Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 25 518
  • 679
  •   9
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 44 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
https://docs.google.com/document/d/1NWU-cZM32zTIhSAXRavCMXqvSx_Z … =true&sd=true

Примерен приемо-предавателен протокол:
https://docs.google.com/document/d/13OZQ_tdWqgRaOblEns_IZIqbuMCx … =true&sd=true

Заличаване на адресна регистрация на наемател:
Закон за Гражданската Регистрация чл. 99б (5), (6), (7)
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

линк към старата тема: https://m.bg-mamma.com/?topic=1796803

# 1
Глас за Gree. Никакви проблеми, хубави функции, опции за отдалечено пускане. Сравнявам с една заварена мидеа, много повече ми харесват. Безшумни са, бързо правят температурата. Въобще аз съм много доволна. Ако модела е от значение, ще го потърся сутринта

# 2
Замислих се за климатик с марката Gree.  Трябва да разпитам младежа дали е доволен. Сметките за ток са прилични за ползване на бойлер, климатик, пералня  и рядко фурна.

# 3
През септември чакам вимакс да монтират два грии, след това ще търся два за друго място, вероятно по-евтини. В началото на зимата ще имам материал за сравнение върху машинките и сегашното им качество.

# 4
Глас за Gree. Никакви проблеми, хубави функции, опции за отдалечено пускане. Сравнявам с една заварена мидеа, много повече ми харесват. Безшумни са, бързо правят температурата. Въобще аз съм много доволна. Ако модела е от значение, ще го потърся сутринта
Да, ако може да споделиш. Моделите са от огромно значение, не марките.

В Италия сме с ужасни Мидеи, тези в България нямат нищо общо!

Друго важно нещо е да е сложен климатик, който съответства на помещението, защото и това играе огромна роля за работата на машината и комфорта.

# 5
И за аспиратора важи същото - ако не е съобразен с кубатурата на помещението не върши работа. Финлукс не съм купувала но сега ги гледам за моята кубатура има за около 1050-1100 лв за 650 куб м А+++ което е добре, но гаранцията е само 24 месеца. Има ли доволни от Финлукс за климатици?

# 6
Много полезна дискусия се е заформила !Дали да предпочета мулти сплит система за монтаж на общата стена на 2 спални  х 15 м2 ?
Мисълта ми е да избегна реденето на 2 външни тела 1 до/над друго на терасата.

# 7
Много полезна дискусия се е заформила !Дали да предпочета мулти сплит система за монтаж на общата стена на 2 спални  х 15 м2 ?
Мисълта ми е да избегна реденето на 2 външни тела 1 до/над друго на терасата.
Мултисплит струва колкото 2 отделни климатика, по-малко ефективен вероятно, ако се развали изгаряш с всичко. Аз лично съм за отделни климатици, просто, лесно, ефективно, икономично и пълен избор от модели.

1000+лв за мен не е евтино за климатик.
Грее бяха от най-евтините марки, преди да се появят ариелита и подобни.
Иначе, вероятно си работят.
За "изчисляване" на обем винаги ми се е струвало малко "ала-бала".
9ки не слагам, правило. Почти навсякъде 12ки, а ако е наистина голямо и северно помещение може и 18ка.
Ако ще се разчита само на климатика за отопление, добре е да топли при по-ниски температури. -15 или -25 беше лимита на по-добрите. И да са по-икономични, А++ или А+++. Принципно хиперинверторите ги покриват най-вече тия показатели. Като не съм фен на скъпи 2-3-4к и не знам колко.
Драго сложи линк на хипер инвертори към 1500лв. Аз също си бях купил на подобна цена 2 Панасоника хиперинвертор А+++. Но това, за лично ползвне. За наематели около 1000лв, според мен е достатъчно като цена.

Гледам в метро въртят няколко марки на промоция, Samsung, Electrolux и подобни около 600-650лв.
Колко си отговарят на марката не знам, вероятно са "ребрандирани". Показателите са им прилични. За нови обзавеждания (и парно ще има) мисля да сложа такива. Приемам за тях мнения и отзиви.
Скрит текст:

А какви телевизори слагате за наематели?
До сега почти не съм слагал, но може би ще слагам в бъдеще.
В Кауфланд има доста прилична марка и модел на ниска цена. За съжаление са изключение такива оферти.
Скрит текст:
Всъщност не е 1080p и не е кой знае колко евтино. С няколко лева отгоре го има и в други вериги.

Този е 40 инча 1080p
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 09:34 от dany1

# 8
  • Варна
Относно ориентирането за сметките - вчера ни освободиха един апартамент. Последната им сметка за ток е 116 лв. И то лятна… а предното момиче плащаше 40 лв. В едно и също жилище с едни и същи уреди. Как да дам ориентир? Не, не мога. Казвам само че токът е битов и от там нататък не се ангажирам с прогнози. Ако някой няма и грам представа от плащане на сметки, това го прави нежелан наемател за мен. Няма парно, уредите се виждат, че са нови, няма от къде да има скрити изненади.

Иначе за освобождаването - като приспаднахме от депозита 400 лв за счупеното огромно огледало в коридора, последните сметки за ток, вода и такса стълбище, останаха точно 20 лв, които им върнахме. 😀 Момчето даже вика няма нужда, ама ги взе.
Дължимите суми за ток и вода по съвет от тук се научих да им ги изчислявам на момента, като засека показанията на водомера и електромера и сметна разликата от показанията в последните платени фактури и умножа по пазарните цени. Така връщам каквото има на момента, без да чакам още половин месец да излязат фактурите.

Сега стартираме с ремонта - частично къртене на банята заради теч. Ще сменим и обновим някои неща и по стаите, за които счетохме, че просто им е дошло времето. Ширмът работи избирателно. Веднъж тръгва, веднъж - не. Ще пробвам да го изчистя, че е адски мазен. Приемам съвети за почистване не само на филтрите, а и на самите мотори. Ако не се получи, ще го сменим. Спалнята се отказах да я претапицирам, няма да ми остане време. Пуснах я за подаряване и ще поръчаме нова. Сравнително чисто оставиха, само по високите ъгли забелязах доста паяжни.

# 9
Това е модела. Над два броя имам наблюдение https://vimax.bg/invertoren-klimatik-gree-gwh09agb-k6dna1b-i-gwh … ifi-9000-btu.html

Още едно по-старо грее имам, което не е хубаво, но неговия модел не знам.
И едно заварено Treo (на мидеа) което също има модул за отдалечено пускане - но много по бавно се случват нещата при него.

# 10
Това е модела. Над два броя имам наблюдение https://vimax.bg/invertoren-klimatik-gree-gwh09agb-k6dna1b-i-gwh … ifi-9000-btu.html

Още едно по-старо грее имам, което не е хубаво, но неговия модел не знам.
И едно заварено Treo (на мидеа) което също има модул за отдалечено пускане - но много по бавно се случват нещата при него.
Това е 9ка.
Пише, че отопля от 2.9 до 3.9kw.
Но няма как да е 2то, с толкова са 12ките със сходна ефективност. По-скоро е 1то.

# 11
Първо е 9-ка и второ цената на монтажа е висока. Тези климатици от метро са много изгодни, но колко струва монтажа, пвц вана, профилактика някой знае ли?

# 12
Аз пускам първия линк на модела който съм намерила. Монтаж не знам къде и колко е, монтирали са ми го преди година. Лично го ползвам в последните 3 месеца и няма грешка. Стаите в които се ползва - на две места по около 13 кв. Но аз не държа врати затворени и никога не е само за толкова - “смесва” се с въздуха от друг климатик от друга стая - в единия случай по старото грее, в другия треото. Ми при едни и същи настройки, градуси и тн, стаите в които са тези са доста по-добре .
Но секи сам си преценя. Мога да изтрия щом не може да се казва нещо еретично, демек не ви кефи.
Подробно описание и по ниска цена има в сайта на мастърхаус. 12 от същия вероятно също.

# 13
300-350 е монтаж.

# 14
Е, не се сърди. Отбелязваме нещо, което е хубаво да се има предвид.
Аз имам 2 еднакви климатика, сложени заедно в голям хол и спалня. В спалнята работи чувствително по-добре, ама хола ми е към 35кв, 2 пъти повече обем. Та как се "чувства" не е критерий. А за работенето, всички работят. Климатиците (от моя опит) са от най-държеливите уреди.

Един друг случай, 12ка дайкин в голям северен хол, 1етаж над гаражи и външното тяло монтирано на север.
Ми то, горкото като падне големия студ само мучи и саморазмразява, докато духа хлад.
Преместихме го в голям, южен хол, непоследен етаж, работи си като пушка.
А в северния 1ет сложихме 18ка подобен дайкин и тялото монтирахме на западната стена. Работи доста по-добре.
Та зависи, къде, какво, как, кое.

За монитрането на метро-вските ще трябва да потърсите външна фирма.
Гугъл казва "Монтаж климатици софия - 1102 обяви"

Общи условия

Активация на акаунт