Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 158
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
Черна станция, при какво съотношение бихте предпочели наем пред ипотека?

# 511

Кой, аз да препоръчвам??? Никога в живота си не съм вземала заем, камо ли пък ипотека, а и не се занимавам с наеми. Та как да препоръчам нещо, за което само съм слушала, и не знам реалните подводни камъни, скрити разходи и рискове?

# 512
Аз бих сметнала общата цена на имота, без самоучастието колко ми излиза на месец, плюс разходи за ремонт, ако има такива и тогава да видя разликата между наем и вноска.

# 513

Просто е, ако нямаш 60к евра, искаш неискаш. ходиш под наем. Не са малко пари да събере млад човек. Според мен питанката ти трябва да е, ще има ли на кой да отдавам в Сухата Река след 10г при все че наемателя явно е профил на млад човек ( те търсят НС), а населението е застаряващо.

# 514
Аз бих сметнала общата цена на имота, без самоучастието колко ми излиза на месец, плюс разходи за ремонт, ако има такива и тогава да видя разликата между наем и вноска.

Чисто теоретично е по-сложно и има повече променливи.
- вноската може да порасне с 1, 2, 5% но за 20 години заплатата ще порасне повече и така плащането ще стане по-лесно. Хората масово си изплащат предсрочно ипотеките, както чувам. Общо взето инфлацията е добро време за задлъжняване.
- наемите също ще растат докато вноската ще е горе-долу постоянна.
- много важен фактор е и цената на имота. Не можеш да уплашиш с няколко процента повишена лихва тези, които са купили 2015 година на цени наполовина на днешните.
- Има и политически рискове, и демографски рискове, и икономически рискове...

# 515
Жилищата в големите градове и курорти дългосрочно ще стават все по-недостъпни за мнозина. Преди около 15 години при 20% самоучастие за нормално се приемаше, ако цената на апартамент беше около 120 вноски или 240 наема. При това, според консултанти, ипотеката не трябваше да превишава 50% от доходите на едно семейство. През това време цените на апартаментите в София например се повишиха близо 2 пъти (за ужас и на старото строителство), докато заплатите изостанаха. Няма универсална формула, но определено днес живота е по-скъп, цените на имотите в пъти по-високи, покупвателната способност като цяло по-ниска. Та за мен не е логично, нормално и социално поносимо. Добре съветват да се остави резерв. Дори, ако има възможност да е по-голям в случай на загуба на доходи и форсмажорни обстоятелства. Никой не знае накъде върви този свят, къде ще са цените и какво ще се случи след 1 или 30 години на дадено място. Но, ако стъпим на историята, балона ще продължи да се раздува дългосрочно. Като пример мога да посоча САЩ, където ако един дом през 1967 е струвал $100 000, то днес би струвал близо 1 000 000 при средна годишна инфлация от 4.2%.

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 23:12 от Пух

# 516
Вноската да не превишава 50% от доходите?!?
А аз си мислех, че 30%. Така го смятах, когато теглихме кредит.

# 517
В момента плащам нов по-голям кредит, но съм по-консервативен - 20%. От една страна поради високите цени, а от друга поради несигурните времена. В интерес на истината малко след като го изтеглих, останах без работа, но бях предвидил резерви и сравнително бързо намерих нова.

С оглед на спокойното изплащане на кредите и минимизиране на рисковете 30% е златен стандарт.
При нормален доход 50% е оптимален процент (все пак оскъпяването от лихви не е малко).
При по-висок доход и по-ниски разходи може и повече (но пък не се предлагат намаляващи вноски).

Съвети много, но всеки сам си преценява според ситуацията и параметрите. Несъм кредитен консултант - всеки си има глава на раменете, възможност да наеме такъв или разпита в банките.

"Какво е изискването на банките

От гледна точка на банката, повечето изискват вноската по кредита, който искате от тях плюс вноските по текущите ви кредитни продукти (ако имате такива) да не надвишава 45 -60% от нетния месечен доход на кандидата/кандидатите (ако са повече от един). Правят се и изключения в съотношението дълг/доход, дори до 70% при някои банки. "

реф. https://www.moitepari.bg/spravochnik/art/advices/kakvi_tryabva_d … e70-bf2735008ba4/

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 00:05 от Пух

# 518
Злодеида, защо ти е да купуваш нещо от което нямаш нужда, а по-скоро е мечта, след като едвам веъзваш месеца? Непонятни сте ми такива хора.
Защото нямам жилище, не се знае кога ще решат собствениците на това, в което живея да го продават, а селската къща ми се струва най-лесно достъпна и ще ме храни. Така или иначе ще се наложи. Апартамент не ми е опция, само ще плащам без да откъсна нищо. С тези доходи и ипотека от около 300-350лв ще ми трябва нещо, което да ме храни иначе не знам как ще се оправя.

# 519
  • Варна
Банките трудно финансират покупка на селски къщи. Имам предвид че оценките там са много ниски и общо взето трябва да имаш повечето пари кеш.

# 520
Парите кеш имам от къде да взема. Заем от човек и после тегля кредит и го връщам. Само да изкочи нещо такова, но в момента няма наистина нищо около града в който детето ми учи и аз работя.

# 521
  • Варна
Не разчитайте на обяви и да “изскочи” нещо. Търсете сама на място, разпитвайте местните. Така се прави по селата.

# 522
В кметството, при техниците или направо при кмета. Те имат информация и знаят кой продава или би се навил да продава.
Успех с търсенето.
Само да вметна - преценете добре транспортните разходи за тримата.

# 523
А защо не си ипотекиряш апартамента? Иначе потребителски предвид идващи високи лихви ше ти излезе много солено.

# 524
  • Варна
Апартаментът не е неин…

Общи условия

Активация на акаунт