Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 375
  • 841
  •   1
Отговори
# 570
Мои познати в Мюнхен боядисваха преди издаване на жилището (3-4 години наем), заради обикновено захабяване плюс една стена боядисана в ярък цвят (розАво, лилЯво или нещо подобно). Спретнаха си бригада от 2-3 души с мечета, бака латекс и така. Иначе 3 наема депозит (3К евро) си заминаваха. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако имаше щети от домашен любимец. За неплащане на наем или консумативи въобще не можеше да става дума. Сега в София си имат куче, но в собствен апартамент. Така "интереса клати феса".
Може много да си разтягаме локуми как платежоспособни кандидат-наематели ще платят повече депозити заради домашния любимец, ще покрият при напускане още, ако щетите са повече от депозитите, но е факт, че такива наематели не са много на брой. Повечето са като повечето наематели - нисък или среден наем. Допълнителни депозити заради домашния любимец ще откажат повечето наематели.

# 571
  • София
Истината е, че наемодателят в БГ не е защитен от закона. Точка.
Може да  иска и немислимото за  да се защити преди да пусне някой в свой имот.

Всеки да си преценява как и при какви условия ще отдава или наема.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 22:57 от Тук съм

# 572
Аз друго не разбирам, защо сметките трябва да са на името на хазяйна? Живеем в 21ви век , в повечето бели държави влизаш в уебсайт и си слагаш всичко на твое име. Излишна хамалогия и за наематели, и наемодатели защото е останало от комунистическо време монопола на вода, ток  и ТЕЦ.

# 573
  • София
И тук може да се сменят сметки. Но монополиста в крайна сметка ще гони наемодателя, при некоректен платец т.е. наемателя.Монополиста няма да гони филан кешията или там както се пише. Закони. Затова казвам горното. Хайде да не им отваряме очите на некоректните.

# 574
Включвам се с една история от 2004, когато живеех на квартира в нова сграда, почти до входа на Южния парк,  еднопространствено помещение на последния етаж. Хазяите ми бяха младо семейство с бебе. Наемът ми беше 200лв Joy През лятото, при едно от посещенията им за взимане на наема, малко срамежливо ме помолиха да им платя 300лв, а следващия месец да им дам 100лв, защото заминавали на море и нямали достатъчно парички. Влязох им в положение, тогава имах възможност. Изводът е, че може да се наложи, макар и много рядко, наемателят да влиза в положение на наемодателя.
Второто ми живеене на квартира започна през 2019, боксониера в ЕПК блок. В един момент реших, че ми се иска да имам котка, въпреки че вкъщи никога сме нямали животно, питах хазяина, той каза никакъв проблем. Милото коте пишкаше в кутия от сладолед 2л. на терасата, докато неопитната му стопанка се организира да му купи тоалетна на другия ден.
Бях в много добри отношения и с тези хазяи, 2 месеца по-рано ги предупредих, че търся да закупя собствено жилище. Котето остана само седмица и нямаше никакви поражения, така че след като излязоха последните ми сметки, си получих и оставения депозит.
Сега вече в собствено жилище, си гледам спокойно 2 котки.

# 575
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
В Щатите , в големите сгради взимат еднократна такса от 300$ на котка или 400$ на куче( има ограничение на породи и размери). Животните да на 99% кастрирани. Апартаментите са необзаведени пода е масово винил.Колко от вас биха се навили на такива условия , да дадът еднократно 300€ на животно ?
Има и 400$ такса документи и 50$ на човек за кредитна проверка.
Пример, една от по-новите сгради в Чикаго , който са само за наематели.
https://www.apartmentfinder.com/Illinois/Chicago-Apartments/Nema … partments-kvgpxg8

Toчно такава е политиката при наемане на жилище с наличието на животни.
Това ме подтикна тук да питам хората,които се притесняват да дават жилища под наем на наематели с животни защо не събират месечна такса от 30-40 лв или колкото си преценят..такса,която след напускането на дома,ще послужи за почистване,боядисване или смяна на диван ако се налага.

Aз съм ги давала тези пари и смятам,че са напълни оправдани.

# 576
В процес съм на завършване на инвестиция купуване на имот в Европа и отдаването му  под наем, първата част мина вече..

С нетърпение ще чакам подробности относно цена и т.н. на инвестицията. И също така - дали е проблем менажирането на имота от разстояние (Бг).

Дойде ред да опиша цялата картинка, предполагам ще има много приказки, питане, чудене и т.н., но няма да кажа нищо по-конкретно, като точното място, снимки, точни цени  и пр, защото не това е важното.

Та реших, че на тези цени няма смисъл да се купува нищо в България и взехме да се оглеждаме.
Набелязахме градове и след това отсяхме само един. Градът в който купихме е трети по големина и с  1 милион жителя в голяма страна в Западна Европа.

Сега чистите цифри, за цена Х евро вече се взимат Y евро наем. За сравнение, ако купим какъвто и да е имот в България, без значение в кой град за тези пари Х, няма да може да се вземе наем  повече от 50% от Y.

Или казано възвръщаемостта е точно два пъти по-голяма при едно и също вложение. Дори съм извадил по-голямата месечна такса, която си влиза в наема и след това я плащам аз.
Годишния данък на имота е малко по-скъп спрямо България, ако тук е примерно 300лв, там е 250 евро, та не е голям фактор.
Самия имот го намерихме след около 15-20 дни търсене, звъннахме на около 20 обяви, само 1 не беше реална или не успяхме да видим имота, но не са предлагали друг, нито са ни искали данните, та може наистина да е имало проблем с огледа.

От тези 20 огледа бяхме харесали един, но беше капариран и в последния ден взеха кредит и го взеха.
Имаше още 2 които се чудихме, но отпаднаха и накрая излезе този.

Отдаването под наем се случи за 1 седмица през агенция-реално същата с която го купих, имаше 4 огледа и се избра един кандидат. Наемателя плати 1 наем на агенцията, аз нищо.

Имота е на 50м от спирка на метро, на 3 спирки от центъра и на 4 от баш центъра където е централния площад на града.
Стига се за 7 мин до 4-та спирка с метрото. Града може да се каже, че е световно известен или поне в Европа няма човек да не го е чувал.

Няма нужда да пояснявам, че има улици, тротоари и т.н.. неща които често липсват частично у нас.
  Покупката ти да не е случайно в този район?

# 577
В Щатите , в големите сгради взимат еднократна такса от 300$ на котка или 400$ на куче( има ограничение на породи и размери). Животните да на 99% кастрирани. Апартаментите са необзаведени пода е масово винил.Колко от вас биха се навили на такива условия , да дадът еднократно 300€ на животно ?
Има и 400$ такса документи и 50$ на човек за кредитна проверка.
Пример, една от по-новите сгради в Чикаго , който са само за наематели.
https://www.apartmentfinder.com/Illinois/Chicago-Apartments/Nema … partments-kvgpxg8

Toчно такава е политиката при наемане на жилище с наличието на животни.
Това ме подтикна тук да питам хората,които се притесняват да дават жилища под наем на наематели с животни защо не събират месечна такса от 30-40 лв или колкото си преценят..такса,която след напускането на дома,ще послужи за почистване,боядисване или смяна на диван ако се налага.

Aз съм ги давала тези пари и смятам,че са напълни оправдани.

Ако стои 2 месеца, или 1 г....с 60 лв в пъпвия казус и 360 лв във втория, кое по-точно ще покриеш от щетите от животното?

# 578
  • София
А как стои въпросът с плащане на данъци върху приходи от имот в чужбина?

Как върви комуникацията наемател - наемодател? През посредник, който управлява имота? Той има ли такса?

При нужда от ремонти как се справяте и колко струва в сравнение с България?

Данъкът имот разбрах, че не е голям, но няма ли други разходи, подобни на нашата такса смет, разходи за Ет.С, и т.н., или те са уредени изцяло за сметка на наемателя?

Изобщо, отвъд еуфорията, че ще се печели повече, на практика какви са особеностите?

# 579
Илит, мога да разпитам сестра ми за Франция, ако те интересува тази чужбина. Доколкото знам те плащат през агенция наема. Помня че, когато се продаваше жилището им дадоха 6 месеца предизвестие с писмо. Като им предложиха, ако искат те да го купят, уж на по-ниска цена, като дългогодишни наематели.

# 580
Илит, мога да разпитам сестра ми за Франция, ако те интересува тази чужбина. Доколкото знам те плащат през агенция наема. Помня че, когато се продаваше жилището им дадоха 6 месеца предизвестие с писмо. Като им предложиха, ако искат те да го купят, уж на по-ниска цена, като дългогодишни наематели.

Това ми хареса. Не, че съм тръгнала да продавам, но звучи резонно и справедливо.

# 581
  • София
Да, интересува ме, благодаря!

Отворих произволен средноголям град в Европа - Айндховен. Отворих произволна оферта за апартамент с две спални в центъра.
Цена
395000Е
Наем
1295Е

Много груба сметка показва връщане на инвестицията за малко над 25 години.

Софийската ни инвестиция по същата груба сметка, ще се върне за малко над 23 години, за малък апартамент в топ център, чиято цена (освен всичко друго) вече е с 40% отгоре за 3 години, но сигурно и в Айндховен е така.

Нямам време да пробвам с други градове и други апартаменти, но предполагам, че положението ще е подобно. Тоест, съвсем вероятно е да се намери много по-добра сделка, но същото важи и за България, в частност София. Разликата е, че тук имам пряко наблюдение и контрол.

Ако се намери наистина добра сделка с двойно по-бързо връщаща се инвестиция, определено си струва да се замисли човек, обаче разликата трябва да е наистина съществена.

Може би Alexslav е направил сериозно проучване и търсене и има все пак някакъв опит в съответния град. Иначе, ей така да купуваш извън България, ми се вижда "таралеж в гащите".

Твърде голяма разправия е. Като с домашните любимци. Да, вярно, по-голям депозит и/или такса ще покрият евентуални щети от котка, но хич не ми се занимава, като може и да не се занимавам. 😁

# 582

Как върви комуникацията наемател - наемодател? През посредник, който управлява имота? Той има ли такса?

Данъкът имот разбрах, че не е голям, но няма ли други разходи, подобни на нашата такса смет, разходи за Ет.С, и т.н., или те са уредени изцяло за сметка на наемателя?

Изобщо, отвъд еуфорията, че ще се печели повече, на практика какви са особеностите?

Вероятно навсякъде е различно и таксите са различни. И у нас има такса ет.с. 10лв все още, но има масово 100 и нагоре на месец.
В чужбина няма такса 10лв, защото това е безсмислено, където има 10лв такса виждате какво е положението.
Средно, за стандартен апартамент без някакви екстри, градинари, басейни и др таксата е около 35-45евро на месец, ако няма асансьор може да е 20евро като минимум.
Тези такси в 90% от случаите, а и по закон е така, се плащат от собственика или си ги калкулира в наема. Примерно за сегашния имот, който взех таксата е 45евро на месец, 30евро за имота и 15 за паркинг мястото.
Данъка му както писах е да речем с 50% повече от тук за идентичен имот.

За ремонти и пр писах, че там масово се прави застраховка и се приключва с този проблем. Най-основните са две, първата е за всякакви ремонти, изгорели уреди, течове и подобни дертове, да речем тя пак зависи какво има вътре, но  някаква стандартна е 180-200евро на година.
Аз съм живял под наем и имаше теч от тръба в стената на парното. Дойдоха къртиха, правиха, мазаха и оправиха всичко безплатно.
Втората застрахова е, ако някой иска да се подсигури с наемите, при невъзможност за плащане от наемателя.
Писах за нея назад, тя се сключва след като се знае кой точно  ще наеме имота. Проверяват го за около един ден все едно ще взима заем от банка и казват да или не.
Ако е имал дори някакви закъснения за плащане на сметки, заеми или нещо друго ще светне и ще кажат, че няма да го застраховат. Дори може да се ползват за справка и да се разбере колко е читав наемателя.
Ако се сключи такава застрахова, има няколко варианта за 6, 12 и 18 месеца изплащане на наем, като за за 6 месеца таксата е под 50% от един месечен наем, за 12 месеца е около или малко над 50% от един месечен наем.

Аз щях да правя и двете, но в момента ми го нае голяма фирма, като ще живее техен служител в имота и се отказах от втората. Иначе за следващ път - ако е частник наемателя ще направя за 6 месеца поне, да видя как ще тръгне.
Както и да се върти, вече го писах, при наем над х2 от тук при еднакво вложени пари, дори да замине наем и половина на годишна база за плащане на това и онова, пак разликата си остава огромна.

Илит, гледай цените днес за продаване и наемане, ти може и преди 13 години да си го взела и тогава сметките са коренно различни.
В момента,  каквото и да се купи в България наема ще го възвърне след 40 години, понякога и отгоре.
Далеч съм от мисълта, че някой ще иде ей така и ще си купи имот, все едно кола втора употреба, аз лично познавам няколко такива човека, които купиха без да знаят нищо и без да са живели, но са рядкост.
Аз лично съм живял много години в страната, точно в този град съм живял малко, но съм го посещавал доста пъти.

# 583
Илит, предвиди и това, че ако решиш все пак и се наложи да се занимаваш с ремонтна дейност, тези услуги там са на други цени и ниво. Също така ремонтните дейности се контролират от разни служби в общините и то строго.

# 584
Скрит текст:

Вероятно навсякъде е различно и таксите са различни. И у нас има такса ет.с. 10лв все още, но има масово 100 и нагоре на месец.
Скрит текст:
В чужбина няма такса 10лв, защото това е безсмислено, където има 10лв такса виждате какво е положението.
Средно, за стандартен апартамент без някакви екстри, градинари, басейни и др таксата е около 35-45евро на месец, ако няма асансьор може да е 20евро като минимум.
Тези такси в 90% от случаите, а и по закон е така, се плащат от собственика или си ги калкулира в наема. Примерно за сегашния имот, който взех таксата е 45евро на месец, 30евро за имота и 15 за паркинг мястото.
Данъка му както писах е да речем с 50% повече от тук за идентичен имот.

За ремонти и пр писах, че там масово се прави застраховка и се приключва с този проблем. Най-основните са две, първата е за всякакви ремонти, изгорели уреди, течове и подобни дертове, да речем тя пак зависи какво има вътре, но  някаква стандартна е 180-200евро на година.
Аз съм живял под наем и имаше теч от тръба в стената на парното. Дойдоха къртиха, правиха, мазаха и оправиха всичко безплатно.
Втората застрахова е, ако някой иска да се подсигури с наемите, при невъзможност за плащане от наемателя.
Писах за нея назад, тя се сключва след като се знае кой точно  ще наеме имота. Проверяват го за около един ден все едно ще взима заем от банка и казват да или не.
Ако е имал дори някакви закъснения за плащане на сметки, заеми или нещо друго ще светне и ще кажат, че няма да го застраховат. Дори може да се ползват за справка и да се разбере колко е читав наемателя.
Ако се сключи такава застрахова, има няколко варианта за 6, 12 и 18 месеца изплащане на наем, като за за 6 месеца таксата е под 50% от един месечен наем, за 12 месеца е около или малко над 50% от един месечен наем.

Аз щях да правя и двете, но в момента ми го нае голяма фирма, като ще живее техен служител в имота и се отказах от втората. Иначе за следващ път - ако е частник наемателя ще направя за 6 месеца поне, да видя как ще тръгне.
Както и да се върти, вече го писах, при наем над х2 от тук при еднакво вложени пари, дори да замине наем и половина на годишна база за плащане на това и онова, пак разликата си остава огромна.

Илит, гледай цените днес за продаване и наемане, ти може и преди 13 години да си го взела и тогава сметките са коренно различни.
В момента,  каквото и да се купи в България наема ще го възвърне след 40 години, понякога и отгоре.
Далеч съм от мисълта, че някой ще иде ей така и ще си купи имот, все едно кола втора употреба, аз лично познавам няколко такива човека, които купиха без да знаят нищо и без да са живели, но са рядкост.
Аз лично съм живял много години в страната, точно в този град съм живял малко, но съм го посещавал доста пъти.

За България ли става дума?

Общи условия

Активация на акаунт