Бързи здравословни въпроси и отговори – 35

• 54 271
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
Защото на 120 минута се гледа как са се възстановили функциите. За мен и 60 е информативна.

# 241
Така е. Но, особено от старата генерация, даже и инсулин не искат да изследват, само КЗ гледат.

# 242
Е, те старата генерация само диабет търсят дали има, преди да е станало на диабет за тях считат че работа няма Grinning
Като вече има КЗ 7 и нагоре - Диета номер 9 и медикаменти - това знаят, това си и баят.

# 243
При мен целта е друга - да се отхвърли като причина за оскъден/липсващ цикъл неща като диети, физ. активност и пр. Т.е. щом съм стигнала до преддиабет, значи няма как да съм на другата крайност, въпреки ниското тегло. Това е. Не става въпрос за хапчета, лечения и т. н.

# 244
Здравейте. Имам въпрос за В12 и анемията, която се причинява от дефицита му - пернициозна анемия. На баща му му я открихме, понеже му излязоха повишени размери на еритроцитите в Пкк. Накарах го с 300 зора да си пусне В12- едва 134 (при положение, че не гледам реф. стойности на лабораторията, а от личен опит знам, че е ок над 550 и много лекари така са ме съветвали да го държа като ниво) Тоест това за мен е критично ниско число, той вече има неврологични оплаквания. Проблемът е, че вкъщи не ми вярват как един витамин е виновен за тях. Взех му метилкобаламин 1000мг и от 2 дни го убеждавам да го пие. Ок, съгласи се, но въпросът ми е някой има ли идея достатъчно ли е и за колко време ще го вдигне? Може ли да пие по 2,тоест 2000мг? И само с В12 ли се лекува?
Не знам дали ще го убедя да отиде на хематолог, и искам поне да почне да пие нещо, за да спре световъртежа и другите оплаквания, защото трудно стои на крака понякога. Моля който има представа да ми каже. Знам, че има тема за витамините, но за през бременността, затова писах тук! Благодаря!

# 245
Има си тема само за дефицит на вит.В12.
Може и по 2000 да взема, добре че е метилкобаламин, надявам се че е и подезичен? Има капки за нос в които една капка е 2500 и може да се слагат по 2 т.е. 5000 дневно. Относно за колко време ще го вдигне е малко субективно, но при тези нива трябва прием поне 2-3 месеца.
Как му е желязото обаче, при високи дози на В12 пада малко желязото имайте го в предвид.

# 246
Ще потърся темата, но твоят отговор ме ориентира засега. Значи няма да прекалим с дозата. Може ли линк, или име на тези капки? Знам, че има и спрей за в устата. За инжекции не иска да чуе. Искам максимално бързо да вдигне поне малко, защото си има симптоми. Ще го накарам да изследва и желязо. Иначе В12 с фолиева ли се пие, за да се усвоява по-добре или да си пие само него?

# 247
# 248
Не знам за такъв сериозен дефицит дали е достатъчно само подезични. Но все ще е нещо. Иначе не можеш ги накара възрастните на нищо. Аз като бях със сериозен дефицит, личната направо на инжекции ме сложи. Не искаше и да чуе за суплементи.  После като наваксах (след 6 месеца), тогава минах на суплементти.

# 249
  • Бургас
В малка брошура " Подагра- лечение и диети" , в таблица за съдържанието на пурини в различни хранителни продукти, е написано:
....Боб  - 128
....Фасул -37
....Фасул сушен - 45
  Аз знам само "бял боб , зелен боб, бакла "

Тези в таблицата , на какво съответстват ?  Много благодаря. /Простете невежеството ми ./

# 250
Погледни тази статия
https://www.podagra.eu/podagra-bob/

# 251
Имам следното питане - ако лекар е издал болничен лист за 20 дни, например, възможно ли е на следващия контролен преглед да издаде още един лист, за допълнителни 10 дни (над досегашните 20)? При положение че лекарят изначално е предложил да даде направо 30 дена болничен. Имам предвид дали е възможно, от бюрократична / законова гледна точка.

# 252
Еднолично болнични без прекъсване до 14 дни. От там нататък само на комисия. Ако някой е пуснал 20 дни, то от НОИ ще го върнат. Иначе може лекар да пусне всякакви вариации като брой дни и пъти, в рамките на 14.

# 253
Благодаря! Да, за 20 дни е първоначалният болничен, като ни питаха за 20 или 30 искаме. Не съм знаела, че за повече от две седмици не може, без комисия. А тогава защо лекарят предлага само такъв тип болнични? Нещо не се връзва.
И какво значи, че ще го върнат от НОИ? Моля за разяснения, защото никак не съм запозната с материята. Simple Smile

# 254
ЛЛ не може повече от 14 дни. Ако болничният е от болница, може 20 и повече.

Общи условия

Активация на акаунт