Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 272
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
Фрау К, според мен фокусът тук не са милионерски деца, които още от 12 годишна възраст започват с простотиите, тъй като се чудят как да харачат парите на мама и тате. Аз по-скоро бих сравнил две деца, които са еднакво любознателни и еднакво надарени.
Първото не го гледат като някой принц/принцеса, но има възможности да ходи на допълнителни занятия и развива интересите си, лятото ходи с родителите си насам-натам и опознава нови места и обстановки, от време на време получава по някоя скъпа играчка (все неща, за които не е нужно да си милионер, но все пак изискват пари).
Второто развива интересите си изцяло чрез самоподготовка, лятото стои забито при баба и дядо, а през учебната година гледа отдалече айфоните и таблетите на съучениците си.
Не мисля, че тези деца, когато дойде време да отиват в университета биха имали равен старт, макар и да са родени с еднакви заложби.

Това го е имало винаги.
Такава разлика може да има и ако си пълен с пари и имаш бизнес, но живееш в Дупница например. Децата пак може да са без подходяща среда и учители, например.
Интереси може да се развиват, но това не значи, че те ще се превърнат в нещо уау.
Поживяла съм, пообиколило съм светът и България, мога да направя сравнение.

България продължава да е на едно от първите места по собственост. Това не ни вдига нито БВП, нито броят на интелектуалците и постиженията. Банкя, Симеоново, Драгалевци и т.н. растът и се развиват с бърза скорост. Но броят на талантливите деца и можещите не скача с такъв темп, да не кажа, че пада.

1 година или година и половина трябва още, да се види тенденцията.

# 466
И аз видях интересна оферта, Младост 4, до бизнес парка, 60 кв, 128 хиляди евро, Ш/З. Размерите на стаите бяха - дневна - 23, спалня - 10.8, баня - 3.4, коридор - 2.7, тераса - 3.6. Гледах гледах и не вярвах на очите си кой може да живее там и къде ще си събере вещите....

Някой има ли представа колко жилища се строят годишно в Бг ?

# 467
От моето поколение аз лично не познавам някой, който да имаше самостоятелна стая, всички деляха и всички в момента сме си съвсем в ред. Не е за мен това най-важното. Ако можеш да осигуриш две детски - няма лошо, ако не можеш - чудо голямо. Сега забелязвам, че децата са нон-стоп на тенис, футбол, ски, сърф, английски, пиано, пеене.. което отново е чудесно, но за съжаление почти никой от днешните родители няма стремеж детето му просто да чете повече, наример. Това е тъжно за мен лично. Сори за офтопика.

# 468
И аз видях интересна оферта, Младост 4, до бизнес парка, 60 кв, 128 хиляди евро, Ш/З. Размерите на стаите бяха - дневна - 23, спалня - 10.8, баня - 3.4, коридор - 2.7, тераса - 3.6. Гледах гледах и не вярвах на очите си кой може да живее там и къде ще си събере вещите....

Някой има ли представа колко жилища се строят годишно в Бг ?

Според динамичния ред тук https://nsi.bg/bg/content/3145/%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0
през 2021 в България са построени 16,701 жилища.

За апартаментчето - ако спалнята е със сравнително правилни размери примерно 3Х3.6 метра може да се сложи по-малка двойна спалня и гардероб с плъзгащи врати. Но вече - кой е съгласен да даде ~180 KE докато го завърши - отделен въпрос. Може би някой с цел отдаване под наем, или "да вложа парите за да не ги изяде инфлацията".

# 469
Това е от НСИ, статистика за София:

Жилищата може да растът, но населението в София, намалява. Приръстът е отрицателен.
Това го пиша, да не се притесни някой, че ще свършат имотите. Има и около 30% чисто празни имоти, не отдавани под наем.

# 470
Населението в София може да намалява, но броят на хората с 2+ жилища там се увеличава Simple Smile

# 471
  • София
Знаех си, че платеното раждане е основополагащо за бъдещото развитие на детето. И че частната градина е неимоверно по-перспективна от отделеното от майката време за оформяне личността на отрочето.

За да не съм съвсем офф топик:
Преди по-малко от две години взехме тристаен, 110+ квадрата чисти, ЕПК в Бъкстон за 100К евро. Най-ниската цена в момента на завършено жилище в квартала е 180 К.

# 472
Имотите със сигурност няма да свършат, дори при всигане на лихвите очаквам предлагането да нарастне в пъти. Така че такива компромистни недоразумения просто ще отпаднат. Иначе 2020-22 има рекордно ново рзп. Както казах и преди, пазара ще се наводни с имоти.

# 473
Включвам се и аз с някои неща и по темата, и леко в наскоро задалата се дискусия.
Наскоро закупихме апартамент срещу Княжеска градина и СУ. Цената беше, според мен, доста под средната за пазара в момента. Състоянието на апартаментът е лошо, всичко трябва да се изрине и подмени. Състои се от хол, отделна кухня, спалня, баня и отделно тоалетна, като моята цел е да го превърнем в маломерен тристаен. Каквото мога по ремонтните дейности ще свърша сама, мъжът ми е скептичен, че „тази рутина може да се превърне в дом, без да се вложи една торба пари”.

По отношение на стаите и децата. Като човек, раснал в семейство с три деца, невинаги съм имала самостоятелна стая. Днес всички сме хора, реализирали сме всеки посвоему и като цяло не виждам някоя да е изстрадала от липсата на самостоятелна стая.
Въпреки всичко съм против идеята „да направим деца, пък после ще се чудим как да ги гледаме”. Ние сме решили да имаме деца и ние сме тези, които носят отговорност те да са добре. И тук не говоря непременно за глезотии, а за основното. Но нека не забравяме, че сега разликата между възможностите на хората е осезаема и децата могат силно да се повлияят от това.
С мъжа ми отглеждаме децата си сами, нямаме баби и дядовци наблизо, които да помагат. Разчитаме изцяло на себе си и на помощ от детегледачки, та в този ред на мисли, ако не бяхме преценили добре възможностите си, щеше да ни е доста трудно.

# 474
... Сега забелязвам, че децата са нон-стоп на тенис, футбол, ски, сърф, английски, пиано, пеене.. което отново е чудесно, но за съжаление почти никой от днешните родители няма стремеж детето му просто да чете повече, наример. Това е тъжно за мен лично. Сори за офтопика.
Оле колко сърцераздирателно. Не си ли мислиш все пак, че не е важно какъв интерес имат родителите, а какъв интерес имат децата. Защото в моето поколение нямаше особен интерес към стана, хурката и вретеното ... ама сигурно много са ни съжалявали. Ама много. За мен , в днешно време на дигитализация и с тази комуник. техника , ако един родител постигне детето му да ходи на спорт и да има някакви интереси на физ. движение и контакти ... то е ок. Ако детето иска да чете , то чете. Моите четат когато искат и каквото искат. Когато не искат не четат. Аз ако взема да им определям това , то само ще ги объркам.
Основното което гледам е да не се получи училище от 7и 30 до 14 , после домашни, следва каквото и да е друго седене и после среща в нета с приятели. За мен ако всичко друго е в духа на времето избирам да заменя каквото и да е друго седене  със каквото и да е друго спортно занимание . А това в системата на частните спортни клубове и организации е скъпо и за всяко дете се сумира.
Аман от съдници с мелодраматични недомслени жалейки.

zigizagi аз писах за такова, което и мен ме заинтересува. Но не ми трябва.

# 475
Инфлацията - вече живееш в по скъп квартал без да се преместваш 🤣

# 476
Здравейте, как бихте инвестирали 200 к евро, как мислите че е най-удачно с оглед на пазара : в един среден апартамент в добър горе-долу район, в 2 по-малки апартамента някъде в комплексите, старо или ново строителство, панел бихте ли разглеждали въобще, само София и / или морски курорт/ планински също, къща около София - ако може да се намери нещо читаво и здраво за тази сума, всяко мнение би било полезно, благодаря

# 477
  • Варна
Забравете за имот на морето. Това се прави за кеф и лично ползване, не за инвестиция.
Аз лично бих инвестирала в два по-малки апартамента, защото има по-висока доходност от такива, а и се разпределя рискът. Също и в паркоместа.
Или един апартамент и остатъка - в няколко паркоместа.

# 478
Аз също бих предпочела 2 по-малки апартамента в на добра локация.
Със следното не ангажирам никого с мнението си, но в паркоместа лично аз не бих инвестирала. Имат особено приложение, наемите им не са много високи, а напоследък в районите с липса на такива за свободно ползване цените са почти колкото за апартамент. Да не забравяме и факта, че масово вече е забранена покупката на гаражи и паркоместа в блокове, освен ако не разполагате с апартамент в съответната сграда.

# 479
  • Бургас
Няма такива забрани. Да, строителите ги пазят за хора с имоти в сградата, но ако хората не желаят да купуват, няма как да ги задължат.
Две паркоместа купих аз в такава сграда - всички жилища бяха продадени, а местата бяха останали.
Аз също бих купила два апартамента в София задължително с паркомясто.

Общи условия

Активация на акаунт