Косопад - тема 23

• 43 166
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
При мен масово приятелки карали Ковид Декември, Януари в момента косопад им е страшен. Цялото лято и сега не спира. Казват, че 3-4 месеца след Ковид им е била нормална косата и от лятото до сега т.е. 6-7 месеца след Ковид е нещо страшно. И то момичета на по 22-25 години, където всичко с хормоните им е наред.

# 586
Скалпът се дразни от стрес, нерви, има и податливи хора.Аз съм така и четох доста по темата.Низорал ми помага и този Сенсън блу, но за чувствителен скалп, сега не го намирам.Също да не държа косата мръсна и мокра.

# 587
Моят скалп по принцип е раздразнен, защото имам себореен дерматит, който понякога се влошава. И да съм имала такива проблеми тогава, не съм го свързала с ковид, а с дерматита.

# 588
Мхм явно при мен са съвпаднали косопада от ковид с такова влошаване..

И след ковид космите падат с корен4етата, нали?

Моят скалп по принцип е раздразнен, защото имам себореен дерматит, който понякога се влошава. И да съм имала такива проблеми тогава, не съм го свързала с ковид, а с дерматита.

# 589
След Ковид, косата може да пада както с корените (фоликула) така и накъсана, защото е изтъняла. При Ковид се получава оксидативен стрес на „коренчетата” на косата, получават се и микро тромби пак около тях. Всичко това води до липса на кислород и хранителни вещества, до по-лошо оросяване на кожата на главата.

# 590
Фелисити, подкрепям мнението ти относно оксидативния стрес и храненето на косата.При мен много добре се видяха под микроскоп месата на недохранване на косъма, а и самата коса така изглежда въпреки грижите/ добавки, маски, масажи и т.н/. Косопада ми е след Ковид преболедуван в март.Започна още по време на боледуването и не е спрял и до сега.

# 591
Пред Златна рибка виждам, че пише, че правят безплатна диагностика на скалпа за 3 минути. Някой знае ли какво точно представлява?

# 592
Нямам идея.Моят скалп и косъм го изследва с микроскоп дерматолог.

# 593
  • тук-там
Ама косопад след ковид, или друг?

Защото при мен хем карах ковид на4алото на юли, хем ми е раздразнен скалпа, което не ми се вижда да е логи4но при пост-ковиден косопад, т.е. 4удя се при мен само ковид ли е при4ината..

При мен има болезненост на скалпа при косопад.

И скалпът е постковид!

# 594
mtz, сигурно ли е това, че и тази болезненост на скалпа е постковид?Аз определено разпознавам два вида сърбеж - сърбеж с болка, когато пада косата на снопове и сърбеж като гъделичкане, когато косата расте.Понеже втори път съм с косопад след Ковид и след първия път, когато косата започна да се възстановява сърбежа беше точно като гъделичкане, не беше болезнен в никакъв случай.
ДСХ, чудя се дали е само от стрес дискомфорта в скалпа...И аз доста четох и виждам, че точно така се определя - като неврологично и / или психосоматично състояние, но въпреки това го намирам и като смесица от двете - боледуващ обективно скалп плюс неврологично/ психосоматично състояние.

# 595
  • тук-там
Има невролигична постковид симпоматика след ковид, няма психосуматична. Второто е плод на безпомощната медицина да разгадае и да се справи с неврологичната симптоматика.

# 596
Сигурна ли си?
На мен дерматоложката всъщност ми каза, 4е е хем от ковид, хем от влошаване на себорейния дерматит.. то като се замисля самото това влошаване може да е от ковид.. досега не съм имала такова.

Ама косопад след ковид, или друг?

Защото при мен хем карах ковид на4алото на юли, хем ми е раздразнен скалпа, което не ми се вижда да е логи4но при пост-ковиден косопад, т.е. 4удя се при мен само ковид ли е при4ината..

При мен има болезненост на скалпа при косопад.

И скалпът е постковид!

# 597
Факт е, че
кожата, като най-голям орган, реагира на всички вътрешни процеси, включая стрес.Не виждам нищо странно.Иначе постковид можем да очакваме всичко май.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 21:34 от ДХ3

# 598
И аз се включвам със силен косопад след Ковид прекаран март месец, който не спира.
Относно пост ковид симптомите някои чувал ли е за изтръпване на кожата по цялото тяло? Според невролога било от стрес и трябвало да се успокоя, но това усещане не преминава? Дали е възможно да съм отключила нещо пост Ковид и към какви изследвания да се насоча?

# 599
И аз се включвам със силен косопад след Ковид прекаран март месец, който не спира.
Относно пост ковид симптомите някои чувал ли е за изтръпване на кожата по цялото тяло? Според невролога било от стрес и трябвало да се успокоя, но това усещане не преминава? Дали е възможно да съм отключила нещо пост Ковид и към какви изследвания да се насоча?
Обикновен стрес е или паник атака.

Общи условия

Активация на акаунт