Отговори
# 1 230
  • София
Естествено, че всички деца, че и възрастни правят грешки под стрес, ако ще и професор да си. Нека не съдим строго нито за изпита по БЕЛ, нито за този по Мат.

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 15:03 от denizara

# 1 231
  • Сф
Ок, приемам твоето виждане, но аз имам друго. Щом майките на математиците от МГ продължават да натякват, че задачите били лесни, нека за техните „златни яйца” повторното влизане да изисква безгрешен втори модул. Иначе какво са научили за тези 3години?!
Знам, че няма да стане, но има резон.
Ама вие защо държите сметка на чуждите деца и приема? И какво били учили 3 години? Няма никакъв резон изказването ви, за логика да не говорим. Който не го устройва, да си търси друга гимназия, може и частна , без да плюе чужди деца. Заради неговото " златно", което не е влезнало явно. Вече ви обясняват елементарно, дано се усетите че пишете глупотевини.

# 1 232
Изпитът по математика може да е лесен за деца в МГ, които са избрали да се развиват в тази област и са решили хиляди задачи, но за тези, които математиката ги отегчава и не желаят да решават всеки ден с часове, е труден. Отделно, материалът е много, задачите са много, времето е малко. А за децата, на които не им върви математиката, изпитът е невъзможно труден. Те също са ощетени- може да са блестящи по БЕЛ и по езици, но няма да могат да влезнат в мечтаната езикова гимназия. Системата не е справедлива, но животът също често не е. Добре е да се научи отрано. И както каза една съфорумка, нищо не започва и не свършва с тези изпити.

# 1 233
Здравейте,  не мога да повярвам какво се излива тук!
Децата ви са прекрасни! Вие не сте.
Ако се съберат децата ви и започнат да разсъждават върху матурите съм сигурна,  че изказът им ще е  ,, за мен бяха трудни" или ,,за мен бяха лесни" . Замислите се.
Пожелавам на всички деца удовлетворение, спокойствие и слънчево лято! 😊🙃😉

# 1 234
Момичета, стига сте се карли! Толкова много ми помагахте. Лесна, средна, сложна за всяко дете е различна. При положение, че са учили онлайн много време.... Аз съм тъжна на 20 б) детето е записало 50 кв. см., а не 25. Каза "Е, забравил съм да разделя." Не е решавало въобще "лесната" 22 задача. Била му трудна. И сега сме на кантар. Молим се на добър преразказ.

# 1 235
Интересна дискусия се заформила. Моето мнение е, че "когато не знаеш къде отиваш, ще стигнеш някъде другаде". В този случай животът сам те води. Учете децата си да имат мечти и да ги следват, а не да преследват амбициите на другите. И моят се е оплел със 21 и 22 задача и най-вероятно няма да му стигне за желаната паралелка. Но днес вече осъзна, като разбра какво се учи, че май не му е толкова присърце и като цяло няма общо с мечтите му 😀😀😀
И да дам пример със себе си. До последната година в гимназията бях убедена, че съм зле с математиката и че българският език и литература са ми любимите. И освен това по БЕЛ имах 6, а по математика - все петици. Разбира се, след 12 клас кандидатствах с български език само на едно място ( тогава всеки университет си имаше свой изпит). Бях убедена, че съм се справила и че съм написала най-великата тема на света (беше се паднал Яворов). Резултатът от 2.13 ме свали няма да ви кажа колко метра под земята 🙃
И на следващата година кандидатствах с математика в коренно различни специалности и получих отлични оценки и на двата изпита, които държах.
Това е животът, момичета. Каквото е речено, това ще бъде. Гушнете децата и ги насърчавайте да бъдат.

# 1 236
  • София
Да, голямо надсвирване и скубане на плитки е настанало Grin
Като майка на вече пораснал гимназист, бих казала, че караниците ви са напълно лишени от смисъл, но знам, че няма да ми повярвате.

# 1 237
  • София
Никой не е застрахован от грешки. Спомнете си онзи ден като пуснах решението на 21 задача, също имах грешка.  31-7 незнайно защо  за мен беше 28, а не 24.
Изпитът не е само знания, но е и моментно състояние и да не забравяме, че  децата са подложени наистина на голям стрес.

# 1 238
  • Пловдив
Спрете бе, девойки. Превръщате се в майки-стръвници! Върнете се назад и се прочетете!

# 1 239
"Когато не знаеш къде отиваш, ще стигнеш някъде другаде".  Това много ми хареса. Аз съм все така и животът ми е шеметен и интересен. Винаги съм на място, където не съм и предполагала, че ще стигна.  Седми клас е ужасен. Много ми е жал за децата - уроци, задачи, тези, преразказзи, а ако въведат и изпитите с други предмети, не знам. Те са на 13-14 години. Сега трябва да играят, да се забавляват, а не да разсъждават, дали ще провалят живота си, ако не могат да решат 21 задача.

# 1 240
  • Варна
Помислих, че темата позаглъхна, докато излязат точките, а то накъде отишъл разговорът. Разбира се, че матурите не определят децата ни като умни или не толкова. От цялата подготовка моят син научи какво е добър учител и как като полага усилия, може да постигне успех. Точките просто ще послужат като средство да попадне в някакво училище, по-важното е да намери с какво иска да се занимава един ден. Децата нямат нужда от категоризация - "вие от МГ сте по-добри от другите и трябва да сте решили всичко".
Аз обичах математика, целия си училищен живот прекарах в решаване на задачи и в състезания по математика и въпреки това завърших медицина, без да съм проявявала интерес към биологията. Много време мина, преди да си намеря мястото и сега ужасно си харесвам специалността. 
Наистина се надявам никой тук да не преценя хората според точките, които е получил на НВО.

# 1 241
Назад беше споменат интегрален изпит. Какъв е той? Може ли разяснения?

# 1 242
Привет на всички!
Радвам се за това, че детето ми отиде спокойно и се прибра спокойно и след двата изпита. Работи много от юни миналата година, за да навакса пропуските и да започне начисто 7 клас.
Доволна съм.
Основно друго искам да споделя.
Приятелката ми има момиче в 9 клас. Когато то беше 7 клас, реши, че ще се готви само плюс каквото дадат в училище. По-голяма глупост не бях чувала. Поне тогава така мислех. Приятелката ми се съгласи с детето си. А аз не спах три месеца. Не разбрирах как това прекрасно дете ще си пропилява времето. Но, приеха го в “средна хубост” училище.
И знаете ли, това дете срещна невероятни приятели и учители. Срещна момче, с което от старта на осми клас са неразделни, нещо като брат близнак или сродна душа. Ти двамата са толкова щастливи, любознателни, занимаващи се със своите интереси и развиващи се, че ми пълнят душата.
И си казвам, Господи, благодаря ти, че тези деца ги има, да ми отворят очите!
Хайде успех и стискам палци всеки да отиде на наистина своето място 💜

# 1 243
Охххх, изморих се вече с това съревнование. Някой поставя ли се на мястото на друго дете освен на своето. Децата колкото и можещи и знаещи да са, винаги има момент в който се прецакват по една или др. причина. Това значи ли, че трябва да го накажем, пребием. Да не давам поредния дълъг пример с познато дете и майка му. Не бих го причинила на моето това, предпочитам тъпо но щастливо дете, отколкото умно и загубило моментите на щастие. На времето, на техните години, все още играехме с кукли, футбол, гоненица, и др. игри. А сега висят пред един екран, и целият свят в ръката или в джоба седи. Нямат детство, нямат едно времешния контакт, нито моментите когато мама не знае къде е, но знае, че то ще се прибере.
Дишайте спокойно, живейте щастливо, и мислете само за хубавите моменти които може да преживеете докато сте заедно.
От мен едно джаф - джаф, за тези които продължат да го правят. Жалка картинка. Моето дете с минимум точки, пак ще учи, без значение къде и какво. Живота ще покаже какъв човек ще стане. Радвам се, че отглеждам отговорно човече, което се надявам винаги да е такова.

# 1 244
  • Sofia
Едно от мненията не подсети за моя изпит в 7 клас.  Винаги съм била много силна по български и винаги от сърце съм мразила математиката. В 7 клас, естествено, ходех на уроци - по български абсолютно с кеф и успеваемост, по математика - с мъка и страх в душата, че грандиозно ще се проваля. Родителите ми са физици и резонно силни по математика, брат ми вече учеше в НПМГ, а аз бях клетата математическа издънка на рода Grinning
Дойде изпитът, мина, дадоха супер елементарна текстова задача, като решение, но процентът в нея нарекоха "лихва". Масово децата нищо не решиха, шашнаха се от думата или въобще не я бяха срещали (беше далеееечната 1991 год.). Оценката на изпита ми беше 6.00... По български изкарах по-малко.
Не го пиша, за да се похваля, все още съм кръгла 0 по математика и хич не ме интересува. Пиша го, за да подчертая колко нищо не показват подобни изпити (хората под стрес или се стягат, или блокират и си остават такива през целия си живот и това е физиология и няма нищо общо с умност и способности) и колко прекрасни са всичките ни деца, че дори отидоха на този изпит и се представиха достойно! Понякога си трябва късмет, понякога една дума решава или не задачата, това е просто един ден и 2 часа от него.
Пожелавам на всичките ни дечица да влезнат в хубаво училище и да учат с лекота и кеф, защото това ще им предопредели изборите по-натам, а най-важното е да са любопитни и да обичат учението Heart

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 16:29 от cutesmallcat

Общи условия

Активация на акаунт