Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 304
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
Аз се съмнявам заплатите на строителите да са се вдигнали с много , ако изобщо.

# 361
Аз мислих за пиците. Нали за моцарела писахме по едно време. Но за строителството аз не мисля че е редно да има некачествено строителство, т.е. прекалено скъпо е всякакво за да може да дадат на човек нещо скапано. Пък и е животозастрашаващо и здравезастрашаващо. Аз си мисля, че би трябвало да има мин. стандарт, който да е добър и да не се сваля ... нататък кой както си го разбира и плаща , но да се допуска лошо да има лошо строителство че такива били времената ... ами утре ти може да минеш под някой такъв балкон или покрив ... не се знае.

# 362
Според мен с времето качеството само расте. Разбира се, наблюдавам само сгради в центъра, където земята е скъпа и се строят скъпи сгради. Когато си капарирах апартамента (малко преди А14) през 2015 година изпълнението му минаваше за "лукс" - гранит в общите помещения, гранитна облицовка на партера, хубава мазилка, парапети от ковано желязо, фоайето с някаква по-така мазилка и разни чупки, там бариери, видеодомофони, паркинги с покрита естакада, тройни стъклопакети и т.н. Сега всички следващи сгради в района се строят все така.
Странното обаче е, че най-големият лукс не се забелязва на пръв поглед от повечето хора - много широки паркоместа и много пространство за маневриране и паркиране и в надземния, и в подземния паркинг, широки стълбища, големи стаи, добро разпределение...
Все едно, важното е, че навсякъде го правят така, дограмите пасват съвсем точно на строителните отвори, тухлите се редят прецизно като Лего, дебели плочи от качествен бетон (личи му), слагат им там разните алуминиеви ленти за изолация и т.н.  Само с тухлите има лек компромис, може би защото не се виждат. Това при мен поне беше без такъв.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 18:35 от Черна станция

# 363
Аз мислих за пиците. Нали за моцарела писахме по едно време. Но за строителството аз не мисля че е редно да има некачествено строителство, т.е. прекалено скъпо е всякакво за да може да дадат на човек нещо скапано. Пък и е животозастрашаващо и здравезастрашаващо. Аз си мисля, че би трябвало да има мин. стандарт, който да е добър и да не се сваля ... нататък кой както си го разбира и плаща , но да се допуска лошо да има лошо строителство че такива били времената ... ами утре ти може да минеш под някой такъв балкон или покрив ... не се знае.
Няма опасност да падат балкони. Под некачествено и евтино строителство разбирам влагането на кофти и евтини материали (тухли, дограми, бетони, изолации и т.н.) и кофти изпълнение (криви стени, тухли сложени с дупките навън и т.н.). Такова строителство не е опасно, но когато някой кихне или си усили дори леко телевизора се чува два етажа надолу (образно казано).

# 364
Качеството винаги пада в горещ пазар когато всичко се продава бързо. Строителите няма нужда да влагат повече от абсолютния минимум ако знаят че всичко се продава. Като се застоят повече и като има конкуренция тогава се влага повече и набляга на качество ако изобщо съществува такова понятие в бг.
Иначе по въпроса за материалите мисля че и дървото и медта са на цени преди ковид и всякакви суровини включително пшеница и царевица са паднали с по 20-30% от върха. Ама все пак се радвам че след като започна войната хората успяха да си купят имоти за да си предпазят спестяванията от инфлацията. Между другото в долари цените на имотите са паднали с близо 20% от началото на годината.

# 365
В долари са паднали по-скоро с 20% спрямо преди една година, но и след увеличението на цените на имотите е не-повече от 10% разликата. Това е основно от цената на долара, който в момента е почти близък с еврото и се вдигна с 20% за една година.

# 366
Само до немците още не е стигнала новината  че цената на материалите е паднала. Не мога да разбера как могат всичко да имат и как стигат до настоящото положение. Не знам на какво се дължи. Или е много хитър блъф или е ужасна глупост. Не знам.

# 367
Качеството не е абсолютна категория. Един мерцедес ЕС класа не е по-качествен от един Голф, а просто е кола от по-висок клас - с повече екстри, по-скъпи материали и технологии и прочее.  качеството обаче е чисто и просто съвпадение на обещано с реално. некачествен строеж имаме ако стените са криви, ако има течове, ако мазилката пада... Но това, че стаите са малки, а материалите евтини (по спецификация, а не скришна подмяна) прави сградата евтина и от нисък клас, а не некачествена.

# 368
... Един мерцедес ЕС класа не е по-качествен от един Голф, а просто е кола ...
e, не, не е истина просто. тази тема така ме разсмива .

# 369
Като говорим за бг имоти мисля че не уместно да се сравняват S класи ами по- скоро масквич и лада. Ето едно мнение от темата за варна на някой който разбира повече от мене от строителство

https://www.bg-mamma.com/?topic=1428368.135

“Абе човеко, какви имена,какво реноме, какви репутации. Аз от 7-8г редовно обикалям по различни обекти на различни строители. Мога да кажа, че навсякъде МАСОВО СЕ СТРОИ КАЛПАВО. Ама на никой клиент не му пречи това и си купуват хората апартаменти.  
Давам ти един от многото примери, от може би 3-4г забелязвам повечето обекти на различни строители вкарват водосточните тръби от улуците, вътре в сграда(заради кинтите си има определени изисквания за скосове и т.н.), та архитектурно и строително недимислени неща се получава, че през хол или спалня минава водосточна тръба маскирана като колона или зидария. Нали се сещаш като вали дъжд как ще се чува тази течаща вода, а ако някъде връзката се компрометира...?
Но не е само това, има още мноооого проблеми при изпълнение на съвременното строителство : масово неизвибрирани земетръсни шайби и колони, денивелация в плочите 5,10 дори и 15см.,криви замазки, калпави мазилки и шпакловки, обратни наклони в мокри помещения, неграмотно изпълнена ВиК инсталация,същото за Ел. инсталациите,където бонус слагат най-евтините турски ключове и контакти и мн.мн. други.
Най-добре е нищо да не разбира човек и да си купи на късмет жилище.
За такъв като мен обаче е трудна мисия Wink”

# 370
И с най-качествен бетон може да изкараш крива стена. И как да няма да падне балкон, ако плочата е излята при неправилна темп. или е икономисан материал ?

# 371
  • Варна
Забелязала съм, че масово като монтират дограмата, отгоре остава един луфт 5 - 10 см, който запълват просто с монтажна пяна…

# 372
Всичко (почти) ново е една бира. Може би освен такъв тип като на "Артекс". В Поморие, където съм в началото на юни, до сградата където отсядам се строй  нещо(стил мутро кич барок), ще бъде огромно. Та като му поставяха дограмите, имаше луфт поне колкото юмрук, дори на места половин тухла. Сега вече всичко е измазано. Иначе дори на мен като лаик ми се струва, че плочата беше тънка, та затова в такъв тип сгради се чуваме всички все едно сме в едно голямо помещение. За вид релакс(две седмици) , и то когато няма хора-става, но да живея постоянно в такъв тип сграда-със тънки стени и тънки плочи и да чувам всичко, не се виждам...

# 373
Историята се повтаря,тоест комунизма се завръща... Това по повод калпавото строителство...

# 374
Само че и този the wind of change път идва от запада . Да им се неначудиш . Всичко си имат. Какво точно правят?

Общи условия

Активация на акаунт