Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 381
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
Добро утро на всички и успешна седмица Wink
Понеделник е и нека да се посмеем малко, че седмицата едва сега започва Simple Smile

Копирано от facebook група за имоти Grinning

НЕДВИЖИМИ ИМОТИ : УНИКАЛЕН БЪЛГАРСКИ МЕТОД  за ПРОДАЖБА
Как да продадем имот на тройна цена за 20 минути ?
Всичко зависи от обявата.
Трябва непременно да упоменете, че :
1) Имота е УНИКАЛЕН и ремонтиран с много любов и други чувства от най- висше естество ;
2)... че е СУПЕР ЛУКС - меламиниран паркет и латекс (вместо боя от вар) и че такива високи критерии за лукс има само в нашата Татковина ;
3)... че е САМО за ЦЕНИТЕЛИ и в никакъв случай няма да го продадете на  НЕценители или други простаци ...
4)  слагате  - възхитен от себе си - 16 удивителни след всяко ОПИСАНИЕ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;
5) И най - важното : на края на обявата,  ИЗВЕСТЯВАТЕ с възторг и удивителни на бъдещия купувач, че цената е в € евро, а не в левове !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Много е важно да го заявите с голям патос, за да създадете впечатление, че е два пъти по- евтино, а не два пъти по- скъпо...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
След 2 минути може да сте сигурни, че  купувача взел такси и пътува към вас за подписване на предварителен договор...

# 211
Допълвам че трябва да се пише “от собственик, моля брокери да не ми пишат”. Със сигурност всеки ще иска да купи такъв имот, за да прецака някой брокер.

# 212
Допълвам че трябва да се пише “от собственик, моля брокери да не ми пишат”. Със сигурност всеки ще иска да купи такъв имот, за да прецака някой брокер.

Тук не си прав. Пишат така, защото иначе ги налазват маса брокери, но не за да купят или да доведат клиент, а за да сключат с него договор за комисионна и да почнат да го представят. Не, че брокерите пак не го правят. Даже без да го питат пускат от свое име обявата и после отиват с клиент и му искат комисион.

# 213
За имот над половин милион лева (само!), 4 етаж без асансьор : аристократична сграда и престижна локация.
Ако е сграда с 9 апартамента, забита на 10 м от други сгради: кокетна сграда.
Ако има паркомясто и зелена площ 50 кв м : бутикова сграда
Кухня висока 220 см, гардероб задължително с място куфари над НАД него : ново обзавеждане

# 214
Винаги съм изтъквал лично мнение и всеки да си харчи парите както сметне за добре но вече доста специалисти не говорят за балон а за спекула.

# 215
Каква е разликата между балон и спекула?

# 216
общо взето никаква

Аз вече само се смея на цените. Ако преди не бях сигурен, че всичко ще залезе, сега съм абсолютно уверен, нищо, че идва още инфлация .

Вижте какво става в САЩ и Европа

# 217
  • София
общо взето никаква
Аз вече само се смея на цените. Ако преди не бях сигурен, че всичко ще залезе, сега съм абсолютно уверен, нищо, че идва още инфлация .
Вижте какво става в САЩ и Европа

Колегата Neymar09 е писал, че дори хора с високи доходи не могат да си позволят добро жилище.
И това не е само в САЩ. В Европа е същото. Дори в България това е така в момента. И по всичко ситуацията започва да прилича на 2007/2008. Лихвите ще се вдигнат, доста хора няма да могат да изплащат ипотеките си и със сигурност ще има охлаждане на желанието за покупка на жилища.

А това с инфлацията ми е любимо. Имало инфлация. Какво като има? Това не значи, че доходите вървят наравно с нея. Сигурно е само, че разходите на домакинставата се увеличават.

# 218
На мен ми писна брокери да подвеждат клиенти и продавачи за цени и не само. Наскоро на една снимка гледам просторен апартамент, а на друга същия изглежда супер тесен. Оказа се, че просто в едната обява са разтеглили снимката, за да изглежда мащабно. В Събота отново ми загубиха времето за оглед, като дейстителността нямаше много общо с обявата.

"Агент на недвижими имоти за пръв път в живота си решил да е честен с переспективна клиентка.
- От Север покрай имота минава нефтопровод, на Юг граничи с кожарска фабрика, на Изток с циментов завод, а на Запад със свинеферма.
- Боже мой! Звучи ужасно. Няма ли нещо, което да компенсира тези недостатъци?
- Има. Винаги може да определите откъде духа вятърът."

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 13:11 от Пух

# 219
Докато някои от форумните "оракули" повечето с мъжки никнейм чакаха балона да се спука от две години насам, то цените на търсените места почти се удвоиха... Сега и да паднат с 20-30 %(ако?) ,пак ще са  скъпи... Извода - четете "оракулите" само за забавление... Ако мислите нещо сериозно да правите, просто подминете мнението
на чак такива "специалисти"....

# 220
Да, никой не успя да предрече инфлацията вследствие на войната в Украйна, паническото купуване и повишаването на цените на материалите, което допълнително раздува цените на имотите, без балона. В интерес на истината познахме, че ще стават все по недостъпни за българите - то това си е световна тенденция.

"Cитyaциятa нa пaзapa нa нeдвижими имoти в Бългapия ce пpoмeня пocтoяннo, пoвлиянa oт paзлични фaĸтopи. Bъпpeĸи oчaĸвaниятa зa oxлaждaнe нa пaзapa cлeд oтминaвaнeтo нa СОVІD ĸpизaтa eĸcпepти в oблacттa пpoгнoзиpaт тoчнo oбpaтнoтo. И cпopeд тяx мoжeм дa oчaĸвaмe eдинcтвeнo pъcт в цeнитe."

https://www.economic.bg/bg/a/view/ne-sme-vijdali-takova-neshto-c … -letjat-bez-balon

Дано да очакваме повишение на заплатите и запазване на лихвите, че иначе спукана ни е работата.

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 17:53 от Пух

# 221
"Cитyaциятa нa пaзapa нa нeдвижими имoти в Бългapия ce пpoмeня пocтoяннo, пoвлиянa oт paзлични фaĸтopи. Bъпpeĸи oчaĸвaниятa зa oxлaждaнe нa пaзapa cлeд oтминaвaнeтo нa СОVІD ĸpизaтa eĸcпepти в oблacттa пpoгнoзиpaт тoчнo oбpaтнoтo. И cпopeд тяx мoжeм дa oчaĸвaмe eдинcтвeнo pъcт в цeнитe."

Тезата ти е ясна, но защо ли тази картинка изобщо не прилича на ситуацията в България? Малко или много всички графики имат такъв вид:

# 222
ЧС, интересно ако допълним баровете в твоята диаграма с данни от 2021 и 2022 как ще изглежда. За 2 години скок от ~1 200 до 1800...

# 223
ЧС, интересно ако допълним баровете в твоята диаграма с данни от 2021 и 2022 как ще изглежда. За 2 години скок от ~1 200 до 1800...

ОК, нека са 1800, макар да ми е малко изсилено. И какво имаме в този случай? 1800 2022 спрямо 1200 2008 или ръст от 50% за 14 години или средно по 3,6% на година. Ми не ми изглежда балончесто и не е идентично с другата крива, където цените са 2 500 през 2006 и 4200 през 2022, което означава ръст от 70% без да са имали нашата инфлация.  Дефакто у нас излиза, че инфлация и ръст на цените са горе-долу равни. Освен инфлацията у нас да е било 1% ....

# 224
Не може жилищата в САЩ да са по-скъпи отколкото в България,както и да ги смятаме...! Говорим за средностатистическо жилище.

Скъпи, евтини, нормалните жилища в САЩ са много по-достъпни от тези в България.
Кумовете ни са в Далас, работи само мъжа, жената гледа двете деца.
От около 4 години са там и 2021 си купиха къща с двор около 200 м2. в приличен нов квартал,
с абсолютно всичко като инфраструктура и т.н. Всичко направено, готово за живеене и т.н.
Тука подобно нещо не мисля, че има как да стане. Работата му е IT support, напълно стандартна.

В САЩ еднофамилните къщи са евтини, защото имат огромно масово производство. Там се строят почти един милион еднофамилни къщи на година. Водещите фирми в бранша имат обем по няколко десетки хиляди броя.
Има много доставчици, които произвеждат в заводи стените, покривите, всякакви елементи за облицовки, кухни, бани, и т.н. Много неща са автоматизирани - пращат се чертежите при доставчика, машините разкрояват материала, след 2 дни камиона го кара на обекта готов за сглобяване. Работят мексиканци и разни други имигранти, които не вземат много повече от нашите бачкатори. Земята (извън центровете на големите градове) е евтина, защото САЩ е просторна държава, не е като Европа - място бол.
Всички тези фактори водят до много ефективно и изгодно "производство" на еднофамилни къщи на конвейер, които общо взето се сглобяват на място, става бързо и евтино. Никоя друга държава няма толкова големи жилища и сравнително достъпни като % от доходите. Макар че и там станаха скъпи последните години.

Общи условия

Активация на акаунт