразня на такива, които хем моето време губят, хем на собственика, че и тяхното собствено. Първият въпрос, който задавам, когато се обадя на обява за под наем е дали може с котка. Като не може, благодаря и продължавам с търсенето. Ако брокера каже, че не е уточнено, моля да провери и да ми върне обаждане. Една брокерка ми обясняваше как не намерила удобен момент да пита собственика на едно жилище, защото бил фурстриран от други неща. Предлагала да се договаряме на място. Отказах й, защото губи времето и на двете страни.

# 621
Спомням си един потребител, който писа, че сам префугира след всеки наемател. Т.е. има хора, на които явно им е нещо като хоби това с ремонтите. Няма лошо.

# 622
Последно да вметна за евтините чужбински имоти и скъпите български такива. Във Валенсия уж апартаментите са по 1000 евро за м2, а в София били много по-скъпи, но при по-внимателен прочит на нещата се вижда, че там в читавите квартали има масови цени по 5-6-7, че и нагоре хиляди евро за м2, а в София дори в най-скъпите квартали цени като тези са далеч от масовката. Явно и във Валенсия в хубавите квартали е скъпо. Определено по-скъпо от софийските такива. Защо ли там хората не се тикат в кварталите за по 1000 евро/м2, а се минават да плащат много повече за по-безопасните и приятни за живеене такива.

# 623
Tintina, напълно ви разбирам какво имате предвид, но правилото е да се смята Нетна настояща стойност , след време като качите наема и хлябът ще струва повече. Отделно за толкова дълъг период не може да сме сигурни как ще се развива пазарът, спадове и т.н. Сега и да може в този вид да вземете 10 к отгоре, но едва ли ще рискувате да го продадете. При всички случаи си е спасение от инфлацията и спокойствие да си го държите.

# 624
  • инфантилно и разглезено хлапе
през фирмата доходността ти пада. Ако се случи нещо, трябват ремонти и т.н., пак трябва да се ходи.
И понеже се даде сравнение за "неизбиване" на инвестицията в София и как нямало нищо читаво за 60 000 евро -  включила съм се на зелено за точно толкова. Още не е готово, т.е. купува се към този момент. Еднопространствен апартамент 45 кв.м. Може да стане и малък двустаен с леко преустройство. Мога да взема от наем около 700 лв. Инвестицията се избива за около 15 г. при този наем

Интересни сметки.
60 000 евра + 3000 евра разходи, такси, данъци и комисионни по сделката + 15 000 евра за довършителни работи, други разходи, обзавеждане, оборудване = 78 000 €

Годишни приходи от наем ~3900€
Брутна годишна възвращаемост ~5% или ~20години
И това ще е най-оптималния сценарий, без да включваме в сметката местните данъци и такси, разходи за периодични освежавания през годините, разходи за неочаквани ремонти, и ако жилището никога не остава без наемател.

# 625
Ей на тези хора отдаващи под наем имоти в друга държава им казвам  смелчаци. Аз се принудих да продам имот на 200 километра от града в който сега живея, щото нали не всички са бели и добри и отговарящи на толерантността ми подобаващо. Едните ми наематели забавяха плащане на наема, другите освинчиха жилището. Контрол като липсва е така. Не мисля, че ако фирма за недвижими имоти го управляваше щеше да е по-различно. Ако първия, втория месец имах впечатления как се стопанисва имота, щеше да е кой-откъде е бързо, бързо. Ама аз приспана - тези колко са точни - ура! А в къщи  било погром. Та от моя горчив опит там, където не живее човек, а отдава жилище може да се очаква неочакваното.

# 626
Колко пъти сме го дъвкали - в чужбина под наем е едно, в България - друго.
Има наемодатели в темата, които не живеят в града в България, в който отдават, но са по-малко от тези, които отдават само там, където живеят. И "крупните" инвеститори, тези, които отдават повече от 1-2 апартамента, също са малко. Просто пак всяка една от имотните теми се превръща в "инвеститорска" - злато, биткойни, акции, и т.н.

# 627
Нормално, какво очакваш след като всеки иска да става наемодател или да инвестира. Няма нищо лошо в това, стига да разбира човек и да знае какво прави. Често не е така.

# 628
Не е вярно, че всеки иска да става наемодател или да инвестира. В този форум има сигурно 10 000 активно пишещи профила, а колко сме в темите за имоти - пряко сили 30-40 човека, като две трети са тук, за да обясняват колко са тъпи недвижимите имоти, и какъв тарикат е самият той.

# 629
Цитат
Искам да видя как ще се вдигат наемите идните 10г. Такъв застой ги чака, че не ми се мисли. Фундаменталните причини са толкова ясни и вадят очите, дори и слепец ще го прозре. Демографска криза и застаряване, отлив от големите грсдове, 87% собственост, лоша инфраструктура и тн. Успех с вдигането на наема на разни хора, които едвам свързват двата края.
Оф,аз като го писах преди 2-3год.,че може да нямаме наематели,или ще избираме от кой дойде,в такива теми ме критикуваха.Чаках задаващата се криза по-рано.Не,защото съм голям спец,а защото имам спомен от 90те и 2009-2010г.,какво беше с имотите.Нагоре,нагоре,нагоре,нагоре,сега,давай купувай,ще стане мн.скъпо.Да,ама после паднаха цените.
Иначе на мен ми е интересно да чета за различните страни в чужбина.Няма да купувам,но тъкмо се вижда разликата в цивилизациите.Колко се плаща и как няма шикалкавене,има задължения и от двете страни и наемател няма как да каже изведнъж:''В края на месеца си тръгвам''.Няма проблем.Оставяш 3те депозита и ако не си платиш сметките,ще те гонкат.Бързо дават на колекторска фирма,съдят и сумата се трупа със скоростта на светлината.Ако някой иска,може да споделя и да слага в скрит текст.

Общи условия

Активация на акаунт