Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 383
  • 841
  •   1
Отговори
# 510
За съжаление бойлерът беше монтиран от майсторите, които правиха банята, а не от оторизиран сервиз и не признаха гаранцията. Повече не бих правила такава грешка при монтаж.

Ех, че неприятно! Явно, ако имат изрично такова условие, трябва да се спазва.

# 511
  • Бургас
bubkab, точно в тази посока разсъждавам и аз напоследък. И у нас уж пазим, ама пет години след ремонт вече сме за нов.
Изтървах и един буркан на пода в кухнята и теракотът се нащърби от удара. Това щета ли е, или нормална амортизация? Нали без да искам съм го изтървала...
Според мен е нормално след дългогодишни наематели освежителният ремонт да е за сметка на наемодателя, включително и шпакловане, ако се налага.

За тези 9 години, откакто стоят наемателите в първия апартамент, съм сменила един климатик с нов - аз го избрах и платих на майстора за монтаж, правих ремонт в банята, защото протече на съседите отдолу не по вина на наемателите, ами защото изначално е имало проблем (спукана тръба).
Уредите бяха на 5-6 години всички. Не са ми се оплакали някой да не работи, а вече са 15-годишни.
Там са с топла вода от ТЕЦ, бойлер няма, но се замислям дали да не купя, защото сметките за нагряване на водата напоследък са брутални - във входа я има, я няма 5 семейства, които ползват топла вода.

# 512
  • Варна
.....
Изтървах и един буркан на пода в кухнята и теракотът се нащърби от удара. Това щета ли е, или нормална амортизация? Нали без да искам съм го изтървала...
.....
Естествено, че е щета! Ти без да искаш можеш да прегазиш човек на пътя, но това не те прави невинна.

# 513
Тъпото е, че не намирам нищо подобно в нета, което да се продава, за да преценя каква е стойността му в момента. Излиза по сайтове като изчерпан на цената, която е купен тогава, т.е. 1200лв. Ползван е 5г за отопление, за охлаждане почти не. Икономичен е, качествен и купуван за лична употреба, от по-хубавите Мицубиши, преди да почнели да ги правят в Турция или някакви такива там, не разбрах точно. Бихте ли ме ориентирали в момента колко може да струва? (Не знам колко е важно, но ние не пушим и вътрешното тяло е много бяло и чисто, а не жълто 😃) 
Климатик не се мести. Не че е невъзможно, а е много скъпо. Фреонът в него при демонтажа щял да изтече, а после при монтажа да се пълни наново, което било много скъпо отново. Един монтаж е от порядъка на 200лв, а тук са два " монтажа". Плюс трябва инсталаторите да са специалисти, а в този сезон са много заети. Забрави за местене на климатик, дори само едно. Не си струва упражнението. Тия дни гледах "промоции" на климатици по около 650 лв.

# 514
Пластмасата старее и пожълтява, предимно от слънцето, не от пушене..
Ние не пушим, но в хола е леко жълта вече пластмасата, южна е стаята...

# 515
  • Варна
Японското Мицубиши не го сравнявайте с климаитк за 650 лв, нищо че било 5 годишно.

# 516
Нищо не сравнявам. Ако някой има излишни 500, а може би и повече лв за демонтаж, транспорт и нов монтаж+ фреон и го влече -няма лошо.

# 517
Ей, за ден да ви изпусна и не мога да наваксам.
За котките - ей на, чисто нов опит - ваканционен апартамент, мирише на пикано, от животно. Мирише, въпреки че е чистено. Аз нямам животни и го усещам. Отделно, за половин час дето ходихме по чорапи (след като се нанесохме), тъмни чорапи - целите са бели от космаци и др. неща. И на терасата - пак вълма от козина, ята от мухи. Сега мих терасата, лиснах кофа с препарат.
За пушачите - аз съм пушач, в къщи си пушех навсякъде - като дойдоха да ремонтират един климатик, платих и за профилактика - след 3 години, мисля, ползване. Свалиха ги целите, пръскаха с Мелио, миха във ваната, яко пушек се е набил. Филтрите съм си ги чистила сравнително редовно. Но съм виждала филтрите на климатик в помещение с котка - там филтърът е като филц, набит с косми, няма циркулация почти хич, а от цигари е черен. Пръска се с обезмаслител, измива се и е готов. По стените пушек от цигари се отлага, но повечето е около щранговете от парното, дори и без цигари. Ако стените са с качествен миещ се латекс - мие се и готово. Най-много миризма се наслоява в пердетата (и друг текстил). Пердетата се перат, диваните - също (с фирма най-добре). Но си е разход и занимавка, затова подчертавам, че съм пушила в собствено жилище. Имам познати, които си пушат само в кухнята, на пуснат аспиратор, за собствено жилище говоря.
Пълнене на климатик с фреон (изцяло) беше към 110-120 лв. според зависи от дължината на тръбния път, при това преди 7-8 г. Ако климатикът си работи, но вече е 5 и повече годишен, остатъчна стойност 200-300 лв. макс, според мен. Мицубиши, дори Електрик, са добри климатици, но все пак годините са си години, не знаеш кога може да спре и да не може да се поправи.

Скрит текст:
Препоръка за тревна смеска за сухи терени
https://vilmorin-jardin.fr/Nos-produits/Gazons/Produits/Gazon-Terrain-Sec

От някой онлайн магазин от чужбина, може би френския амазон (или от Франция директно, аз от Париж купувах, препоръчвам тези семена за морава, която да не се полива - в София изкара цяло лято без поливане и без да увехне, почвата беше по-скоро прах с камъчета, парчета тухли и т.н. Само трябва да се засади навреме, рано напролет, да може да поникне докато вали дъжд. И да не се оставя да избуи, да се коси навреме.
Окосена трева върху живата задушава живата, стават дупки без трева там, където е паднало по-голямо парче. Ако се коси редовно, с по 1-2 см., пак е добре да се минава с гребло да се разпръсне окосеното.

# 518
Едно пълнене на фреон ми излезе км 200лв, поминалата зима. Сега не знам колко ще е.

# 519
От 2ен наем и депозит натам бих склонил. Т.е. 1100лв за едностаен и 1600лв за двустаен. Но ме съмнява някой да даде, затова и не го обявявам. Пестят се излишни нерви.
Има хора, които ще се драчат и пенявят и пазарят. А така е лесно и чисто и няма ненужна драма.
Наскоро ми предлагаха 6 месечна предплата за 4членно семейство в двупространствен 60кв. Отказах. Такъв апартамент е за 1-2 човека. След няколко дни го нае само момиче, което не готви, не пуши, няма любимци. Но ще видим и с нея как ще е. Може да има други проблеми.
Как прецени, че такъв апартамент е само за един-двама души? Ти може да си свикнал да живееш в голям апартамент или къща, но явно нямаш представа колко много семейства в България живеят в малки жилища, че дори и в гарсониери.. Хората нямат пари за ядене, а какво остава за скъпите наеми. Естествено, че всеки би искал да живее в просторен апартамент, а не в две стаи, но колко хора могат да си го позволят?

# 520
  • Варна
Представи си че човекът предпочита наематели, които могат да си позволяват повече неща, а не такива, които се чудят от къде какво да спестят. По спомен той отдава новообзаведени жилища. Семейството ако наистина няма много възможности, по-добре да наеме нещо по-старо и далече. Над нас също живее четиричленно семейство в 45 кв и е някъв ад. Нищо, че са собственици.

# 521
Представи си че човекът предпочита наематели, които могат да си позволяват повече неща, а не такива, които се чудят от къде какво да спестят. По спомен той отдава новообзаведени жилища. Семейството ако наистина няма много възможности, по-добре да наеме нещо по-старо и далече. Над нас също живее четиричленно семейство в 45 кв и е някъв ад. Нищо, че са собственици.
Аз не съм коментирала предпочитанията му на кого да даде под наем апартамента си. Това си е лично негова работа, а не моя, и не бих му давала акъл.

Изуми ме обаче твърдението, че жилище от 60 кв.м е за един-двама души, а не за четирима.

# 522
  • Варна
Нищо изумително няма според мен. В дневна и спалня не е удобно да живеят четири души. Иначе чисто пространствено ще се поберат вътре, да, но не е там въпросът. Те тия 60 квадрата са реално 40 - 50. Звучи ми като краткосрочно решение, и аз бих отказала.

# 523
  • пустинята Гоби
60 кв.м. за 4 човека е голям компромис. Какво му е изумителното?

# 524
60 кв.м. за 4 човека е голям компромис. Какво му е изумителното?
Голям компромис е за Вас, защото явно разполагате с голямо жилище и няма как да ме разберете.
Явно в тази тема пишат само хора, които живеят в жилища с площ от минимум 150 кв.м. за четиричленно семейство..

Въпросът не е дали е удобно да се живее така (то е ясно, че не е). Много хора не могат да си позволят да наемат нещо по-голямо от двустаен апартамент, защото цените в София например са безбожни. Живеят в жилище, което могат да си позволят. И защо да не го наемат дългосрочно? Съдите по себе си явно, но сте в голяма грешка.
Ще Ви дам пример с мои роднини, които живееха 20-30 години с двете си деца в гарсониера, така че не знам защо се учудвате. Има много хора, които изобщо не могат да си позволят да си купят дори гарсониера и затова наемат такова жилище дългосрочно…

Общи условия

Активация на акаунт