Отговори
# 1 140
На мен по БЕЛ, първи въпрос на места ми се видя наечен, на места медиен. Но пък и те самите не знаят какъв, важното за тях е да пльоснат нещо, с идеята децата да реват.

Утро, и моята не го разбрала този въпрос, но по пътя на изключването, е посочила ,, г " подточка.

# 1 141
  • София
Майка съм на бъдещи седмокласници и надничам тук. Днес обаче ме разревахте направо. Първо разказа за Ягодка, а сега историята на момчето на jdodo. Силни прегръдки за всички деца и родители! И наистина кучето ще му донесе много повече радост и ще го научи на повече от което и да е училище.

# 1 142
  • София
Майка съм на бъдещи седмокласници и надничам тук. Днес обаче ме разревахте направо. Първо разказа за Ягодка, а сега историята на момчето на jdodo. Силни прегръдки за всички деца и родители! И наистина кучето ще му донесе много повече радост и ще го научи на повече от което и да е училище.
И аз имам подобно усещане за това, което моя син изживява. Той не се е тръшнал толкова какво е решил или нерешим, но ми казва, че вече му е все едно къде ще го приемат, няма желание за нищо. Преди месец ми каза: "Аз имам чувството, че тази година изобщо не съм живял" 😑. И ми е много криво, защото никое дете не заслужава такъв тормоз. А в крайна сметка не си струва!

# 1 143
Внимавайте с такъв подарък. При нас обещаното за децата куче донесе трето дете (куче) за мен в комплект с редовни сутрешни и вечерни разходки отново за мен Laughing
Ама си го обичаме де, треперя повече за кучето отколкото за децата

# 1 144
Внимавайте с такъв подарък. При нас обещаното за децата куче донесе трето дете (куче) за мен в комплект с редовни сутрешни и вечерни разходки отново за мен Laughing
Ама си го обичаме де, треперя повече за кучето отколкото за децата
Таралежа е в гащите ще се наложи да го понеса. По-добре 3-то дете отколкото минус едно, а за второто ще знам какво да не правя.

# 1 145
  • Някъде по Дунава
Здравейте. Някъде дали се публикува НВО- то по английски и отговорите?

# 1 146
  • София
jdodo , то си е ваше решение, естествено, но разумно ли е да се посветят 5 години на език, който детето говори вече? Моята (подчертавам, моята) логика е, ако детето няма някакво особено желание за химия/биология/физика/математика/банково дело или друго, а и му се отдават езици, ученическите години да се използват да се научат колкото е възможно повече езици. Защо ще избира испанска с френски, защо не френска/немска? С още един език, който и да е? Така ще има 3 езика, поне два от които със сертификат, на финала на гимназиалното образование.
С моята дъщеря случаят не е такъв, тя много трудно учи езици по принцип, но с батко й беше. Сега, е 11 клас,  със сертификат за АЕ С2, учи в испанската с втори език френски. Е, френският няма да стигне нивото на испанския и английския, но е още един език. В крайна сметка за нашите деца един език не е достатъчен.

# 1 147
  • София
Върнах се 4 години назад, когато пак бях в седмокласната истерия, да поразгледам баловете и чак не ми се вярва. На второ класиране през 2018 момче с 436 точки влиза в 91НЕГ, а през 2021 с 462. Това е наистина драстична разлика, идваща единствено от сложността на изпита. Тогава си спомням, че матурата по математика беше доста трудна и 85-6 точки бяха голямо постожение за деца извън мат. училища. Много малко бяха и децата с пълни 100 точки. Интересно дали и тази година матурата по математика ще бъде определена като по-трудна. (То е ясно, че ще чакаме статистиката да покаже.Simple Smile)

# 1 148
мандаринка и ти си права.
Но всеки си има свои приоритети.
Аз, например, след като голямата я натиснах за немски - завърши лайстунг клас с пълно 6,00, за което се скъса от учене. Но по-важното е, че премина през какви ли не депресии и подобни неприятни психични състояния. Да не говорим, че пет години ме обвинява как аз съм я подтикнала към този труден немски. Абе пет години бяхме на нож. Дано някой ден да й върши работа отличния й немски, защото към момента го мрази и не иска да го ползва. На този етап не съм сигурна дали бях права.

Сега с малката, честно казано, аз лично  предпочитам да имам друга стратегия - нека да й е по-лесно - гоним английски като първи език.

# 1 149
  • София
Моите спомени са от преди пет години. На голямото балът му стигаше за математическата паралелка в НПМГ. Тогава си казах, че щом голямото са приели, няма как малкото да не влезе.
Но за пет години в СМГ разкриха още две паралелки в пети клас. 125-то са с две, а 107-мо с една математически паралелки 5-7 клас, а нямат 8 клас. И за капак НПМГ закри една от паралелките осми клас.
Така че сега вече за МГ нещата са доста различни. А след две години и НПМГ ще изплюе две паралелки и балът ще скочи още.
Като добавим и по-големите набори и увеличението на населението на София, нещата никак не изглеждат розови и занапред.

# 1 150
  • София
Мда, а математическите паралелки извън СМГ и НПМГ в гимназиален курс се броят на пръстите на едната ръка.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 17:01 от Ариана

# 1 151
  • София
Утро, и ти си права, много е важно детето да е направило изборът само. Родителят може само лекинко да го подтиква, манипулира, програмира, убеждава и всички позволени и непозволени средстава, но детето трябва да е останало със съзнанието, че е направило избора само. Ако не стане към родителското щение, съвсем реално може да стиге до отвращение от ученето на "родитеския избор". Даже, твоята голяма дъщеря е била съвестна и изпълнителна, за да завърши с отличие нещо, което ѝ е било мъка от един момент, нататък. Защото можеше да зареже ученето и да я кара по инерция на опашката на випуска, не дай Боже и отвъд. Та да, изборът трябва да е на детето, колкото и да не му се нрави на родителя (ох, не мога, ще го допълня - на детето, ама в някакви граници, все пак...)

# 1 152
  • София
Скрит текст:
Здравейте мами,
от 2-3 седмици Ви следа и изчетох и някой от старите ви теми. Бяхте ми от огромна полза и много ви благодаря за което.
Поста ми по скоро е предназначен за бъдещите майки на 7-мо класници.
Аз съм от амбициозните мами никога не съм го криела. Самата аз съм завършила МГ и не можех да си простя, че сина ми не е математик. Още в 5 клас когато ги поставиха в онлайн обучение ми стана ясно, че от активна трябва да стана про активна за да успее с матурите в 7-ми клас. Три години не спрях да навивам пружинката, колко са му важни тези изпити и т.н. Не спрях да му говоря, че нещо измислено от хора за хора няма как да не го разбере. Един ще го разбере с по-малко труд друг с повече, но ще се справи. Дори обещах да му взема куче за да го мотивирам. Изтрезняването ми дойде преди около 2 месеца когато на последната пробна матура не успя да достигне до заветните 85 БЕЛ и 85 МАТ. Опитах се да го успокоя, че има и други училища с испански не е само испанската гимназия и няма да е края на света, ако не го приемат, но той каза, че говоря глупости, че дори аз самата не си вярвам на това което казвам. На следващия ден ми каза, че е сънувал, че не са го приели и си бил прерязал вените. Каза ми, че не съм права толкова труд положил, а все още не се справя. Кръвта във вените ми замръзна, казах си господи какво направих, аз съм най-лошия родител на света. От този ден нататък не виждах усмивка на лицето на сина си. Зарекох се, че повече няма да го преследвам и тормоза каквото направи това е. Той обаче не беше на същото мнение продължи да ме атакува да му давам тестове да обяснявам задачи и т.н. Дори за 24 май си пожела за подарък помагало с пробни тестове по БЕЛ че ги бил свършил.
По предварителни сметки има над 80 т и на БЕЛ и на МАТ, но колко над 80 и дали ще са достатъчни за испанската, испански и френски както той иска не знам, както не знам и защо му е тази испанска. Той испански знае роден е в Испания живял е там до 7-мата си година, а след това изкара всички нива към института Сервантес за неговата възраст.
Както и да е вчера му казах да си избере куче и, че няма да чакам мон или класирания да ми каже дали съм доволна от сина си или не. И за пръв път видях усмивка на лицето му от цели два месеца.
Успех на всички деца и нека попаднат на добри класове, и добри приятели, и те не се съдържат само в шепата елитни училища.

Здравейте, пиша като майка на 8-класник, приет в Испанската миналата година...за сведение на матурите, точките му бяха 92 БЕЛ и 84 МАТ, приеха го Исп+Ите на първо класиране, така че ако детето има около 80т и на двете, шанса да влезе в Испанската го има. Ако това му е мечта, желая ви успех, дано я сбъдне, но не съм сигурна защо му е, ако знае испански перфектно?
Първата година е наситена единствено и само с испански от здрач до зори..., не е ли по-добре да влезне нещо, което е ново, за да го овладее из основи?
Извинявайте, че нахлух така в темата ви, но емоцията ми ви е близка на всички ви
Използвам случая да пожелая успех на бъдещите гимназисти и най-важното, да попаднат в страхотна среда.

# 1 153
мандаринка Тъй беше, де. Аз я подтикнах, не съм я заставяла на живот и смърт. Тя не каза, че не иска - от къде да знае дали иска, след като не беше учила немски, а английски. Но в един момент обвини мен, така й беше най-удобно. А на мен ми беше крайно неприятно навръх всички тийнейджърски драми, да имаме сблъсък и в това отношение.
Сега с малката имаме вече пример от кака й. Че немският е мноого труден и най-вече, че учителите в нашата ЕГ нямат подход - защото те ги нуачиха децата на отличен немски, но по схемата "ти нищо не знаеш, нищо не можеш", това им беше мотивацията или по-скоро демотивацията /нито едно от децата в лайстунга на практика не продължи с немски и всъщност нито едно от децата не иска да говори на немски....

Мое мнение е, че децата на тази възраст не могат да знаят кое е най-добро за тях. И родителят трябва да подпомогне процеса на избор. Разбира се, завоалирано.

# 1 154
Здравейте jdodo. Лично мое мнение на завършила Испанската - не виждам смисъл детето да учи испански, ако го знае. Другите деца започват от нула. Някак си не ми изглежда ок и, направо казано, честно към другите да се тръгва с толкова различен старт. Поне аз бих се насочила към втори, ако ще трети език.
На хората, които биха казали, че става омесване - не е точно така. Езиците не си пречат.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 15:36 от vasilenae

Общи условия

Активация на акаунт