Майчинството счетоводно - 4

• 102 572
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 360
Привет момичета,имам един спешен въпрос към вас.Предполагам,че сигурно е задаван вече и моля за извинение,че пак ще питам.Той не е толкова счетоводен,колкото практически.От това ,което съм чела тук във форума зная,че имам право да не изляза 45 дни преди раждането,а по-малко,като загубя съответния брой дни,като платени.Аз трябва да изляза на 23 юли,а смятам да изляза от 01.август,така,че да ми се вземе предвид в базата за изчисляване на майчинството периода от Февруари до Юли включително(не съм ползвала болнични за това време)как се процедира с лекарите.Доколкото зная някои лекари категорично отказват тази практика.Кога трябва да отида за болничния-на 23ти и да го представя в службата на 01 август и дотогава да си работя или по-вероятното според мен-направо на 01 август,за остатъчния брой дни упоменати в болничния лист и да го представя веднага в службата.
Извинявайте за лаическия въпрос ,но нямам и грам понятие,а искам да съм готова,като говоря днес с лекаря ми с готов вариант за действие:)
Пак благодаря ,че ви има  bouquet

Съгласно Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, болничен се издава за по-малко от 45 дни, ако 1. майката се яви по-късно за оформяне на болничния лист и 2. майката е работила до датата, на която се явява за оформяне на болничния лист. Второто се доказва с бележка от работодателя. Значи първо - трябва да се явите за изготвяне на болничния лист на 01.08, като носите със себе си бележка от работодателя, удостоверяваща че до 31.07 сте била на работа. Освен това е добре да предупредите гинеколога си, че няма да ползвате болничен от 23.07, а от по-късно, защото някои лекари си издават болничните листове на датата, на която трябва и после ги съхраняват при личния картон на пациента, докато той дойде да си ги получи. Идеята ми е, че вашият лекар, ако не е предупреден, може да напише болничния още на 23.07, а щом веднъж е издаден така, този болничен не може да се анулира и да ви се издаде друг.

# 361
Shocked длъжностната ми характеристика още не е написана, 6 месеца договор става.

Ох хора, казвам ви, незнам къде съм попаднала - много стрикнто трябва да следя за всичко.

Това е прекрасно. Нямаш длъжностна характеристика - нямаш точно определени отговорности и задължения. Което пък значи, че не носиш отговорност за абсолютно нищо. Ако например работиш като касиерка, можеш да си прибереш всички пари от касата и да си тръгнеш. Да докажат после, че наистина си касиерка и едно от задълженията ти е да не си прибираш служебни пари в джоба, а да ги отчиташ коректно  Laughing

# 362
Здравейте, момичета!  Simple Smile
Изключителна работа вършите!   bouquet  Досега винаги съм намирала информацията, която ме интересува само като чета отговорите ви, но за сегашния си проблем не открих отговора... то и не можах всичко да изчета, де.  Embarassed
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете, което е на 1 година, а отскоро съм бременна с второ. Мога ли да изляза в болничен за патологична бременност, ако прекъсна отпуска за майчинство или го прехвърля на таткото? Счита ли се, че съм се върнала на работа, ако изляза в платен годишен отпуск и след това веднага да ми се пусне болничния или трябва да имам отработени дни и колко?
Всъщност и без да правя тия галимации 45-дневният ми болничен за бременност и раждане ще съвпадне с отпуска ми за майчинство. Как е решен въпроса? Едва ли мога да бъда едновременно и в отпуск и в болничен.  Mr. Green

# 363
Здравейте, момичета!  Simple Smile
Изключителна работа вършите!   bouquet  Досега винаги съм намирала информацията, която ме интересува само като чета отговорите ви, но за сегашния си проблем не открих отговора... то и не можах всичко да изчета, де.  Embarassed
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете, което е на 1 година, а отскоро съм бременна с второ. Мога ли да изляза в болничен за патологична бременност, ако прекъсна отпуска за майчинство или го прехвърля на таткото? Счита ли се, че съм се върнала на работа, ако изляза в платен годишен отпуск и след това веднага да ми се пусне болничния или трябва да имам отработени дни и колко?
Всъщност и без да правя тия галимации 45-дневният ми болничен за бременност и раждане ще съвпадне с отпуска ми за майчинство. Как е решен въпроса? Едва ли мога да бъда едновременно и в отпуск и в болничен.  Mr. Green

По принцип по едно и също време не можете да ползвате два вида отпуск. Можете да излезете в болничен за патологична бременност, но това ще прекъсне отпускът за отглеждане на дете. Самият отпуск можете да го прехвърлите за ползване на друг ( съпругът ви или някой от вашите или неговите родители, ако работят по трудов договор ). Ако излезете в болничен за патологична бременност и не прехвърлите отпуска, ще получавате допълнително обезщетение за неизползван отпуск за гледане на дете до 2 години в размер на 90 лева месечно.
Колкото до това дали се счита, че сте се върнала на работа - зависи за каква цел искате да се счита, че сте се върнала на работа. За някои неща, платеният отпуск се счита за отработено време. За други - не. Например ако между два болнични ползвате платен отпуск, не се счита че има възстановена трудоспособност. Тук ще трябва малко по-подробно да обясните какво имате предвид с този въпрос.

Това, което съм написала за болничните за патологична бременност, се отнася и за болничните за бременност и раждане. Можете да прехвърлите отпуска за отглеждане на дете, а ако не го направите, ще получавате 90 лева обезщетение.

Има една промяна от миналата година по отношение на размера на обезщетението за бременност и раждане за второ дете, която се отнася точно за вашия случай. Ако майка излезе в болничен за бременност и раждане, докато ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 години, тя има право обезщетението и да се и се изплаща в същия размер, в който се е изплащал и за първото дете. ЗА целта обаче, вие трябва реално да ползвате отпуска за отглеждане на дете до 2 години. Ако вместо него ползвате други видове отпуск или се върнете на работа, не можете да се възползвате от това положение.

# 364
ZinaaSt сърдечно благодаря за отделеното време и изчерпателен отговор.Благодаря Ви,че Ви има:)  bouquet

# 365
Определено има нужда да разясня "дълбоката" си мисъл.  Grinning  Тя естествено е свързана с това как да таковаме дявола във въздуха.  Mr. Green
Всъщност върху каква база ще се изчислява болничният ми за втората бременност, след като последните 6 месеца съм била в отпуск по майчинство - върху майчинството или върху последните 6 отработени месеца... т.е. само за болничният за бременност и раждане ли се изплаща обезщетението в същия размер, в който се е изплащал и за първото дете.
За да съм по-конкретна, чуденката ми е дали има вариант да получавам повече пари докато бременея, вместо 180-те лева майчинство /докато работех ме осигуряваха на 500 лв. и получавах около 350 лв. болничен/. Но ако това означава, че след това 315-те дни ще са ми по-ниско платени, по-добре да не се занимавам с глупости и да си изчакам кротко в майчинство реда на събитията.

# 366
Някой може ли да отговори на следния въпрос: След около месец и половина трябва да изляза в болнични 45 дена преди раждане, а от фирмата в която работа още не са внесли осигуровките от м. февруари насам. Ще има ли някакви последствия за мен и ако да какви? Предварително благодаря на всеки, който успее да отговори, понеже вече започвам сериозно да се притеснявам. #Crazy newsm78

# 367
  • В полите на Пирин планина
Някой може ли да отговори на следния въпрос: След около месец и половина трябва да изляза в болнични 45 дена преди раждане, а от фирмата в която работа още не са внесли осигуровките от м. февруари насам. Ще има ли някакви последствия за мен и ако да какви? Предварително благодаря на всеки, който успее да отговори, понеже вече започвам сериозно да се притеснявам. #Crazy newsm78

Ако не са внесени осигуровките и не е подадена информация по декларация обр. 1, то наистина имаш причини за притеснение, защото изплащането на обезщетенията ще се забави при липса на базата за изчислението им. Говори с работодателя, а ако той не реагира можеш да пуснеш жалба до Инспекция по труда.

# 368
Определено има нужда да разясня "дълбоката" си мисъл.  Grinning  Тя естествено е свързана с това как да таковаме дявола във въздуха.  Mr. Green
Всъщност върху каква база ще се изчислява болничният ми за втората бременност, след като последните 6 месеца съм била в отпуск по майчинство - върху майчинството или върху последните 6 отработени месеца... т.е. само за болничният за бременност и раждане ли се изплаща обезщетението в същия размер, в който се е изплащал и за първото дете.
За да съм по-конкретна, чуденката ми е дали има вариант да получавам повече пари докато бременея, вместо 180-те лева майчинство /докато работех ме осигуряваха на 500 лв. и получавах около 350 лв. болничен/. Но ако това означава, че след това 315-те дни ще са ми по-ниско платени, по-добре да не се занимавам с глупости и да си изчакам кротко в майчинство реда на събитията.

Ако сега излезете в болничен и прекъснете ползването на майчинството за първото дете, този болничен се изчислява на база преходните 6 месеца или на база 180 лева. Обезщетението ще е 80% от 180 лева = 144 лева + 90 лева, което 50 % от 1-вото майичнство. Това го е написала и Зина по-горе. Ако до излизането в болничен за бременност и раждане сте в болничен, то ще вземате минимално обезщетение - 180 лева + 90 лева за първото.

# 369

Ако не са внесени осигуровките и не е подадена информация по декларация обр. 1, то наистина имаш причини за притеснение, защото изплащането на обезщетенията ще се забави при липса на базата за изчислението им. Говори с работодателя, а ако той не реагира можеш да пуснеш жалба до Инспекция по труда.

Благодаря за отговора, но само да запитам тази декларация обр. 1 какво представлява?

# 370

Благодаря за отговора, но само да запитам тази декларация обр. 1 какво представлява?

Данни за осигуреното лице, които се подават в НОИ - име, ЕГН, осигурителен доход, дни в осигуряване и т.н. Подава се от работодателя за наетите от него лица.

# 371
Благодаря ви много за бързите и точни отговори, момичета! Бъдете здрави и щастливи и вие и тези, които обичате!  Heart Eyes  Страхотна работа вършите!

# 372
Благодаря ви много за бързите и точни отговори, момичета! Бъдете здрави и щастливи и вие и тези, които обичате!  Heart Eyes  Страхотна работа вършите!

bouquet  bouquet  bouquet Peace

# 373
Погледнах тук там из темата, но не намерих нужната ми информация затова ще питам:
1. Базата за изчисляване на болничните ми е 180лв.  Колко точно ще взимам - 180лв. /МРЗ/ или 80% от 180лв? И има ли разлика в сумата преди и след раждането?
2. Подала съм документи за трите болнични - 45 дена преди раждане + останалите 90 или общо 135 дена. Има ли други документи, които се подават след това за да не ми спират парите?
Получавам някакви хаотични суми и искам сама да ги сметна. Сигурно вече сте отговаряли на тези въпроси, но ще ми е трудно да прегледам цялата тема, за което се извинявам.

# 374
Погледнах тук там из темата, но не намерих нужната ми информация затова ще питам:
1. Базата за изчисляване на болничните ми е 180лв.  Колко точно ще взимам - 180лв. /МРЗ/ или 80% от 180лв? И има ли разлика в сумата преди и след раждането?
2. Подала съм документи за трите болнични - 45 дена преди раждане + останалите 90 или общо 135 дена. Има ли други документи, които се подават след това за да не ми спират парите?
Получавам някакви хаотични суми и искам сама да ги сметна. Сигурно вече сте отговаряли на тези въпроси, но ще ми е трудно да прегледам цялата тема, за което се извинявам.

Трябва да вземаш 180 лева - това е минимума за болничният за бременност и раждане.
Сумите са хаотични, защото се превеждат месец за месец, т.е. ако първият болничн лист е бил например от 15 април до 30 май / 45 дни / , то първо ще получиш парите за м. 04, а след това за м. 05.
След последния болничен лист се подава МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за  изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни и документите към нея.

Общи условия

Активация на акаунт