Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 329
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Той балонът вече се спука по отношение на силно надценени имоти в Слънчев бряг например.
Относно нормалните имоти за живеене в големите градове - има силно търсене и почти никакво предлагане.
Пазарна икономика.

По-скоро има силно наливане на пари от хора с голям свободен капитал в имоти. В противен случай и наемите биха скочили рязко.

# 286
Конкретно какво имах предвид, в една от локациите, които следя, последната година и половина се продаваха единствено маломерни тристайни, които според мен, освен за под наем, за друго не стават. В рамките само на последния месец се появиха три тристайни с добра за живеене квадратура и просторни помещения, които изглеждаха като да са правени за лично ползване.

# 287
Цитат
Всеки пише как най изгодни и достъпни били имотите тук в сравнение с другите държави НО аз не съм видял или чул чужденците да са хукнали да се трепят да купуват имоти в София защо ли ???????? Grinning Grinning Grinning
И аз това се чудя!Отделно в страната има още по-евтини.Преди кризата 2009год. сума ти британци бяха накуполи по селата.Предавания бяха направили за тях,в новините редовно съобщаваха.После ги продадоха и изченаха.

# 288
По-скоро има силно наливане на пари от хора с голям свободен капитал в имоти. В противен случай и наемите биха скочили рязко.
То и в Китай така хората, които имат свободни пари за инвестиране, ги слагаха в имоти - къде поради непознаване на другите алтернативи, къде поради капиталовите контроли в Китай (там не е разрешено просто ей така да изкараш пари извън Китай и да си купиш примерно акции или фондове). И какво стана - в някои градове сега цените са 30-40% надолу, и не се знае колко още имат да падат. Подобно на БГ, пълно е със скъпи апартаменти, които седят заключени и не се дават под наем, защото собственикът просто е искал да си вложи парите някъде. Лошото е, ако е взел и кредит... тогава има опасност за цялата система.
Между другото, 30-40% не е невиждан спад за цени на имоти. Както се вижда от долната графика, на места и в някои периоди падат и с до 50% в рамките на няколко години - и то на развити пазари, Г7, не като при нас:

# 289
Всеки пише как най изгодни и достъпни били имотите тук в сравнение с другите държави НО аз не съм видял или чул чужденците да са хукнали да се трепят да купуват имоти в София защо ли ???????? Grinning Grinning Grinning
Нямаш представа колко е трудно за един чужденец да прави каквото и било в България, по простата причина че липсват посреднически звена и яснота в това кое-какво-как, това няма общо със самия пазар. Докато в чужбина слагаш един подпис и забравяш, у нас си е дейност на почти пълен работен ден и както се казва по местному, "врътня". За местни хора на място си е окей, някои хора си удвоиха инвестицията за 10г, което не е гениално, но поне парите им оцеляха почти непокътнати. От тук нататък мисля че е нужен повече ум и разум ако на пазара се гледа с инвестиционна цел, защото тези с потенциал намаляват.

# 290
Да знаеш как българин купува в чужбина имот с един подпис…

# 291
Конкретно какво имах предвид, в една от локациите, които следя, последната година и половина се продаваха единствено маломерни тристайни, които според мен, освен за под наем, за друго не стават. В рамките само на последния месец се появиха три тристайни с добра за живеене квадратура и просторни помещения, които изглеждаха като да са правени за лично ползване.
На конкурентни цени ли се появиха или ако мине….? Завършени ли са или на шпакловка?

# 292
На цени, на които се продават другите апартаменти  в локацията, просто по- голяма квадратура, старо ново строителство, било е живяно в тях но или бяха след освежителен ремонт, или в доста добро състояние. И в интерес на истината изчезнаха за между около седмица и три. Тристайни 120-130 кв. НС толкова ли са малко наистина?

# 293
Преди кризата 2009год. сума ти британци бяха накуполи по селата.Предавания бяха направили за тях,в новините редовно съобщаваха.После ги продадоха и изченаха.

Ами то и в Италия в Алпите местни са ми показвали села, в които германци са накупували(2009 говоря). Първоначално идвали по един два пъти годишно, после все по-малко. Къщите си пустееха…

Ако живееш в чужбина, само райони  на макс 1ч от оживено летище имат смисъл. (Малко като бройка)

Преди 15г България като цяло беше бюджетна и това привличаше определен тип туристи. Сега цените са европейски - ежедневни стоки имам пред вид. Ако все пак имаше фермерство, винарство, ресторантьорство или някаква уникална selling point, да идват за ваканционни имоти чужденци. Но горните са си важни екстри (+добър дизайн и инфраструктура) Но нищо с по-високо качество не се предлага на ниво Италия или Гърция в допълнение на ваканционен имот тук. Не че нямаме, просто липсват традициите, самочувствието и увереността че може да се изгради подобно нещо.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 11:12 от ierldan

# 294
В поредицата ''Да хванеш гората'' съм попадала на българи завърнали се след живот в чужбина.В някакви забутани села живеят,ремонтирали,всичко супер.И все ги показват лятото.Какво става зимата?Често пътят не е почистен,може да има свлачище,ток да спре за няколко дни.Д-р сигурно няма в радиус от поне 100км. и ми показват сама млада жена.Thinking Една белгийка пита за такъв евтин имот в нищото,нададох вой и се отказа.

# 295
Преди кризата 2009год. сума ти британци бяха накуполи по селата.Предавания бяха направили за тях,в новините редовно съобщаваха.После ги продадоха и изченаха.

Ами то и в Италия в Алпите местни са ми показвали села, в които германци са накупували(2009 говоря). Първоначално идвали по един два пъти годишно, после все по-малко. Къщите си пустееха…

Ако живееш в чужбина, само райони  на макс 1ч от оживено летище имат смисъл. (Малко като бройка)

Преди 15г България като цяло беше бюджетна и това привличаше определен тип туристи. Сега цените са европейски - ежедневни стоки имам пред вид. Ако все пак имаше фермерство, винарство, ресторантьорство или някаква уникална selling point, да идват за ваканционни имоти чужденци. Но горните са си важни екстри (+добър дизайн и инфраструктура) Но нищо с по-високо качество не се предлага на ниво Италия или Гърция в допълнение на ваканционен имот тук. Не че нямаме, просто липсват традициите, самочувствието и увереността че може да се изгради подобно нещо. Предполагам ще отнеме време и младите, които се върнат, живели в по уредена среда в чужбина, дано разчупят това традиционно българско черногледство един ден.
Имаме хубави заведения с поносими за западняците цени. Природата също ни е красива. Според мен все още има за какво да се посети България. Да не забравяме, че немалко българи след пенсия е вероятно да се приберат в родината. Със западна пенсия и хубаво жилище в България ще живеят много добре. Със сигурност няма да им липсват и лилавите, които са налазили много от хубавите европейски градове.

# 296
  • София
Имаме хубави заведения с поносими за западняците цени. Природата също ни е красива. Според мен все още има за какво да се посети България. Да не забравяме, че немалко българи след пенсия е вероятно да се приберат в родината. Със западна пенсия и хубаво жилище в България ще живеят много добре. Със сигурност няма да им липсват и лилавите, които са налазили много от хубавите европейски градове.

Къде е това? В няколко големи града ли? Защото в останалата част на България здравеопазването е като в страна от третия свят, малцинствата скоро ще имат мнозинство и т.н. За заведенията дори няма да коментирам. Добри били Trollface  Може би под добри се разбира евтини? Нито чистота, нито качество на храната, нито персоналът е на ниво. Ама нека са добри. И т.н.

Той балонът вече се спука по отношение на силно надценени имоти в Слънчев бряг например.
Относно нормалните имоти за живеене в големите градове - има силно търсене и почти никакво предлагане.
Пазарна икономика.

Само в Слънчев бряг в момента се продават толкова имоти(коптори) колкото в област Стара Загора, Хасково и Кърджали взети заедно! Може да направите една бърза справка в сайтовете за имоти. А ако включим и околните на Слънчака гета, обявите стават повече и от Пловдивска област.
Казвате, няма предлагане на нормални имоти в големите градове. Ами по подобие на продаващите се коптори в курортите ни се строи същото и в градовете. Малки кимизарници, за да може да се изкарат колкото може повече пари, а народът купува. Може да няма за друго, да живее като скот, ама важното е да пести и да купи апартамент с една 10 м2 спалня в Ливадите, да има за детето, примерно. А че животът му минал в лишения, ко толкова. Хвали се с апартамент в София на село.

Тия дни в Гърция пак се нагледах на тераси. Много обичам големите тераси, да си пиеш кафето, или виното на тях. Или просто да постоиш на въздух. Ами всяка една къща, или блок, са с огромни тераси там. И това не влиза в застроената площ. И там е нормално апартамент с 3 спални да е около 100 м2. Ама нали, ние сме най-умната нация, та те нещо са се объркали... Ние строим коптори без тераси, плащаме 50 м2. като за 80 м2. и сме доволни, щото комшийката казала, че щели да свършат. Т.е. получаваме това, което заслужаваме...

P.S. Нормални имоти няма как да има в територия населена с калпав материал, който няма никакви критерии и себеуважение...

# 297
Аз не мога да си представя хора работили в чужбина над средното ниво да искат да се пенсионират в българия. Заведенията във Варна са много зле. По центъра масово нямат климатици и е пълно с мухи които кацат храната, отделно хората които пипат храната не носят ръкавици (това не очаквам повечето европейци да го разберат)

# 298

Къде е това? В няколко големи града ли? Защото в останалата част на България здравеопазването е като в страна от третия свят, малцинствата скоро ще имат мнозинство и т.н. За заведенията дори няма да коментирам. Добри били Trollface  Може би под добри се разбира евтини? Нито чистота, нито качество на храната, нито персоналът е на ниво. Ама нека са добри. И т.н.

P.S. Нормални имоти няма как да има в територия населена с калпав материал, който няма никакви критерии и себеуважение...
Аз прекарвам времето си основно в България и Испания. И на двете места живея в хубави райони и от имотите си имам красиви зелени гледки. И на двете места всекидневно посещавам хубави заведения. Това, че България не ставала го говори на някой друг. Не на мен. На такива приказки аз само се усмихвам. Ето и няколко приятни места за срещи с приятели:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 05:01 от Мъфин

# 299
Мъфин никога не бих хвалила нещо, което ползвам и харесвам . Веднага ще дойде банда диваци да иска същото и да го изпотъпче. Затова ако се включиш в общия хор колко е скапано в бг и колко мухи има във Варна ... ще те разбера отлично.

Общи условия

Активация на акаунт