Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 866
  • 990
  •   1
Отговори
# 540
Ами докато си там трупай опит и контакти и сериозно гледай обявите - не само в jobs-a, но и в LinkedIn и на сайтовете на фирмите. Ако си от София или Варна, може да ми драснеш лично съобщение, защото в нашата фирма има свободни позиции, но пък не знам какво точно би ти харесало.

# 541
Ехаа, колко сте категорични, браво, така трябва! Във вече бившата ми служба шефът какви гари с отпуските е правил... В комбина с шефката. На колега не му даде да замине за 3 дни и му изгоряха ваучери... Без компенсация. Но той напусна по-късно. И други гаври правеше с отпуските - за 2 дни ми е правил проблем, също предизвестени отдавна, организирани семейни. Приятелка тогава каза, че би напуснала веднага. Е, забавих се с няколко години... Всичко е с натрупване и "избива" нанякъде.

# 542
Ама разбира се. И през едвам изкрънкана отпуска са ми звъняли по работа. Като искаш отпуска, си незаменим. Като искаш увеличение, изведнъж ставаш заменим.

# 543
Нарциса според мен е наясно отдавна, че мястото ѝ вече не е там и е време за нови възможности. Аз не бих си съсипала отпуската, защото някой е решил, че не му се наемат хора и всичко виси на един човек. Да му мисли шефът, все пак това  е негов бизнес, не мой, не на Нарциса.

По тая логика с хронично болната колежка, тя вечно може да е болна около отпуските на останалите... То разбирам, че при някои хора си е по-често боледуването, но все пак...

Имахме един ТЛ, който не ни пускаше ваканция около Коледа и на неработните дни си се работеше, 24, 25,26 бяха работни. Е, на мен хич не ми се занимаваше и си пуснах отпуска от 20 декември до 4 януари. А той месеци наред говореше как няма отпуски за никой и всички сме на работа на празниците.

Накрая се оказа, че никой от екипа дори не е пробвал да си пусне отпуска. Само аз. И той я е одобрил, понеже е 1 човек от екипа. Grinning

# 544
По казуса на Нарциса, за мен ще е интересно специалистите да кажат следното. Значи, човек за да излезе в отпуск, се изисква писмена молба, одобрена от работодателя. Ако това е налице, но по някаква причина отпуска трябва да се отмени или прекрати, то как се случва това формално? Работодателя издава заповед, предполагам? Заповедта има задължителен характер за служителя? И ако не се яви, се води "самоотлъчка"?
Иначе, съм "за" добронамерен и откровен разговор с работодателя, за намиране на решение.
По принцип, за съжаление, в България имаме много хора с хронични заболявания. Много от тях са специалисти, добри служители и работници. Те не бива да бъдат "изхвърляни" от пазара на труда. Това, което според мен трябва да направи един работодател е да подсигури допълнителен капацитет, дали ще са стажанти, дали служители с по-малко работно време, но просто да има опции.
Служителят подава заявление за ползване на отпуск. На база на това заявление, работодателят издава заповед. Ако отпускът се наложи да бъде отложен, преди да е започнало ползването му, работодателят следва да уведоми за това служителя по същия начин, по който го е уведомил за разрешението за ползване. (Т.е. ако заявлението за отпуск и заповедта за разрешаване са в писмена форма, заповедта за отлагане също следва да е в писмена форма.) Това може да се случи по всяко време, преди началото на самият отпуск. Служителят също.може едностранно да отмени ползването на отпуска, чрез заявление (или каквато е била формата на първоначалното заявяване.)

Ако се налага обаче прекъсване на вече започнат отпуск, това може да се случи само по взаимно съгласие. И няма разлика коя от страните иска това прекъсване. Работодателят не може да "върне" служителя, ако служителят не е съгласен. Самият служител обаче също не може сам да реши да прекрати отпуска си и да се върне на работа. Трябва да съгласува това решение и да получи съгласието на работодателя. Взаимно съгласие при прекратяване на отпуск се изисква само, ако служителят ще се върне ефективно на работа. Ако служителят прекъсва отпуск, за да ползва друг вид отпуск (например болничен), тогава не се иска съгласие.

# 545
Преди 100 години като бях млада и глупава, си отлагах почивката заради бизнеса на фирмата. Цяла колекция от тиквени медали събрах Grinning
Сега няма жива сила на земята, която да ме накара доброволно да се откажа от планиран отпуск - все тая, дали ще пътувам, дали ще съм със семейството или просто ще лежа и ще гледам в тавана.
Не отказвам отпуск на никой от екипа ми, не съм си и помисляла да ги карам да си прекъсват такъв. Животът ме е научил, че ситуациите, които служебно са наистина супер  критични не се случват всеки ден и никой бизнес не е погинал, защото някой е бил в отпуска или болничен.

# 546
Като планирам отпуск, е по същото време когато и мъжа ми. Т.е съобразявам дните с него, както и той с мен. Обикновено резервираме и самолетни билети за 4 членно семейство, кола под наем и всичко е организирано. Няма начин някой да ми каже , че няма да изляза в отпуск.

Един път се случи да имам заявени няколко дни около Великден и майските на празници, наставяха се много дни поред. После, непредвидено детето хвана варицела, седмица преди отпуска. Майка ми покри част от дните, но накрая каза, че не може и пуснах болничен няколко дни преди отпуската. Представете си как изглежда в очите на шефа това., Бях започнала преди 6-7 месеца и още се доказвах на това място. Отидох лично при шефа,  той е и директора на фирмата, всъщност, да му кажа, че не е нагласено и просто така се случи., Аз доста време си бях човек -отдел и нямаше друг с моите компетенции да ме замества. За това и предложих, ако има нещо спешно да отговарям на мейлите. И така се събраха сумарно 3-4 работни дни чрез отпуската... И така всяка отпуска. Защото ако не свърша нищо се натрупват безброй неща. Но дори да като работя през отпуска, пак месец след това наваксвам и давам големи срокове за всичко... Лудница беше.

Много пъти съм се чудила как са ме оставили сама, защото от работата ми зависи взимането на нови поръчки (аз дефинирам техническата част), както и стартиране на производство по вече взетите от поръчки (аз давам информация на производството какво се иска).
Обаче докато има пчелички да работят и минава е така. Да не говорим , че единият отдел не знае какво чака от мен другия, и списъкът неща, които ме чакат, не разбират самата работа, отговорността и постоянно имаше коментари какво толкова се бавя...  На чужд гръб, нали...

Anyway харесвам си работата много, смених сферата след 10 г опит в нещо съвсем различно, взеха ме без опит на висока позиция и месеци бяха толерантни, докато свикна и науча. За което съм благодарна, този шанс едва ли щях да имам на друго място. След това се започна с още и още допълнителни задължения, и естествено, ако нещо не успея от претовареност, съм виновна...  
Anyway, дала съм си дълга почивка , по нататък ще мисля какво следва. В момента на моето място има 2 момичета....

# 547
Всичко е с натрупване и "избива" нанякъде.
Точно, а като избие - все има изненадани. Търпението ми е проблем в този смисъл.

# 548
  • Бургас
Щом има такъв зор и мъка заради планирани отпуски от 3 дни, как успявате да отсъствате ако много ви се налага от днес за утре или за няколко часа. Все пак всичко става.

Аз до сега ви мрънках за ниската си заплата, но осъзнах, че работата ми има един голям плюс. Нямам никакви проблеми с излизането за ден-два-три в последния момент. Ако ми се налага да отсъствам за няколко часа за лекар например, хващам си чантичката и отивам без да давам обяснения на никой.
На предишни работи това ми е било най-големия стрес - да се обяснявам като ученичка защо ми се налага да отсъствам, къде ще ходя и какво ще правя.

# 549
С няколко часа всъщност няма никакъв проблем, защото ще свършиш доста работа преди/след като си оправиш личните дела. Шефът даже може да не разбере, че те е нямало от 12 до 16 примерно.

# 550
И аз това казвам, не съм имала проблем да излеза за нещо, да закъснявам, нито имам отказана отпуска, като очевидно никой не ме замества. Но съм си вършила работата съвестно. Увеличение съм получавала 2 пъти и то добро, но само защото съм си го искала и съм поставила нещата на масата, в точния момент. Въпреки това в последната година просто не бях убедена заслужават ли си нервите.

# 551
Щом има такъв зор и мъка заради планирани отпуски от 3 дни, как успявате да отсъствате ако много ви се налага от днес за утре или за няколко часа. Все пак всичко става.

Аз до сега ви мрънках за ниската си заплата, но осъзнах, че работата ми има един голям плюс. Нямам никакви проблеми с излизането за ден-два-три в последния момент. Ако ми се налага да отсъствам за няколко часа за лекар например, хващам си чантичката и отивам без да давам обяснения на никой.
На предишни работи това ми е било най-големия стрес - да се обяснявам като ученичка защо ми се налага да отсъствам, къде ще ходя и какво ще правя.
зорът на такива като него е във възпитанието му (и в главата му)

# 552
"Ако се направиш на агне, вълкът ще те изяде."
"Лошото време се оправя, лош човек - никога."
"Учим по нещо от всеки човек, който преминава през живота ни. Някои уроци са болезнени, други не, но в крайна сметка всички са безценни."
"Трудно е да чакаш нещо, което може и да не се случи. Но още по-трудно е да се откажеш от нещото, за което най-много копнееш"
"Отиди някъде, където празнуват с теб, а не просто те търпят. Ако не могат да видят истинската ти стойност, значи е време да намериш други хора, с които да прекарваш времето си."

# 553
На мен вече 2 пъти ми се случва HR-u да не ми връщат никаква обратна връзка след две интервюта, писмена задача, загубено време и казване от тяхна страна без запитване, че ще върнат такава. Но уви.
Неприятно впечатление остава, след като все пак си си отделил от личното време. Дори имам съмнения, че използват част от задачите за клиенти.

Дойдох с въпрос - колко време средно е минавало при вас от интервю до оферта?

# 554
Средно около две седмици. Толкова ми се вижда нормално.

Иначе съм имала случай 2 м, заради фрийз на компанията (описах го в предишно мнение), имала съм и буквално два дни след интервю - бам оферта.

Винаги на интервю са ми казвали в какъв срок ще ми отговорят дали съм одобрена, или не.

Виждала съм фирми, сещам се даже за една конкретна, която пускаше задачи на почти всеки кандидатствал. Буквално няма и телефонно интервю, а пращаш св и получаваш мейл с една огромна задача. И тя една такава обстойна, изискваща доста идеи. То е ясно, че такива ги ползват за клиенти. Имат много лошо реноме и постоянно търсят хора.

Общи условия

Активация на акаунт