Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 20

• 38 080
  • 756
  •   1
Отговори
# 180
Питах за водите, защото когато попитах каква е причината, двама лекари ми казват “все пак ти имаш и тромбофилия, това е фактор”, “много е вероятно да е от тромбофилията”, пък в интернет не съм чела, че е възможно да го причини.

Иначе и на моето бебе откриха на втората ФМ лек проблем с едната камерка, който трябваше да израстне до края на бременността или малко след като се роди. Следихме го с кардиолог и за щастие вече го е израстнало, но все пак ме вика отново когато се роди бебето и навърши месец.

А при теб - и според мен колкото е ген, толкова и подкрепям, че щом всяко следващо е по-малко, вероятно има някакво камъче някъде, но важното е да са живи и здрави децата!

ПП. ММ е с шум в сърцето, не му е пречило никога, дори е разбрал съвсем случайно на 20+ години при случаен преглед.

Скрит текст:
Darling, количеството на водите не мисля, че има общо с тромбофилията. И трите пъти (две бременности без терапия, само третата беше на терапия) водите ми бяха в норма.

А проблеми заради изоставането (не бих ги нарела такива) :
- роди се с шум в сърцето, заради една незатворена дупчица, която при доносени деца е затворена. Кардиологът каза, че се случвало при бебенца с ниско тегло и това с времето се израства.
- също така си вдигна главичката по-трудно и по-късно от бебетата, родени с нормално тегло.

Но иначе по време на бременността нямаше никакви проблеми, които биха обяснили изоставането в растежа. Лекарите, с които се консултирах преди бременността, бяха убедени, че изоставането на първите две бебета се е дължало на тромбофилията ми. Но факт - сега на терапия и със стриктно следене на кръвотока, бебето беше най-малко.
Бих се съгласила, че може и да е генетично, но всяко следващо бебе се ражда все по-малко (2900 -> 2600 -> 2300гр). За мен това говори за наличие на проблем, който се задълбочава и никой не може да открие. Добре че не планирам четвърто бебе.

# 181
Момичета писах по рано и споделих с какви мутации съм.Имам 3 от 4 от основния панел,разбрах че са доста проблемни,но въпросът ми е трябва ли да пусна и останалите или тези са достатъчни да представя пред доц.Конова. Хетерозигот по V фактор и два хомозигота в PAI и MTHFR

# 182

Здравейте. Бихте ли споделили, имам ли за какво да се претеснявам с моите резултати? Първата бременност развих умерена прееклампсия в последния месец. Сега съм на Акард 150 от 10 седмица. Благодаря.

Аз съм с подобни мутации и не съм на терапия вече 3-та бременност.
Сега с номер 3 открих и се консултирах с проф. Лисичков и каза, че щом нямам загуби, проблеми с кръвопотока, първите два фактора са от нормален тип, не е необходима терапия… но каза, че ако в първите 2 фактора имах отклонение от нормата, в комбинация с долните хетерозиготи, щеше да се наложи задължително терапия. Задължителни са ми обаче метафолиева и метилкобаламин. Ето ги моите:

# 183
  • София
С твоите мутации си категорично за терапия при бременност. И да изследваш още фактори, необходимостта от терапия и стриктно проследяване по време на бременността няма да се промени. Както прецениш.

Момичета писах по рано и споделих с какви мутации съм.Имам 3 от 4 от основния панел,разбрах че са доста проблемни,но въпросът ми е трябва ли да пусна и останалите или тези са достатъчни да представя пред доц.Конова. Хетерозигот по V фактор и два хомозигота в PAI и MTHFR

# 184
Здравейте,отново. Тъй като писах преди време , но нямах отговор, ще опитам отново. Поради стекли се обстоятелства и загуби една във втори триместър и една съвсем в началото , реших да пусна пакет тромбофилия на своя глава, защото изречението на докторката ми (репродуктивна в случая)  в началото на годината беше "абе не мисля че имаш проблем , ама ако имаш излишни пари си пусни... Аз , ако се съмнявах в нещо , щях да те пратя на изследвания" Едва ли не ми каза , че ще опитаме още един, два пъти и , ако тогава се случи отново тогава да пуснем... Та реших и пуснах, като ми излязоха тези мутации и сега се чудя накъде... Първо през имунолог и после хематолог и накрая пак в някоя инвитро клиника... Къде , при кого .. и коя инвитро клиника да избера.... Трябва ли да пускам и още фактори, за да се проверят все пак, тъй като не съм пуснала всичко... Комбинацията между тези мутации високорискова ли е ? Общо взето всичко , за което се сетите ще ми бъде от полза , за да се насоча къде и какво да правя оттук нататък. За сега, докато не си изясня всичко останало съм решила да не правим пореден опит.
Много Ви благодаря.

# 185
Здравейте мами.

Аз съм  с вродена тромбофилия 4G/5G. Бременна съм в 28 г.с. . Приемам Оксапар 0,4 .Има скъсена шийка 20 мм и съм постоянно на легло (пиша това понеже не знам застояването на едно място дали е от значение за стойностите на D-dimera).
Днес бях за изследвания за Пълна кръвна картина и D-Dimer. D-dimera ми е със стойност 2.0 .

Водя бременността си в Бургас, като паралелно ходя и в Пловдив МЦ КИРМ, след като ми бяха препоръчани от АГ-то в Бургас понеже NK клетките ми бяха много завишени.

Та към въпроса ми. Понеже съм в 28 г.с. с D-dimer 2.0 . След като си изпратих резултатите в Бургас ми казаха, че ми е завишен. След което се свързах и с Пловдив за още едно мнение и от там ми казаха, че стойностите ми са в норма за този период от бременността.

Доста съм объркана. Някакви съвети или препоръки за трето мнение.

# 186
Скрит текст:
Здравейте,отново. Тъй като писах преди време , но нямах отговор, ще опитам отново. Поради стекли се обстоятелства и загуби една във втори триместър и една съвсем в началото , реших да пусна пакет тромбофилия на своя глава, защото изречението на докторката ми (репродуктивна в случая)  в началото на годината беше "абе не мисля че имаш проблем , ама ако имаш излишни пари си пусни... Аз , ако се съмнявах в нещо , щях да те пратя на изследвания" Едва ли не ми каза , че ще опитаме още един, два пъти и , ако тогава се случи отново тогава да пуснем... Та реших и пуснах, като ми излязоха тези мутации
и сега се чудя накъде...
Скрит текст:
Първо през имунолог и после хематолог и накрая пак в някоя инвитро клиника... Къде , при кого .. и коя инвитро клиника да избера.... Трябва ли да пускам и още фактори, за да се проверят все пак, тъй като не съм пуснала всичко... Комбинацията между тези мутации високорискова ли е ? Общо взето всичко , за което се сетите ще ми бъде от полза , за да се насоча къде и какво да правя оттук нататък. За сега, докато не си изясня всичко останало съм решила да не правим пореден опит.
Много Ви благодаря.

Първо на хематолог. После с неговото становище на репродуктивен специалист.

На първа страница има препоръки за хематолози, с които да се консултираш. Те ще ти обяснят с подробности и евентуално ще изпишат терапия.
Щом имаш загуби може да се консултираш с проф Паскалева. Но от личен опит и др Тончев обяснява добре.

За самите мутации не мога да изкажа мнение.

Не се свени да сменяш лекар ако виждаш, че не се опитва да търси решение на проблема ти.

Аз харесвам подхода на др Калчев, който проверя всичко под ред и търси доказателства под формата на изследвания въпреки че други биха казали това е малко вероятно.

Парите са си твои, загубите ти ги преживяваш, в правото си си да търсиш причини и да си пускаш изследвания.

# 187
Елизабет, много странно са ти дадени резултатите и само схващам, че си с ПАИ. Има ли АСЕ и Фактор 13 в тези изследвания? Щом имаш загуби по всяка вероятност си за терапия. Понякога и само за ПАИ дават, други пък и с 5 мутации пак не дават терапия. Зависи при кого ще попаднеш.

Ивс, дават го до 1.7, леко е висок. Пусни си анти Ха и вижте кръвотока

# 188
според Паскалева с София, д-димера за трети триместър може да бъде до 2,1. Няма да е лошо да минете на доплер наистина и да се види кръвотока.

# 189
От това, което успявам да се ориентирам аз, има Фактор 13, както и Протромбин и са ок.

Фактор VII очевидно е хетеро, както и Фибриноген.
Къде са правени тези изследвания? Това за мен си е за хематолог.

# 190
От това, което успявам да се ориентирам аз, има Фактор 13, както и Протромбин и са ок.

Фактор VII очевидно е хетеро, както и Фибриноген.
Къде са правени тези изследвания? Това за мен си е за хематолог.

Здравейте, в Нео Клиник е проведено изследването. Като цяло се консултирах с хематолог , но явно не работещ с такъв тип пациенти и единственото, което ми каза е ,че цял живот трябва да бъда на натаспин н.... И за мен този отговор не е задоволителен. Посетих и съдов , който ми каза че трябва да бъда на нмх при настъпване на бременност и да се следя при съдов и хематолог едновременно. Като цяло и в семейството ми има и доста сърдечно съдови проблеми ... Като цяло съм вече малко объркана и за това се обръщам към всички вас, защото тук всички взети заедно сте сила.

# 191
Елизабет Минчева, наистина резултатите са странно написани, но важното е лекарите да си ги разбират. Бих те посъветвала да отидеш на хематолог и то такъв, който се занимава с тромбофилии (от 1-ва страница). Аз лично съм останала с прекрасно впечатление от Паскалева, това е един чудесен лекар, който ми отдели доста време, без да бърза и секунда, и отговаряше на всичките ми въпроси повече от изчерпателно. Каквото и да кажа ще е малко (хваля я така, защото щях да ви пиша отделен пост за нея, но така мина и замина 😀).
Щом имаш загуба, вероятно ще трябва терапия, но това, което са ти казали, че цял живот ще трябва да си на Натаспин… не мисля, че е вярно, поне от това какво е казвала Паскалева на мен (разказа ми кога и в какви ситуации трябва да си слагам инжекции без бременност).

# 192
Значи добре са ти казали за нмх-то при бременност.

# 193
Здравейте имам предписана вливка с имуноглобулин 5гр. преди трансфер, поради наличие на ембриотоксини. Проблема е, че моята лекарка ми каза, че е хубаво да си намеря Privigen, но този препарат го няма по складовете и е невъзможно да се открие. Кой е заместителя му и някой от вас правил ли е вливки с него и къде го открих те?

# 194
  • София
Имуноглобулин има само в болничните аптеки, където правят самите вливки. Вливките се правят в болница под наблюдение на анестезиолог.

Общи условия

Активация на акаунт