Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 23 383
  • 635
  •   6
Отговори
# 30
  • Бургас
Наемателката в студиото ползва климатика за отопление, доволна е.
Сградата явно е толкова добре изолирана, че сметката за тока е мижава.
Тя не го спира зимата. Оставя го да работи на минимални температури, когато е на работа.

# 31
Мидея Брийзлес, беше пускан линк от техномикс малко по назад, е най доброто от по евтините.
Имайте на предвид, че най големите заводи в Китай са на Мидея и произвеждат половината марки.

# 32
  • София
Ако са само за лятото, за охлаждане - всички климатици охлаждат и не харчат чак толкова ток при охлаждане.
За отопление, обаче, е друго положението.

Не съм съгласна. У дома съм с Мицубиши Хеви 12ка и положението е обратно. Отоплява кухньохол 25 кв. м. със стара дограма и без изолация + преходна спалня. Исках да взема по-голяма мощност, но дойдоха на оглед от Вимакс и се заклеха, че 12ка ще е идеална. Пускам го октомври и до май, докато се затопли си работи на 22 градуса. Не съм плащала повече от 70 лв за ток + хладилник, печка и други.
Лятото не работи, зле е. Не може да охлади същите помещения. Пускам го на 20 градуса, ами то в стаите си е горещо. Може би е прав Дани, монтиран е на южна тераса и слънце  пече външното тяло  по 12 часа. ММ не дава да го оставим да работи на охлаждане денонощно/както топли зимата/ . Разпитвам и фирми, и други познати - никой не вярва, че не охлажда машинката.
Имам и друга дилема за имот с наематели.
Може би утре ще пиша по-подробно да ме посъветвате.

# 33
Ами няма логика, защото охлаждат по-големи площи, а отопляват по-малки. Да не би нещо да не му е наред?
Нашите тела са на плосък покрив. Битума го пече цял ден и е мега топъл - отделя яко топлина, а машините охлаждат.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 17:47 от drago_2008

# 34
Аз съм с южен, много горещ хол, към 30квм. Външното тяло гледа юг. 12ка панасоник си работи супер.
Климатиците имат зор със замръзването на външното тяло в дълбоки студове и облачно време. Всичко останало трябва да им е песен. Това, всички марки.

# 35
  • Варна
Скрит текст:
Не съм съгласна. У дома съм с Мицубиши Хеви 12ка и положението е обратно. Отоплява кухньохол 25 кв. м. със стара дограма и без изолация + преходна спалня. Исках да взема по-голяма мощност, но дойдоха на оглед от Вимакс и се заклеха, че 12ка ще е идеална. Пускам го октомври и до май, докато се затопли си работи на 22 градуса. Не съм плащала повече от 70 лв за ток + хладилник, печка и други.
Лятото не работи, зле е. Не може да охлади същите помещения. Пускам го на 20 градуса, ами то в стаите си е горещо. Може би е прав Дани, монтиран е на южна тераса и слънце  пече външното тяло  по 12 часа. ММ не дава да го оставим да работи на охлаждане денонощно/както топли зимата/ . Разпитвам и фирми, и други познати - никой не вярва, че не охлажда машинката.
Имам и друга дилема за имот с наематели.
Може би утре ще пиша по-подробно да ме посъветвате.
Aisha, можеш ли за споделиш модела на климатика? Харесала съм точно Мицубиши Хеви 12-ка от Вимакс, също за 25 квадрата помещение, но търговско. Ще го пускам под наем, но много държа на добър климатик, тъй като аз ще го ползвам след 3 - 4 години. Цената беше към 2000 и малко лева с монтажа.

# 36
  • София
Да, това е уреда - https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-mitsub … =ASC&limit=12   
Но може би ние не го ползваме пълноценно. Кухньохола и стаята са с външни стени на изток, юг и запад - грее от сутрин до вечер. На 12 ет. сянка няма от никъде, изолация няма, пред прозорците има балкон,  дограмата е стара.
ММ сега е в къщи със счупен крак - до обяд държи разтворени балконските врати, стаите се нагряват. После затваря вратите и включва машинката на 20 градуса, лежи във преходната спалня и мърмори, че не е изстудено. Аз ако съм в къщи съм на дивана с лаптопа - на 3 м. срещу духащия климатик и ми е приятно хладно.
2 г. идват за профилактика и според тях всичко е на ред, не би трябвало да има проблеми.
Просто стените на ЕПКто са много нагряти и трудно се охлажда.
А пък Скъпия не разрешава да работи денонощно като зимата....
Май ние не го ползваме пълноценно.

# 37
  • Варна
Нямам притеснения за охлаждането, отоплението ми е по-критично. Моето помещение е на партер, витрината е на запад - цялото лице 6 на 2,70 е дограма. От новите, но с обикновен тънък стъклопакет. Не напича, понеже отсреща има висок блок в близост. Южната стена е външна, тухла без изолация, северната граничи със стълбището и само източната - с апартамент.

# 38
  • София
Моята машинка топли добре през зимата.
Племенник на ММ си купи 2 такива за къща в Бенковски.
Доволен е от отоплението  и от охлаждането.
Аз също - от първото. 
Но, Диди, ако ще го ползваш след 5 години - до тогава може наемателите да го амортизират. Едва ли ще се катерят да го чистят през 2 седмици, годишната профилактика също е важна. Дали ще я плащат ....
Аз бих сложила  сега нещо евтино. Все ще се изплати от наемите. А когато реша да си го ползвам ще си купя качествена машинка.

# 39
  • Варна
Дори 5 години аз да му плащам профилактиката, ще ми излезе по-евтино отколкото сега да купувам някаква евтиния, която да изхвърля. Не ми се занимава два пъти с монтаж. А и неслучайно искам по-висок клас климатик. Такива работят надеждно много повече от 5 години. И не на последно място - с висок клас климатик ще мога да искам по-висок наем. Помещението е цялото след ремонт, с голяма витрина, което се търси за бизнес, и е на пъпа на Варна, на 200 метра от Катедралата. Не върви да изпляскам Ариели за 600 лева от Метро.

# 40
Да, това е уреда - https://vimax.bg/invertorni-klimatici/invertoren-klimatik-mitsub … rder=ASC&limit=12   
Но може би ние не го ползваме пълноценно.
ММ сега е в къщи със счупен крак - до обяд държи разтворени балконските врати, стаите се нагряват. После затваря вратите и включва машинката на 20 градуса, лежи във преходната спалня и мърмори, че не е изстудено. Аз ако съм в къщи съм на дивана с лаптопа - на 3 м. срещу духащия климатик и ми е приятно хладно.
Просто стените на ЕПКто са много нагряти и трудно се охлажда.
А пък Скъпия не разрешава да работи денонощно като зимата....

Стените и въздухът се нагряват. Ако си спомним какво правят в южните държави - Гърция, Италия, Испания, ще видим как трябва да се действа. Капандури/щори/плътни пердета и затворени прозорци цял ден, прозорците се отварят след залез слънце, по тъмно.
В България, понеже не сме имали през вековете такива жеги като в Средиземноморието, не сме свикнали толкова на такъв режим. А и изначалният ни страх да не настинем (да не сме на течение Laughing) ни кара да забравим това, което иначе си говорим за парното и спора между ползващи и неползващи парно в една сграда - че топлото се движи от топлото към студеното, т.е. отопляващите се топлят и тези със спрени радиатори (под, таван, стени). Същото е и през лятото, не само през зимата. Да се оставят отворени прозорци през деня през лятото не помага - влиза топъл/горещ въздух (дори да не пече директно в даденото помещение), влиза топъл/горещ въздух, който затопля стени, под, тавани. И като пуснем по-късно климатика да изстудява, той трябва да изстуди въздуха в помещението, но стените продължават да излъчват топло и да затоплят въздуха. Така до момента, в който температурата на стените не се изравни с температурата на въздуха.
Охлаждам най-активно в момента хол (не голям), който гледа на север, има само 1 тясна външна стена, с външна и вътрешна изолация. Но въпреки това, като отворя прозореца дори за малко, влиза топъл/горещ въздух, не разхлажда хич. Температурата е почти същата, ако оставя отворено на север, колкото в южна стая, без изолация, но със затворен прозорец.

# 41
  • Бургас
Didi, а за подов мислила ли си?
Партер е, климатик на тавана по-трудно постига температура, а на краката е все студено.
Вкъщи сме с такъв за около  40 кв.м. кухньохол. Много съм доволна.
https://vimax.bg/podovi-klimatici/podov-klimatik-mitsubishi-heav … 0-btu-klas-a.html

# 42
Идеята за  подов много ми допада, благодаря  че сподели.
Как мислите, удачно ли е да се монтира на стеничка 90см, между френски прозорци х 3м ?

Партер е, климатик на тавана по-трудно постига температура, а на краката е все студено.
https://vimax.bg/podovi-klimatici/podov-klimatik-mitsubishi-heav … 0-btu-klas-a.html

# 43
  • Варна
Не, не съм мислила, но ще помисля. На първо четене предпочитам стандартно вътрешно тяло на високо, за да не ми заема място, помещението не е голямо. Другото ми съображение е, че планът е след време да правя груминг салон, тоест много фини косми, летящи из въздуха. Мисля си, че ще се набиват повече в климатика, ако е на пода. А и почти всички мъжки кучета препикават салона заради миризмите от други клиенти. Би било кофти да препикаят климатика. 😀

# 44
, а за подов мислила ли си?
Подкрепям абсолютно това мнение - от опит.
Сега вече за случая на Didi тя си има съображения, но аз ако отново използвам моето партерно помещение за работно задължително ще сложа подов.

Аз съм с южен, много горещ хол, към 30квм. Външното тяло гледа юг.
Климатиците имат зор със замръзването на външното тяло в дълбоки студове и облачно време. Всичко останало трябва да им е песен. Това, всички марки.
Абсолютно - аз също съм с южно изложения на хола, и юз на спалня, а външното тяло е в южна лоджия - при големите жеги въобще не изключвам оставям на econo cool опцията на Мицубиши ( много и се радвам Wink )
Щори, пердета - цял ден са пуснати.
Скрит текст:
Изключително ми е неприятно да се прибера в нагорещен апартамент , да включа чак тогава климатика да се мъчи и духа като буря, и студената струя да ме удря докато готвя примерно.
Но преди 2 години бях с Мидея и GeneralElectric и нямах никакви проблеми за охлаждане. Виж за отопление при под -10 си имах една печка за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт