Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 298
  • 752
  •   1
Отговори
# 390

Написах, че не очаквам понижение на качеството и материалите. Ти пишеш за нещо нямащо нищо общо с това.
Ми тя сградата не е само материали, освен ако не си я сглобяваш сам 😁
Същите майстори, които преди повишението на цените са строили, ще го правят и сега, но с по-високи надници. Добрата новина е, че по-високите цени на жилищата го позволяват. Специално сградата в Лозенец, която съм харесал ще я строят нови (стари) попълнения. Фирма подизпълнител на Главболгарстрой поради спрените инфраструктурни проекти се е върнала към корените си (строене на жил. сгради и къщи). Имат много голям брой опитни майстори и работници, и в момента поемат жилищни сгради. Включително и “моята”.

# 391
ОК, да сравним с България: закръглено, за 400хил цена в лева на жилище това са 21г по 1600 кинта на месец. Това е средностатистическата нали? Обаче статистиката за средната заплата е доста изкривена заради шепата хора с огромни доходи, така че спокойно се класираме и над Хонг Конг по недостъпност Wink

Да, ама не съвсем, защото ако заплатите в провинцията не са като в София, то и жилищата там съвсем не са по 400 000 лева, а пъти по-малко.

# 392
Хора, при мен сделката не се осъществи. Собствениците се отказали да продават. Само дето чаках и се надявах за селски имот. Даже пари намерих от кой да взема за да им платя веднага. Идеята беше първо да я купя после да тегля кредит за да върна парите на човека и да си го плащам.
По назад в темата някой спомена за местенето и работата на 2/3 места. Аз от 1 година си търся втора работа, живея в провинцията и такава не мога да намеря. Причината да не се местя не е че ме мързи. Цял живот стоя в този град, заради  2 причини- детето ми и баща ми. Детето от тази година започва да учи това, което е мечтало винаги, а в България има само 2 училища с тази специалност- 1 в нашия град и 1 в Пловдив. В Пловдив заплатите не са по-различни от тук. А баща ми е болен и го гледам аз. Понякога човек и да вижда, че няма как да се справи финансово търпи и се надява, защото има по-важни неща в този живот.

# 393
ОК, да сравним с България: закръглено, за 400хил цена в лева на жилище това са 21г по 1600 кинта на месец. Това е средностатистическата нали? Обаче статистиката за средната заплата е доста изкривена заради шепата хора с огромни доходи, така че спокойно се класираме и над Хонг Конг по недостъпност Wink

Да, ама не съвсем, защото ако заплатите в провинцията не са като в София, то и жилищата там съвсем не са по 400 000 лева, а пъти по-малко.

Ем баш така си е. Средната заплата в Сф за март месец е 2340 лв бруто, т.е. 1815 лв. нето. Ако заплатата на единия родител върви за изплащане на жилището, а останалите членове по някакъв начин преживяват със заплатата на другия, едва ли ще съберат въпросните 400К за по-малко от 20 години.

# 394
ЗЛОДЕИДА в Добрич ли си? Там малко трудно ще намериш.

# 395
20 години са много време - и заплатите ще растат, а и 200 000 евро все пак е доста прилично жилище. Все едно, аз апострофирах не срока, а едностранното твърдение, че в провинцията заплатите са по-ниски, без да се отчита, че и имотите са с по-ниски цени.

# 396
ЗЛОДЕИДА в Добрич ли си? Там малко трудно ще намериш.
По-лошо, Сливен.

# 397
За живеене и доходи не знам как е , но е толкова красиво окло вас ...
В Сливен транспортна специалност ли имаха?

# 398
20 години са много време - и заплатите ще растат, а и 200 000 евро все пак е доста прилично жилище. Все едно, аз апострофирах не срока, а едностранното твърдение, че в провинцията заплатите са по-ниски, без да се отчита, че и имотите са с по-ниски цени.

Не мисля, че твърдението ти е правилно. Ако семейството Х реши да започне да работи за дом днес, то има следните опции:
1. Започва да пести с надеждата по време на тези 20 години ръста на средната заплата винаги да изпреварва ръста на цената на жилищата. В този случай от 1800-те лева с които се издържа семейството трябва да извадим и наема, който ще плащат през тези 20 години. Искрено се надявам да няма такива семейства.
2. Тегли ипотечен кредит за 20 години с вноска 1800 лева, което според калкулатора на РББ е ~ 330K лв. Тук жилището вече не е толкова апетитно - предполагам отиваме към панелка за ремонт и без гараж. В тази груба сметка не съм включил времето за събиране на сумата, необходима за самоучастие, нотариални такси, ремонти и свещи за молитви лихвите да не растат през 20-те години Simple Smile

# 399
За живеене и доходи не знам как е , но е толкова красиво окло вас ...
В Сливен транспортна специалност ли имаха?
Иконопис в Националната Художествена Гимназия.
El-al, аз при такава вноска предочитам да живея на квартира. Ще блъскам 20 години без да мога да спя да го мисля това задължение и чак ако го изплатя ще започна да живея спокойно. На колко ще съм??? И всичко това заради 1 панелка, която децата ще продадат след мен. Сестра ми беше с наем 600 евро в южна Франция, сега е със заем 350евро месечна вноска пак там. Еми докато наемите са по-ниски, заем такъв няма да изтегля.

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 11:54 от ЗЛОДЕИДА

# 400
Не мисля, че твърдението ти е правилно. Ако семейството Х реши да започне да работи за дом днес, то има следните опции:
1. Започва да пести с надеждата по време на тези 20 години ръста на средната заплата винаги да изпреварва ръста на цената на жилищата. В този случай от 1800-те лева с които се издържа семейството трябва да извадим и наема, който ще плащат през тези 20 години. Искрено се надявам да няма такива семейства.
2. Тегли ипотечен кредит за 20 години с вноска 1800 лева, което според калкулатора на РББ е ~ 330K лв. Тук жилището вече не е толкова апетитно - предполагам отиваме към панелка за ремонт и без гараж. В тази груба сметка не съм включил времето за събиране на сумата, необходима за самоучастие, нотариални такси, ремонти и свещи за молитви лихвите да не растат през 20-те години Simple Smile

Мислиш или не ми е все едно. Аз вече написах кое е водещото в моите постове от самото начало:

Цитат
Все едно, аз апострофирах не срока, а едностранното твърдение, че в провинцията заплатите са по-ниски, без да се отчита, че и имотите са с по-ниски цени.

Повече няма да отговарям и да споря. Щом не съм права - така да бъде.

# 401
Злодеида, просто илюстрирах че за семейство, получаващо средният доход в София, имотите са почти толкова недостъпни, колкото в за подобно семейство в Хонг Конг. Виж 350Е вноска за имот в Южна Франция ми звучи примамливо, ако градчетата там са уредени (никога не съм бил и не знам как е положението).

# 402
Не е град а село в близост до град. Доволна е, няма намерение да се връща.

# 403
Разкошна специалност. Успех!
И аз от Южна Франция не бих се завръщала, но ако има доходи. Южна Франция не е Франция Simple Smile То и само малки части от Париж май са останали френски ... и Париж не е Франция, и там местата които стават за живеене са на невъзможни цени. ОСтаналите  наоколо не знам за какво стават.

# 404
Разкошна специалност. Успех!
И аз от Южна Франция не бих се завръщала, но ако има доходи. Южна Франция не е Франция Simple Smile То и само малки части от Париж май са останали френски ... и Париж не е Франция, и там местата които стават за живеене са на невъзможни цени. ОСтаналите  наоколо не знам за какво стават.
Там където е тя са само каталунци. 90хил. Евро, малка къща 60 квадрата с тераса и парко място. Работи на 6 км в съседното село. Само курортни селища са там, много съилно развити от към земеделие и туризъм. Майка ми пък си купи 4 декара двор с бунгало и 5 кострукции за оранжерии за 40хил. Евро. Еми сравнявам със сливенските села около мен- къщи по 100хил. Лева, цигани и никаква работа...

Общи условия

Активация на акаунт