Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 379
  • 841
  •   1
Отговори
# 525
Ако са двама човека с 2 малки бебета, 60 квадрата са ок. Но с нарастване на възрастта на децата стават малко и това самите наематели ще го разберат с времето и ще се изнесат в нещо по-голямо.
На мен друго ми е странно, защо има толкова голямо търсене? Доста колеги, съученици и приятели, всичките родени в София, се изнесоха поне за 7-8 месеца в годината в къщички в провинцията или около София на хубав въздух и природа. Във времена на хоум офис ми е странен напливът към големия и мръсен град. В Германия примерно немците са по селата и предградията, в градовете живеят студентите, по-бедните германци, гастарбайтерите и завършили студентство чужденци, които още се чудят какво да правят с живота си. Simple Smile

# 526
Ако са двама човека с 2 малки бебета, 60 квадрата са ок. Но с нарастване на възрастта на децата стават малко и това самите наематели ще го разберат с времето и ще се изнесат в нещо по-голямо.
На мен друго ми е странно, защо има толкова голямо търсене? Доста колеги, съученици и приятели, всичките родени в София, се изнесоха поне за 7-8 месеца в годината в къщички в провинцията или около София на хубав въздух и природа. Във времена на хоум офис ми е странен напливът към големия и мръсен град. В Германия примерно немците са по селата и предградията, в градовете живеят студентите, по-бедните германци, гастарбайтерите и завършили студентство чужденци, които още се чудят какво да правят с живота си. Simple Smile
Няма нищо странно - софиянци се изнасят от големия град, а хората от провинцията идват за постоянно в София.

А наемателите на двустайни апартаменти ще се изнесат в по-голямо жилище, когато децата им пораснат, ако имат достатъчно пари за още по-скъп наем.. Ако нямат, ще си живеят там с години, както моите роднини и познати.

# 527
60 м2 е перфектния размер апартамент за даване под наем. Търсят се именно жилища за временно ползване. Да, може би е тясно за 4ма, но зависи и от жилището и разпределението му.

# 528
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Значи щом наемателите са ИТ (тоест правят хубави пари), котка - може.
И до тук с "котки - не,кучета - не","ама тя ще ви надере диван,ама ще ви съсипе стени.." значи всичко опира до паричките,които ще приберете.

За хотелските стаи - няма нищо общо с наемането на жилища,защото докато при жилищата не се знае кой,колко време е живял там и с кой и как,при хотелите,всяка стая се чисти от професионалисти с професионални препарати и знаеш,че влизаш в хигиенно издържана стая по нормативи. Това по повод госпожата,която ме питаше дали си нося матрак,когато ходя на хотел. Rolling Eyes

# 529
Най-търсените 2-стайни са НС, там е кухньохол 20-25 квадрата и малка спалня, в която има спалня (легло), около което има минимално разстояние до гардероб(че) и скрин. И това е. Вярно е, че на спалня 1,60 м. могат да се съберат и 1, и 2 деца, но ще е компромис. Няма място за детски легла, няма място за игра и т.н. И не можеш да разместиш като в собствено жилище, да сложиш 2 легла вместо спалня, а родителите да се изнесат на разгъваем диван в хола. Разгъваемият диван в хола е за спорадично преспиващи (мама/тате, някое другарче, прекалило с алкохола и т.н.). Затова и Танграта, а и други наемодатели, като са обзавеждали, са предвидили и ремонтът, и обзавеждането за 1-2 души, а не за повече. В неремонтирани апартаменти, СС, има 2 стаи (хол и спалня) и кухня, мебелите са по-стари, има повече възможности за разместване и сместване на повече от 1-2 души. Аз съм такъв пример - гарсониера (стая/хол и кухня) събираше семейство с малко дете, роди се и второ. В стаята имаше малка спалня (1,20 м.) и едно детско креватче/кошарка, двукрилен гардероб, скрин. Там само спяха, през останалото време възрастните в кухнята, децата в стаята-спят и си играят.
Та така, няма нищо обидно в подхода на Танграта и други наемодатели, които са обзавеждали за конкретен брой потенциални наематели в жилището. Просто е обзаведено така, че да бъде комфортно за определен брой живущи, като се минимизира рискът от щети по обзавеждането заради размествания, смествания и т.н. Да не говорим, че повечето от новите мебели, въпреки привлекателния си външен вид за наемателите, не издържат повече от 1-2 разглобявания (за разлика от грозните соц.мебели).

За хотелските стаи - няма нищо общо с наемането на жилища....при хотелите,всяка стая се чисти от професионалисти с професионални препарати и знаеш,че влизаш в хигиенно издържана стая по нормативи.

Не съм гледала хотелите с какви препарати чистят, но в апартаментен комплекс/ваканционни апартаменти виждам същите препарати, които се купуват от магазина и с каквито аз си чистя в къщи.

# 530
Без да Ви развалям прекрасната сутрин: има професионални препарати за почистване, но често след второто зареждане собствениците на малки и не толкова малки комплекси минават на ширпотребските препарати. Професионалистите често са болни и/или мързеливи баби със съмнителни критерии за хигиена. Стандартите често се изразяват в норматив за почистване 20 минути, през които се прави забърсване на стъклата (това е много важно, за да изглежда чисто), подмяна на (само) видимо нацапано бельо и хавлии, както и забърсване на останалите повърхности, вкл. тоалетната чиния и седалка и пода на банята със същите хавлии, които предишните гости са използвали и които и Вие ще ползвате (вярно, след пране и при късмет - дезинфекция).

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 09:27 от krasimilo

# 531
  • София
Всъщност, бегло помня, че имаше случай преди време и за еднопространствен (33-4кв чиста площ) да искат да наемат 4 членно семейство. Не помня дали имаха и куче.
И то в Студентски град. Ами странно си е. А и както се каза, обзавеждането е предвидено за определен брой хора. Брой спални, брой легла. Повече хора - повече напрежение.
Този конкретен апартамент беше преходен. Т.е. от голям хол се влиза в малка спалня. 0лева самостоятелност.

Не съм чувал до сега хотели да чистят с препарати матраците. Някакви професионални били. Но човек винаги може да научи нещо ново. Навремето се радвахме като идем на хотел да няма дървеници. Сега се мусим ако не са нови матраците. О времена!

Значи щом наемателите са ИТ (тоест правят хубави пари), котка - може.
И до тук с "котки - не,кучета - не","ама тя ще ви надере диван,ама ще ви съсипе стени.." значи всичко опира до паричките,които ще приберете.

За хотелските стаи - няма нищо общо с наемането на жилища,защото докато при жилищата не се знае кой,колко време е живял там и с кой и как,при хотелите,всяка стая се чисти от професионалисти с професионални препарати и знаеш,че влизаш в хигиенно издържана стая по нормативи. Това по повод госпожата,която ме питаше дали си нося матрак,когато ходя на хотел. Rolling Eyes
Не зная къде го прочетохте това. Май си го изфантазирахте. Дали са ИТ или не, няма значение. Дали плащат 2ен наем на месец, има. И да, "за парички" е.
Като отида в магазина "сиренето е с парички". Като се обадя на майстора трудът му е "с парички". Като се обадя в магазина за матраци/легла/перални/боя ... изненада ... и те са с парички. Лоши хора, значи, меркантилни.

Повтарям се за Нти път. Ако апартаментът и обзавеждането са останали небутнати от пра-бабата, и наемодателят не си е мръднал пръста и джоба, може да покани и домашни животни. Ако, обаче, наемодателят е извадил едни пари, теглил е заем, плаща лихви, купувал е ново, викал е майстори, плащал им е, купувал е нови мебели, и чака да плати за данъци, такси, лихви, бъдещи ремонти, бъдещи замени на уреди,
и най-вече, употребил е едни Х на брой години от личното си време, след работа, вместо да ходи на фитнес, на кафе, да се вижда с хора, ще се замисли дали и при какви условия да кани кучета и котета в апартамент, направен за живеене на хора. Не е ядрена физика.
И ако на някой не му харесва, апартаменти за продажба, уреди и мебели за продажба и майстори за ремонти има много. Инвестира и предоставя.

# 532
  • Варна
Качвам снимки на една интересна обява, която мернах вчера. Не само че може с котка, ами е и желателно! Joy

# 533
Точно за такива безперспективни имоти нишата на наемателите с домашни любимци, но без хиляди левове за депозит, може да бъде вариант.

# 534
  • Варна
Да, предполагам че човек без животно и 100 лв няма да даде за тази квартира. Освен ако не е мангал. По-добре бял с котка. Grinning

# 535
Без да Ви развалям прекрасната сутрин: има професионални препарати за почистване, но често след второто зареждане собствениците на малки и не толкова малки комплекси минават на ширпотребските препарати. Професионалистите често са болни и/или мързеливи баби със съмнителни критерии за хигиена. Стандартите често се изразяват в норматив за почистване 20 минути, през които се прави забърсване на стъклата (това е много важно, за да изглежда чисто), подмяна на (само) видимо нацапано бельо и хавлии, както и забърсване на останалите повърхности, вкл. тоалетната чиния и седалка и пода на банята със същите хавлии, които предишните гости са използвали и които и Вие ще ползвате (вярно, след пране и при късмет - дезинфекция).

Абсолютно вярно е. Работех като студент преди време в един хотел близо до летище Хийтроу. Останах потресен, когато видях Руснаци и Украинци да бършат чашите със същата използвана хавлия, с която са бърсали тоалетната :-х Плащаше им се на почистена стая и макар надницата да беше ниска, чистеха по 30-40 стаи за норматив.. От тогава ми е гнусно да ходя на хотел и когато се налага предпочитам частни квартири.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 16:14 от Пух

# 536
В процес съм на завършване на инвестиция купуване на имот в Европа и отдаването му  под наем, първата част мина вече..

С нетърпение ще чакам подробности относно цена и т.н. на инвестицията. И също така - дали е проблем менажирането на имота от разстояние (Бг).

Дойде ред да опиша цялата картинка, предполагам ще има много приказки, питане, чудене и т.н., но няма да кажа нищо по-конкретно, като точното място, снимки, точни цени  и пр, защото не това е важното.

Та реших, че на тези цени няма смисъл да се купува нищо в България и взехме да се оглеждаме.
Набелязахме градове и след това отсяхме само един. Градът в който купихме е трети по големина и с  1 милион жителя в голяма страна в Западна Европа.

Сега чистите цифри, за цена Х евро вече се взимат Y евро наем. За сравнение, ако купим какъвто и да е имот в България, без значение в кой град за тези пари Х, няма да може да се вземе наем  повече от 50% от Y.

Или казано възвръщаемостта е точно два пъти по-голяма при едно и също вложение. Дори съм извадил по-голямата месечна такса, която си влиза в наема и след това я плащам аз.
Годишния данък на имота е малко по-скъп спрямо България, ако тук е примерно 300лв, там е 250 евро, та не е голям фактор.
Самия имот го намерихме след около 15-20 дни търсене, звъннахме на около 20 обяви, само 1 не беше реална или не успяхме да видим имота, но не са предлагали друг, нито са ни искали данните, та може наистина да е имало проблем с огледа.

От тези 20 огледа бяхме харесали един, но беше капариран и в последния ден взеха кредит и го взеха.
Имаше още 2 които се чудихме, но отпаднаха и накрая излезе този.

Отдаването под наем се случи за 1 седмица през агенция-реално същата с която го купих, имаше 4 огледа и се избра един кандидат. Наемателя плати 1 наем на агенцията, аз нищо.

Имота е на 50м от спирка на метро, на 3 спирки от центъра и на 4 от баш центъра където е централния площад на града.
Стига се за 7 мин до 4-та спирка с метрото. Града може да се каже, че е световно известен или поне в Европа няма човек да не го е чувал.

Няма нужда да пояснявам, че има улици, тротоари и т.н.. неща които често липсват частично у нас.

# 537
Точно за такива безперспективни имоти нишата на наемателите с домашни любимци, но без хиляди левове за депозит, може да бъде вариант.
Доста от наемателите с домашни любимци имат пари да плащат и скъпите наеми на новообзаведените Ви жилища, но след като има поставени условия, ще си намерят нещо по-евтино и “безперспективно”, за да са със своите животинки.. На мен ми е ясно, че Вие такива нямате, защото хора, които обичат животните, не биха поставяли такива условия. Да Ви кажа - има и съвестни хора, които биха си платили всяка щета, причинена от тях или от кучето/котката им. Нали затова наемателите в София се избират като на някакъв конкурс, въпреки че имат парите и са съгласни да платят това, което искате. Grinning

# 538
Както ти казаха няколко пъти вече - вадиш едни 100-200 хиляди и доказваш, че си права. Иначе просто тролиш.

# 539
Всеки наемодател се надява на съвестни наематели, независимо с или без животни. С животни рискът е по-голям (заради животните), затова са по-малко наемодателите, които са склонни да се съгласят на наематели с животни.
Прагматизъм, нищо повече. Ако тръгнеш да влагаш емоция, когато правиш бизнес, обикновено те чака загуба. Давам пример - приплачат наемателите, че били затруднени в момента и ще се забавят с плащането на наема, защото (изключвам тъпите обяснения за бавенето на заплатата, ходенето на море, купуването на нещо несъществено...) .... детето било болно и трябвало да купуват лекарства, мама/тате/баба/дядо също били болни и трябвало пари за лекари, болници и т.н. Чисто човешки съчувствам, но като наемодател аз давам жилището за пари, не съм фондация да подпомагам...Чисто човешки и на мен парите от наема може да ми трябват за лекарства, лекари, грижи за роднини и т.н.
Независимо с или без животни, наематели, които са склонни да поемат разходите за отстраняване на щети (поразии) от жилището при изнасяне, са като бялата лястовица, пише я по книгите, но рядко някой е виждал. Обратното - да се изнесат, без да покрият щети, е много по-често срещано. Пак повтарям - независимо с или без животни. А вероятността да има щети С животни е по-голяма.

Общи условия

Активация на акаунт