Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 285
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
би им ограничил живота на дадено място и с това възможностите

# 436
Изненадвам се на безкрайната форумна наивност как в прекрасния нов свят, който ни очаква, всеки ще има къде да се прибере след пенсия, как икономически западналите сега обезлюдени села с непродаваеми къщи изведнъж ще се населят с бодри пенсионери, цял живот живели под наем в градовете и незнайно как способни да си позволят стягане поне до ниво "да не вали през покрива и от прозорците" - понеже и това струва пари, колкото и странно да ви се струва Simple Smile

Веднага се сещам поне за трима познати, които когато започна масово да се работи хоум офис преди 2 години купиха някакви стари къщи в села, за които само google и НСИ знаят. Дадоха пари, които бившите собственици дори не са си мечтали. Следващата година по трудния начин се убедждаваха, че за да се преправи къщата в нещо, което дори елементарно да наподобява на годно за живеене място трябват още един куп пари и познания в области, с които досега никога не са се занимавали. Към днешна дата само един от тях остана да живее в мечтаното село. Така че не бих посъветвал никой да лежи на това за златната възраст в китното селце с имоти за жълти стотинки.

# 437
и старините не са за това.

# 438
  • Бургас
Tombola , според мен не би им ограничило живота изобщо, коментарът ми беше конкретно за този израз, който отново е далеч от истината: "мислете младите, които каквото и да бачкат, не могат без чужда помощ да си купят дори един двустаен."

# 439
могат да си купят, но ограничава. собствен опит. вземеш ли нещо и вложиш ли труд и нерви за ремонти и нагаждане , това по принцип не вдига цената . Цената е основно определена от местоположениет. т.е. ако запродаваш и купуваш на друго място те очакват пак ремонти и нагаждане, като предните ремонти ги подаряваш . И така .

# 440
Много е яко как ние тук, които сме имаши късмета даси купим жилища по две за лев 2012-2015, си говорим колко лесно било дасе купи 2ст сега в София. Що не купувате на килограм? Заплатите са се вдигнали, но цената н живот се вдига много по-бързо. Не е само до желание да си живуркат и заради това да не искат имоти. Просто не могат даспестят с темпа на увеличаване н цените. Не могат да си позволят и деца да имат, вьповечето случаи имат по едно, защото няма пари за две.

И спрете да говорите за забити села с имоти по хиляда лева. Това не са села, това са някакви изоставени селища. Има предостстъчно нормални села с 20-30 годишни къщи по 40-60-80 хил лева. За човек, разполагащ с 2-3 апартамента в София, изобщо не е приблем да продаде единия и да си купи къща, която да стегне. Познавам много хора, които вече 15г придават земи по малко и така си живеят старините като царе. Да, ще ги изядат и изпият тея пари, ама защо не? Няма даги носят тея ниви и апартаменти в гроба.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 14:49 от Gogo1979

# 441
  • Бургас
То затуй някои етноси имат по нанайсе деца, щото е много скъпо. Дето е едно, там са и две, че и три. Нито ще изяде повече второто, нито ще изпие, нито повече ток ще изхаби. Семействата с по едно дете, които познавам, нямат второ не защото няма пари за две. Други са причините.

За яденето и пиенето на нивите и апартаментите съм съгласна. Затова съм си накупила на килограм, да има какво да продавам, като остарея, че в луксозните старчески домове със стипендия не приемат:)

# 442
Grinning Гого, хайде пак същият въпрос - колко са пенсионерите в тази държава с по 2-3 апартамента в София, та ги даваш като еталон за имотност на всички пенсионери?

И защо човек с три апартамента в София да ходи на село, вместо да живее в уредения си апартамент, близо до роднини и приятели, и да получава доходи от другите два?

# 443
Тея с многото деца всички знаем как ги гледат, като добитък. В днешно време едно дете не иска само храна и вода. Има редица разходи, които са нужни даго направят човек.

# 444
То затуй някои етноси имат по нанайсе деца, щото е много скъпо. Дето е едно, там са и две, че и три. Нито ще изяде повече второто, нито ще изпие, нито повече ток ще изхаби. Семействата с по едно дете, които познавам, нямат второ не защото няма пари за две. Други са причините.

Е, децата искат не само ядене, пиене и дрехи. Две или три деца наистина струват доста повече, но си права, че не (само) парите са причината за семейства с едно дете.

# 445
Е то хората с по два апартамента не са тези, за които говорехме, че след пенсиониране ще се връщат по родните места. Няма смисъл. А че ги има - има ги. Ставаше въпрос за тези под наем какво ще правят. В по-уредените села къщите май не са чак толкова евтини, а тези за по 5000, които са в село дето го няма в Гугъл - не, мерси съм Simple Smile

# 446
Че кое му е скъпото в момента, в София?
Дадоха пример с двама млади и доход около 5-6 хиляди.
Вноската за двустаен, че дори и тристаен е колкото наем.
Около мен всички млади работят за толкова. Да не казвам колко млади са подплатени от маме и тати с апартаменти или пари от къща или нива.
Деца не се раждат по други причини. Не е жилището проблема.

# 447
Абе дето едно там и две е вярно до базови потрбности. Като не ти ги приемат на ясла и градина и плащаш за частна не е същото. После плуване, карате, цигулка, частни уроци и т.н. Айде на Лунапарк, айде видяло някаква глупост и я иска. Дето едно там и две и така до 7-8 е било валидно по времето на баба ми. Само дето тя на 7-8 години са я пращали да пасе воловете, а сега племенничката ми събира пари за таблет "АПЪЛ". Барем да научи правилното произношение.

# 448
Ако трябва да сме плътно в темата - деца се гледат и под наем. За разлика от повечето тук, аз имам и съм имала наематели семейства с по две деца. Покрай моето дете познавам доста семейства под наем - свободен, ведомствен, някакъв друг тип.

Всеки с възможностите си, предпочитанията - за тип жилище, локация и пр., - изборите, които прави и т.н.

# 449
Разликата между първо второ дете е към 50хил. евро на първо време за една допълнителна стая. Започва да ми става смешно, хора, които нито търсят жилище, подходящо за живеене, а не дупка за под наем, нито са гледали последните 5 години малки деца, нито имат една оферта от кредитен консултант, коментират младите..."Където едно, там и две", това наистина не знам как да го коментирам въобще.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 17:06 от Lora Lay

Общи условия

Активация на акаунт