Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

 • 26 835
 • 977
 •   3
Отговори
# 225
 • в сърцата на децата <3
 • Мнения: 2 530
Математиката е на ниво 7-ми клас. А който твърди, че да учиш език е лесно, просто не го е научил.
Ирене, медицината не е език, тук става въпрос за езици.

# 226
 • Мнения: 379
Примерът с медицината е доста неуместен. Най-малкото защото езици (човешки, както и за програмиране) могат да се учат без проблем и самостоятелно (вкъщи, с онлайн кус, с интернет и т.н), за разлика от медицината. Практика по езика можеш да си я направиш и вкъщи, а по медицина?? И не трябва диплома от университет за практикуването на език, за разлика от медицина…

# 227
 • Бургас
 • Мнения: 5 492
Аз не съм много на "ти" с ИТ позициите и това колко математика и логика трябва, за да си програмист. Имам двама приятеля, които в даскало като бяхме задачите по математика им ги решавах аз и то за 3ка + имаха наглостта да се явят на матура по математика, защото нали искат да стават програмисти - ем скъсаха ги. В момента точно това работят, та и заради това подлагам под съмнения каква точно математика ти трябва и логика, за да си пограмист, защото от тази моя извадка си давам извода, че може би не ти трябва чак толкова.

Понякога афинитета към някоя наука се появява в по-късен етап, понякога по-рано. И аз имам съученичка дето едвам избутваше математиката. На 30+ години реши да се преквалифицира и стана счетоводител. Сега помага на дъщерите си с домашните по математика и се чуди как навремето не ги е възприемала тези задачи, а сега няма проблеми с решаването им.

Споменах медицината ей така примерно, щото е наука, а някой по-напред спомена, че всичко е учене и се научава с къде повече, къде по-малко труд. Тезата ми е, че като не ти се отдава нещо, колкото и да го мъчиш не става.

Всъщност, хората с логическо мислене показват по-добри резултати на тестовете пи език. Доказано е, не ми се рови за източник.

То и аз показвам висок резултат по английски, когато правя тестове. Ама това си е теория все пак. Имаш време да мислиш и обмисляш. Ако трябва да говоря в свободен разговор съм гола вода. Едно яко Ъ-кане и запъване започва. Като сложим и факта, че по принцип не съм социална. Голяма мъка ми е този английски по интервютата и доста откази получих именно за това (според фийдбека).

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 15:36 от Irene Adler

# 228
 • Мнения: 2 435
Това с математиката като дете не е толкова показателно. Аз не я обичах, но сега уча финанси. Просто има софтуер, не е нужно да смяташ на ръка.

Но от чужд език до език за програмиране просто няма база за сравнение!

# 229
 • Мнения: 516
Ирене, това, че не можеш да говориш на английски не е защото нямаш афинитет към ученето на езици, а защото не си попадала в реална езикова среда за по-дълъг период от време - обикновено това умение се отключва след престой в чужбина. Доста хора блокират при разговор, ако няма как да използват езика ежедневно. Към настоящия момент и на мен ми се случва понякога, но въпреки това не си подценявам нивото.

А и по време на интервюта човек се притеснява по принцип и това също влияе.

Препоръчвам ти да отделяш по 15 минути на ден в слушане на нещо от Youtube - например, влог, кратки репортажи, документалистика, дори анимационни филмчета. Най-добре е слушането да се упражнява с влогове на ежедневна тематика - подреждане на дома, пътуване, животни, мода и под. Така навлизаш директно в разговорния език, думите са сходни и ще ги автоматизираш. След време това ще се отрази благоприятно и на говоренето.

# 230
 • Бургас
 • Мнения: 5 492
О, аз гледам клипове в youtube ежедневно. Понякога е свързано с работата ми (ако имам проблем някакъв код), понякога за да видя някои нови ИТ тендинции, или гледам трейлъри на нови филми и сериали, или интервюта на любими актьори.
Обаче пусто, като тръгна да говоря и... тц, няма никой. Веднъж на улицата ме спряха едни англичани да ги упътя за някъде. Толкова зле се справих, че чак ме е срам.

# 231
 • Mars Hotel
 • Мнения: 4 334
Нито гледане на клипчета помага, нито четене - само практика в говоренето оправя нещата. Казвам го от личен опит на 15+ години преподавател по английски.
Има много хубава аналогия на говоренето на чужд език и шофирането. За да станеш добър шофьор се иска много практика, докато започнеш да шофираш без да мислиш почти. Да гледаш как другите карат или да четеш книжки за автомибили те прави по-информиран, но не ти помага на практика.

# 232
 • Мнения: 516
Да, практиката е най-добрият начин. Въпросът е, когато човек няма възможност за практика какво може да направи. Има хора, които веднага превключват на езика след дълъг период, в който не са го използвали, а други не успяват. И според мен вторите могат пасивно да тренират това умение - нещо като симулация.

Аз съм имала малко възможности да комуникирам на английски и при мен лично слушането помага, т.е. усещам подобрение в умението ми за говорене.

Също така, блокиране се получава и от страх дали ще изговориш правилно изреченията. Предполагам, че почти всеки е срещал хора с лоша граматика и беден речник, но си говорят без притеснения, че допускат грешки и други, които са с добро ниво на езика, но не успяват да кажат и дума. Просто на първите не им пука, а вторите са може би перфекционисти Simple Smile

# 233
 • Мнения: 241
Всеки има свободата да учи каквото иска и да се преквалифицира към каквото иска. Обаче да се обяснява как това му гарантира работа и определен доход е грешно и само подвежда. Достатъчно хора съм виждал да се подведат по рекламите на разни академии и по приказки точно от тоя тип - как някой дето много малко знаел веднага си намерил работа, губят бая време и пари и после съжаляват.
Това, че познавате някой, който си бил намерил работа по дадена специалност без усилия и знания абсолютно нищо не означава. А фирми плащащи мизерни заплати има и в ИТ сектора. Та недейте да подвеждате хората на база на косвени впечатления.

Аз не мога да разбера докачливостта на ббоко, има много хора с преки впечатления и опит, които споделят от първа ръка. Полезно е факти да се споделят, а не наистина “говори се, че”. Все около Сърбия и Македония за конкуренти, та и “Кирчо” трябваше да намесим. То е ясно, че всичко е свързано с всичко и работният пазар зависи от политически решения, но това не е за тази тема.
Говореше се за изнасяне на работни места към Индия и Китай, защото били по-евтини, а аз съм на мнение, че Сърбия и Северна Македония са ни по-близки конкуренти. Това си е баш по темата. И споделих какво съм чувал по въпроса от познати сърби емигрирали в България.
Това си е информация от първа ръка. Ама като ми тръгне на контра, човек, който нищо конкретно не казва, освен че знае всичко най-добре и думата му е неоспорим факт, просто няма смисъл да се продължава разговора.

# 234
 • Мнения: 8 343
В действителност, каквото може да се изнесе към Индия и Китай, се изнася. Но не всичко може да се изнесе. Големите фирми от западна Европа отказват да работят с индийски колцентрове и подизпълнители. Затова и доста компании продължават да поддържат и развиват центровете си в България. Защото иначе ще загубят клиенти. В този смисъл Македония, Сърбия и Малта са ни пряка конкуренция. Индия и Китай са алтернатива за повечето неща, но не за всички.
Турция не е конкуренция. Наемането на хора и изобщо оперирането в Турция е много сложно. На пръв поглед има много специалисти, но когато се стигне до реално изпълнение, се оказва че не е точно така. Масово турците не знаят английски на достатъчно ниво. И това е само един от редицата проблеми на служителите там. Имат съвсем различна култура и порядки, проблеми със съдебното им минало, проблеми с представянето спрямо европейските стандарти. Много фирми се юрнаха към Турция и Египет в последните години. Някои вече се отказват обаче.

# 235
 • Мнения: 516
За Малта съм изненадана, че ни е конкурент. Не излиза ли скъпо на компаниите?

# 236
 • Мнения: 28 114
за неквалифициран труд може, не знам.
по офисите са по-високи в Сърбия

Имам лични впечатления от офиса на много голям концерн в Белград. Заплатите не са по-ниски, вярно е, но на привилегированите служители, които са на договор със самата фирма. Повечето обаче (май всички нови) са пренаето от някакъв особен вид посредници. не знам колко се плаща на фирмата посредник за всеки човек, но самите хора вземат доста по-ниски заплати.

Относно езиците - не мога да си представя каква ми е ползата от това, че мой служител знае десет езика? Ако съм немска фирма ще ми трябват английски (официален език в повечето световни фирми) и/или немски. Останалите каква полза ми носят, че да му плащам повече?

# 237
 • Мнения: 8 343
За Малта съм изненадана, че ни е конкурент. Не излиза ли скъпо на компаниите?
По-скъпо от България, но по-евтино отколкото ако наемат хора в Германия или Франция например.

# 238
# 239
 • Наблизо
 • Мнения: 4 667
Това е вярно,но е и извинение.Китайците започнаха да стават скъпи и се местят към Камбоджа и Виетнам,като по-евтина работна ръка и все пак близо до Китай за да се ползва инфраструктурата.

Общи условия

Активация на акаунт