Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 870
  • 990
  •   1
Отговори
# 525
Защо трябва ти да се жертваш?

Казваш, че не можеш, понеже имаш вече планове и това е. Не е твоя грижа как ще се оправят.
Бих направила жест при двойно възстановяване на разходите и ползване на отпуска в следващ момент по мое желание.

# 526
Всъщност е моя грижа, така излиза.
Става дума за болничен на колежката, който шефът днес ми каза да имам предвид, че може да се случи, а шефът е в чужбина и няма как да се прибере. Та няма кой друг да работи.
Проблемът е принципен - колежката има хронични здравословни проблеми и съвсем реално може всеки произволен момент да ù се наложи да излезе в болничен, случва се поне веднъж годишно. Проявявам разбиране, естествено, не съм психопат, но за 4 години знаем кой кога си заделя по два дни за лични празници на семейството и някак на моите дати все има неразбории с обезпечаването на работата, за късмет и половината ми дати са в отпускарския сезон. И накрая ми извиват ръцете с може да се наложи болничен.
За мен не става дума за някакви обстоятелства, а нарочно затваряне на очите и изчакване да спра да мрънкам, и търся начин да огранича това извиване на ръце, докато се омета от тази фирма.

# 527
Имам ли семеен, платен, планиран и одобрен отпуск - могат да ме уволнят, но няма как да ме накарат да го прекратя. Аз съм служител, не роб.

# 528
Нарциса, работата няма да свърши
разбирам ти желанието да откликнеш, разбирам го и защото често го правя…
но искам да ти кажа, че не е правилно
магарето го товарят, колкото може, другият гаден лаф е ‘наградата за добре свършена работа, е още повече работа’
не го прави, е моят съвет
а така, както си го подкарала, пари трудно ще видиш

# 529
Колежката, ако не ти е на пряко подчинение, не е твоя грижа какво става с нея. Утре ако я блъсне автобус какво? 24/7 ли ще стоиш в офиса за да работиш и нейната работа? Редно е прекия ѝ началник да я замести лично или да отговаря за спирането на работата.

Ама ако си готова да си жертваш отпуската, това е идеален момент да си изискаш повишение или бонус. Намисляш си цифра и казваш, че като я видиш на подписан и подпечатан документ тогава ще отидеш на работа.

# 530
Аз не бих издържала дълго в такава фирма и с такова отношение. Да ми прекъсват планирана отпуска само защото не могат да си направят план и да си разпределят ресурсите и това да не е нещо, което се случва инцидентно - не, мерси, търпението ми много бързо би се изчерпило. И да си поискаш увеличение, трябва да имаш здрави нерви, за да търпиш подобни глупости. Ако все пак искаш там да работиш и не мислиш за смяна - задължително поискай повече пари и ако трябва - и допълнителни привилегии. Казвам го от гледна точка на това, че в последните години много започнах да си ценя времето и да не се съгласявам лесно на неща, които не са в мой интерес.

# 531
  • в сърцата на децата <3
Не искам да съм груба, ама на тая колежка хроничните проблеми дали не се изострят покрай топ сезона лятото и празнични дни зимата? Може и да си ги има жената, може и действително да е съвпадение... Ама повече от веднъж не ми е съвпадение на мене.
А относно тоя тип шефове, на последния такъв още като преговаряхме да започна (той ме кандърдисваше, аз нямах зор), предупредих, че САМО на Коледните празници да не ме броят покриваща смени. Иначе лято, Великден, Дивали, Байрям - аз съм там и работя. Но на Коледа по традиция се събираме, което са ми 300+ километра, плюс проход в планината зимата. Няма да бия път за една смяна. Нямаше проблем УЖ. Докато дойдоха празниците и ми заяви, че "тази година така, ама догодина ще си ти". И в прав текст му казах, че "догодина" АКО още съм в тази фирма, отново ще почивам - по един или друг начин. Точно така си и стана - напуснах април, като предизвестието ми изтече точно преди Великден. Той и още сто глупости сътвори междувременно, но това беше топа... Особено в светлината на това, че от юни до септември работих сама - от 8 до 19 всеки ден без неделя - няма обедна почивка, няма тоалетна. Като цяло  - на зла круша - зъл прът. Животът няма да закачи на никого тиквен медал за жертвоготовност.

# 532
Изострят се наистина, но от жегите, не се прави на по-болна.
Най-глупавото е, че цялото това нещо в момента се случва зад гърба ù. Тя самата нищо не е казала за болничен, ами шефът на мен ми казва - да съм го имала предвид. Аз изглеждам в най-добрия случай неадекватно.

# 533
  • в сърцата на децата <3
Не мисля, че изглеждаш неадекватно. Обясняваш, че си платила Х сума за почивка и ако държат да я анулираш, трябва да те компенсират минимум двойно. Защото освен твоята, провалят и почивката на половинка/деца/приятели (примерно). А и само твоята да е - не е редно и тези практики е КРАЙНО време да бъдат прекратени.

# 534
Нарциса,
просто отказваш да си прекъснеш отпуската или търсиш компенсация, заради отменената отпуска. Ако е имало и преди такива ситуации и си отстъпвала, шефа ти разчита отново да го направиш.
Учудена съм, че точно ти имаш такъв казус. В няколко теми съм попадала на твои мнения и ми е направило впечатление, че когато даваш съвети на други хора не си от много мекушавите. По- твърдичко и сега и няма кой да ти разваля почивката Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 17:36 от Candy-Girl

# 535
  • София
Изострят се наистина, но от жегите, не се прави на по-болна.
Най-глупавото е, че цялото това нещо в момента се случва зад гърба ù. Тя самата нищо не е казала за болничен, ами шефът на мен ми казва - да съм го имала предвид. Аз изглеждам в най-добрия случай неадекватно.

Шефа беше ли уведомен в кои дни ще си в отпуска?
Шефа помислил ли е, че ако докато  заместваш хроничната колежка  може да се случи и ти да се разболееш, да паднеш, да навехнеш крак или друго подобно? Дано не става, но е възможно.
Тогава какво прави шефа от чужбината?
Точно заради тези проблеми бих се омела на момента от фирмичката.
Дори и в счетоводството на Кауфланд бих отишла докато се изуча и намеря нещо по-спокойно.

# 536
  • при него
По казуса на Нарциса, за мен ще е интересно специалистите да кажат следното. Значи, човек за да излезе в отпуск, се изисква писмена молба, одобрена от работодателя. Ако това е налице, но по някаква причина отпуска трябва да се отмени или прекрати, то как се случва това формално? Работодателя издава заповед, предполагам? Заповедта има задължителен характер за служителя? И ако не се яви, се води "самоотлъчка"?
Иначе, съм "за" добронамерен и откровен разговор с работодателя, за намиране на решение.
По принцип, за съжаление, в България имаме много хора с хронични заболявания. Много от тях са специалисти, добри служители и работници. Те не бива да бъдат "изхвърляни" от пазара на труда. Това, което според мен трябва да направи един работодател е да подсигури допълнителен капацитет, дали ще са стажанти, дали служители с по-малко работно време, но просто да има опции.

# 537
С шефа разменихме реплики вчера по въпроса и му казах нещата, които написах и тук, плюс, че не може постоянно да разчита на моята добра воля.
Разговор очи в очи в най-добрия случай ще има в средата на август, дотогава ще си чатим.

# 538
Ако ти харесва мястото и не искаш да го сменяш, стискам палци шефът да започне да уважава личното ти време и да намери друг начин да се покрива колежката с хроничните проблеми - примерно да се наемат още хора.

# 539
Боже, Файър Grinning моята работа стана историческа с постоянните дребни глупости.  Поне мога да се похваля на кого сме били доставчик, когато ходя по интервюта.
За харесването ми харесваше едно време, 4 години вече съм тук, но от една година нещата се с*овниха - признавам, главно защото научих, че преди това са ме цакали и спрях да си давам зор.

Общи условия

Активация на акаунт