Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

 • 15 248
 • 277
 •   1
Отговори
# 90
 • Мнения: 133
До Maidmer При проблем като вашият ми се струва че лазерът няма да свърши никаква работа. Единственото което може да има ефект е почистване и апликация на хлорхексидинов гел. С уважение д-р Маринов.

# 91
 • Мнения: 133
До Касия добър ден. Домашното избелване може да бъде с шина и професионален избелващ гел. Отностно рецесия лазер не се прилага, няма да има никакъв ефект. С уважение д-р Маринов.

# 92
 • Мнения: 495
Здравейте!
Искам да попитам възможно ли е от развалени зъби, лошо направени такива или неправилна захапка да се появи бруксизъм?
Постоянно стискам зъби, скърцане няма.
Шина били подобрила нещата?

Благодаря!

# 93
 • Мнения: 133
Добър ден. Извинявам се за късният отговор. Да възможно е. От не подържани зъби може да се появят такъв тип проблеми. Необходима е консултация със зъболекар и да се помнисли наистина за шини, но зъбите първо трябва да бъдат санирани. С уважение д-р Маринов.

# 94
 • Мнения: 4
Здравейте,  д-р Маринов
Надявам се въпросът ми е за тук. Имам бебе на 3 месеца, което подозирам, че има къса юздичка на езичето. Още отначало имахме доста затруднения с кърменето, в последствие се изморяваше постоянно при храненето с шише, езичето и беше постоянно бяло, а и мъжът ми има такъв език (некоригиран) , затова имах едно на ум. При преглед при личния, той каза, че е прекалено рано да се каже дали и е такова езичето. Надявам се, вие да си кажете мнението, защото знам, че корекция е хубаво да се направи по-рано. Прикачвам снимка.
Благодаря. 

# 95
 • Мнения: 26
Да Michone Добър ден. Първо пародонтоза в каквато и да е форма няма да се повлие от Родежил. Това е наистина стар антибиотик и има своите показания за приложение, но не и за пародонтоза. Преди години е бил популярен но в момента няма практическо приложение при този тип лечениея. За да има ефект даден антибиотик в плаката и зъбният камък в пародонталният джоб дозата е 1500 по-висока от дозата която ни би убила Simple Smile. Лечението на пародонтоза започва с правилно и точно почистване на зъбният камък под венците във всички джобове. Следва полиране на зъбите и перфектна лична орална хигиена. Прави се серия от почиствания и си има протоколи на работа според вида на пародонтозата и степента на възпаление. Да се лекува с родежил е безмислено и не ефективно. С уважение д-р Стоян Маринов.

Здравейте, доктор Маринов- аз съм от пациентите, които нямаха особени проблеми със зъбите и венците  докато не се доверих на нов стоматолог за мен, който  ми предписа профилактично родожил , взимала съм го преди много години само веднъж. От родожила получих такива усложнения, че в момента не мога да се справя от две години със сериозна дисбактериоза в устната кухина, жълта 
 полепнала по зъбите плака и обложен език. Отделно се оказа, че зъбният камък не е бил почистен прецизно - полирането не е направено правилно и оттам са се получили допълнителни усложнения. Вече не знам към какъв специалист да се обърна - бях при УНГ специалисти, гастроентеролог и стоматолози, дори в Стоматологичния факултет, но без резултат.  Впоследствие видях в упътването, че родожилът може да предизвика космат език и  стоматит. Имаше и съмнение за гъбички, но микробилогията не изолира такива.

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 18:38 от balou

# 96
 • Мнения: 133
До Amsii. Добър ден. От снимката изглежда че френулумът на езичето е наистина къс. По принцип може да се изчака малко детето да стане на 4-5 месеца и да се направи един преглед. Ако се налага се прави една лека корекция на самият френулум. съвсем лекичко се прерязва и езикът се освобождава, но за всеки случай понеже детенцето е много малко нека да го погледне следящият го педиатър. Ако се налага може да се направи  всичко. С уважение д-р Маринов.

# 97
 • Мнения: 133
До balou. Добър ден. При пародонтоза не се приема родежил или друг анатибиотик особено ако не е по лекарско предписание. При прием на антибиотик без пробиотик може да се стигне до дисбактериоза и да има усложнения. С уважение д-р Маринов.

# 98
 • Мнения: 26
До balou. Добър ден. При пародонтоза не се приема родежил или друг анатибиотик особено ако не е по лекарско предписание. При прием на антибиотик без пробиотик може да се стигне до дисбактериоза и да има усложнения. С уважение д-р Маринов.

Беше по редписание на стоматоложката без пробиотик. Имам усложнения  и  въпросът ми е към какъв специалист да се обърна за лечение- вече бях при УНГ, гастро и стоматолози, дори и в Стоматологичния факултет без резултат. Благодаря предварително!

# 99
 • Мнения: 933
Здравейте др Маринов.
Миналата година Април месец почистих зъбния камък .
Забелязах ,че долните два зъба са се оголили доста.
Попринцип чистя зъбния камък редовно.
Притеснява ме това ,че са се оголили.
Какво е вашето мнение.

# 100
 • Мнения: 133
До balou ами трябва да ви видят колегите от университета и да кажат какво може да се прави. Най-добре е да ви види пародонтолог. С уважение д-р Маринов.

# 101
 • Мнения: 133
До Танчето_30 Добър ден. От тази снимка която сте изпратили няма някакви видими големи рецесии. Поиствайте редовно зъбният камък на 6 месеца и ако е зафълбочат рецесиите тогава има начини за лечение, но в момента според мен няма нужда да се предприема нещо. С уважение д-р Маринов.

# 102
 • Мнения: 50
Добро утро, имам малко въпросче има син на 1г.6м. Има двата долни предни резци (избиха на 1 година) един горен преден резец(изби на 1г.4м.) и се усеца втория, но за мое голямо учудване му изби долен кътник и усещам и от дясно долен кътник с напипването. Второ дете ми е при краката всички си излезе както им е последователността. Трябва ли да се прави снимка има ли вероятност да няма зарадиш и затова да излизат така. Благодаря хубав ден

# 103
 • Мнения: 133
До Ili EVA, Добър ден. Не се притеснявайте. Не винаги зъбите изникват последователно. Нека се изчака няколко месеца и след това ще е добре детенцето да се погледне от специалист. Още е рано да се каже но просто може да е един закъснял пробив на зъбките. Това не е нищп тревожно. С уважение д-р Маринов.

# 104
 • Г. О.
 • Мнения: 1 743
Здравейте.
Преди месец си чистих зъбите с конец, явно доста агресивно, тъй като си разраних венеца около четвърти и пети горен зъб, та от тогава все нещо не е съвсем наред. Имах торбичка от вътрешната страна на венеца, без болка. Правих снимка. Зъболекар ми каза, че се е отворило джобче на венеца и ще се затвори само. Така и стана, за три седмици мина. Сега, обаче, на същите зъби, но от външната страна на венеца (откъм бузата) имам торбичка.
Въпросът ми е - може ли да е станало хронично? Дали да чакам отново да мине само или пак да посетя зъболекар? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт