Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 ян. 2005, 13:18 ч.

Прохождане боси или ...

 • 1 313
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 932
Чудя се кое е правилното дали прохождане без обувчици    илис ортопедични такива???

# 1
 • София
 • Мнения: 12 158
Ортопедът, който прегледа Иво за дисплазия когато беше на 2м. (д-р Ефремов) каза, че детето трябва да прохожда босо. Т.е. в къщи ходи бос, а навън-естествено-с обувки, защото няма как иначе.
Под "бос" имам предвид-без буйки, обувки или нещо такова. По чорапки. А когато беше много топло (Иво проходи през лятото) си беше наистина бос, но това беше по-скоро по изключение.

# 2
Босо или с гумирани чорапки Grinning
При мене бяха боси - сами си събуваха чорапите

# 3
 • Варна
 • Мнения: 3 863
Някак си не ми се искаше да я оставям да ходи съвсем боса из къщи, въпреки, че беше лято, когато проходи и затова моята проходи по чорапки в къщи  и със специалните бебешки буйки навън.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 147
А как да слагам бебка, като скача в бънджито  Thinking

# 5
 • Мнения: 830
В къщи - по чорапки , лятото или вечер преди баня по килима - боси .
Навън - с обувки .
За бънджито - не знам , не съм ползвала , с чорапки може би ? Или ако силно си удря долу крачетата - с обувки .

# 6
 • Мнения: 2 099
В повечето случаи бебето не се нуждае от обувки,докато не проходи навън.След като бебето проходи е много полезно да го оставяте босо през по-голяма част от времето,когато условията са подходящи.Отначало свода на бебешкото стъпало е плосък.Постепенно сводът се оформя и глезените на детето закрепват от непрекъснатото изправяне и ходене.Гъдела и кожната чувствителност под свода на стъпалото е предназначена именно да стимулира държенето на тази част извита и повдигната над земята.Ходенето по грапава и неравна повърхност също стимулира използването на мускулите на краката и стъпалото.Ако бебето ходи постоянно върху гладък под и с твърди подметки на обувките,то то се поощрява да отпуска мускулите на стъпалото и да ходи с плоски стъпала.Та така.....аз съм за ходенето боси в къщи и обуване на обувки навън.За детето е полезно да продължи да ходи босо в къщи до 2-3 годишна възраст,а също така и навън при топло време на плажа,на пясъка в градината или на безопасни места където неможе да се пореже или нарани по друг начин.

# 7
 • Мнения: 1 187
И на нас ни казаха боси да прохождат, дори и след това колкото се може да ходят повече босички и аз така правя.

# 8
 • Мнения: 356
Момичета, а какво правите когато навсякъде е теракот и няма постелки. В момента щъкаме с паяка и ни предстои прохождане, за това живо се интересувам от проблема.

# 9
 • Мнения: 2 452
Цитат на: andulina
Момичета, а какво правите когато навсякъде е теракот и няма постелки. В момента щъкаме с паяка и ни предстои прохождане, за това живо се интересувам от проблема.


Ние ходим боси. И аз и тя; съпругът ми е единственото изключение. Ние нямаме теракот а тип паркет, но температурата вкъщи е не-повече от 19-20 градуса и засега сме живи и здрави.  Laughing
Дъщеря ми проходи боса (всъщност, почти проходи) на 11 месеца; след това свекърва ми и купи специални обувки за навън, съобразени с възрастта и факта, че прохожда; след няколко дни спря да се повдига и върви и така до 15 месеца. Не зная коя бе причината, едва ли бе в обувките, но така стана при нас.

# 10
 • Мнения: 811
Цитат на: andulina
Момичета, а какво правите когато навсякъде е теракот и няма постелки.


Ами вкъщи е само теракот и паркет. През лятото - боси, през зимата - с чорапки. Изхитрявам се и им купувам термо чорапи, но щерката ги ненавижда. Според мен им е студено на краката, но пък щом не се разболяват..... Вдигнала съм ръце - топлинки, пантофи и чехли си стоят в шкафа, а те по чорапи  Shocked

# 11
Цитат на: nad_tab
А как да слагам бебка, като скача в бънджито  Thinking

За босо или с обувки ли става въпрос или по принцип.
Ако е за "обуването" - босо или с чорапки.
Ако е за позицията, в упътването на мойто пише съвсем леко с върха на пръстите си да докосва земята, колкото да може да се отблъсне.

Цитат на: andulina
Момичета, а какво правите когато навсякъде е теракот и няма постелки. В момента щъкаме с паяка и ни предстои прохождане, за това живо се интересувам от проблема

Ами аз пробвах с "гумираните" чорапки ама мойте и двете се самонаучаваха да си ги събуват и щъкаха боси ( то и сега доста често са така). Целият ни първи етаж е покрит с паркет. Да чукна на дърво здравословни проблеми не сме имали.

# 12
 • Мнения: 1 581
Аз на теракота си му слагах буйките, а в неговата си стая си щъкаше бос или по чорапи.  За навън винаги сме ползвали ортопедични обувки. Научи се и той много бързо да маха буйките, не знам какво му пречеха, а и с обувките нещо не обичаше да ходи навън. Винаги му е било по-удобно бос.
Пък и като се замисля, африканските бебета прохождат и ходят абсолютно боси, а после как бързо бягат.  Grinning

# 13
 • Мнения: 4 358
Оги проходи зимата и се усъвършенстваше по чорапки.
Чак напролет му купихме високи обувки, за да ходи и навън.

# 14
 • Мнения: 414
Ние сме на теракот (само в детската е мокет), Цоко го оставях бос или по чорапи. Навън с обувки докато беше студено, а лятото бяхме в Кюстендил (там ми се виждаше по-чисто по земята от София и нямаше стъкла), та и навън го пусках бос, беше много щастлив, шляпаше по главната улица с малките си боси крачета. Малко ме заглеждаха като извънземна, ама съм сигурна, че това е много полезно (така казва и Ванга - да пускаме децата боси и да ги оставяме да се цапат), пък и нито се е разболявал, нито нищо, от това, че е ходил бос и навън или пък по теракота вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт