Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 311
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
Tintina, не знам по каква причина, но личният ми опит показва, че калкулаторите не включват всички разходи по кредита. Оттам и разочарованието ми, когато погледнах предварителното ни одобрение и погасителния ни план преди някъде година. Радвам се, че хората явно се чувстват спокойни за следващите години, но за мен това е първата рецесия, която ме заварва като човек със семейство. Към момента съзнателно сме запазили лукса си да не се притесняваме за цени, почивки и т.н. но вече е официално, че това ни коства всичко, което преди заделяхме без ограничения настрана. За мен тази разлика е психологически фактор, който ме спира за покупка. Въпреки непредвидимото поведение на западните институции, които вече ме карат да се замисля дали не греша.

# 346
Абсолютен балон : Гео Милев ремонтиран панел или Епк 13 етаж, ремонт 25 000 лв има тук (занимавам се с ремонти и мога да твърдя) + кухня и уреди 15 000 лв. Останалото е спекулация до половин милион лева
 https://m.olx.bg/d/ad/prodava-chetiristaen-apartament-kv-geo-mil … D368-ID8Q7Xl.html

2017 г търсехме тристаен панел 90 кв м, в Надежда купихме за 60 000 Евро. Понеже сме живяли в Гео Милев - Редута (но мъжът ми не искаше да се връщаме по ред причини), не взехме там. Разликата не беше грандиозна, за ремонт панел 90 кв м имаше доста предложения за 80-90 000 Евро, беше ни в бюджета, не е било фактор. В момента това са нереални цени. Както разбира се и Надежда панел 140к Евро и пр.

Много повече струва тоя ремонт. Според мен  не се занимавате с ремонти.

Затова има огромен марж в бранша 😬👍
За вас може и 60 000 да стъпи
Диванът е Принцес 900 лв. Плочки, ламинат, латекс нищо особено. Ламперия по тавана също. Окачените тавани като стойност не са повече от 1500 лв, работа труд пазарна цена е друг въпрос.
Входната врата е скъпа.

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 22:15 от ElleBg

# 347
Абсолютен балон : Гео Милев ремонтиран панел или Епк 13 етаж, ремонт 25 000 лв има тук (занимавам се с ремонти и мога да твърдя) + кухня и уреди 15 000 лв. Останалото е спекулация до половин милион лева
 https://m.olx.bg/d/ad/prodava-chetiristaen-apartament-kv-geo-mil … D368-ID8Q7Xl.html

2017 г търсехме тристаен панел 90 кв м, в Надежда купихме за 60 000 Евро. Понеже сме живяли в Гео Милев - Редута (но мъжът ми не искаше да се връщаме по ред причини), не взехме там. Разликата не беше грандиозна, за ремонт панел 90 кв м имаше доста предложения за 80-90 000 Евро, беше ни в бюджета, не е било фактор. В момента това са нереални цени. Както разбира се и Надежда панел 140к Евро и пр.

Много повече струва тоя ремонт. Според мен  не се занимавате с ремонти.

Затова има огромен марж в бранша 😬👍
За вас може и 60 000 да стъпи
Диванът е Принцес 900 лв. Плочки, ламинат, латекс нищо особено. Ламперия по тавана също. Окачените тавани като стойност не са повече от 1500 лв, работа труд пазарна цена е друг въпрос.
Входната врата е скъпа.

Що не оставите координатите на вашата фирма с кратко портфолио. Мисля, че ще имате много клиенти.

# 348
Като се включат дограми, интериорни врати, климатици, входна врата, малко по-различни ще са сметките според мен. По-скоро към 50-55-60 к лева ми отива всичко общо. Не мога да видя тухличките тапет ли са или истински, на истински ми изглеждат.    Има марж в бранша, ма е не повече от %10-15-20 и то не за всичко; и маржът накрая може да е просто компромис. Но и зависи ремонтът дали е правен преди 2 месеца или 1-2 години, все пак цените бяха различни.

# 349
Цената на желязото вече е на нива от преди ковид.

# 350
Това е супер добра новина. Сега остава да видим кога в строителните борси и арматурните дворове цените ще станат като преди ковида. След това разбира се е възможно да очакваме лек спад или поне задържане на цените на имотите. Желязото е много важен фактор, но не единствен за цената на строителството.

# 351
Ще мине известно време докато цените навлязат в реалните борси, бо тренда е ясен. Всички суровини и материали, освеб енергийните, падат понеже влизаме в рецесия. Искам да чуя оправданията на строителите и се обзалгам, че нито ще връщат пари, нито са купували на високи цени, а са чакали и бавили строежа с цел по-добра цена. Накрая сметката я платиха купувачите.

# 352
В съроителството е като бензиностанциите. Качи се цената за барел и на следващата секунда са коригирали цената на бензиностанцията без значение, че са заредили на по-евтини горива.
Същото е и със сторителите. Всички строят с “евтиното” желязо, но щом чуха поскъпване, веднага се оправдават защо вдигат цените.

# 353
Това е стомана, а не желязо.

# 354
  • Бургас
Tintina, не знам по каква причина, но личният ми опит показва, че калкулаторите не включват всички разходи по кредита. Оттам и разочарованието ми, когато погледнах предварителното ни одобрение и погасителния ни план преди някъде година. Радвам се, че хората явно се чувстват спокойни за следващите години, но за мен това е първата рецесия, която ме заварва като човек със семейство. Към момента съзнателно сме запазили лукса си да не се притесняваме за цени, почивки и т.н. но вече е официално, че това ни коства всичко, което преди заделяхме без ограничения настрана. За мен тази разлика е психологически фактор, който ме спира за покупка. Въпреки непредвидимото поведение на западните институции, които вече ме карат да се замисля дали не греша.

Да, не включват всички разходи. Не включват и задължителните нотариални такси, ипотеки и т.н., както и задължителното подновяване на ипотеката след 10 години. Но погледнато дългосрочно, тези разходи не оскъпяват кредита кой знае колко. А и се предполага, че човек все ще задели нещо настрана, за да покрие тези разходи. Всеки си знае ситуацията и приоритетите, лично аз предпочитам да спестявам дори и малки суми, и да имам спестявания, дори и с цената на известни лишения. Както и да имам собствено жилище, а не да плащам наем. Ако изборът е наем или заем, ще купя независимо от ситуацията. Ако имам къде да живея и не ми е от първостепенна важност покупката, ще мисля повече.

# 355
Ще мине известно време докато цените навлязат в реалните борси, бо тренда е ясен. Всички суровини и материали, освеб енергийните, падат понеже влизаме в рецесия. Искам да чуя оправданията на строителите и се обзалгам, че нито ще връщат пари, нито са купували на високи цени, а са чакали и бавили строежа с цел по-добра цена. Накрая сметката я платиха купувачите.

А ти кой очакваш? Винаги последният по веригата го отнася и няма как да е другояче. Само голям наивник очаква бизнесът да си жертва печалбите и да фалира, защото се сменила конюнктурата. И то не е и зле така, защото ако бизнесът беше алтруистичен щеше да има глад.

# 356
Mъфин искаш да кажеш , че е нормално и да се нагаждаме за ниско качестбо и доброто ще е не средна, ами лукс?

# 357
Mъфин искаш да кажеш , че е нормално и да се нагаждаме за ниско качестбо и доброто ще е не средна, ами лукс?
В никакъв случай нямам това предвид. Аз лично даже съм се насочил към много високо качество. Дано очакванията ми се сбъднат. На 99 процента съм сигурен, че това ще се случи. Към края на годината когато започне строежа на сградата, в която ще купя апартамент, ще видя дали е така.

# 358
успех!

# 359
Когато материалите, заплатите и разходите по строителството скачат много е нормално качеството да падне ако цените не се вдигнат със същият темп. Когато пропорционално на разходите се вдигат и цените няма основани за притеснение относно занижаване на качеството. В България цените се вдигнаха адекватно спрямо повишението на разходите и не очаквам понижение на качеството.

Общи условия

Активация на акаунт