Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 353
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Още Марио Драги в ецб започна политика с цел повишаване на инфлация . Кой какво не е очаквал?

# 241
ЧС и тухлите не се ядат, но всеки си мисли, че не могат да паднат. Ясно е че всичко опира до увереност в нещо, но тя често не се базира на фундамента или може да се манипулира чрез управляващи, банки, медии, социални мрежи и тн. Хората са овце и ако нещо им се повтори 100 пъти ще го поварват.

# 242
Хората са си хора и си имат човешките слабости, ама и тухлите все пак носят някаква полза, за разлика от златото Wink

# 243
Спорили сме по темата много пъти. Всички знаем, че има много празни жилища и демографска криза в БГ и цената на имотите се държи само и едиствено на увереност в тях. Царя е гол.

# 244
Има, ама ако по някаква причина тези празни жилища не са на пазара, тогава това, че ги било имало, губи всякакво отношение към цени и всичко останало, свързано с този пазар.

# 245
Много философски въпрос, има ли жилища в София, ако празните жилища не са на пазара и имаш ли 200к евро, ако не продадеш имота си за толкова... Simple Smile

# 246
Аз си мисля, че нещо в бг икономика сериозно ще се счупи и ще се объркат нечии сметки, особено ако влезем в еврозоната през 2024та. При тази текуща инфлация и спекулация, при едно приемане на еврото, ще има поне още 10%-20% допълнителна инфлация, ако не и повече. В случая никакъв алтернативен актив от рода на злато, акции и т.н.няма да окаже защита, тъй като тяхното развитие и доходност.т.е.да осигурят защита, не зависи от това, с колко допълнително предстоят да се обезценят парите на българите. Имотите краткосрочно в тоя случай се явяват някаква защита, но докога. Все пак и рецесия се очаква до кр на годината. А не вярвам, да е резонно, заради еврозоната да се изравним по стандарт с други страни членки, защото ако това се случи, най-малко ще има отлив на капитали, че дори и спестявания, и пак икономиката ще се счупи и тръгваме надолу. Тъй че бъдещият ръст  на икономика и заплати и в двата случая с и без еврозона ми е под въпрос малко. Даже, ако влезем в еврозоната ще има гърмеж по-голям от 2008 г.

PS: особено сега допълнителните промоционални условия на ОББ %2.1 и на Пощенска банка %2.3, така ми миришат. Опитват се да привлекат клиенти като за последно

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 14:38 от MaryPop

# 247
... ако влезем в еврозоната през 2024та. При тази текуща инфлация и спекулация, при едно приемане на еврото, ще има поне още 10%-20% допълнителна инфлация, ако не и повече.

A аз си мисля, че ние практически и в момента плащаме в евро заради борда, само на банкнотите и монетите пише друго. И затова няма РЕАЛНО основание за такава нова инфлация заради еврото. Разбира се, ако една лъжа бъде повторена 100 пъти става истина и аз се боя, че мнозинството българи са повярвали и са приели за даденост, че евро=инфлация. А ако народът е повярвал, повярвали са и продавачи, прекупвачи и прочее Ганьовци и няма да пропуснат да се пробват. Но народът е казал - каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи.

# 248
Сега първо ще вдим хърватите и после ще е по-ясно на всички какво ще стане с приемането на еврото. Някой стъпва напред Simple Smile

# 249
Сега първо ще вдим хърватите и после ще е по-ясно на всички какво ще стане с приемането на еврото. Някой стъпва напред Simple Smile

Хърватите от кога имат борд?  Щото ако нямат какво да им гледаме?

# 250
Лева е фиксиран с еврото от десетилетия, но инфлация при преминаване към евро ще има, просто защото търговците ще закръглят цените нагоре. Защо нещо, което е струвало 1.80лв да става 0,92 евро, когато ще излгежда много по-добре на цена от 0.99 евро? Важното е да излъжеш будалите, пък реването пред парламента за пари е отделен доход, който се полага на всеки бизнесмен.

# 251
Вече писах - кой каквото сам си направи... Вярвам, че няма обективна причина за инфлация от еврото, но вече не съм убедена, че няма да има такава. Ганьо много обича да пророкува лоши неща и даже обича и да се случват после. Вярно, гадно ще му бъде, ама голям кеф да каже "казах ли ви?".  И понеже всички са се надъхали за инфлация кой знае какво ще стане.

# 252
Тарикатлък и спекулация са краткосрочни явления, ако българина отхвърли цената, инфлация няма да има. Единствената възможна причина за инфлация би била ако на кредитния пазар навлязат много нови банки и кредиторски компании. Но предвид лошото състояние на пазара и предвид че в бг вече има много такива, не виждам това да се случи. Ако изобщо влезем 24 то ще е в мн добър момент когато юздите на кредитирането ще са затегнати поради предстоящата рецесия, та не виждам как българинаше си позволи ище кредити. Скоро си говорих с кредитен консултант/банкер ит 30г. Човека ми каза че портфейлите на банките са много зле и имат огромно разминаване между официални и скрити счетоводства. Потребителските кредити са в много лошо състояние. Ако товасе изсветли при влизането ни, ще е много лошо за кредитния пазар.

# 253
Лева е фиксиран с еврото от десетилетия, но инфлация при преминаване към евро ще има, просто защото търговците ще закръглят цените нагоре. Защо нещо, което е струвало 1.80лв да става 0,92 евро, когато ще излгежда много по-добре на цена от 0.99 евро?

Много точно предвиждане. Това лично съм го наблюдавала 2004 при преминаването от местната валута към еврото. Точно по гореописания начин.

# 254
А... ами не ги гледай тогава. Който иска той да ги гледа.
Те са в същия съюз, но ние сме по-големи специалисти Това всички го знаят и ние си го знаем. Най-големите.

Общи условия

Активация на акаунт