Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 366
  • 841
  •   1
Отговори
# 600
Ма аз не знаех, че за да внеса в собствената си сметка 10000 лв, трябва в банката да подпиша декларация за произход на парите! 🙄 Нали беше над 30 хиляди?

# 601
Илит, наема на сестра ми за необзаведено жилище е 800 евро, около 50-60 кв.м. Доколкото знам, масово са необзаведени. Имаш кухненски шкафове, печка с котлони и фурна, другото си го осигуряваш сам.  Става въпрос за малко градче на 30 км от Марсилия, посока Сен Тропе. За да наемеш жилище там се изисква да докажеш доход. Искат ти постоянен трудов договор. Ако нямаш, трябва някой да гарантира за теб. Останалите подробности ще дам, когато се чуем с нея. Ако друг не го интересува, може и на лично, за да не занимаваме останалите.

# 602
Ма аз не знаех, че за да внеса в собствената си сметка 10000 лв, трябва в банката да подпиша декларация за произход на парите! 🙄 Нали беше над 30 хиляди?
Винаги е било 10к евро, това е от както сме в ЕС

# 603
За лева говоря.🙄

# 604
  • Варна
Да, за над 10 000 лева се попълва декларация за произход. И то не само при внасяне в собствена сметка, ами и за всяка една парична транзакция, включително например обмяна на валута в чейндж бюро. И не може както преди да напишеш просто “спестявания”.

Не може и например да си внасяш в банковата сметка по 9 900 лв на няколко пъти през седмица. Пак ти връчват декларация.

# 605
Мери, Много ясно, пазара се язди както нагоре, така и на долу. И пбщо взето нашите смотани медии с акъл за 2ст просто реитерират чужди статии от водещи големи държави и общо взето се получава глобално синхронизирано ехо.

# 606
И не може както преди да напишеш просто “спестявания”.
Може, точно това написах. И те са такива.

# 607
  • Варна
И не може както преди да напишеш просто “спестявания”.
Може, точно това написах. И те са такива.
Това къде? Защото на мен в ДСК, в ЦКБ, във Варчев и в Тавекс не ми приемат думата “спестявания”. Искат произхода на тези спестявания.

# 608
В ДСК.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 14:09 от Анонимен

# 609
Цена спрямо наем в европа и поскъпване от 2010 до сега.

Вижда се че яко задлъжняли държави като италия, гърция и испания ръста е нулев. Вижда се че и застаряващи и обезлюдяващи се държави наемите не растат. Вижда се и че страни с добър демографски статус и имиграция цените и на наеми и на имоти се вдигат пропорционално.

# 610

Сложих 60к евро, това е най-ниския праг за цена и излизат 140 имота във Валенсия, да на кофти места и т.н.

При наем до 500евро на месец, излизат точно 3 обяви!

Вие си правете сметки изводи.

В София какво ще се купи за 60к евро в момента дори в Люлин или Надежда и дали ще има наем 450-500лв?
Ако забеляза веднага познах, че си взел във Валенсия. Даже попитах за конкретен район. Във Валенсия лилавите са превзели един от добрите за живеене райони намиращ се между центъра и морето. Разбира се той не е единствен. Във Валенсия от много години има доста цигани и с времето се увеличават. Естествено около местата, в които това се случва цените падат. Това е причината в много на пръв поглед хубави райони да има немалко предлагане на евтини имоти. Данъците в Испания не са ниски. Далеч по-високи са от българските. Такса смет и счетоводство също. При всички случаи от наемните вноски трябва да се извадят поне 25 процента и да се прибави такса смет, която обикновено е едни 400-500 евро годишно. Разбира се в зависимост от района може да е доста по-висока или малко по-ниска. Аз лично за боклук и годишен данък плащам около 2000 евро. При теб вероятно поради района, в който си купил сумата ще е по-малка, но пак ще е много по-висока спрямо България. За майстори и дори за дребни поправки не искам да отварям дума. За монтаж на телевизор ми взеха 90 евро, а за втори 80. Това в Media Markt. Не казвам, че в чужбина не може да се печели от недвижими имоти. Може разбира се, но хората са се погрижили данъците и таксите да са такива, че да не остава прекалено много. Това важи и при препродажба. Ако след време цената на имота се е покачила ще ти приберат едни 26 процента от разликата. Отделно ще платиш 6 процента на брокер. Този, който ще го придобие, ще трябва да извади едни поне 13 процента допълнително за данъци, такси и прехвърляне. Точно както ти вече си направил. Въобще притежаването на имот в Испания не е евтино. Ако целта е основно отдаване под наем се молиш да не идва криза, в която имота ти може да остане за по-дълго време празен. България е точно на другия полюс. Тук ако се случи нещо го заключваш и не плащаш почти нищо.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 13:27 от Мъфин

# 611
Не позна, а викаш в Софето и Пловдив няма лилави??Само малко

Признал съм ти, че ти живееш в паралелен или изкривен свят или в свой свят мехур. Не веднъж и дваж се изясни от сумите и нещата които цитираш и даваш за пример.

Може и 5к евро боклук да плащаш, може и от 2 милиона да ти е имота, това нищо не значи, има други които плащат боклук и данъци в пъти повече от теб.

Само не разбрах защо ще се вадят тези поне 25%+други неща, направо да закръглим на 50% и то ако няма щети, иначе може и да си на загуба, друго си е да врътнеш ключа  у нас и да си свиркаш.
Все едно, така или иначе не ме интересува какво ще напишеш, ако можех щях да те добавя в списък да не чета какво пишеш, ама в този форум май не може..

# 612
Не позна, а викаш в Софето и Пловдив няма лилави??Само малко

Признал съм ти, че ти живееш в паралелен или изкривен свят или в свой свят мехур. Не веднъж и дваж се изясни от сумите и нещата които цитираш и даваш за пример.

Може и 5к евро боклук да плащаш, може и от 2 милиона да ти е имота, това нищо не значи, има други които плащат боклук и данъци в пъти повече от теб.

Само не разбрах защо ще се вадят тези поне 25%+други неща, направо да закръглим на 50% и то ако няма щети, иначе може и да си на загуба, друго си е да врътнеш ключа  у нас и да си свиркаш.
Все едно, така или иначе не ме интересува какво ще напишеш, ако можех щях да те добавя в списък да не чета какво пишеш, ама в този форум май не може..
Чети бавно и с разбиране. Обяснявам като за първокласник. В България данъците за придобиване на имот са няколко процента плюс 3 процента за брокер. Когато продаваш плащаш само 3 процента на брокер. В Испания данъците за придобиване обикновено са 14.5 процента. Брокер не се плаща. При продажба се дължи 26 процента върху разликата между покупната и продажната цена. На брокера се плащат 6-7 процента. Когато отдаваш имот в България дължиш 10 процента данък върху наема. Те реално са 9, но да не издребняваме. Освен това има такса подръжка, която най-често е десетина лева. Данък сгради е много нисък, а за боклук се плаща нещо още по-символично. В Испания се плаща 26 процента данък върху наема. Данък сгради е значително по-висок спрямо България, а такса боклук е много, много по-голяма. Ако се налага да се ползва счетоводител нещата съвсем загрубяват. В България спокойно се минава без. В Испания не отдавам и не съм запознат. Знам, че българка, която го прави ползва такъв. П.П. В София има лилави, но не живеят в хубавите квартали. Даже по-скоро си живеят в гета, а във Валенсия са налазили някои от най-добрите като разположение региони. Няма нужда да обяснявам когато в даден район започнат да се нанасят дали чрез окупация или по друг начин много цигани какво става с  цените на имотите наоколо. В София това просто не се случва. Да, вярно е, че испанските цигани не изгарят дограма, врати и не продават всичко, което може от кооперациите, в които живеят, но е достатъчно, че по цял ден висят на групички пред блоковете. .

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 17:08 от Мъфин

# 613
  • Бургас
Звучи примамливо офертата за наем в чужбина, но си е хамалогия. Не мога да си представя да купя имот без физически оглед. Което си е разход. После трябва да се отдава само чрез фирма за управление, защото ако не си на място, пак е трудно. А през фирмата доходността ти пада. Ако се случи нещо, трябват ремонти и т.н., пак трябва да се ходи.
И понеже се даде сравнение за "неизбиване" на инвестицията в София и как нямало нищо читаво за 60 000 евро -  включила съм се на зелено за точно толкова. Още не е готово, т.е. купува се към този момент. Еднопространствен апартамент 45 кв.м. Може да стане и малък двустаен с леко преустройство. Мога да взема от наем около 700 лв. Инвестицията се избива за около 15 г. при този наем, без да се смята поскъпването на имота, което гарантирано ще дойде с времето. А и наемът няма да е един и същ 15 години.
Районът е хубав, с инфраструктура и на 10 мин от метро.

# 614
Tintina, предполагам за БДС издаване става на въпрос. На тази квадратура сметнете и 25-30 к лева до ключ и обзавеждане и тогава смятайте избиване. И при изповядването 1500-2000 евро си отделете. И ако го обложите, вадете %9 от сметките.

Общи условия

Активация на акаунт