Банята - тема 41

• 42 589
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Въртеше ми се нещо за пръскането.. ама докато не ти се случи, не обръщаш внимание.. ако някой знае начин за справяне моля да кажеееее

# 631
  • София
Някой с идея какво да направя - монтираха тоалетната чиния, взех я на промо от баня стил - най-евтината, ама все пак (https://baniastil.com/%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83 … imless-15425.html).. като пусна водата и плиска отпред на седалката Sad дали мога да намаля струята някак? Предполагам решение е да затварям капака всеки път, ама с това плавно затваряне за едното пикаене.. (извинявам се за грубия език)

Мисля, че това е проблема и решението ви.
https://youtu.be/HAJ7R-dWzfU

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 19:44 от Angel_Dust

# 632
Редукторът май е само за размер на тръбата, но пише и за дебитен регулатор. Може би той ще помогне.

# 633
  • София
Да, да, да види клипчето, май бях забравила линка, ако са с нещо по-друга система да турси по модел. Понеже на виегата го наричаха редуктор... Но да от този опис трябва да е дебитен регулатор.

# 634
  • София
Много благодаря, а това има ли го в стандартния комплект или се купува/слага нещо допълнително?

# 635
  • Sofia
Ето това се закупува: https://www.kristin.bg/product/5076/regulator-na-debit-grohe.html

Малко е на късмет с тоалетните чинии. Не бих казал, че въпроса е до евтино/скъпо, а до това кой е направил "комбинацията/промоцията" и колко му разбира главата Simple Smile

Аз ги купих тези регулатори на дебита още преди да монтираме чиниите, тъй като е по-лесно, НО тези регулатори са предвидени да се монтират през бутона на структурата, така, че не е проблем сега да се направи тази корекция.
Абе по мои директни наблюдения силикон, положен на открито, с южно изложение (пече го слънце) , брулен от вятър и обледяван зимата не е мръднал към десетина години.
Горе-долу толкова е минималния живот на качествен силикон, положен правилно. Не е нещо ненормално силикона да издържи целия живот на банята. Просто, тук в България се слага фугираща смес за да се прикрият грешките на майсторите. Голяма работа например, че в някой ъгъл ще задържа вода Simple Smile

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 21:09 от julian

# 636
  • София
Много благодаря, а това има ли го в стандартния комплект или се купува/слага нещо допълнително?
Ми при вас май вс си е в комплекта, не знам защо не са ви го регулирали още при монтажа.

# 637
  • Sofia
Не, в комплекта на Rapid SL го няма. Това нещо го има стандартно в по-новия и скъп вариант Rapid SLX.

# 638
  • София
Страхотни сте!

Чудя се дали, ако бях дала 75 лева за по-скъпа чиния щеше да е по-добре или наистина зависи и въпросът не е скъпа/евтина… но както и да е, добре, че има опция!

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 21:22 от jenn_kata

# 639
  • Sofia
По-скоро, по-скъпата структура е имало смисъл да се купи, особено ако сте сложили интимен душ, тъй като е подготвена за тази цел и има вграден регулатор.

Аз лично си избрах тоалетната чиния по вид, така, че да ми харесва на мен. Бих казал, че доста сполучлив избор съм направил, макар да е турска и да е от евтините.

# 640
  • София
А дали става дума за вградено биде или интимен душ? Губи ми се връзката с интимния душ и вида на тоалетната чиния.

# 641
Като добавим, че са сложили плочки (от друг тип), които са съсипани. Ако са големи, бройката им може и да е по 20-30-50лв..
Хубаво е, че поне са решили да дойдат - дано ако не друго поне с труд да компенсират.

За фугиращите смеси и силикони - задължително на Mapei (с оглед на наличните марки на нашия пазар). Качествени са, работи се лесно. Имат цветово разнообразие. Със съставки са и против мухъл.

Още една от причините да съм им фен е, че ги използва един много голям професионалист, работещ буква по бувка по американския стандарт (ръководства на NTCA) в района на Бостън и ми е направило впечатление, че е безкомпромисен, така че със сигурност са на добро ниво.

Човека вече има близо 1000 youtube видеа на тема плочкаджийство: Sal DiBlasi

За падащите фуги главното е мързела, безхаберието и бързането към следващия обект.
Фугите трябва да се почистят добре, да се мине с прахосмукачка старателно, а за 100% надеждност и да се обезпраши (спирт, вода, парцал...), което не се прави. Ако повърхностите са чисти фугиращата смес залепва много здраво и няма мърдане.

Друга основна причина е, че в България често се слага фугираща смес между стени и стени, стени и под, вместо 100% силикон, които фуги са дилатационни и разбра се те се свиват и разширяват и нищо твърдо не може да устои и да не се спука. В САЩ, според NTCA се полага силикон. В България майсторите често ще ти кажат, че това е много грешно, защото ще избие мухъл по силикона...
Обаче при спукани фуги водата влиза под плочките и мухъла е гарантиран. Така, че или го правиш по български или по американски (както го правят и в Германия и Гърция...).

и дотук с вашите съвети. Замълчете, преди да сте предизвикали семейни скандали по въпросите за банята. Има много хора, които разбират физичните закони от вас. Всъщност - вие за коя от марките работите? Или сте "майстор", който си търси работа в Бт-мамма?

# 642
  • Sofia
А дали става дума за вградено биде или интимен душ? Губи ми се връзката с интимния душ и вида на тоалетната чиния.
Да, по-скоро за биде (има и предвиден достъп за електричество), тъй като има място за монтаж на допълнителна тръба за вода.

# 643
  • София
Силиконът, който е между тавана (гипсокартон) и стената (плочки) кога се слага? Преди шпакловката или накрая?

# 644
  • Sofia
Когато съм питал майстори - след шпакловката. На бял таван ще сложат бял акрилен силикон и така ще прикрият някои малки несъвършенства. Това, което са ми обяснявали като причина - е, по-малък разход на силикон, а не че е проблем.

Аз лично за моите бани, поради лични съображения, първо запълних (в дълбочина) с акрилен силикон фугите между плочките и тавана, като облепих предварително с хартиена лента. Причината поради която така направих за себе си е, че не вярвам особено на майсторите и бях убеден, че няма старателно да запълнят фугите с гипсово лепило или шапкловка. Но, не твърдя, че е по-добре, по-скоро дано имате старателни майстори.

След това шпакловаха и боядисаха. Сега ще преценя дали искам да сложа отгоре акрилен силикон, но вероятно ще се наложи заради НЕперфектното отсичане, а с бял акрилен силикон ще се прикрие.

Общи условия

Активация на акаунт