Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 271
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
Че кое му е скъпото в момента, в София?
Дадоха пример с двама млади и доход около 5-6 хиляди.
2/3 от работещите не участват в имотния пазар, така ли излиза? Thinking И цялото население на страната поддържа пазара в столицата. Това какво говори за "пазара на имоти в България" както е темата и защо направо не прекръстим темата "пазарът на имоти в София" защото е явно че няма интерес към останалата територия?

# 451
Много обичате да прочетете 2 думи и да ги дъвчете, все едно са закон за всички.
Реалността е видна. Имоти се купуват и в София и в Пловдив, че и не стигат. Купуват се кеш и с ипотеки.
Но хората се променят, светът също и не можем да сравяме с преди 30 години.
Хората не искат да създават деца поради съвсем различни причини. Включително и трудното намиране на сериозен партньор. Всяка развита държава е със силно намаляване на децата. Япония, Германия и т.н. При нас не се случна нищо необичайно.
Деца се гледат и под наем.
Аз гледах 2 деца, под наем. Така се случи. Уцелихме предходният балон на жилища, но не сме си казали, че нямато на пари за жилища, ще ни спре да имаме деца. Който има стабилен партньор и иска деца, гледа деца.
Високите цени, спрямо заплати не са постоянни. Икономическите цикли се въртят през определен период от време и нещата се наместват.
Има хора всякакви. Едни гледат нещата и печелят от правилни решения или стечение на обстоятелствата, други само се саможаляват и чакат чудото и дори и да дойде, не го виждат.
Пазара, винаги се намества. Дайте му време. Тук хората писаха и дадоха, достатъчно добри съвети и личен опит.

# 452
Цитирам грубо и по памет, но предходното увеличение на осигурителния праг (2500лв) засегна около 300 хиляди души в България. Между другото, детското здравеопазване в България е най- зле платеното, защото дори да имаш желание да лежиш в частна болница или да се цакаш като поп за професионализъм, избор нямаш. Та много от коментиращите тук явно не са лежали с децата си по детски болници, за да си направят reality check  със съкилийниците им каква е всъщност масата от хора, които обитават територията ни. Какви 5000 лева, каква достъпност на жилищата... 5000 е критичен минимум за семейство с дете, което не е от София и няма баби на разположение да заместят ясла или бавачка. На тези 300 хиляди ли разчитаме, за да правят деца, които един ден да са адекватни на съвременните изисквания в обществото?

# 453
Нали около 1 милион пъти говорихме, че реално декларираните доходи са много малка част от картинката. Поради тази причина, няма пари за здравеопазване, пенсии и т.н.
Но....пари за имоти има.

На който му се чете и слуша - за охлаждането и спад с 20% на търсенето:

https://money.bg/property/podkast-ohlazhdane-na-pazara-na-zhilis … na-tarseneto.html

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 18:09 от Фрау К

# 454
Истината е, че ако имотите у нас бяха перспективни, пазарът щеше да се движи от компании, инвестиращи в имотния сектор, а не от въшливия ни сив бизнес, на който и без това му липсва образование и възпитание относно това  къде да си вложи парите; или таксиджии, помнещи Виденовата зима. Нямаше да съществува и реалната опасност този пазар да се срине при уеднаквяване на данъчното законодателство с геополитическите ни роднини.

# 455
  • Бургас
Като бях малка, с брат ми имахме обща стая. Никой не извади 50К в евро, за да ми осигури самостоятелна такава.
А родителите ми всяка вечер разпъваха дивана в хола, защото нямаха спалня - тя стана наша детска.
В семействата с много деца децата също делят стаи. И у нас, и в чужбина.
Имам и голямо, и малко дете и знам какви са разходите. Пиано, цигулка и "Апъл" не правят автоматично от детето човек. Пари са нужни, но повече са нужни време и усилия.
Това "нямам 50 000 евро за още една стая и затова нямам второ дете" ми звучи доста тъпо.

# 456
В същност в един момент се оказва, че парите не правят от детето човек, но му отварят прозорци и за бъдещи ситуации . Контактите и развлеченията един ден с а в сферата на изградените като дете умения и интереси. Неща се учат и като възрастен, но доста по-трудно/  И не само това, много неща са свързани с пари и не са жизнено необходими, но осигуряват повече комфорт и разнообразие и здравословен живот.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 04:16 от bella-ciao

# 457
В същност в един момент се оказва, че парите не правят от детето човек, но му отварят прозорци и за бъдещи ситуации . Гелдам моите. Карат ски, ходят на тенис, плуват в клуб 1х седмично ... вече с приятелите се уговарят на езеро да гребат с борда, на тенискорта, зимата уикендите се проверяват кой от приятелите е на пистата наблизо и се виждат .
В същото време баща им добре обгрижен от майка, баба, дядо и леля , пълен отличник ... покрай тях започна да се учи и на ски и на тенис и на плуване и не мога да кажа че има голям напредък ... на тази възраст да учиш. Иначе какво да прави вместо да е с децата на корта или пистата или да ги заведе на басеин или езеро? И не само това, много неща са свързани с пари и не са жизнено необходими, но осигуряват повече комфорт и разнообразие и здравословен живот.

Що за глупости?

# 458
  • Варна
Bella-ciao е напълно права. Никой не казва, че отделна стая за всяко дете е задължителна. То ако става въпрос, може и 4 деца да се отгледат в една стая. Слагаш две двуетажни легла и айде. Малките ще ползват учебниците и дрехите на големите. Големите пък ще помагат за малките и така. Въпросът е, че различните хора искат да осигурят различен стандарт на децата си и това, което за едни е приемливо, за други е крайно недопустимо. А приемливото за другите се разглежда като глупости и прищявки от първите.

И не говоря само за пари. Говоря и за време, което ще отделиш за тия деца, и за нещата, на които ще ги научиш.

# 459
Вероятно повечето по- възрастни от нас сме отгледани по приблизително един и същ начин. Еднакъв нисък стандарт, еднаква липса на възможности. Днес обаче средата е по- конкурентна и за добро или лошо, едно дете по- осезаемо ще усеща липсата на възможности на родителите си.

# 460
Живея в малък град, в 45кв. жилище, което по док. е на много хора и вече се отказах от идеята, че ще го придобия някой ден, макар и 15год. да съм единствената, която го поддържа. В дете, 2 котки и куче съм и ако мога ще родя още 1 дете, не ме интересува нищо. Много ме е яд, че до сега не го направих, когато бях по-млада.

# 461
Много от децата на хората с възможности не постигат нищо или се провалят. Пълно е с примери на деца на известни актьори и звезди.
Както и хилядите богати синчета в България, които размазват някой на светофара именно защото имат възможности. Не е като да са расли в боксониера в Надежда.
Това е грешката на българското мислене. Парите и имотите не правят от едно дете, човек. Дори в днешните времена.

Да се върнем на темата:

"Строителната продукция у нас се връща към годишен растеж през май след спадовете през април, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-голям принос за годишния растеж от 5,8% през май има сградното строителство в сравнение с гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура.

Строителството на сгради е нараснало със 7,3% спрямо същия период на миналата година, като това е най-силният растеж от декември м. г. насам. През април то отбеляза първи спад от пет месеца насам."

# 462
Нямало разлика м/у отглеждането на 1 или 2 деца? По-голяма глупост не бях чувала. Разликата започва още с платеното раждане от 2-4 бона, майчинството втората година на минимална заплата, третата година избор между частна ясла по 1000 лв или седене вкъщи да си гледаш детето без доход. Едно време когато не е имало възможности за никого (овен за отрочетата на ЦК на БКП) е било напълно ОК децата да делят обща стая, летните ваканции да са безплатно на село, всеки ден още 5-6 годишни да се оставят без надзор да играят на улицата, да няма никакви допълнителни платени активности като ски училища и т.н. Но сега хич не е нормално. Поне не и за средната класа…

# 463
Фрау К, според мен фокусът тук не са милионерски деца, които още от 12 годишна възраст започват с простотиите, тъй като се чудят как да харчат парите на мама и тате. Аз по-скоро бих сравнил две деца, които са еднакво любознателни и еднакво надарени.
Първото не го гледат като някой принц/принцеса, но има възможности да ходи на допълнителни занятия и развива интересите си, лятото ходи с родителите си насам-натам и опознава нови места и обстановки, от време на време получава по някоя скъпа играчка (все неща, за които не е нужно да си милионер, но все пак изискват пари).
Второто развива интересите си изцяло чрез самоподготовка, лятото стои забито при баба и дядо, а през учебната година гледа отдалече айфоните и таблетите на съучениците си.
Не мисля, че тези деца, когато дойде време да отиват в университета биха имали равен старт, макар и да са родени с еднакви заложби.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 14:03 от el_al

# 464
Снощи се загледах на една витрина с оферти и имаше 2 много интересни. Много отдавна не бях виждала такива. Т.е. Фрау К  може да има тренд , ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт