Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 334
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
Какви балони? Нали няма никакви балони? Нали всичко е реално и няма никаква спекула? Видни участнички в тази тема веднага се набалонваха като чуеха думата балон ... сега пък имало и то големи. Брей?

Някой споменава "голям балон" и ти се разпали Wink  Всъщност поне до началото на войната балон нямаше, хубаво е да се прави разлика между ръст, прегряване и балон. Честно казано в момента нямам идея какви са цените, само се чуват разни слухове, но пак се съмнявам, че има чак балон. Иначе спад на цените (корекция) си е съвсем възможно да се случи предвид кризата, но и между спад и пукане има разлика. Що се отнася до спекулата, такава е имало, има и ще има - винаги има хора, които рискуват и купуват на зелено за препродажба с печалба. Но за колко ще продадат зависи от купувачите, защото пазарът е свободен. И ако купувачите купуват даже и без да гледат, вината не е на спекулантите. И ако кризата се задълбочи това пак ще е заради други фактори, а не заради пукане на имотен балон Simple Smile
А каква цена е "реална" нямам идея. Някой да обясни какво има предвид по нормални цени.

# 271
е, няма да е първата парична реформа ...

# 272
Паричната реформа пък откъде изскочи в темата???

# 273
Черна станция спиш Simple Smile

# 274
“И ако кризата се задълбочи това пак ще е заради други фактори, а не заради пукане на имотен балон”
Ако се спука балонът (ако има такъв), ще в в последствие на криза, а не обратното

# 275
Да вметна, че България, бвп и заетостта ни са изключително обвързани и зависими от имотния сектор. Ако гръмне или покупко-продажбите умрат заради високи лихви, просто сектора ще замръзне и ще се освободят редица хора по всяко направление - кредитни консултанти, брокери, строителни работници, майстору и изобщо всичко свързано с материали, уреди, обзавеждане, ремонти, дома и тн ще замре.

# 276
“И ако кризата се задълбочи това пак ще е заради други фактори, а не заради пукане на имотен балон”
Ако се спука балонът (ако има такъв), ще в в последствие на криза, а не обратното

А аз какво написах??? Размести словореда и ще видиш - ако кризата се задълбочи това няма да е заради спукан балон, а заради други фактори. Никъде не казвам, че балон ще доведе кризата...

И това пък какво ще рече? Освен любимия ти подход - да пускаш някакви несвързани и странни намеци, когато няма какво да кажеш фактически.

Да вметна, че България, бвп и заетостта ни са изключително обвързани и зависими от имотния сектор. Ако гръмне или покупко-продажбите умрат заради високи лихви, просто сектора ще замръзне и ще се освободят редица хора по всяко направление - кредитни консултанти, брокери, строителни работници, майстору и изобщо всичко свързано с материали, уреди, обзавеждане, ремонти, дома и тн ще замре.

Винаги си имал склонност към прекалено сгъстяване на краските Simple Smile А и какви са тези високи лихви, с които ще учудиш българския пазар?

# 277
Gogo1979 но пък ще се освободи качествени работници и материал за ремонти и саниране, което е доста наложително на много места, а и в предвид енерг. разходи ... т.е. може да не е толкова зле.
А и може да пуснат някои програми за саниране на ВиК и топло , електро, пътна мрежа ... не е зле за всички да се намалят загуби.

# 278
Какви балони? Нали няма никакви балони? Нали всичко е реално и няма никаква спекула? Видни участнички в тази тема веднага се набалонваха като чуеха думата балон ... сега пък имало и то големи. Брей?

А каква цена е "реална" нямам идея. Някой да обясни какво има предвид по нормални цени.

Не знам, ама ето една справка, която е показателна за мен.
Да сравним Варна с Валенсия, морски градове, трети по големина в двете държави.

Във Варна средната цена на метър от всички обяви е 1100евро според имот.бг, а във Валенсия е 1270евро според най-голения местен сайт с обяви, само че средната нетна заплата във Валенсия е над два пъти по-висока, като съм приложил по-голям данък-удръжки.
БВП на човек във Варна е цели 15к лв, докато във Валенсия е 45к лв и т.н. и т.н.

Отделно, че квадратните метри у нас са с общи части стени и т.н. и се раздуват все повече и реално цената на квадрат излиза една и съща, ако се гледа колко метра чиста площ се купува.
Ето цените за последните години, там да не купуват от тайни места желязо, тухли и т.н.?

# 279
В Испания имаше бум заради чужденците, а после напливът затихна, това за протокола.
Иначе не мога и не искам да ги сравнявам, а бетонът и желязото влияят на себестойността, а не на цената.  Цената се определя от купувачите - ако купуват, значи не е висока.

# 280
Ходих миналата седмица на един оглед в МанЛи и апартамент, който е струвал на м2 близо 1000 евра (ходил съм на оглед в съседен блок преди няколко години) - сега е малко над 2000. В Гоце Делчев бях на оглед преди време в същия блок и е струвал около 1150, а сега ще му искат малко над 2500 за м2 (макар и след довършителни работи и обзавеждане). Сравнението на Alexslav напълно съвпада с личните ми наблюдения. Имотен балон. Като ми е скъпо не купувам, а просто гледам..

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 15:55 от Пух

# 281
  • Бургас
Той балонът вече се спука по отношение на силно надценени имоти в Слънчев бряг например.
Относно нормалните имоти за живеене в големите градове - има силно търсене и почти никакво предлагане.
Пазарна икономика.

# 282
и липса на алтернативи за подсигуряване . в момента още.

# 283
Относно "нормалните апартаменти за живеене", такива лично едва сега започват да излизат в имот.бг и то доста скромно. Първите, които започнаха да се усещат, че по- добър момент следващите няколко години може и да няма

# 284
Първите, които започнаха да се усещат, че по- добър момент следващите няколко години може и да няма

Мда не съм го забелязал само аз значи Grinning

Всеки пише как най изгодни и достъпни били имотите тук в сравнение с другите държави НО аз не съм видял или чул чужденците да са хукнали да се трепят да купуват имоти в София защо ли ???????? Grinning Grinning Grinning

Общи условия

Активация на акаунт