Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 270
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
https://money.bg/property/nedostapni-li-sa-imotite-v-sofiya-i-ko … -ili-pokupka.html

Имам няколко имота под наем и последно най-скъпия наскоро е 74 000 евро за голям двустаен по 1000 евро кв в. Наем 750 лв. Тая статия е просто страхотна двустаен 120 000 евро, аз го разбирам като да се търси наем 1500 лв…за да има смисъл. Какви са тия цени. И как дългосрочно се плаща наем над 1000 лв

# 481
74к евро, ама коя година?
Сега за 74к евро каквото и да вземеш, няма да имаш 750лв наем дори на сън.

Поне в София, ако се вземе нещо за 120к евро, довършен с една спалня, пак трудно може да му се вземе 750лв

# 482
Състои се от хол, отделна кухня, спалня, баня и отделно тоалетна, като моята цел е да го превърнем в маломерен тристаен.
При тия малки имоти нищо чудно, че хората си купуват по два, то в един семейство не може да се отгледа Satisfied

# 483
Здравейте, как бихте инвестирали 200 к евро, как мислите че е най-удачно с оглед на пазара : в един среден апартамент в добър горе-долу район, в 2 по-малки апартамента някъде в комплексите, старо или ново строителство, панел бихте ли разглеждали въобще, само София и / или морски курорт/ планински също, къща около София - ако може да се намери нещо читаво и здраво за тази сума, всяко мнение би било полезно, благодаря

Ако нямам друга идея за инвестиция, освен имоти - бих изчакал до края на годината преди да купувам. Дори да няма поевтиняване, ще има по-богат избор.

# 484
Здравейте, как бихте инвестирали 200 к евро, как мислите че е най-удачно с оглед на пазара : в един среден апартамент в добър горе-долу район, в 2 по-малки апартамента някъде в комплексите, старо или ново строителство, панел бихте ли разглеждали въобще, само София и / или морски курорт/ планински също, къща около София - ако може да се намери нещо читаво и здраво за тази сума, всяко мнение би било полезно, благодаря

Ако нямам друга идея за инвестиция, освен имоти - бих изчакал до края на годината преди да купувам. Дори да няма поевтиняване, ще има по-богат избор.
Много благодаря за отговора, ще се радвам да споделите и други възможности за инвестиция (освен имоти), всяка препоръка ще бъде добра дошла

# 485
Зависи от областта, в която сте компетентни и най-добре запознати. Мога да посоча земеделски земи и взаимни фондове. Но особено за последното - инвестирайте само ако сте запознати много добре с пазара там, в противен случай има голям риск за инвестицията Ви.

# 486
Мои приятели, живеещи в Норвегия, ми казаха, че за 6 месеца, откакто почнали да вдигат лихвите, цените на имотите паднали с 20тина процента. Иначе и норвежците си мислели, че вечно ще растат и бързали да купуват, те така

# 487
Мои приятели, живеещи в Норвегия, ми казаха, че за 6 месеца, откакто почнали да вдигат лихвите, цените на имотите паднали с 20тина процента. Иначе и норвежците си мислели, че вечно ще растат и бързали да купуват, те така

Да ама норвежците не са толкова богати колкото българите, само в България може да работиш за 800 лева на месец и да харчиш 3000 лева на месец на друго място го няма Wink Grinning

# 488
  • Варна
Имам малко офтопик въпрос. Видях, че са ми начислили 50 лв такса битови отпадъци за парцела, който купих тази пролет. И това е само за втората половина от годината. Мога ли да подам някаква декларация и да не се начислява повече такава такса за този имот? Там все още няма и никога не е имало ни вода, ни ток, ни къща, очевадно е, че никой не живее там. Нали за необитаеми апартаменти имаше някаква врътка?

# 489
Да Диди168, отиваш в данъчното и попълваш декларация ,че имота е необитаем.Там служителите ще ти помогнат.

# 490

Да ама норвежците не са толкова богати колкото българите, само в България може да работиш за 800 лева на месец и да харчиш 3000 лева на месец на друго място го няма Wink Grinning
По-точно казано, осигуряваш се на 800лв.,пък харчиш каквото имаш....

# 491
Ама разбира се,че работодателите дават официално по 800лв.,а "под масата" - още 2200лв.! Laughing Вие нищо не знаете за реалността в прекрасната България.

# 492
Дай някоя статия за Норвегия. Така ежк малко не го вярвам за 6м да паднат с 20%. Не че няма да паднат, ама за 6м си е егати бързото.

Иначе, какво като дават под масата пари? Въпреки че то не е така, но дори и да беше, с 800лв как се тегли кредит? С 2200 под масата ще има да събираш 400к десетилетия. Така че и кеш под масата пак не върши работа.

# 493
И аз търсих, но не намерих новини, та днес пак се видяхме и я питах. Нейна приятелка закупила на 500 к евро 35 кв м апт преди да почнат да вдигат лихвите, там са без общи части площите. Вика сега същото се продава за 410 к евро. Лихвите са се качили и доста хора били прецакани. Също ми обясни, че наемите там имат таван и не можеш да отдаваш на по-висок наем от тавана. Също на годишна база не можеш да вдигаш наема от повече от %2. И също интересно ми обясни, че една баня там струва от порядъка на 20 к евро и то с най-евтини материали /в смисъл като най-бюджетен вариант/, задължително се прави от лицензирани майстори, които имат сертификати, и с някви сериозни хидроизолации и ако препродадеш, ако в рамките на 10 години от ремонта протече на съседи, нивите собственици търсят стария да плаща, задължен е по закон.

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 18:01 от MaryPop

# 494
Аз намерих разно статии. Има някакъв спад, но не е ясно колко е.

Общи условия

Активация на акаунт