Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 20

• 37 405
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте. Аз не мога да помогна с разчитането на резултати,   само питам къде сте пуснали тези изледвания, в коя лаборатория? И кой Ви насочи?

Дами готово е за прееклапсията
По дата на цикъл съм 29+1, но с доказана по късна овулация и на морфологията ме водят 28+1. Помагайте 🙏

Здравейте
Насочи ме специалист по ФМ, тъй като нямах пуснат биохимичен скрининг+риск за прееклапсия когато е трябвало (10-13 гс) а само пренаталния тест и обясни че този тест показва дали плацентата няма да спре да работи правилно след две седмици или нещо от този сорт ( незнам как да обясня). По принцип съм с води на Долна граница и незнам дали това също не го е провокирало за теста.
Теста е пускан в нашата градска лаборатория, но се пращал в цибалаб в София.

# 406
  • София
Стойчева,
Имаш една високорискова и четири нискорискови мутации (всички оцветени в червено). Трябва да си на терапия по време на бременността и да се следиш от специалист с опит в проследяване на бременни с тромбофилия. Добре е също да премериш нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски стойности да приемаш само бионалични /метилирани форми. Нивата на витамините трябва да докараш до горната граница преди забременяване и да ги поддържаш високи по време на бременността.

Също е добре да си на терапия и при други рискови ситуации, освен при бременност - напр. травма на крайник, залежаване и др. Прегледай първа страница на темата.

Не си само ти, тук има много момичета с подобни мутации и успешно износили бременност с правилната терапия. Консултирай се със специалист да ти назначи терапия още преди забременяване, терапията се започва още от + тест. Стискам палци следващият път да е успешен!

Здравейте, след прекарани два аборта, докторката ми каза да пусна тези изследвания, прегледа ми след две седмици😑 Искам да ви попитам някой имал ли е подобни резултати и дали е нещо притеснително? 😵‍💫

# 407
Здравейте!От вчера започнах аспирин протект, също съм и на фракси 0,4. 21 гс съм, само д димера ми е увеличен от коагулацията, засега на границата за триместъра. Попринцип ми е през ден, но днес без да искам изпих пак едно хапче аспирин. Дали е проблем?

не няма страшно, много жени пият аспирин и бият нмх ежедневно

# 408
Здравейте, може би ще е дълго, за което се извинявам.
Спряхме клексана, да се притеснявам ли?
Бременна съм в 15гс, втора бременност, първата със здраво доносено бебче до термин и терапия аспирин протект до 36гс и клексан 0.4 от тогава до 40 дни след раждане.
Мутациите ми са Vegfa и Tafi, които са рискови за ранни спонтанни аборти, и хетерозигот PAI, който в Геника са отбелязали като нискорисков.
Тази бременност проследяващата лекарка включи клексан 0.4 от първия преглед в 6гс. В 12гс направихме фм при лекар, на който много вярвам, на нея не й хареса кръвотока към матката (pi 2.6 в едната артерия) и включи 150мг аспирин. Само с клексана коагулацията беше супер, с аспирина започнах да посинявам и синките стоят със седмици, по корема също от инжекциите и нямам къде да ги бия вече, а съм в 4м. Тази седмица 15гс бях на преглед при проследяващата аг. Питах я дали можем да спрем клексана, и тя го спря. Защото имам една износена бременност без него, защото рискът при мен бил в 1 триместър. Въпреки че кръвотока не й хареса много (pi около 1.8  ). Бих прикачила снимки от последния преглед, защото тя не се обяснява много.

Попитах я нужна ли е консултация с хематолог или съдов, каза че няма нужда. Попитах я какви рискове има - тя каза че през 3 седмици се виждаме и ако има проблем, може да се види и реагира. Кръвни не ми беше правила от началото на бременността, самоназначих си коагулация в 12гс, този път пак не ми назначи, каза следващия.
Аз изобщо не искам да съм на клексан. Страшна хамалогия е и ми се вижда излишно и презастраховане от страна на много лекари. Също в моя случай след 1 успешна бременност. По думите на моята половината раждащи жени били на терапия.
В същото време какво рискувам? 3 седмици ми се вижда дълъг период. Чела съм много истории за съдов инцидент в плацента например... Тя освен кръвоток и растеж друго АГ-то не може да проследи. Вие какво бихте ме посъветвали? Ако не върна клексана, как да подсигурим, че всичко ще е наред?

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 07:23 от marta_r

# 409
малко си ви е завишена резистентността наистина, в същото време от това, което съм чела има някакъв шанс да се попромени кръвотокът след 20та седмица, но не се знае.
Лекарката ви при това положение ще следи за изоставане на плода, което през три седмици ми се струва малко рисково. Синините могат да са и от неправилно поставяне и от факта, че вече с напредване на месеците ги биете къде ли не (вече и на по-кръвоснабдени места), но и аспиринът от макс доза може да оказва влияение.

Иначе първата ви бременност е била успешна, но факторът възраст също оказва влияние. Хематолог няма да помогне ако проблемът е в съдовете, но не е лошо да проследите коагулацията.

Иначе инжекциите не са приятни, но ако са нужни особено, се свиквя с тях, и по средата на бременността вече се бият и в просъница за минутка. Аз имах повишено PI само в едната артерия около 1,8, но другата беше под 1 и лекарите казваха че дясната компенсира. Въпреки това се следях през две седмици. Бях на аспирин от 100 и на фраксипарин, после клексан, като следях и анти ха от един момент нататък.

Другият ваеиант е да изчакате 10 дни от нячалото приема ня аспирин и да видите как се отразява на кръвотока/ коагулацията, тъй като сега е рано преди дя се е натрупал.

За други рискове освен ретардация и рискът от тромби не съм добре запозната.

# 410
Аз също съм с tafi, pai хетерозигот, както и ace и anxa5 . И почнах инжекции в 11 гс, дотогава всичко си вървеше добре, но няма как да знам дали нещо щеше да стане без терапията. ставам и на синини и на буци от фраксипарин , и без да съм на аспирин. Вече бия в паласки и други подкожни места, там е добре. Нямам засега проблем с кръвотоците.  Аз не бих рискувала да спра. Така или иначе инжекциите са с 12-24 часово действие, презастраховката за мен е по-важна от спирането им.

# 411
Засега не, обаче нямаш пълния пакет. Когато имаш PAI 4g 4g трябва да изследваш фактор 13 и АСЕ, защото трите в комбинация вече стават високорискови.

Аз имам 4g/4g + хетерозиготен носител на хаплотип 2а(тромбоцитен гликопротеин 2б,3а) буквално така пише. Бях само на Натаспин. За съжаление поради сърдечна малформация.прекъснах в 6ти месец. Преди това имам 1 успешна бременност.  Скоро мисля да пробваме пак, но да чуя и вие какво мислите

# 412
Здравейте,

назначиха ли ви изследвания за кръвосъсирване преди да започнете фраксипарин? Казаха ми, че не е нужно и да започвам с инжекциите.

# 413
  • Варна
На мен ми казаха от положителен тест да започвам, без изследвания. Тъй де..генетичката това каза, АГ каза само аспирин. Ще ходя да видя още едно АГ какво ще каже и така да взема решение.

# 414
Казаха ми да започвам с Фраксипарин 0,4. Аспирин в никакъв случай поради риск от кървене. Имам час при д-р Паскалева за края на месеца, но не ми се рискува и чака.

# 415
защо са ви назначили фраксипарин, за да го изпишат има причина, обикновено никой не следи предварително коагулация освен ако не е изписан тъкмо за лоша такава.

но това са профилактични дози, не знам по каква причина не ви се рискува

# 416
Хомозигот съм по PAI и Фактор 13
Започвам от утре с фракси, пък да видим Simple Smile
защо са ви назначили фраксипарин, за да го изпишат има причина, обикновено никой не следи предварително коагулация освен ако не е изписан тъкмо за лоша такава.

# 417
Хомозигот съм по PAI и Фактор 13
Започвам от утре с фракси, пък да видим Simple Smile

за терапия сте

# 418
Благодаря за отговора. Първата ми бременност е преди 3г, не е толкова отдавна, че да има съществени промени с възрастта според мен. Ще пусна кръвни. Яд ме е че изтървах момента да ги пусна докато съм на двете - клексан и аспирин, но тази седмица мъжът ми пътува и между яслата и офиса до лабораторията не стигнах. 3 седмици ми се вижда много и на мен, миналата бременност в този период се следях на 2, защото имам рискова шийка и проследявахме дължината.

То е ясно че никой не отказва необходима терапия, но въпросът е дали е необходима. Това аз като пациент няма как да го знам, защото не съм го учила и нямам опит. Ако аз трябва да реша, понеже си е моето, ще се презастраховам. Затова трябва лекарят да е обективен, а повечето също малко са презастраховат, особено защото НМХ не вреди на бебето. Не е нормално половината жени да са на такава терапия, няма как да е медицински обусловено. Ама то и половината раждат със секцио, и хем знаеш че в тази статистика очевидно има ненужни медицински операции, хем за всяка конкретна е много трудно да кажеш, че е ненужна и да поемеш тази отговорност. Ама това е друга и дълга тема, не искам никого да обидя с това.
малко си ви е завишена резистентността наистина, в същото време от това, което съм чела има някакъв шанс да се попромени кръвотокът след 20та седмица, но не се знае.
Лекарката ви при това положение ще следи за изоставане на плода, което през три седмици ми се струва малко рисково. Синините могат да са и от неправилно поставяне и от факта, че вече с напредване на месеците ги биете къде ли не (вече и на по-кръвоснабдени места), но и аспиринът от макс доза може да оказва влияение.

Иначе първата ви бременност е била успешна, но факторът възраст също оказва влияние. Хематолог няма да помогне ако проблемът е в съдовете, но не е лошо да проследите коагулацията.

Иначе инжекциите не са приятни, но ако са нужни особено, се свиквя с тях, и по средата на бременността вече се бият и в просъница за минутка. Аз имах повишено PI само в едната артерия около 1,8, но другата беше под 1 и лекарите казваха че дясната компенсира. Въпреки това се следях през две седмици. Бях на аспирин от 100 и на фраксипарин, после клексан, като следях и анти ха от един момент нататък.

Другият ваеиант е да изчакате 10 дни от нячалото приема ня аспирин и да видите как се отразява на кръвотока/ коагулацията, тъй като сега е рано преди дя се е натрупал.

За други рискове освен ретардация и рискът от тромби не съм добре запозната.

PAI и ACE се натрупват доколкото знам. Чудя се дали да не пусна ACE и фактор 13, защото не са ми изследвани, а може да влошават хетерозигота PAI. Аз от фраксипарина за по-малко от месец получих обриви и страшен сърбеж, затова смених с клексан. По-скъп е, но няма такива проблеми. Мисля че от миналата бременност се беше алергизирало - тогава го смених - и може би още не ми понася. Благодаря за отговора.

Аз също съм с tafi, pai хетерозигот, както и ace и anxa5 . И почнах инжекции в 11 гс, дотогава всичко си вървеше добре, но няма как да знам дали нещо щеше да стане без терапията. ставам и на синини и на буци от фраксипарин , и без да съм на аспирин. Вече бия в паласки и други подкожни места, там е добре. Нямам засега проблем с кръвотоците.  Аз не бих рискувала да спра. Така или иначе инжекциите са с 12-24 часово действие, презастраховката за мен е по-важна от спирането им.

# 419
Алергиите веднъж появили се,си остават,просто понякога трябва време,за да се появи отново. аз съм с алергия към нмх като цяло.
Щом имаш ПАИ задължително пусни ф13 и АСЕ. Аз не бих рискувала с твоите мутации и бих си била нмх-то. Според мен няма такова "рискови за ранни аборти,но за късни си застрахован" . Под риск от ранен аборт се има предвид, че тогава е най -опасно,не че след дадена седмица рискът изчезва.

Общи условия

Активация на акаунт