Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 377
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
Ами в онази графика имаш скок от 260 през 2020 до 420 през 2022. В твоята би имала скок от 1180 до 1827 т.е 60% срещу 55%..  Е не е идентично, но е подобно Simple Smile

# 226
Аз по принцип винаги съм казвал че не съм против покупка на недвижим имот ами съм против покупка на всяка цена “за да се предпазим от инфлацията” при такава покупка нямаш edge и разчиташ малко на късмет. Тукашните гурута дето се тупат по гърдите че са купили предполагам че са предвидили ковид и войната и всичко е по план. Аз също купих преди две години ама в деня в който купих бях напред с X и си давах ясна сметка че ако нещата се влошат мога първоначално да загубя около Y. Това че цените скочиха от тогава си е бонус.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 00:05 от Neymar09

# 227
Ами в онази графика имаш скок от 260 през 2020 до 420 през 2022. В твоята би имала скок от 1180 до 1827 т.е 60% срещу 55%..  Е не е идентично, но е подобно Simple Smile

Аз сравнявах онзи пик с този, но освен това трябва да се отчита и инфлацията. А ако мерим от дъното до пика нещата стават хептен различни.
Както и да е, който иска в каквото иска да вярва, а каквото има да става ще стане.

# 228
Някои банки вече предлагат олихвяване на депозитите...

# 229
То това олихвяване е в рамките на %1, все пак банките са конкурентни една между друга и трябва да привлекат клиенти. Не съм чула за някакви по-високи проценти. За мен какво ще става ще се разбере, когато дойде break-even pointa,  в случая изчерпана вероятност цените на имотите да растат, и еднакви лихви по депозити - годишна възвръщаемост от имот при равни други условия, т.е. освен ако не се случи нещо друго, което да реши посоката на движение.

# 230
  • Бургас
Не е вярно, че не можеше да се предрече инфлацията.
Още по време на локдауните беше ясно, че свитата реализация на определени стоки и услуги ще вдигне цените като паднат ограниченията. Бизнесът трябва да избие отнякъде. Още тогава приятели икономисти ми казаха, че ни чака голяма инфлация. Преди година и повече започна кризата с желязото - поскъпна доста и строителите започнаха да вдигат цените. Та ясно си беше на определени хора, но чак такава инфлация никой не очакваше.

# 231
Инфлацията се знаеше, че ще дойде още от април 2020, когато централните банки почнаха да печатат пари. А още тогава в разгара на печатането с мои роднини си коментирахме, че най-вероятно и война ще има.

# 232
В България статистика няма смисъл да се гледа защото:
1. Яко се перат пари с недвижими имоти.
2. Сделките масово не се изповядват на пълна цена да се избегне ДДС.
3. Няма национален онлайн регистър за сделки защото ще пречи на 1 и 2.

https://www.reuters.com/business/finance/court-convicts-credit-s … -case-2022-06-27/

# 233
Хайде пак пожар - този път в кв. Иван Вазов, близо до Южния парк. Добре, че няма пострадали. Но отново в стар блок. Интересно, че се е разразил рано сутринта - преди 6, та предполагам, че пак някоя баба или дядо е замесен. Незнам как се оправят материалните щети и дали се покриват на 100% от застраховка например. Чудя се и дали след такова събитие не се компроментира конструкцията на панела / епк-то? В този ред на мисли не бих купил отново в стар блок (не, че не би се случило и в нова кооперация, но като че ли старите хора са доста небрежни).

https://btvnovinite.bg/bulgaria/pozhar-v-stolichnija-kv-ivan-vazov.html

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 08:21 от Пух

# 234
  • София
Според домашния ми "строителен бос" на ЕПКто няма какво да му наруши пожара. Но ако има взрив/газова бутилка, бомба/ може да има поражения. Застраховката покрива нещо, но не всичко. А и застрахователите имат много други изисквания = не дават лесно пари. Рядко някой апартамент е застрахован. Пораженията от овладяване на пламъците са големи, апарт. на познат 2 -3 етажа под пожар беше наводнен. После мухляса, вмириса се и го продадоха. Естествено - след козметичен ремонт.
Масово старчоците готвят с газова бутилка, колко е изправна ...
Има и разни възрастови изменения - напр. баща ми минавайки покрай печката завърташе  копчето на котлона и си продължава, няма да готви нищо. Затова с дъщерята я изключихме от контакта. Ползваше се ако някоя от нас е в апартамента им. Бяхме им оставили само 1 микровълнова да си топлят храна или вода.
Газова бутилка в мой имот не влиза. Записано е и в договорите с квартирантите.

# 235
Ами в онази графика имаш скок от 260 през 2020 до 420 през 2022. В твоята би имала скок от 1180 до 1827 т.е 60% срещу 55%..  Е не е идентично, но е подобно Simple Smile

Аз сравнявах онзи пик с този, но освен това трябва да се отчита и инфлацията. А ако мерим от дъното до пика нещата стават хептен различни.
Както и да е, който иска в каквото иска да вярва, а каквото има да става ще стане.
Черна станция,в тази тема беше писала,че "никоя модерна валута не е обвързана със злато,защото няма толкова злато,което да покрие всички стоки и услуги".
Добре,но ако цената на златото е 3-4 пъти по-голяма,няма ли да покрие стоките и услугите?

# 236

Черна станция,в тази тема беше писала,че "никоя модерна валута не е обвързана със злато,защото няма толкова злато,което да покрие всички стоки и услуги".
Добре,но ако цената на златото е 3-4 пъти по-голяма,няма ли да покрие стоките и услугите?

Ами да! Даже имам по-добра идея. Цената на златото да се вдигне 3-4 квадрилиона пъти, така всички валути ще са обезпечени с 1 грам злато.

# 237

3-4 пъти май не стигат, трябва да е много повече, но  това е една причина, със сигурност има и други. А и да кажем, че цената на златото се вдигне 10 пъти, или 100 пъти и покрие пазара в дадения момент. Да де, ама световната икономика като порасне с 3% това значи, че на пазара трябва да се появят 3% нови златни запаси, а добивът на злато е много по-малък. И тогава всяка година ще има дефлация за да се балансират златото и стоките? Някак не ми звучи сериозно.

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 11:16 от Черна станция

# 238
Проблема се решава както обикновено - с фракшънъл резърв на златото. Демек няма особен смисъл, щото пак идваме към текущата система. Фиатните пари на теория се обезпечават с икономиката - стоките и услугите които дадена държава произвежда. Просто се случва че САЩ произвежда пари и ги продава на останалите държави Simple Smile

# 239
Проблема се решава както обикновено - с фракшънъл резърв на златото. Демек няма особен смисъл, щото пак идваме към текущата система. Фиатните пари на теория се обезпечават с икономиката - стоките и услугите които дадена държава произвежда. Просто се случва че САЩ произвежда пари и ги продава на останалите държави Simple Smile

Щатите продават "доверие". Дали купуваш злато (на което по някакви причини сме вменили висока цена) или щатски купюри (на които пак по някакви причини даваме цена) е все едно. И златото, и доларите не се ядат, а са някакъв общоприет символ на стойност, който се крепи на вярата. Утре тази вяра може да се обърне и да срине и златото, и долара. И затова САЩ все пак внимават какво и колко печатат, защото ако се разпищолят ще си заколят златната кокошка.

Общи условия

Активация на акаунт