Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 371
  • 841
  •   1
Отговори
# 585
Скрит текст:
А как стои въпросът с плащане на данъци върху приходи от имот в чужбина?

Как върви комуникацията наемател - наемодател? През посредник, който управлява имота? Той има ли такса?

При нужда от ремонти как се справяте и колко струва в сравнение с България?

Данъкът имот разбрах, че не е голям, но няма ли други разходи, подобни на нашата такса смет, разходи за Ет.С, и т.н., или те са уредени изцяло за сметка на наемателя?

Изобщо, отвъд еуфорията, че ще се печели повече, на практика какви са особеностите?

Вероятно навсякъде е различно и таксите са различни. И у нас има такса ет.с. 10лв все още, но има масово 100 и нагоре на месец.
Скрит текст:
В чужбина няма такса 10лв, защото това е безсмислено, където има 10лв такса виждате какво е положението.
Средно, за стандартен апартамент без някакви екстри, градинари, басейни и др таксата е около 35-45евро на месец, ако няма асансьор може да е 20евро като минимум.
Тези такси в 90% от случаите, а и по закон е така, се плащат от собственика или си ги калкулира в наема. Примерно за сегашния имот, който взех таксата е 45евро на месец, 30евро за имота и 15 за паркинг мястото.
Данъка му както писах е да речем с 50% повече от тук за идентичен имот.

За ремонти и пр писах, че там масово се прави застраховка и се приключва с този проблем. Най-основните са две, първата е за всякакви ремонти, изгорели уреди, течове и подобни дертове, да речем тя пак зависи какво има вътре, но  някаква стандартна е 180-200евро на година.
Аз съм живял под наем и имаше теч от тръба в стената на парното. Дойдоха къртиха, правиха, мазаха и оправиха всичко безплатно.
Втората застрахова е, ако някой иска да се подсигури с наемите, при невъзможност за плащане от наемателя.
Писах за нея назад, тя се сключва след като се знае кой точно  ще наеме имота. Проверяват го за около един ден все едно ще взима заем от банка и казват да или не.
Ако е имал дори някакви закъснения за плащане на сметки, заеми или нещо друго ще светне и ще кажат, че няма да го застраховат. Дори може да се ползват за справка и да се разбере колко е читав наемателя.
Ако се сключи такава застрахова, има няколко варианта за 6, 12 и 18 месеца изплащане на наем, като за за 6 месеца таксата е под 50% от един месечен наем, за 12 месеца е около или малко над 50% от един месечен наем.

Аз щях да правя и двете, но в момента ми го нае голяма фирма, като ще живее техен служител в имота и се отказах от втората. Иначе за следващ път - ако е частник наемателя ще направя за 6 месеца поне, да видя как ще тръгне.
Както и да се върти, вече го писах, при наем над х2 от тук при еднакво вложени пари, дори да замине наем и половина на годишна база за плащане на това и онова, пак разликата си остава огромна.

Илит, гледай цените днес за продаване и наемане, ти може и преди 13 години да си го взела и тогава сметките са коренно различни.
В момента,  каквото и да се купи в България наема ще го възвърне след 40 години, понякога и отгоре.
Далеч съм от мисълта, че някой ще иде ей така и ще си купи имот, все едно кола втора употреба, аз лично познавам няколко такива човека, които купиха без да знаят нищо и без да са живели, но са рядкост.
Аз лично съм живял много години в страната, точно в този град съм живял малко, но съм го посещавал доста пъти.

За България ли става дума?
Да, не си ли чувал за такива такси за някои нови строителства? Рядко са, но има.

# 586
Скрит текст:
А как стои въпросът с плащане на данъци върху приходи от имот в чужбина?

Как върви комуникацията наемател - наемодател? През посредник, който управлява имота? Той има ли такса?

При нужда от ремонти как се справяте и колко струва в сравнение с България?

Данъкът имот разбрах, че не е голям, но няма ли други разходи, подобни на нашата такса смет, разходи за Ет.С, и т.н., или те са уредени изцяло за сметка на наемателя?

Изобщо, отвъд еуфорията, че ще се печели повече, на практика какви са особеностите?

Вероятно навсякъде е различно и таксите са различни. И у нас има такса ет.с. 10лв все още, но има масово 100 и нагоре на месец.
Скрит текст:
В чужбина няма такса 10лв, защото това е безсмислено, където има 10лв такса виждате какво е положението.
Средно, за стандартен апартамент без някакви екстри, градинари, басейни и др таксата е около 35-45евро на месец, ако няма асансьор може да е 20евро като минимум.
Тези такси в 90% от случаите, а и по закон е така, се плащат от собственика или си ги калкулира в наема. Примерно за сегашния имот, който взех таксата е 45евро на месец, 30евро за имота и 15 за паркинг мястото.
Данъка му както писах е да речем с 50% повече от тук за идентичен имот.

За ремонти и пр писах, че там масово се прави застраховка и се приключва с този проблем. Най-основните са две, първата е за всякакви ремонти, изгорели уреди, течове и подобни дертове, да речем тя пак зависи какво има вътре, но  някаква стандартна е 180-200евро на година.
Аз съм живял под наем и имаше теч от тръба в стената на парното. Дойдоха къртиха, правиха, мазаха и оправиха всичко безплатно.
Втората застрахова е, ако някой иска да се подсигури с наемите, при невъзможност за плащане от наемателя.
Писах за нея назад, тя се сключва след като се знае кой точно  ще наеме имота. Проверяват го за около един ден все едно ще взима заем от банка и казват да или не.
Ако е имал дори някакви закъснения за плащане на сметки, заеми или нещо друго ще светне и ще кажат, че няма да го застраховат. Дори може да се ползват за справка и да се разбере колко е читав наемателя.
Ако се сключи такава застрахова, има няколко варианта за 6, 12 и 18 месеца изплащане на наем, като за за 6 месеца таксата е под 50% от един месечен наем, за 12 месеца е около или малко над 50% от един месечен наем.

Аз щях да правя и двете, но в момента ми го нае голяма фирма, като ще живее техен служител в имота и се отказах от втората. Иначе за следващ път - ако е частник наемателя ще направя за 6 месеца поне, да видя как ще тръгне.
Както и да се върти, вече го писах, при наем над х2 от тук при еднакво вложени пари, дори да замине наем и половина на годишна база за плащане на това и онова, пак разликата си остава огромна.

Илит, гледай цените днес за продаване и наемане, ти може и преди 13 години да си го взела и тогава сметките са коренно различни.
В момента,  каквото и да се купи в България наема ще го възвърне след 40 години, понякога и отгоре.
Далеч съм от мисълта, че някой ще иде ей така и ще си купи имот, все едно кола втора употреба, аз лично познавам няколко такива човека, които купиха без да знаят нищо и без да са живели, но са рядкост.
Аз лично съм живял много години в страната, точно в този град съм живял малко, но съм го посещавал доста пъти.

За България ли става дума?
Да, не си ли чувал за такива такси за някои нови строителства? Рядко са, но има.

Ти за масовото пишеш. Масово 100 и отгоре няма.
Уточнявам, за да преценя доколко да вярвам на по-нататъшните сметки, защото това ме усъмни още на първото изречение.
Успех с инвестицията.

# 587
няма нужда някой да вярва, както по-нагоре се написа от друг човек, отваряш даден град и квартал гледаш колко са средните цени за продажба и средните за наем и ти става ясно, точно както се прави и тук.
Примерно Младостите, НС с една спалня или т.нар двустаен-завършен напълно, средно върви  120-130-140к евро, наем 650-750лв, по-ясно от това здраве.

# 588
В момента в София за блок ново строителство, не затворен комплекс със зелени площи около сградата, таксата за поддръжка на месец върви около 65 лв за тристаен апартамент. Домоуправител съм на блока, в който живея и последните месеци събирам оферти от различни фасилити мениджъри и всички се въртят около тази сума.
Затворените комплекси масово вървят около 100 лв, при някои и повече на месец.

Иначе преди 2 години, точно преди КОВИД вълната, бяхме във Валенсия и там се запознахме с един варненец, който беше там да купува апартаменти. Беше купил вече 3 в по-западащ квартал с емигранти за по 48 000 евро средно, с готови наематели. Тогава им взимаше наем от по 500 - 600 евро на апартамент. Беше разпродал всичките си имоти под наем във Варна и ре-инвестираше парите в имоти във Валенсия. Доста по-рентабилно му излизало да отдава там, вместо в България. И една от причините му бяха имено застраховките като наемодател, от които може да се възползва.
Отдаваше имотите си през агенция, която в последствие срещу такса се грижеше за събирането на наемите, евентуални ремонти и т.н.

# 589
Малко се е поизхвърлил с наема. Иначе има в кофти квартали,  имоти  в лошо състояние или 4-5 етаж без асансьор   по 50к евро и сега, ама наема не е 500-600евро. Като се има предвид, че  наемите там си вървят  нагоре в последните 2-3 години, за разлика от цените които едвам са се вдигнали или наемите изпреварват по ръст цените, обратното на Бг.

# 590
Simple Smile Не виждам как цените в Младост подкрепят сметките за имот извън страната.

Да не оставям грешно впечатление - пожелавам ти успех в начинанието.
------------------
Но ако искате да пуснем анкета кой каква такса плаща за повече екзактност. Моето мнение е, че 100 лв. са аномалия на общия фон и в никакъв случай масов разход.

# 591

Сложих 60к евро, това е най-ниския праг за цена и излизат 140 имота във Валенсия, да на кофти места и т.н.

При наем до 500евро на месец, излизат точно 3 обяви!

Вие си правете сметки изводи.

В София какво ще се купи за 60к евро в момента дори в Люлин или Надежда и дали ще има наем 450-500лв?

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 10:21 от Alexslav

# 592
В София какво ще се купи за 60к евро в момента дори в Люлин или Надежда и дали ще има наем 450-500лв?
Нищо не може да се купи за тия пари. В смисъл, нищо нормално. Може да изпадне нещо като боксониера 30 кв.м.
Предлагаха ни реновиран двустаен (силно казано, защото това са две стаи с тъмно сервизно помещение между тях, което играе ролята на кухня, свързани и наречени апартамент) в ей тази реновирана сграда, 52 кв.м за 55000€, обаче сградата е със статут на общежитие и няма акт 16, нямало и да има. Ами, мерси. Цените в София не са нормални!... Двустаен НС в Надежда(!!!)(пак силно казано, защото за мен това не е двустаен) 62 кв.м, реално жп 50 кв.м е 92000 €. Луди ли са??!!

# 593
Акекс, колкото и да ги убеждаваш, на сила хубост не става. Нека си инвестират хората в БГ и да се радват на възвращаемост от 2-3% щото имотите им имат капиталова печалба на хартия. Пък демографията не прощава. Ясно е че мн хора никога няма да продадат или ще стане в лош момент когато са притиснати. Но не можеш ги убеди че имот в бг не си заслужава. Причината е проста, чужбина е далеч и е непозната, а бг е близо и го знаем. Толкова за инвестиции в чужбина.

Искам да видя как ще се вдигат наемите идните 10г. Такъв застой ги чака, че не ми се мисли. Фундаменталните причини са толкова ясни и вадят очите, дори и слепец ще го прозре. Демографска криза и застаряване, отлив от големите грсдове, 87% собственост, лоша инфраструктура и тн. Успех с вдигането на наема на разни хора, които едвам свързват двата края.

# 594
Луди са, ама са луди и тези, които купуват на тези пари. Апартамента срещу нас, собственика го продава.
Купи го 2019 година за 102 000 евро, и сега на шпакловка и запаска го е пуснал на 190 000 евро цена. И има огледи, моля ти се. Това не е нормално.

# 595
И кашкавалът, и бензинът, и парното бяха по-евтини през 2019 г. Не е готино, ама живот.

# 596
Някой тези дни ми каза, че имало "закон" или каквото е там, че ако купиш жилище и го продаваш до 2 години (май толкова?) на печалба от цената, на която е купено, се дължи 10% данък някакъв. Вярно ли е? И съседа дето от 100 иска 200 х.лв знае ли го това? 😀

# 597
Аз имам чувството, че ако досега медиите тласкаха пазара на недвижими имоти нагоре, тепърва започват новините с обратно броене, а българинът е много чувствителен на тях, и колкото бърз да беше ръстът на цените до сега, толкова бърз спад ще последва.

Азалия, годините са 3, вярно е, разликата се облага, но той най-вероятно ще иска да се изповяда на по-малка сума и другото кеш, за да минимизира загубата.

# 598
Е той като е купил 2019 г. сега сме 2022 г. Годините ще минат най-вероятно докато продаде или вече са към днешна дата.

Ние бяхме на крачка да купим миналата седмица имот в чужбина с цел отдаване под наем за момента и евентуално бъдещо ползване след 10 години. Току що много добре завършен и обзаведен. Възвращаемост ако е само под наем смятахме на база сегашни цени след такси - 26 г. Цената беше ниска и нямаше аналогични имоти.
Месечна такса поддръжка нямаше за имота, защото беше в къща разделена на 2 с още едно семейство, но обикновено е между 40 и 65 евро на месец за паркомясто и тристаен апартамент. Таксата е прието да се плаща от наемателя. Такса смет, както и всички сметки се прехвърлят на наемателя веднага като наеме имота и той носи отговорност за тях. Плаща се данък върху наема, както и данък сгради, който за имота щеше да е около 500 евро годишно, които приспаднах.

# 599
масово и купувачите искат кеш, понеже не могат да си докажат парите и така саковете летят, както и цените.

Понякога някой изпищява, ама това са рисковете все пак.

Общи условия

Активация на акаунт